Suurimmat verkkopalvelut maailmassa vuosina 1998 ja 2018

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 7.1.2019 13:22

Näin verkon valta on vaihtunut 20 vuodessa - Mitkä sivustot olivat suurimmat vuonna 1998 ja mitkä nyt Kuluttajille suunnattu internet räjähti isoksi suurinpiirtein vuosien 1997 ja 1999 välillä. Tuolloin verkosta tuli nopeasti kiinteä osa ihmisten arkea, kun verkkoyhteydet olivat tavallisten kuluttajien saatavilla, yhteysnopeudet lähtivät nousemaan ja palveluita syntyi kuin sieniä sateella.
Nyt VisualCapitalist -sivusto onkin tonkinut erilaisten mittauspalveluiden tietoja ja laatinut kuvan siitä, miten Yhdysvaltain verkkoliikenne on muuttunut 20 vuoden aikana. Kuva kertoo myös siitä, miten entisajan verkon jättiläisistä monet ovat tyystin kadonneet kartalta ja miten uusia tähtiä on noussut verkkopalveluiden kärkeen.

Ennenkaikkea tilasto kuvaa sitä, miten nopeaa muutos verkossa on - yhden aikakauden "kaikkien tuntemat" brändit ovat painuneet unoholaan ja palvelut, joita ei ollut olemassakaan verkon alkuaikoina, ovat nousseet kärkeen. Muutoksen pohjalta voinee myös ennustaa sen, että läheskään kaikki tämän hetken suosituimmat palvelut eivät ole enää olemassakaan seuraavan 20 vuoden päästä.Vuonna 1998 listalle päässeistä yhtiöistä/palveluista enää kuusi on nykyisellä listalla. Ja niistäkin kolme on sulautunut yhdeksi, kun Microsoft sisällyttää omiin palveluihinsa sekä MSN-verkkopalvelunsa että aikanaan ostamansa Hotmail-sähköpostipalvelun. Lisäksi AOL ja Yahoo ovat sulautuneet samaksi yhtiöksi, Oathiksi. Ainoastaan Amazon ja varsinainen Microsoft ovat pysyneet listalla samalla nimellään kuin vuonna 1998.

Merkillepantavaa on myös se, miten hakukonejätti Googlella kesti oma aikansa nousta aivan kärkikahinoihin mukaan. Google avattiin jo vuonna 1998, mutta se nousi 20 suosituimman listalle vasta seuraavassa mittaushistorian kohdassa eli vuonna 2003. Tuolloinkin Google oli vasta listan viides, nousten ykköspaikalle vasta vuoden 2008 listaukseen.

Googlen nousun sivujuonteena voidaan huomata myös Googlea eri tavoin haastaneiden palveluiden tipahtaminen kokonaan listalta: Ask, About.com sekä Answers.com ovat kaikki kadonneet listalta vuoteen 2018 saavuttaessa. Ja tietysti, myös "90-luvun Google" eli AltaVista on loistanut poissaolollaan jo koko 2000-luvun ajan.

Maailma on muuttunut ja tulee muuttumaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavan 10 vuodenkin aikana tapahtuu, mitkä jätit kaatuvat ja mitkä uudet palvelut nousevat.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Elisa laajentaa 5G-puhelimien valikoimaa – Huawein Mate 20 X 5G ennakkomyyntiin Elisa laajentaa 5G-puhelimien valikoimaa – Huawein Mate 20 X 5G ennakkomyyntiin (19.6.2019 18:03)
Matkapuhelinoperaattori Elisa on laajentanut 5G-puhelimien valikoimaa Huawein uutuusmallilla. OnePlus 7 Pro 5G:n ja ZTE Axon 10 Pro 5G:n lisäksi Elisan valikoimista löytyy nyt Huawein Mate 20 X 5G. ....
Samsungin lippulaivan julkaisupäivä paljastui! Samsungin lippulaivan julkaisupäivä paljastui! (19.6.2019 11:06)
Samsungin Galaxy Note -mallisto hyppää kymmenluvulle elokuun 7. päivänä, kertoo verkkosivusto CNET. Sivustolle puhuneiden lähteiden mukaan korealaisyhtiö aikoo tuolloin paljastaa Galaxy Note10 ....
Etsitkö halpaa puhelinta, jossa on pitkä akkukesto? Saatat kiinnostua tästä uutuudesta Etsitkö halpaa puhelinta, jossa on pitkä akkukesto? Saatat kiinnostua tästä uutuudesta (19.6.2019 10:13)
HMD Global on aloittanut Nokia 3.2 -älypuhelimen myynnin Suomessa. Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään perustuvan älypuhelimen suositeltu vähittäismyyntihinta on 149 euroa ja puhelimen yksi myyntivalteista ....
Ilmaiset TV-lähetykset kaapelissa jatkuvat Suomessa – Kopiosto hävisi kanteen Ilmaiset TV-lähetykset kaapelissa jatkuvat Suomessa – Kopiosto hävisi kanteen (18.6.2019 19:18)
Ilmaiset kaapeliverkon televisiolähetykset ovat olleet uhattuna, sillä tekijänoikeusjärjestö Kopioston näkemyksen mukaan kaapelitelevisio-operaattorit ovat tv-lähetysten edelleenlähettäjiä, ....
1 kommentti
Facebook paljasti vihdoin oman virtuaalivaluutan – Tulossa WhatsAppiin Facebook paljasti vihdoin oman virtuaalivaluutan – Tulossa WhatsAppiin (18.6.2019 18:33)
Pitkään kestäneiden huhujen jälkeen Facebook on vihdoin paljastanut suunnitelmansa laajentua mobiilimaksamiseen. Yhteisöpalvelujätti tähtää markkinoille oman virtuaalivaluutan voimin ja sen ....

Uutisarkisto