Google tekee tekoälymallit läpinäkyviksi – Kertoo miksi lääkäri näyttää lääkäriltä

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 8.5.2019 08:12

Google tekee tekoälymallit läpinäkyviksi – Kertoo miksi lääkäri näyttää lääkäriltä Tekoälyn hyödyntämisen yksi isoista eettisistä kysymyksistä on, että miten käytettävät mallit koulutetaan ja minkälaisia vinoumia niihin saattaa tämän seurauksena syntyä. Ongelman ratkaiseminen ei ole erityisen helppo, sillä tekoälymallien tarkkaa päättelyketjua ei välttämättä tunneta.
Google on kuitenkin ottanut härkää sarvista ja aikoo tehdä läpinäkyväksi sen, miten yhtiön tarjoamat mallit päätyvät tuloksiin. Uuden TCAV-nimisen (Testing with Concept Activation Vectors) teknologian avulla Google kertoo prosenttiosuuksin sen, kuinka paljon tietyt asiat vaikuttivat päädyttyyn lopputulokseen. Esimerkiksi kuvantunnistustehtävässä Googlen konenäkömalli voisi kertoa kuvassa olevan lääkäri ja TCAV kertoo, että päättelyketjuun vaikutti eniten henkilön käyttämä valkoinen takki ja se, että kuvassa on mies.

Juuri viimeksi mainitun kaltaisia asioita Google haluaa TCAV:lla tuoda ilmi. Esimerkin tapauksessa konenäkömallissa on sukupuolivinouma, jossa oletetaan lääkäreiden olevan miehiä. Tiedon avulla mallia voidaan korjata, mutta yleisestikin se antaa tärkeää tietoa miten malli toimii, jolloin voidaan ymmärtää miksi malli toimii tai miksi se ei tietyissä tapauksissa toimi halutulla tavalla.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna (6.12.2019 16:51)
YouTuben viime vuonna julkaisema Rewind-muistelovideo ei ollut nettikansan mieleen, sillä siitä tuli palveluin vihatuin (dislike) video. Tähän päivään mennessä videolle on annettu 17 miljoonaa ....
Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen (6.12.2019 16:00)
Puolijohdejätti Qualcomm ja Pokemon Go -pelistä parhaiten tunnettu Niantic Labs kehittävät yhdessä uuteen Snapdragon XR2 -alustaan perustuvia AR-laseja. Kehitteillä olevat AR-lasit eivät ....
Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) (6.12.2019 15:31)
Black Friday oli ja meni. Black Friday -tarjousjuhlan aikana nähtiin paljon tarjouksia kuulokkeiden kohdalla. Tarjouksessa olivat esimerkiksi Sennheiser HD 598 Cs, Sony WF-1000XM3 ja Sony WH-1000XM3 ....
Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera (6.12.2019 12:01)
Motorolan One -sarja sai taas uuden lisäyksen, sillä yritys julkisti Motorola One Hyper -puhelimen. Motorola on tänä vuonna tuonut markkinoille muun muassa Motorola One Macron, Motorola One ....
Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera (6.12.2019 11:05)
Samsungin komponenttikehityksestä on kuultu kamerasensoriuutisia muutamaan otteeseen tämän vuoden aikana. Yhtiö on kertonut kehittäneensä niin 64 kuin peräti 108 megapikselin kennot älypuhelimiin. ....

Uutisarkisto