Uutiset elokuussa 1999: Matrix vs Titanic, kumpi ylittää haamurajan; MP3 saapui kotistereoihin, ...

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 28.8.2019 12:44

20 vuotta sitten: Matrix vs Titanic, kumpi ylittää hamurajan; MP3 saapui kotistereoihin, ... Kertaamme artikkelisarjassamme 20 vuoden takaisia uutisia, sivustomme ensimmäisten toimintavuosien ajalta. Nyt on aika kurkata mistä uutisoimme elokuussa vuonna 1999.
Näitä lukiessa muistutamme taas, että AfterDawn keskittyi alkuvuosinaan varsin tiukasti pelkästään audio- ja videoteknologiasta raportointiin. Tuolloin uutispuolemme täydensi kokonaisuuttamme, johon kuuluivat sekä oppaat, ohjelmalataukset että monet muut video- ja audioteknologiaan liittyvät sisällöt. Tämän vuoksi uutisista löytyy varsin vähän "yleistä teknologiaa", jonka aika koitti sivustollamme vasta myöhemmin, kun maailma, teknologia ja sivustommekin muuttuivat.

Mielenkiintoisena kulmana mainittakoon myös se, että allekirjoittanut piti elokuussa hiljaiseloa uutisoinnista, kenties ainoan kerran sivustomme historiassa.

DVD-julkaisuja: Matrix tulossa, ...


Vuonna 1999 DVD-formaatti oli juuri lyömässä kovaa vauhtia läpi keskivertokodeissakin, ollen tuolloin se joululahjaksi ostettava uusi ja ihmeellinen teknologia. Luonnollisesti jotkut olivat hypänneet tähän kelkkaan jo reilusti aiemmin, mutta isossa kuvassa DVD alkoi vasta tässä vaiheessa jyrätä VHS:n kunnolla tieltään.Tuolloin myös DVD-julkaisuja tippui markkinoille selkeästi harvemmin - ja siksi suurten leffojen DVD-myyntiin saapuminen oli myös merkittävä uutisaihe. Nythän samaa tehdään Netflixin uusien julkaisujen suhteen. Tuota puolta ruokimme omassakin uutisoinnissamme alkuaikoina varsin paljon.

Syksyn 1999 ehdottomasti odotetuin DVD-julkaisu oli Matrix, joka oli tulossa DVD:lle Yhdysvalloissa syyskuun lopulla. Jo elokuun alussa uutisoimme siitä, miten elokuvan oikeudet omistava Warner Home Video veikkasi elokuvan DVD-julkaisun yltävän jopa miljoonan kappaleen myyntiin. Yksikään elokuva ei ollut myynyt tuolloin vielä miljoonaa kopiota DVD-muodossa. Elokuun lopussa julkaistiin kuitenkin myös Titanicin DVD-julkaisu, joten kisa siitä, kumpi elokuva rikkoo - vai rikkooko kumpikaan - tuon rajapyykin, oli jo etukäteen mielenkiintoista seurattavaa.

Jälkikäteen voidaan sanoa Matrixin onnistuneen: Matrixista tuli kuin tulikin historian ensimmäinen elokuva, joka myi yli miljoona DVD-kopiota.

Elokuussa 1999 uutisoimme myös muista saapuvista DVD-julkaisuista.

DVD-keräily


Ja kun uusi, fyysinen formaatti oli olemassa, syntyi sille myös oma keräilijäkuntansa. Tätä keräilyhimoa tyydyttämään syntyi puolestaan täysin oma Windows-ohjelmien ryhmänsä, eli softat, joilla pystyi pitämään kirjaa omasta kokoelmastaan. Yhdestä tällaisesta ohjelmistosta uutisoimme jo elokuussa 1999, nimeltään DVD Dewey.

Kyseistä ohjelmaa ei tietojemme mukaan ole enää olemassakaan, mutta vastaavia ohjelmia ja palveluita on olemassa edelleen. Yksi suosituimmista lienee EMDB, joka löytyy myös AfterDawnin sisarsivuilta, download.fi::stä.

MP3-soitin, jonka voi yhdistää stereoräkkiin


Vuonna 1999 jokaisen itseään kunnioittavan kodin keskipisteenä, sen television lisäksi, oli stereokaappi, jossa oli erillislaitteina kaikki tuolloin tarvittava sälä, toisiinsa kytkettyinä: vahvistinta, levysoitinta, CD-soitinta, jne..Tuohon saumaan iski myös pieni, suhteellisen tuntematon yhtiö nimeltä NetDriver, joka esitteli elokuussa 1999 maailman ensimmäisen kotistereojärjestelmään kytkeytyvän MP3-soittimen.

old home stereo system
esimerkki 1990-luvun kotistereojärjestelmästä

Nyttemin, aikana jolloin kotistereojärjestelmät ovat kadonneet tavallisista kodeista ja lähes kaikki mahdollinen elektroniikka, suurin piirtein leivänpaahtimestä lähtien, osaa toistaa MP3-tiedostoja, on tarve tällaiselle tuotteelle kadonnut tyystin.

