Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 12.1.2020 17:01

Instagram poistanut ohjusiskussa kuollutta iranilaiskenraalia puolustaneita julkaisuja Päivän poliittiset maailmantapahtumat löytävät tiensä sosiaaliseen mediaan takuuvarmasti ja silmänräpäyksessä. Somekanavia käytetään niin uutisten, mielipiteiden kuin propagandankin levittämiseen.
Perinteisesti sosiaalisen median viestimet, kuten Twitter, ovat mahdollistaneet melkoisen laajan mielipiteenvapauden, onhan palvelussa terroristejakin, vaikkakin erikoisia rajoituksiakin on nähty. Instagramin osalta voisi kuvitella, että asia ei ole näin vaikea, sillä kyse on pääasiallisesti kuvapalvelusta.

Facebookin omistama Instagram on kuitenkin joutunut lähipäivien Lähi-idän konfliktista johtuen turvautumaan koviin keinoihin. Yhtiö on poistanut palvelustaan käyttäjiä ja julkaisuja, joissa on otettu kantaa kuolleeseen iranilaiskenraaliin väärällä tavalla.

Iranin puolisotilaallisen ja terroristiryhmäksi määritellyn Quds Forcen pääpiru Qassem Soleimani joutui Yhdysvaltain ohjushyökkäyksen kohteeksi ja menehtyi reilu viikko sitten. Kyseessä oli vastaus Iranin jatkuviin iskuihin erityisesti Irakissa, jossa kuoli loppuvuodesta yksi yhdysvaltalaissiviili.Tapahtumaketjun päätteeksi ja Iranin vastattua tehottomalla ohjusiskulla, Yhdysvallat asetti uusia pakotteita, jotka purivat nyt myös Instagramiin.

Instagramin on kertonut CNN:lle, että sen tuli poistaa Soleimania puolustavia julkaisuja ja tilejä. Osa tileistä on palautettu takaisin, mutta julkaisut ovat edelleen poissa niistäkin. Kansainvälinen journalistiliitto kertoo, että osa poistetuista sisällöistä on kuulunut uutistoimistoille.

Instagram on toiminnassa myös Iranissa, josta poistettu sisältö on peräisin. Koska pakote koskee vain Irania, niin vastaavia mielipiteitä tai julkaisuja ei ole poistettu muualta käytettävistä tileistä.

Kyse ei tietysti ole ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvaltain asettamat pakotteet estävät ulkomaisia toimijoita käyttämästä amerikkilaisteknologioita. Kenties viimevuosien tunnetuin on tapaus Huawei, jossa kiinalaisyhtiöltä kiellettiin mm. Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

Vaikka avaimet eivät ole Facebookin, Instagramin tai Huawein tapauksessa Googlen käsissä, niin se varmasti värittää yhtiöiden välistä suhdetta jatkossa. On varmaa, ettei erityisesti Facebook halua enempää hermostuttaa päättäjiä Yhdysvalloissa, joten sanktioita seurataan sanatarkasti.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Motorola Razr tekee taas paluun – Simpukkapuhelimessa on taittuva näyttö Motorola Razr tekee taas paluun – Simpukkapuhelimessa on taittuva näyttö (22.1.2020 17:31)
Motorola Razr -mallisto on noussut Yhdysvalloissa samanlaiseen kulttimaineeseen kuin Nokia 3310 on Suomessa. Siksi uuden Motorola Razr -puhelimen lanseeraus on maassa iso uutinen. Vielä isommaksi ....
Vihdoin alkaa tapahtua – WhatsAppin tumma teema on lopputestauksessa Vihdoin alkaa tapahtua – WhatsAppin tumma teema on lopputestauksessa (22.1.2020 17:09)
WhatsApp on päivittänyt pikaviestipalvelun Android-sovelluksen uuteen beta-versioon ja sen mukana julkiseen betaan on tullut dark mode -teema. Tumman teeman avulla voit vähentää silmiin kohdistuvaa ....
Google pidentää useiden uusien Chromebookien ohjelmiston päivitystukea 8 vuoteen Google pidentää useiden uusien Chromebookien ohjelmiston päivitystukea 8 vuoteen (22.1.2020 10:53)
Google on kertonut Bett -tapahtumassa pidentävän Chrome OS -laitteiden ohjelmiston päivitystukea kahdella vuodella vuoden 2020 tai sen jälkeen julkistettujen laitteiden kohdalla. Aikoinaan ....
Netflix kasvoi odotettua enemmän – Disney ja Apple eivät tehneetkään lovea kasvuun Netflix kasvoi odotettua enemmän – Disney ja Apple eivät tehneetkään lovea kasvuun (22.1.2020 06:21)
Vaikka kilpailu suoratoistomarkkinoilla kiristyi viime vuoden lopulla Apple TV+:n ja Disney+:n lanseerausten takia, eivät ne onnistuneet tekemään lovea Netflixin kasvulukemiin. Pikemminkin päinvastoin, ....
Apple aloittaa pian uuden iPhonen tuotannon – Julkaistaan maaliskuussa Apple aloittaa pian uuden iPhonen tuotannon – Julkaistaan maaliskuussa (22.1.2020 05:54)
Apple on tilannut uuden iPhonen tuotannon alkavaksi helmikuussa jotta uutukainen voidaan esitellä yleisölle maaliskuun aikana. iPhonien myynnin sanotaan olleen viime aikoina korkealla tasolla ....

Uutisarkisto