Näin Roomban mallit eroavat toisistaan: 605, 606, 675, 676, e5, e5152, 980, i7, i7+, s9, s9+, ...

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 24.11.2019 14:13

Näin Roomban mallit eroavat toisistaan: 605, 606, 675, 676, e5, e5152, 980, i7, i7+, s9, s9+, ... Roomba on maailman suurin robotti-imureita valmistava yritys ja yhtiö onkin alan ehdoton pioneeri. Firman valikoima on vain kovin, kovin sekava ja nimeämiskäytännöt sotkevat asiaa vielä entisestään.
Tässä artikkelissa yritämme selittää eri Roomban mallien eroja ja suositella sopivaa Roombaa omaan kotitalouteesi, jos se on ostoslistalla. Olemme myös arvostelleet lähes kaikki markkinoilla olevat Roomban mallit, joten kannattaa lukea myös arvostelumme ostopäätöstä tehdessä (kaikki robotti-imureiden arvostelumme löydät täältä).

 1. Mallinimet
 2. Roomba 600-sarja
 3. Roomba 670-sarja
 4. Roomba e5 ja Roomba e5xxx
 5. Roomba 980-sarja
 6. Roomba i7 ja Roomba i7+
 7. Roomba s9 ja Roomba s9+
 8. Roomba 700-sarja, Roomba 800-sarja
 9. Vertailutaulukko

Mallinimet - uskomaton sekasotku


Roomban tapa nimetä tuotteidensa mallit on aivan järkyttävän sekava. Mutta pienen pohdinnan jälkeen niistä löytää logiikan:

Jos Roomballa on kolminumeroinen mallimerkintä, ainoastaan kaksi ensimmäistä numeroa merkkaavat mitään.

Eli esimerkiksi Roomba 675 on täsmälleen sama tuote kuin Roomba 676. Ainoat erot löytyvät yleensä väristä, markkina-alueesta johon tuote on tarkoitettu tai mukana tulevien oheistuotteideen määrästä (joissain paketeissa vaihtoharjoja voi olla kaksi, joissain yksi ja joissain ei lainkaan). Tyypillisesti ero on kuitenkin vain ja ainoastaan laitteen värissä.

Viime aikoina kuutonen viimeisenä numerona on merkinnyt yleensä valkoista tuotetta, vitonen taas mustaa. Mutta tämä vaihtelee. Eli kannattaa tuijottaa ainoastaan kahta ensimmäistä numeroa.

Poikkeuksen tähän sääntöön tekee Roomban 600-sarjan alkupää, jossa 60x, 61x ja 62x ovat käytännössä samoja laitteita. Eli 605 on sama kuin 606 tai 620 tai 616. Sekavaa, eikö?Ja toinen sääntö:

Jos Roomban malli on kirjain + numero tai numeroita, ainoastaan kirjan ja ensimmäinen numero merkitsevät mitään.

Eli esimerkiksi Roomba e5 -robotti-imuria myydään Suomessa myös nimellä Roomba e5152. Kyseessä on täsmälleen sama tuote - itse asiassa väriä myöden. Kolme viimeistä numeroa täsmentää yleensä tukkurin tai jakelukanavan, ei mitään muuta. Toisinaan toki näissäkin saattaa olla värieroja tai eroja mukana tulevissa lisävarusteissa, mutta imuri itsessään on aina sama.

Ja sitten kolmas sääntö:

Jos tuotteen perässä on plussa, se toimitetaan Clean Basen kanssa.

Roomban huippumalleissa, jotka maksavat yli tuhat euroa, pystyy käyttämään yhtiön kehittämää Clean Base-säiliötä, johon Roomba osaa itsestään tyhjentää sisäisen pölysäiliönsä. Plussa mallin perässä tarkoittaa sitä, että imurin mukana toimitetaan kyseinen asema.

Esimerkiksi Roomba i7 on täsmälleen sama imuri kuin Roomba i7+, mutta i7+ mukana toimitetaan Clean Base -asema.

Roomba 600-sarja (Roomba 615, Roomba 605, Roomba 606, Roomba 620, ..)


