Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 12.1.2020 17:01

Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja Päivän poliittiset maailmantapahtumat löytävät tiensä sosiaaliseen mediaan takuuvarmasti ja silmänräpäyksessä. Somekanavia käytetään niin uutisten, mielipiteiden kuin propagandankin levittämiseen.
Perinteisesti sosiaalisen median viestimet, kuten Twitter, ovat mahdollistaneet melkoisen laajan mielipiteenvapauden, onhan palvelussa terroristejakin, vaikkakin erikoisia rajoituksiakin on nähty. Instagramin osalta voisi kuvitella, että asia ei ole näin vaikea, sillä kyse on pääasiallisesti kuvapalvelusta.

Facebookin omistama Instagram on kuitenkin joutunut lähipäivien Lähi-idän konfliktista johtuen turvautumaan koviin keinoihin. Yhtiö on poistanut palvelustaan käyttäjiä ja julkaisuja, joissa on otettu kantaa kuolleeseen iranilaiskenraaliin väärällä tavalla.

Iranin puolisotilaallisen ja terroristiryhmäksi määritellyn Quds Forcen pääpiru Qassem Soleimani joutui Yhdysvaltain ohjushyökkäyksen kohteeksi ja menehtyi reilu viikko sitten. Kyseessä oli vastaus Iranin jatkuviin iskuihin erityisesti Irakissa, jossa kuoli loppuvuodesta yksi yhdysvaltalaissiviili.Tapahtumaketjun päätteeksi ja Iranin vastattua tehottomalla ohjusiskulla, Yhdysvallat asetti uusia pakotteita, jotka purivat nyt myös Instagramiin.

Instagramin on kertonut CNN:lle, että sen tuli poistaa Soleimania puolustavia julkaisuja ja tilejä. Osa tileistä on palautettu takaisin, mutta julkaisut ovat edelleen poissa niistäkin. Kansainvälinen journalistiliitto kertoo, että osa poistetuista sisällöistä on kuulunut uutistoimistoille.

Instagram on toiminnassa myös Iranissa, josta poistettu sisältö on peräisin. Koska pakote koskee vain Irania, niin vastaavia mielipiteitä tai julkaisuja ei ole poistettu muualta käytettävistä tileistä.

Kyse ei tietysti ole ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvaltain asettamat pakotteet estävät ulkomaisia toimijoita käyttämästä amerikkilaisteknologioita. Kenties viimevuosien tunnetuin on tapaus Huawei, jossa kiinalaisyhtiöltä kiellettiin mm. Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

Vaikka avaimet eivät ole Facebookin, Instagramin tai Huawein tapauksessa Googlen käsissä, niin se varmasti värittää yhtiöiden välistä suhdetta jatkossa. On varmaa, ettei erityisesti Facebook halua enempää hermostuttaa päättäjiä Yhdysvalloissa, joten sanktioita seurataan sanatarkasti.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Trump uhkaa sulkea koko sosiaalisen median – Kimpaantui Twitterille faktanapista Trump uhkaa sulkea koko sosiaalisen median – Kimpaantui Twitterille faktanapista (28.5.2020 06:12)
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt voimakkasti sosiaalista mediaa vastaan, vaikka hän on omassa politiikassaan hyödyntänyt sitä varsin paljon. Sosiaalinen media on tarjonnut ....
1 kommentti
Halvimmat SSD-levyt juuri nyt: Huipputarjouksena teran levy 91 eurolla, 120GB 22e, 480GB 62e, ... Halvimmat SSD-levyt juuri nyt: Huipputarjouksena teran levy 91 eurolla, 120GB 22e, 480GB 62e, ... (27.5.2020 18:30)
Hintakatsauksemme Suomen SSD-levyjen hintoihin on jälleen täällä. Eri kokoluokista olemme kaivaneet esille kaikkein edullisimmat SSD-levyt mitä Suomessa myynnissä on.
1 kommentti
Lenovo esitteli kaksi 2-in-1-kannettavaa: Yoga Duet 7i ja IdeaPad Duet 3i Lenovo esitteli kaksi 2-in-1-kannettavaa: Yoga Duet 7i ja IdeaPad Duet 3i (27.5.2020 18:26)
Lenovo on julkaissut kaksi 2-in-1 -kannettavaa tietokonetta, jotka pyörittävät Windows 10 -käyttöjärjestelmää ja tukevat LTE-yhteyksiä. Yoga Duet 7i on varustettu 13-tuumaisella IPS 2K -kosketusnäytöllä ....
OnePlus paljasti: Tulossa on jälleen edullisia puhelimia OnePlus paljasti: Tulossa on jälleen edullisia puhelimia (27.5.2020 17:13)
OnePlus nousi kansan tietoisuuteen vuonna 2014 aggressiivisella mainoskampanjalla, jossa se puhui lippulaivantappajasta, jonka hinta on vain murto-osa huippuvalmistajien laitteesta. OnePlus ....
OnePlus julkaisi OnePlus 5 ja 5T -puhelimille ison OxygenOS 10 -päivityksen OnePlus julkaisi OnePlus 5 ja 5T -puhelimille ison OxygenOS 10 -päivityksen (27.5.2020 16:57)
OnePlus tunnetaan erityisesti laadukkaista ja kohtuuhintaisista älypuhelimista, mutta samalla yhtiö on profiloitunut ohjelmistopäivitysten rintamalla tuomalla älypuhelimiinsa päivityksiä takuuvarmasti ....

Uutisarkisto