Uutiset elokuussa 1999: Matrix vs Titanic, kumpi ylittää haamurajan; MP3 saapui kotistereoihin, ...

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 28.8.2019 12:44

20 vuotta sitten: Matrix vs Titanic, kumpi ylittää hamurajan; MP3 saapui kotistereoihin, ... Kertaamme artikkelisarjassamme 20 vuoden takaisia uutisia, sivustomme ensimmäisten toimintavuosien ajalta. Nyt on aika kurkata mistä uutisoimme elokuussa vuonna 1999.
Näitä lukiessa muistutamme taas, että AfterDawn keskittyi alkuvuosinaan varsin tiukasti pelkästään audio- ja videoteknologiasta raportointiin. Tuolloin uutispuolemme täydensi kokonaisuuttamme, johon kuuluivat sekä oppaat, ohjelmalataukset että monet muut video- ja audioteknologiaan liittyvät sisällöt. Tämän vuoksi uutisista löytyy varsin vähän "yleistä teknologiaa", jonka aika koitti sivustollamme vasta myöhemmin, kun maailma, teknologia ja sivustommekin muuttuivat.

Mielenkiintoisena kulmana mainittakoon myös se, että allekirjoittanut piti elokuussa hiljaiseloa uutisoinnista, kenties ainoan kerran sivustomme historiassa.

DVD-julkaisuja: Matrix tulossa, ...


Vuonna 1999 DVD-formaatti oli juuri lyömässä kovaa vauhtia läpi keskivertokodeissakin, ollen tuolloin se joululahjaksi ostettava uusi ja ihmeellinen teknologia. Luonnollisesti jotkut olivat hypänneet tähän kelkkaan jo reilusti aiemmin, mutta isossa kuvassa DVD alkoi vasta tässä vaiheessa jyrätä VHS:n kunnolla tieltään.Tuolloin myös DVD-julkaisuja tippui markkinoille selkeästi harvemmin - ja siksi suurten leffojen DVD-myyntiin saapuminen oli myös merkittävä uutisaihe. Nythän samaa tehdään Netflixin uusien julkaisujen suhteen. Tuota puolta ruokimme omassakin uutisoinnissamme alkuaikoina varsin paljon.

Syksyn 1999 ehdottomasti odotetuin DVD-julkaisu oli Matrix, joka oli tulossa DVD:lle Yhdysvalloissa syyskuun lopulla. Jo elokuun alussa uutisoimme siitä, miten elokuvan oikeudet omistava Warner Home Video veikkasi elokuvan DVD-julkaisun yltävän jopa miljoonan kappaleen myyntiin. Yksikään elokuva ei ollut myynyt tuolloin vielä miljoonaa kopiota DVD-muodossa. Elokuun lopussa julkaistiin kuitenkin myös Titanicin DVD-julkaisu, joten kisa siitä, kumpi elokuva rikkoo - vai rikkooko kumpikaan - tuon rajapyykin, oli jo etukäteen mielenkiintoista seurattavaa.

Jälkikäteen voidaan sanoa Matrixin onnistuneen: Matrixista tuli kuin tulikin historian ensimmäinen elokuva, joka myi yli miljoona DVD-kopiota.

Elokuussa 1999 uutisoimme myös muista saapuvista DVD-julkaisuista.

DVD-keräily


Ja kun uusi, fyysinen formaatti oli olemassa, syntyi sille myös oma keräilijäkuntansa. Tätä keräilyhimoa tyydyttämään syntyi puolestaan täysin oma Windows-ohjelmien ryhmänsä, eli softat, joilla pystyi pitämään kirjaa omasta kokoelmastaan. Yhdestä tällaisesta ohjelmistosta uutisoimme jo elokuussa 1999, nimeltään DVD Dewey.

Kyseistä ohjelmaa ei tietojemme mukaan ole enää olemassakaan, mutta vastaavia ohjelmia ja palveluita on olemassa edelleen. Yksi suosituimmista lienee EMDB, joka löytyy myös AfterDawnin sisarsivuilta, download.fi::stä.