Luonnollisesti, myös isot valmistajat hyppäsivät aikanaan kelkkaan mukaan ja tämän vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä taidettiin nähdä kaikki, mitä MP3-soitinten ja kotistereolaitteistojen yhteensovittamisessa pystytäänkään näkemään.

Monenlaista muuta


Elokuussa 1999 keräsimme voimia tuleviin sivuston uudistuksiin, nyt, kun sivustomme oli ehtinyt olla olemassa jo pienen hetken ajan. Lista tulevista projekteista oli monipolvinen - ja osaa suunnitelmista ei lopulta koskaan toteutettu (mm. DVD-tietokanta tehtiin, mutta sen kehitys lopetettiin varsin pian).

Samaan aikaan maailmalla tapahtui ja erilaiset video- ja audioteknologian piirisarjauutiset olivat päätyneet osaksi uutisvirtaamme jo elokuussa 1999. Uutisoimme tuolloin mm. DD5.1-pakkauspiireistä, joilla mahdollistetaan tallettavat DVD-soittimet, surround-äänillä sekä kaupasta, jossa Samsung myi oman DVD-masterointiratkaisunsa toiselle yritykselle.Ylipäätään kesät olivat tuolloin hieman hiljaisempia uutiskuukausia, etenkin teknologian saralla - maailma ei ollut aivan vielä siirtynyt nykyiseen, varsin hengästyttävään uutistulvaan.

Sellaista tapahtui siis 20 vuotta sitten. Jos jorinat menneisyydestä kiinnostavat, löytyvät artikkelisarjan aiemmat osat täältä:

Uutiset heinäkuussa 1999: Winamp, Sonique ja ohjelmien räätälöitävyys
Uutiset kesäkuussa 1999: AfterDawnin ensimmäinen toimintakuukausi

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Miten säästää ruoassa? Tällä sovelluksella saat lounaan edullisesti Miten säästää ruoassa? Tällä sovelluksella saat lounaan edullisesti (14.9.2019 16:23)
Ruokahävikistä ja etenkin sen vähentämisestä on tullut iso trendi parin vuoden aikana – ja hyvä niin, sillä tavallinen kansalainen voi hyötyä siinä itsekin taloudellisesti. Kuukauden ruokalaskua ....
Arvostelussa Gardenan robottiruohonleikkuri, max. 1250 m2 pihoille Arvostelussa Gardenan robottiruohonleikkuri, max. 1250 m2 pihoille (14.9.2019 12:33)
Arvostelussamme Gardena Sileno Life 1250 -robottiruohonleikkuri, joka on tarkoitettu max. 1250m2 kokoisille pihoille. Miten roboleikkuri selviää esteistä, onko sen käyttö helppoa ja millaista jälkeä se tekee. Otimme selvää.
iPhone 11:ssä saattaa olla salattu ominaisuus – Kytketty vain pois päältä iPhone 11:ssä saattaa olla salattu ominaisuus – Kytketty vain pois päältä (14.9.2019 12:13)
Uusista iPhoneista saattaa löytyä piilossa olevia toiminnallisuuksia, jotka saatetaan aktivoida vasta myöhemmin päivityksellä. Ainakin Apple-vuodoilla nimeä tehneen Sonny Dicksonin mukaan iPhone ....
1 kommentti
Vertaa tästä – Kumpi kannattaa ostaa, iPhone 11 vai iPhone 11 Pro? Vertaa tästä – Kumpi kannattaa ostaa, iPhone 11 vai iPhone 11 Pro? (14.9.2019 11:37)
Tällä viikolla Apple pisti puhelinmallistonsa uusiksi ja kuluttajat ovat ennakkotilausten alettua rientäneet varaamaan itselleen omaa osuuttaan syksyn omenasadosta. Kolmesta uudesta puhelimesta ....
1 kommentti
Razerin uusi Huntsman TE TKL-näppäimistö on varustettu Linear Optical -kytkimillä Razerin uusi Huntsman TE TKL-näppäimistö on varustettu Linear Optical -kytkimillä (13.9.2019 13:01)
Razer julkaisi uuden näppäimistön, joka on tarkoitettu pelaajille. Uutuuden nimi on Razer Huntsman Tournament Edition (TE) ja siinä käytetään Razerin Linear Optical -kytkimiä. Razer Huntsman ....

Uutisarkisto