Chromen muutos estää jatkossa suosituimmat mainosesto-ohjelmat - AdGuard, uBlock Origin, jne

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 11.6.2019 11:02 Kommentteja (4)

Chromen muutos estää jatkossa suosituimmat mainosesto-ohjelmat - AdGuard, uBlock Origin, jne Google ilmoitti jo tammikuussa tulevansa muuttamaan Chrome-selaimen API-ohjelmointirajapintoja tulevaisuudessa varsin radikaalisti. Muutos käytännössä lopettaa suosituimpien mainosesto-ohjelmien toimimisen Chromelle kokonaan.
Muutos koskee Chromen laajennusten rajapintaa ja siihen suunniteltua muutosta, joka tunnetaan nimellä Manifest V3. Valtaosa suosituimmista mainoksia estävistä selainlaajennuksista käyttää nykyisin Chromen webRequest-ohjelmointirajapintaa. Tuon rajapinnan avulla laajennukset estävät tiettyjen sisältöjen lataamisen kokonaan, niin että edes verkkoliikennettä ei näistä synny. Juuri tuohon kohtaan muutos on iskemässä. Google aikoo muuttaa webRequest -rajapintaa niin, että sen kautta tehtyjä kutsuja ei voisi estää lainkaan.

Suosituimmat mainosten estoon pohjautuvat laajennukset nojaavat juuri tuohon toimintaan - näihin kuuluvat mm. uBlock Origin ja AdGuard. Samaa estotapaa kuitenkin käyttävät myös tietyt, yritysten käyttöön tarkoitetut lisäosat ja tämän vuoksi Google on joustanut ehdoistaan hieman. Yhtiö aikoo tarjota kutsujen estomahdollisuuden lisäosille jatkossa ainoastaan maksullisen Chrome-selaimen käyttäjille, eli heille ketkä käyttävät Chromen Enterprise -versiota.Google vakuuttaa kuitenkin, että se ei ole sotajalalla mainosten estoa vastaan, eikä päätöstä ole vielä täysin kiveen kirjoitettu. Mutta yhtiön omat toimet sen haitalliseksi määrittelemien mainosten eston osalta kertovat paljon siitä, että Google haluaisi itse pystyä määrittelemään sen, mitä mainoksia estetään.

Mainosesto-ohjelmien yhtenä ongelmana pidetään yleisesti sitä, että keskivertokäyttäjät asentavat ne esim. yhtä tai kahta tiettyä sivustoa varten, mutta eivät koskaan säädä esto-ohjelman asetuksia, vaan tulevat samalla estäneeksi kaikki mainokset selaimestaan, vahingoittaen näin myös "kunniallisesti" käyttäytyviä verkkosivustoja. Ja kyllä, mainosten esto vahingoittaa pieniä sivustoja erittäin paljon.

Jotta valinta olisi hieman vaikeampaa eri selainten välillä, on Firefox taloudellisessa ahdingossa ja aikoo tuoda tarjolle maksullisen version selaimestaan ilmeisesti jo tänä vuonna.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

111.6.2019 13:00
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Chromen webRequest-ohjelmointirajapintaa. Tuon rajapinnan avulla laajennukset estävät tiettyjen sisältöjen lataamisen kokonaan, niin että edes verkkoliikennettä ei näistä synny. Juuri tuohon kohtaan muutos on iskemässä.

Tästä herää kysymys, onko muita rajapintoja millä voisi estää sivujen sisältämiä pyyntöjä, eli vaikuttaako tämä muihin "tietoturvaohjelmiin" jotka estävä ei käyttäjän sallimaa liikennettä. Esim jos lisäosalla estät kaiken kolmanen osapuolen (siis muun kuin sivuston domainin) lataukset ilman lupaa, niin toimiiko nämä jatkossa? Esim jos käyttäjä haluaa estää lataamasta esim FB, Google jne toimijoiden sisältö mitä sivustot ovat upottaneet sivuilleen.