Roomba 605


Roomba 600-sarja on Roomban halvin myynnissä oleva sarja, joka on ns. entry level -malli heille, jotka ovat harkitsemassa ensimmäistä robotti-imuriaan.

Valitettavasti 600-sarja on testiemme mukaan se mallisarja, johon rahojaan ei kannata tuhlata. Roombs 605 arvostelussamme totesimme ongelmiksi mm. vanhan imurin hajun, heikohkon siivoustuloksen, softabugit ja ongelmat mattojen kanssa.

Tiivistetysti tärkeimmät pointit 600-sarjasta:
 • Ei osaa jatkaa siivousta, jos akku loppuu kesken. Tämän vuoksi sopii korkeintaan kerrostalokolmioihin.
 • Siivoustela "harjamallinen", ei silikonia
 • Ei lainkaan etäohjausmahdollisuutta, eli ei pysty yhdistymään älypuhelimeen
 • Kehnohko siivoustulos
 • Ei voida ajastaa lainkaan
 • Haisee vanhalle imurille

Roomba 670-sarja (Roomba 675, 676)


Roomba 676


Roomban 675 on taas selkeästi askel ylöspäin "alemmasta 600-sarjasta". Kyseinen malli ei haise vanhalle imurille ja tukee mm. etähallintaa älypuhelimen kautta. Emme ole tämän mallisarjan arvostelua vielä julkaisseet, mutta se on ehdottomasti suositeltava "aloitusmalli" Roomban valikoimasta.

Tiivistetysti tärkeimmät pointit Roomban 670-sarjasta:
 • Ei osaa jatkaa siivousta, jos akku loppuu kesken.
 • Siivoustela harjamallinen, ei silikonia
 • Voidaan ohjata älypuhelimella
 • Hyvä siivoustulos
 • Ajastusmahdollisuus

Roomba e5 -sarja (Roomba e5, Roomba 5152, jne..)


Roomba e5


Roomban e5 -malli on pieni pomppu ylöspäin Roomban 670-sarjasta. Käytännössä eroa ei mahdottomasti ole, mutta selkeimpänä erona mainittakoon silikoniset siivoustelat. Silikonisten siivoustelojen etu harjamallisiin on selkeästi niiden huolettomuus - ne eivät kerää karvoja ja jiuksia itseensä lähellekään samaa tahtia kuin harjamalliset telat tekevät.

Toisena merkittävänä erona Roomba 675:een mainittakoon ns. virtual wall-ominaisuus. Käytännössä e5:n mukana toimitetaan "majakka", jolla voidaan rajata jokin tietty alue asunnosta sellaiseksi, johon robotin ei pitäisi tulla lainkaan. Tämän hyöty on hieman kyseenalainen - en ole ominaisuutta montaa kertaa itse käyttänyt, vaikka robotti-imureita olen testannut jo pidempään. Mutta plussa on aina plussaa :-)

Kannattaa lukea Roomba e5 arvostelumme täältä kokonaisuudessaan. Erittäin hyvä imuri keskihintaan.

Tiivistetysti tärkeimmät pointit Roomban e5-sarjasta:<
 • Ei osaa jatkaa siivousta, jos akku loppuu kesken
 • Siivoustela silikonia
 • Voidaan ohjata älypuhelimella
 • Hyvä siivoustulos
 • Ajastusmahdollisuus

Roomba 980-sarja (Roomba 980, Roomba 981, jne..)


Roomba 980


Roomba 980 -sarja on Roomban vanhempi huippumalli, eli myyntiin tullessaan se oli yhtiön kallein robotti-imuri. Ja se todellakin on huikea laite, joka pistää hanttiin lähes kaikille muille robotti-imureille, paitsi myöhemmin tulleille Roomban huippumalleille.

Samalla 980 on ensimmäinen Roomban malli, joka osaa luoda asunnosta kartan ja jatkaa siivousta siitä mihin siivous keskeytyi, jos akku loppuu kesken. Eli sen voi lyödä siivoamaan vaikka 200m2 kodin, koska akun loputtua se osaa ladata itsensä ja jatkaa hommia automaattisesti akun täytyttyä.Se on myös äänekkäin robotti-imuri, jota olemme koskaan testanneet - etenkin carpet boost -ominaisuutensa ansiosta. Carpet boost -ominaisuus tunnistaa maton ja nykäisee "turbot" laitteesta päälle niin, että lika varmasti irtoaa matosta.

