Chromen muutos estää jatkossa suosituimmat mainosesto-ohjelmat - AdGuard, uBlock Origin, jne

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 11.6.2019 11:02 Kommentteja (4)

Chromen muutos estää jatkossa suosituimmat mainosesto-ohjelmat - AdGuard, uBlock Origin, jne Google ilmoitti jo tammikuussa tulevansa muuttamaan Chrome-selaimen API-ohjelmointirajapintoja tulevaisuudessa varsin radikaalisti. Muutos käytännössä lopettaa suosituimpien mainosesto-ohjelmien toimimisen Chromelle kokonaan.
Muutos koskee Chromen laajennusten rajapintaa ja siihen suunniteltua muutosta, joka tunnetaan nimellä Manifest V3. Valtaosa suosituimmista mainoksia estävistä selainlaajennuksista käyttää nykyisin Chromen webRequest-ohjelmointirajapintaa. Tuon rajapinnan avulla laajennukset estävät tiettyjen sisältöjen lataamisen kokonaan, niin että edes verkkoliikennettä ei näistä synny. Juuri tuohon kohtaan muutos on iskemässä. Google aikoo muuttaa webRequest -rajapintaa niin, että sen kautta tehtyjä kutsuja ei voisi estää lainkaan.

Suosituimmat mainosten estoon pohjautuvat laajennukset nojaavat juuri tuohon toimintaan - näihin kuuluvat mm. uBlock Origin ja AdGuard. Samaa estotapaa kuitenkin käyttävät myös tietyt, yritysten käyttöön tarkoitetut lisäosat ja tämän vuoksi Google on joustanut ehdoistaan hieman. Yhtiö aikoo tarjota kutsujen estomahdollisuuden lisäosille jatkossa ainoastaan maksullisen Chrome-selaimen käyttäjille, eli heille ketkä käyttävät Chromen Enterprise -versiota.

Google vakuuttaa kuitenkin, että se ei ole sotajalalla mainosten estoa vastaan, eikä päätöstä ole vielä täysin kiveen kirjoitettu. Mutta yhtiön omat toimet sen haitalliseksi määrittelemien mainosten eston osalta kertovat paljon siitä, että Google haluaisi itse pystyä määrittelemään sen, mitä mainoksia estetään.

Mainosesto-ohjelmien yhtenä ongelmana pidetään yleisesti sitä, että keskivertokäyttäjät asentavat ne esim. yhtä tai kahta tiettyä sivustoa varten, mutta eivät koskaan säädä esto-ohjelman asetuksia, vaan tulevat samalla estäneeksi kaikki mainokset selaimestaan, vahingoittaen näin myös "kunniallisesti" käyttäytyviä verkkosivustoja. Ja kyllä, mainosten esto vahingoittaa pieniä sivustoja erittäin paljon.

Jotta valinta olisi hieman vaikeampaa eri selainten välillä, on Firefox taloudellisessa ahdingossa ja aikoo tuoda tarjolle maksullisen version selaimestaan ilmeisesti jo tänä vuonna.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

4 kommenttia

111.6.2019 13:00
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Chromen webRequest-ohjelmointirajapintaa. Tuon rajapinnan avulla laajennukset estävät tiettyjen sisältöjen lataamisen kokonaan, niin että edes verkkoliikennettä ei näistä synny. Juuri tuohon kohtaan muutos on iskemässä.

Tästä herää kysymys, onko muita rajapintoja millä voisi estää sivujen sisältämiä pyyntöjä, eli vaikuttaako tämä muihin "tietoturvaohjelmiin" jotka estävä ei käyttäjän sallimaa liikennettä. Esim jos lisäosalla estät kaiken kolmanen osapuolen (siis muun kuin sivuston domainin) lataukset ilman lupaa, niin toimiiko nämä jatkossa? Esim jos käyttäjä haluaa estää lataamasta esim FB, Google jne toimijoiden sisältö mitä sivustot ovat upottaneet sivuilleen.

