Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 12.1.2020 17:01

Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja Päivän poliittiset maailmantapahtumat löytävät tiensä sosiaaliseen mediaan takuuvarmasti ja silmänräpäyksessä. Somekanavia käytetään niin uutisten, mielipiteiden kuin propagandankin levittämiseen.
Perinteisesti sosiaalisen median viestimet, kuten Twitter, ovat mahdollistaneet melkoisen laajan mielipiteenvapauden, onhan palvelussa terroristejakin, vaikkakin erikoisia rajoituksiakin on nähty. Instagramin osalta voisi kuvitella, että asia ei ole näin vaikea, sillä kyse on pääasiallisesti kuvapalvelusta.

Facebookin omistama Instagram on kuitenkin joutunut lähipäivien Lähi-idän konfliktista johtuen turvautumaan koviin keinoihin. Yhtiö on poistanut palvelustaan käyttäjiä ja julkaisuja, joissa on otettu kantaa kuolleeseen iranilaiskenraaliin väärällä tavalla.

Iranin puolisotilaallisen ja terroristiryhmäksi määritellyn Quds Forcen pääpiru Qassem Soleimani joutui Yhdysvaltain ohjushyökkäyksen kohteeksi ja menehtyi reilu viikko sitten. Kyseessä oli vastaus Iranin jatkuviin iskuihin erityisesti Irakissa, jossa kuoli loppuvuodesta yksi yhdysvaltalaissiviili.Tapahtumaketjun päätteeksi ja Iranin vastattua tehottomalla ohjusiskulla, Yhdysvallat asetti uusia pakotteita, jotka purivat nyt myös Instagramiin.

Instagramin on kertonut CNN:lle, että sen tuli poistaa Soleimania puolustavia julkaisuja ja tilejä. Osa tileistä on palautettu takaisin, mutta julkaisut ovat edelleen poissa niistäkin. Kansainvälinen journalistiliitto kertoo, että osa poistetuista sisällöistä on kuulunut uutistoimistoille.

Instagram on toiminnassa myös Iranissa, josta poistettu sisältö on peräisin. Koska pakote koskee vain Irania, niin vastaavia mielipiteitä tai julkaisuja ei ole poistettu muualta käytettävistä tileistä.

Kyse ei tietysti ole ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvaltain asettamat pakotteet estävät ulkomaisia toimijoita käyttämästä amerikkilaisteknologioita. Kenties viimevuosien tunnetuin on tapaus Huawei, jossa kiinalaisyhtiöltä kiellettiin mm. Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

Vaikka avaimet eivät ole Facebookin, Instagramin tai Huawein tapauksessa Googlen käsissä, niin se varmasti värittää yhtiöiden välistä suhdetta jatkossa. On varmaa, ettei erityisesti Facebook halua enempää hermostuttaa päättäjiä Yhdysvalloissa, joten sanktioita seurataan sanatarkasti.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen (25.2.2020 16:41)
Huawei on julkaissut taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen, joka on jatkoa Mate X:lle. Mate Xs:n näyttö kiertää kiinni ollessaan puhelimen ulkokuorta ja avattuna sen läpimitta on 8 tuumaa. ....
Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa (25.2.2020 10:22)
Viime viikolla nähtiin useita hyviä tarjouksia puhelimista ja sama tuntuu jatkuvan. Viime viikolla tarjouksessa oli esimerkiksi OnePlus 7T Pro McLaren Edition. Nyt vuorostaan 8 gigatavun keskusmuistilla ....
Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia (25.2.2020 06:19)
Huawein seuraavan sukupolven lippulaivapuhelimet esitellään Pariisissa 26. maaliskuuta. Tuolloin lehdistötilaisuudessa kaiken kansan ihmeteltäväksi tulevat P40-sukupolven laitteet. Viime ....
Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit (25.2.2020 06:06)
Osuvista tuotelanseerausennustuksistaan hyvin tunnettu Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo arvioi tällä kertaa, että Applen ensimmäinen ARM-pohjaista suoritinta käyttävä Mac-tietokone tulisi markkinoille ....
Huawein uudet MateBook D 14 ja MateBook D 15 -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa Huawein uudet MateBook D 14" ja MateBook D 15" -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa (24.2.2020 19:43)
Huawei on julkistanut kaksi uutta kannettavaa tietokonetta. Näiden uutuuksien myynti on alkanut heti Suomessa. MateBook D -sarjan uutuudet ovat varustettu 14- ja 15-tuumaisella näytöllä. ....

Uutisarkisto