Uutisessa puhutaan Chromesta, koskeeko tämä vain Chromea, vai myös Blink/Chromium projektiin tukeutuvia ?

212.6.2019 07:19

Vaikuttaako tämä todella AdGuardin toimintaa kun kyseessä ei ole mikään Chromen lisäosa vaan täysin erillinen sovellus? Ainakin heidän omassa blogissaan annetaan ymmärtää, ettei tällä päivityksellä ole mitään vaikutusta. adguard.com/en/blog/chrome-api-comment.html

Tietenkin tällä on vaikutusta erilliseen selainlisäosaan, mutta yleisesti kun puhutaan Adguardista niin tarkoitetaan noita erillisiä Android, iOS, MacOS ja Windows-sovelluksia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.6.2019 @ 07:24

317.6.2019 16:19

Aika Chrome-ihmisten vaihtaa tiedonkeruu-ohjelmistonsa oikeaan selaimeen ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2019 @ 16:22

Peace & Love, Sir Robin
...sen tarvi olla niin justiinsa

417.6.2019 19:42

Vapaan kilpailun sääntöjen ja lakien rikkomista pahimmillaan. Tosin kaikki mainosesto-ohjelmat eivät ole kaupallisia.

Sama jos käyttöjärjestelmän valmistaja estäisi tahallaan muiden firmojen tietoturvaohjelmistojen toiminnan ja alkaisi itse kehitellä vastaavia ominaisuuksia itse käyttöjärjestelmään koplatuksi.

Oikeushaasteet olisi varmasti luvassa kilpailulainsäädännön rikkomisesta.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ohittiko kvanttitietokone supertietokoneen? Google väittää saavuttaneensa kvanttiylivallan Ohittiko kvanttitietokone supertietokoneen? Google väittää saavuttaneensa kvanttiylivallan (23.10.2019 17:34)
Google väittää tiedelehti Naturessa julkaistussa artikkelissa saavuttaneensa "kvanttiylivallan" eli kvanttitietokone kykenee suorittamaan sille annetun tehtävän huomattavasti nopeammin kuin ....
Microsoft Surface Pro 7 ja Surface Laptop 3 kannettavat ovat nyt saatavilla Microsoft Surface Pro 7 ja Surface Laptop 3 kannettavat ovat nyt saatavilla (23.10.2019 14:29)
Microsoftin Surface -laitteista on nyt saatavilla Surface Pro 7 ja Surface Laptop 3. Uudenlainen Surface Pro X -kannettava saapuu myyntiin marraskuun alussa. Microsoft Surface Pro 7 hinta ....
Vuoto: BlizzConissa nähdään sekä uusi Diablo 4 että Overwatch 2 Vuoto: BlizzConissa nähdään sekä uusi Diablo 4 että Overwatch 2 (23.10.2019 11:11)
Peliyhtiö Blizzardin maine on kärsinyt viimeaikoina monien silmissä, kun se on rankaissut pelaajia vääristä poliittisista mielipiteistä. Onneksi yhtiö on ainakin jokseenkin ymmärtänyt imago-ongelmat ....
1 kommentti
Pokemon Go uudistuu – Peliin tulossa uusi pelitila Pokemon Go uudistuu – Peliin tulossa uusi pelitila (23.10.2019 06:16)
Pokemon Go oli alun perin melko suoraviivainen yksinpelaamiseen rajoittunut peli, mutta ajan kanssa siihen on lisätty yhteisöllisempiä toimintoja pelaajien mielenkiinnon säilyttämiseksi. Ihmissuhteet ....
Välitätkö yksityisyydestä? Uusi Firefox kannattaa ladata Välitätkö yksityisyydestä? Uusi Firefox kannattaa ladata (23.10.2019 06:06)
Mozilla on julkaissut Firefoxista uuden version, jossa on kiinnitetty uuden strategian mukaisesti paljon huomiota yksityisyydensuojaan. Uudessa Firefox 70.0:ssa on esimerkiksi päivitetty Enhanced ....

Uutisarkisto