Virallinen kilogramman määritelmä muuttui tänään

Kirjoittaja AfterDawn @ 20.5.2019 22:11 Kommentteja (3)

Virallinen kilogramman määritelmä muuttui tänään Tiettyjen asioiden luulisi pysyvän aina samoina. Mutta näin ei tietenkään ole. Tästä päivästä alkaen massan perusyksikkö, kilogramma, määritellään eri tavoin kuin aiemmin.
Tähän saakka SI-järjestelmän mukainen yksikkö on määritelty Ranskassa sijaitsevan mallikappaleen ja siitä tehtyjen kopioiden mukaan. Tällainen mallikappale löytyy myös Suomesta. Mutta koska fyysiset esineet ovat herkkiä muutoksille, on myös massan määrittely fyysisen kappaleen perusteella ongelmallista. Mikäli Ranskassa sijaitseva Le Grand K -kappale jostain syystä menettäisi painoaan, olisi tämä, uusi "kevyempi" kilogramma jatkossa virallinen kilogramma, korvaten aiemmat määritelmät.

Nyt kilogrammalle on annettu uusi, luonnonvakioihin perustuva määritelmä, joka ei enää riipu fyysisen mallikappaleen painosta. Tästä päivästä alkaen kilogramma määritellään Planckin vakion kautta. Kilogramman suuruus pysyy muutoksessa nykyisellä tasollaan. Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

121.5.2019 07:59
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Tästä päivästä alkaen painon perusyksikkö, kilogramma, määritellään eri tavoin kuin aiemmin.

Vai olisko painon ykskkö newton ?, lähdeketjua seuraten kilogaramma on massan yksikkö, jonka paino taitaa vaihdella vähnä senkin mukaan missä mitataan.

221.5.2019 21:41

Lainaus:
Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.
Eikös ainakin ennempään jenkkien paunat perustunut eurooppalaiseen kiloon? Itse tuosta muutama vuosi sitten luin mutta en ainakaan itse muista että tuo olisi joskus muuttunut

322.5.2019 08:15
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Lainaus:
Kilogramma oli viimeinen perusyksikkö, jota ei oltu määritelty luonnonvakioiden kautta. Aiheesta kertoi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.
Eikös ainakin ennempään jenkkien paunat perustunut eurooppalaiseen kiloon? Itse tuosta muutama vuosi sitten luin mutta en ainakaan itse muista että tuo olisi joskus muuttunut
Jos tuossa mietit onko pauna jokin SI perusyksikkö, niin se ei ole SI yksikkö. Wikipedia kerto paunalle tarkan kilogramma määrän, eli varmaan muistelen oikein ja uskottavaa, tai siis olisi outoa jos noin tärkeä massan yksikkö olisi jotain epämääräistä.

Jos mietit perusyksiköisen määrityksiä, niin uutisen lähteen mukaan kilogramma oli yksi viimeisesti perusyksiköistä jotka määriteltiin luonnonvakioiden mukaan, eli kilogramman lisäksi uudistus koski ampeeria, moolia, kelviniä, muutos voimaan kai samana päivänä. Enne kilogramma määrittelyä taisi olle vain kolme perusyksikkö seitsemästä määritelty luonnonvakiona.

(en siis tajua näistä mitään, vaan lähdettä seuraamalla tulkittu)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Bill Gates myöntää tehneensä suuren virheen – Se näkyy vahvasti edelleen Bill Gates myöntää tehneensä suuren virheen – Se näkyy vahvasti edelleen (25.6.2019 06:07)
Microsoftin omistaja ja pitkään ohjelmistojättiä toimitusjohtajan paikalta luotsannut Bill Gates myöntää tehneensä yhden suurimmista virheistä – ja se on Androidille häviäminen ekosysteemien sodassa. ....
Harry Potter ei yllä lähellekään Pokemon Gon tasoa – Tuotto jää kauas taakse Harry Potter ei yllä lähellekään Pokemon Gon tasoa – Tuotto jää kauas taakse (25.6.2019 05:54)
Vaikuttaisi siltä, että Pokemon Go -hittilanseerauksen toisintaminen on todella vaikeaa. Se ei tahdo onnistua edes Pokemon Gon kehittäneeltä Nianticilta, sillä viime viikolla sovelluskauppoihin ....
Spotify valittaa Applen maksuista – Ei kuitenkaan edes maksa niitä Spotify valittaa Applen maksuista – Ei kuitenkaan edes maksa niitä (25.6.2019 05:43)
Tämän vuoden puheenaiheisiin on kuulunut Applen toiminta sovellusmarkkinoilla. Yhtiöllä on tiukka ote omaan ekosysteemiin, sillä se kehittää niin puhelimet, niiden ohjelmistot kuin puhelimien ....
Kesäalet ovat täällä - lista parhaista tarjouksista Kesäalet ovat täällä - lista parhaista tarjouksista (24.6.2019 20:18)
Kesän alet alkoivat toden teolla tällä viikolla. Tähän listaan on poimittu eri verkkokauppojen parhaat tarjoukset. Kuten arvata saattaa, tarjouksia löytyy puhelimista, tietokoneista, televisioista ....
Samsung julkaisi uusia SmartThings-älykotilaitteita Samsung julkaisi uusia SmartThings-älykotilaitteita (24.6.2019 19:49)
Samsungin SmartThings on ollut yksi älykotilaitteiden edelläkävijäbrändeistä. Yhtiön brändin alle on rakennettu liki kaikenkattava kokonaisuus, johon kuuluu niin hubiratkaisut, valot, kamerat ja sensorit. ....

Uutisarkisto