Roomba 980-malli on todennäköisesti pikkuhiljaa poistumassa Roomban valikoimasta, koska uudemmat ja vielä kehittyneemmät mallit ovat korvaamassa sen. Mutta homma ei roboimureissa toimi ihan kuten kännykkä- tai tietokonemaailmassa, joten tätäkin tulee löytämään kaupoista todennäköisesti vielä vuosien ajan. Jos satut tarjouksessa näkemään, osta ihmeessä pois - se on huikean hyvä imuri ja hakkaa esim. aiemmin mainitsemamme e5:n (joka sein on hyvä) käytännössä kaikin mahdollisin tavoin.

Kannattaa tutustua tarkemmin ja lukea Roomba 980 arvostelumme täältä.

Tärkeimmät poistit Roomba 980:sta:
 • Osaa jatkaa siiovusta siitä mihin jäi, jos akku loppuu (recharge & resume)
 • Huikean hyvä siivoustulos
 • Etähellinta älypuhelimen kautta
 • Tekee kartan asunnosta, näyttää siivotun alueen kartalla

Roomba i7 -sarja (Roomba i7, i7+)


Roomba i7+


Roomba i7 esiteltiin vuonna 2018 ja se maksoi tuolloin reilusti toista tuhatta euroa, potkaisten koko roboimureiden hintatason aivan uudelle tasolle. Samalla imurista esiteltiin "plussaversio", joka eroaa pelkästä Roomba i7:sta siten, että mukana toimitetaan Clean Base -lataustelakka.

Clean Base-lataustelakka toimii tavallaan roskiksena, johon Roomba i7 osaa tyhjentää sisäisen pölysäiliönsä sen täytyttyä. Näin käytännössä robottiin ei tarvitse koskea sormellakaan useampaan kuukauteen, kun sen pistää toimimaan ajastettuna työpäivien ajan. Robo latailee itsensä, tyhjentelee pölysäiliönsä Clean Baseen ja jatkaa elämäänsä kaikessa rauhassa.

Oli sitten Clean Basella varustettu Roomba i7+ tai pelkka Roomba i7, ne ovat sama imuri. Ja jso Roomba 980 kohdalla luulimme, että vaikea pistää paremmaksi, niin Roomba i7 onnistui siinäkin. Suurin käytännön ero Roomba i7 ja 980 -mallien välillä on se, että Roomba i7 ei käytännössä jää mihinkään jumiin. Se on samalla ainoa robotti-imuri mitä olemme ikinä testanneet, josta niin voi sanoa.

Lisäksi i7 osaa huoneiden nimeämisen, eli imurin voi komentaa siivoamaan vaikkapa ainoastaan lastenhuoneen, suoraan älypuhelimella, etänä.

Roomba i7+ arvostelumme

Tiivistetysti pointit:
 • Osaa jatkaa siivousta akun latauksen jälkeen (recharge & resume)
 • Huikean hyvä siivoustulos
 • Etähallinta älypuhelimen kautta
 • Tekee kartan asunnosta. Voidaan rajata halutut alueet pois kartalta.
 • Huonekohtainen siivous
 • Ensimmäinen testaamamme imuri, joka ei käytännössä jää jumiin mihinkään
 • Clean Base-tyhjennyssäiliö, johon robotti tyhjentää pölysäiliönsä itsestään

Roomba s9 -sarja (Roomba s9+, Roomba s9)


Roomba s9+


Roomba s9-sarja esiteltiin vuonna 2019 ja se keräsi mediahuomiota paljon. Tärkein syy mediahuomioon oli se, että Roomba s9 ei enää näytä Roombalta, vaan Neatolta. Eli ikoninen kiekkomalli on vaihdettu Neatosta tuttuun D-kirjaimen muotooon.