MP3-soitin, jonka voi yhdistää stereoräkkiin


Vuonna 1999 jokaisen itseään kunnioittavan kodin keskipisteenä, sen television lisäksi, oli stereokaappi, jossa oli erillislaitteina kaikki tuolloin tarvittava sälä, toisiinsa kytkettyinä: vahvistinta, levysoitinta, CD-soitinta, jne..Tuohon saumaan iski myös pieni, suhteellisen tuntematon yhtiö nimeltä NetDriver, joka esitteli elokuussa 1999 maailman ensimmäisen kotistereojärjestelmään kytkeytyvän MP3-soittimen.

old home stereo system
esimerkki 1990-luvun kotistereojärjestelmästä


Nyttemin, aikana jolloin kotistereojärjestelmät ovat kadonneet tavallisista kodeista ja lähes kaikki mahdollinen elektroniikka, suurin piirtein leivänpaahtimestä lähtien, osaa toistaa MP3-tiedostoja, on tarve tällaiselle tuotteelle kadonnut tyystin.

Luonnollisesti, myös isot valmistajat hyppäsivät aikanaan kelkkaan mukaan ja tämän vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä taidettiin nähdä kaikki, mitä MP3-soitinten ja kotistereolaitteistojen yhteensovittamisessa pystytäänkään näkemään.

Monenlaista muuta


Elokuussa 1999 keräsimme voimia tuleviin sivuston uudistuksiin, nyt, kun sivustomme oli ehtinyt olla olemassa jo pienen hetken ajan. Lista tulevista projekteista oli monipolvinen - ja osaa suunnitelmista ei lopulta koskaan toteutettu (mm. DVD-tietokanta tehtiin, mutta sen kehitys lopetettiin varsin pian).

Samaan aikaan maailmalla tapahtui ja erilaiset video- ja audioteknologian piirisarjauutiset olivat päätyneet osaksi uutisvirtaamme jo elokuussa 1999. Uutisoimme tuolloin mm. DD5.1-pakkauspiireistä, joilla mahdollistetaan tallettavat DVD-soittimet, surround-äänillä sekä kaupasta, jossa Samsung myi oman DVD-masterointiratkaisunsa toiselle yritykselle.Ylipäätään kesät olivat tuolloin hieman hiljaisempia uutiskuukausia, etenkin teknologian saralla - maailma ei ollut aivan vielä siirtynyt nykyiseen, varsin hengästyttävään uutistulvaan.

Sellaista tapahtui siis 20 vuotta sitten. Jos jorinat menneisyydestä kiinnostavat, löytyvät artikkelisarjan aiemmat osat täältä:

Uutiset heinäkuussa 1999: Winamp, Sonique ja ohjelmien räätälöitävyys
Uutiset kesäkuussa 1999: AfterDawnin ensimmäinen toimintakuukausi

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna (6.12.2019 16:51)
YouTuben viime vuonna julkaisema Rewind-muistelovideo ei ollut nettikansan mieleen, sillä siitä tuli palveluin vihatuin (dislike) video. Tähän päivään mennessä videolle on annettu 17 miljoonaa ....
Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen (6.12.2019 16:00)
Puolijohdejätti Qualcomm ja Pokemon Go -pelistä parhaiten tunnettu Niantic Labs kehittävät yhdessä uuteen Snapdragon XR2 -alustaan perustuvia AR-laseja. Kehitteillä olevat AR-lasit eivät ....
Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) (6.12.2019 15:31)
Black Friday oli ja meni. Black Friday -tarjousjuhlan aikana nähtiin paljon tarjouksia kuulokkeiden kohdalla. Tarjouksessa olivat esimerkiksi Sennheiser HD 598 Cs, Sony WF-1000XM3 ja Sony WH-1000XM3 ....
Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera (6.12.2019 12:01)
Motorolan One -sarja sai taas uuden lisäyksen, sillä yritys julkisti Motorola One Hyper -puhelimen. Motorola on tänä vuonna tuonut markkinoille muun muassa Motorola One Macron, Motorola One ....
Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera (6.12.2019 11:05)
Samsungin komponenttikehityksestä on kuultu kamerasensoriuutisia muutamaan otteeseen tämän vuoden aikana. Yhtiö on kertonut kehittäneensä niin 64 kuin peräti 108 megapikselin kennot älypuhelimiin. ....

Uutisarkisto