Uutisessa puhutaan Chromesta, koskeeko tämä vain Chromea, vai myös Blink/Chromium projektiin tukeutuvia ?

212.6.2019 07:19

Vaikuttaako tämä todella AdGuardin toimintaa kun kyseessä ei ole mikään Chromen lisäosa vaan täysin erillinen sovellus? Ainakin heidän omassa blogissaan annetaan ymmärtää, ettei tällä päivityksellä ole mitään vaikutusta. adguard.com/en/blog/chrome-api-comment.html

Tietenkin tällä on vaikutusta erilliseen selainlisäosaan, mutta yleisesti kun puhutaan Adguardista niin tarkoitetaan noita erillisiä Android, iOS, MacOS ja Windows-sovelluksia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.6.2019 @ 07:24

317.6.2019 16:19

Aika Chrome-ihmisten vaihtaa tiedonkeruu-ohjelmistonsa oikeaan selaimeen ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2019 @ 16:22

Peace & Love, Sir Robin
...sen tarvi olla niin justiinsa

417.6.2019 19:42

Vapaan kilpailun sääntöjen ja lakien rikkomista pahimmillaan. Tosin kaikki mainosesto-ohjelmat eivät ole kaupallisia.

Sama jos käyttöjärjestelmän valmistaja estäisi tahallaan muiden firmojen tietoturvaohjelmistojen toiminnan ja alkaisi itse kehitellä vastaavia ominaisuuksia itse käyttöjärjestelmään koplatuksi.

Oikeushaasteet olisi varmasti luvassa kilpailulainsäädännön rikkomisesta.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Bill Gates myöntää tehneensä suuren virheen – Se näkyy vahvasti edelleen Bill Gates myöntää tehneensä suuren virheen – Se näkyy vahvasti edelleen (25.6.2019 06:07)
Microsoftin omistaja ja pitkään ohjelmistojättiä toimitusjohtajan paikalta luotsannut Bill Gates myöntää tehneensä yhden suurimmista virheistä – ja se on Androidille häviäminen ekosysteemien sodassa. ....
Harry Potter ei yllä lähellekään Pokemon Gon tasoa – Tuotto jää kauas taakse Harry Potter ei yllä lähellekään Pokemon Gon tasoa – Tuotto jää kauas taakse (25.6.2019 05:54)
Vaikuttaisi siltä, että Pokemon Go -hittilanseerauksen toisintaminen on todella vaikeaa. Se ei tahdo onnistua edes Pokemon Gon kehittäneeltä Nianticilta, sillä viime viikolla sovelluskauppoihin ....
Spotify valittaa Applen maksuista – Ei kuitenkaan edes maksa niitä Spotify valittaa Applen maksuista – Ei kuitenkaan edes maksa niitä (25.6.2019 05:43)
Tämän vuoden puheenaiheisiin on kuulunut Applen toiminta sovellusmarkkinoilla. Yhtiöllä on tiukka ote omaan ekosysteemiin, sillä se kehittää niin puhelimet, niiden ohjelmistot kuin puhelimien ....
Kesäalet ovat täällä - lista parhaista tarjouksista Kesäalet ovat täällä - lista parhaista tarjouksista (24.6.2019 20:18)
Kesän alet alkoivat toden teolla tällä viikolla. Tähän listaan on poimittu eri verkkokauppojen parhaat tarjoukset. Kuten arvata saattaa, tarjouksia löytyy puhelimista, tietokoneista, televisioista ....
Samsung julkaisi uusia SmartThings-älykotilaitteita Samsung julkaisi uusia SmartThings-älykotilaitteita (24.6.2019 19:49)
Samsungin SmartThings on ollut yksi älykotilaitteiden edelläkävijäbrändeistä. Yhtiön brändin alle on rakennettu liki kaikenkattava kokonaisuus, johon kuuluu niin hubiratkaisut, valot, kamerat ja sensorit. ....

Uutisarkisto