Tiesitkö? Tesla käyttää täsmälleen samoja akkuja kuin vaikkapa sähkötupakka tai kalliimmat taskulamput

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 6.4.2019 12:15

Tiesitkö? Tesla käyttää täsmälleen samoja akkuja kuin vaikkapa sähkötupakka tai kalliimmat taskulamput Harva on tullut ajatelleeksi, että sähköautojen akkukennosto ei ole itse asiassa vain yhtä valtavaa akkua oleva kokonaisuus. Päinvastoin, Tesla käyttää markkinoiden yleisintä akkutyyppiä sähköautoissaan ja niitä on vain yksinkertaisesti ladottu autoon valtavat määrät.
Kysymyksessä on siis 18650-akku, joka on hieman tavallista AA-paristoa isompi, mutta saman muotoinen, eli "sormipariston" kaltainen.

Täsmälleen samaa akkutyyppiä käytetään monessa muussakin ladattavassa laitteessa - ja kyseistä akkutyyppiä myydään myös irtotavarana. Yleisimmin 18650-akkuihin törmää irtotavarana nykypäivänä sähkötupakan ja taskulamppujen yhteydessä. Sähkötupakat käyttävät tyypillisesti yhtä tai kahta 18650-akkua. Samoin kalliimman hintaluokan ladattavat taskulaskut käyttävät samaa akkukokoa.

Kuvassa kahden eri valmistajan 18650-akkuja
Lisäksi samaa akkutyyppiä paketoidaan usein myös isommiksi kokonaisuuksiksi, erillisen kotelon sisään. Tyypillinen esimerkki tästä ovat läppärit, joiden akut ovat usein juurikin vain koteloita, joiden sisältä löytyy rivi 18650-akkuja. Myös hieman arvokkaammat varavirtalähteet sisältävät tätä akkukokoa. Hiljattain uutisoitiinkin suomalaismiehestä, joka keräsi vanhoista läppäreiden akuista 18650-akkuja ja käytti niitä itse kokoamansa sähkömoottoripyörän akustona.

18650-akun tyypillinen kapasiteetti vaihtelee 1500 ja 3500 mAh väliltä, riippuen valmistajasta, mallista - ja tietenkin hinnasta. Teslan 18650-akut on valmistanut (ainakin aiemmin, nykytilanteesta emme tiedä) Panasonic. Tesla on siirtymässä - ja osittain siirtynyt jo - hieman fyysisesti suurempaan 2170 -akkukokoon, jota se valmistaa itse, omassa Gigafactory-akkutehtaassaan. Tesla Model 3 käyttää jo tätä uutta kokoa, joka ei ole mikään standardi, vaan Teslan oma ratkaisu.

Syy miksi Tesla - ja monet muut yhtiöt - ovat päätyneet käyttämään sormipatterin näköisiä akkuja omissa tuotteissaan on yksinkertaisesti raha. Akkujen suhteen tärkein valintakriteeri on hinta suhteessa akkujen kapasiteettiin - ja tässä suhteessa 18650-akut ovat tarjonneet tähän saakka parhaan mahdollisen hinta/laatu-suhteen.

Kun samaa akkukokoa valmistetaan hurjia määriä, yksittäisen akun tuotantokustannukset laskevat. Ja samalla yhtiöt voivat kilpailuttaa akkujen toimittajat helposti, kun akkukoko on standardi ja sitä valmistaa useampi yhtiö. Tämä takaa tietysti myös toimitusvarmuutta, kun valmistajia on useampia.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

HP esitteli 749 euron Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen - molemmille silmille 2K-tarkkuus 90 Hz virkistystaajuudella HP esitteli 749 euron Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen - molemmille silmille 2K-tarkkuus 90 Hz virkistystaajuudella (29.5.2020 17:00)
HP on esitellyt seuraavan sukupolven Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen, joka on suunniteltu ja kehitetty yhdessä Valven ja Microsoftin kanssa. VR-kypäräksi kutsuttu laite tarjoaa molemmille ....
Pilviresetointi saapui Windows 10:lle uudessa päivityksessä Pilviresetointi saapui Windows 10:lle uudessa päivityksessä (29.5.2020 15:12)
Monet asiat eivät ole pitäneet paikkansa yhtä pitkään kuin se fakta, että Windowsin uudelleenasennus on tuskaista. Toki vuosien saatossa härdellistä on tullut hieman kesympi operaatio, mutta ....
Huawei Y5p saapuu Suomeen 129 euron hinnalla ja Android 10 -käyttöjärjestelmällä Huawei Y5p saapuu Suomeen 129 euron hinnalla ja Android 10 -käyttöjärjestelmällä (29.5.2020 13:27)
Huawei tuo Suomeen edullisen Y5p -puhelinmallin, joka tulee Andorid 10 -käyttöjärjestelmällä varustettuna. Hintaa tällä puhelimella on vain 129 euroa ja saatavilla se on 1. kesäkuuta alkaen. ....
Xiaomi Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin 1.6.2020 - 5G-puhelin 399 eurolla Xiaomi Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin 1.6.2020 - 5G-puhelin 399 eurolla (29.5.2020 12:23)
Elisa laajentaa nopealla tahdilla 5G-verkon saatavuutta Suomessa, mutta myös 5G-puhelimien valikoimaa. Elisa kertookin nyt, että Xiaomin edullinen Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin ....
Raspberry Pi 4:n saa nyt 8 gigatavun RAM-muistilla Raspberry Pi 4:n saa nyt 8 gigatavun RAM-muistilla (29.5.2020 11:44)
Raspberry Pi 4 -minitietokone julkaistiin lähes vuosi sitten 1GB, 2GB ja 4GB vaihtoehdoilla, mutta nyt tätä pientä laitetta saa myös 8 gigatavun keskusmuistilla. Raspberry Pi 4 -minitietokone ....

Uutisarkisto