Emme ole vielä saaneet laitetta testattua, mutta speksien ja kuulemamme perusteella se on i7:n selkeä seuraaja - ja maksaa puolisentoista tonnia. Eli se, kuten i7:kin, myydään kahtena eri mallina: toisessa on mukana Clean Base (Roomba s9+) ja toisessa ei (Roomba s9). Clean Basen voi luonnollisesti ostaa jälkikäteen lisävarusteena, mutta yhdellä kertaa ostettuna se tulee halvemmaksi, kuten i7/i7+:nkin kanssa.

Isoja eroja i7:aan ei vaikuta olevan, paitsi laitteen muodossa. Imutehoa on tullut lisää ja uusi muoto joko parantaa tai heikentää siivoustulosta - emme tiedä vielä, aika näyttää sen. Tuskin Roomba on hirveästi huippumalliaan huonontamaankaan lähtenyt, mutta on vaikea kuvitella miten i7:sta enää parannetaan isosti eteenpäin.

Tiivistetysti pointit:
 • Osaa jatkaa siivousta akun latauksen jälkeen (recharge & resume)
 • Huikean hyvä siivoustulos
 • Etähallinta älypuhelimen kautta
 • Tekee kartan asunnosta. Voidaan rajata halutut alueet pois kartalta.
 • Huonekohtainen siivous
 • Clean Base-tyhjennyssäiliö, johon robotti tyhjentää pölysäiliönsä itsestään

Roomba 500, 700 ja 800 -sarjat


Roomban vanhat mallisarjat sisältävät otsikossa mainittuja malleja. Nämä mallit ovat kuitenkin poistuneet virallisesti myynnistä jo pidemmän aikaa sitten, vaikka niitä kaupoissa edelleen näkyykin. Koska emme ole testanneet vanhempia Roomban malleja, eikä niitä enää valmisteta, olemme jättäneet ne kokonaan pois tästä artikkelistamme. Sama koskee myös vanhempia 900-sarjan malleja, kuten 960 -mallia.

Vertailutaulukko


Ominaisuus Roomba 600 Roomba 670 Roomba e5 Roomba 980 Roomba i7/i7+ Roomba s9/s9+
Arvostelumme Roomba 605 arvostelu   Roomba e5 arvostelu Roonba 980 arvostelu Roomba i7+ arvostelu  
Akkukesto 60 min 90 min 90 min 120 min 75 min 90 min
Siivoustelat harja harja silikonia silikonia silikonia silikonia
Jatkaa siivousta
akun loputtua
ei ei ei kyllä kyllä kyllä
Navigoinnin
tekniikka
iAdapt 1.0 iAdapt 1.0 iAdapt 1.0 iAdapt 2.0 iAdapt 3.0 iAdapt 3.0
Pölysäiliön koko 0,5 l 0,3 l 0,5 l 0,6 l 0,5 l 0,5 l
Pestävä pölysäiliö ei ei kyllä ei kyllä kyllä
Allergiauodatin ei ei kyllä kyllä kyllä kyllä
Tyhjentää itsensä ei ei ei ei kyllä
(plus-malli)
kyllä
(plus-malli)
Etäohjaus
kännykällä
ei kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä
Kartta ei ei ei kyllä kyllä kyllä
Imuteho
valmistajan ilmoittama
"perustaso""perustaso"5x parempi
kuin 600-sarja
10x parempi
kuin 600-sarja
10x parempi
kuin 600-sarja
40x parempi
kuin 600-sarja
Yksittäisten huoneiden
siivous
ei ei ei ei kyllä kyllä
Hinta Tarkista täältä!
(nyt n. 200e)
Tarkista täältä!
(nyt n. 300e)
Tarkista täältä!
(nyt n. 400e)
Tarkista täältä!
(nyt n. 650e)
Tarkista i7 hinta!
(nyt n. 850e)


Tarkista i7+ hinta!
(nyt n. 1300e)
Tarkista täältä!
(nyt n. 1500e)


Vastaavan vertailutaulukon olemme tehneet myös Neaton malleista:

Neaton eri mallien väliset erot vertailussa

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto