AfterDawn: IT-alan uutiset

Suurimmat verkkopalvelut maailmassa vuosina 1998 ja 2018

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 7.1.2019 13:22

Näin verkon valta on vaihtunut 20 vuodessa - Mitkä sivustot olivat suurimmat vuonna 1998 ja mitkä nyt Kuluttajille suunnattu internet räjähti isoksi suurinpiirtein vuosien 1997 ja 1999 välillä. Tuolloin verkosta tuli nopeasti kiinteä osa ihmisten arkea, kun verkkoyhteydet olivat tavallisten kuluttajien saatavilla, yhteysnopeudet lähtivät nousemaan ja palveluita syntyi kuin sieniä sateella.
Nyt VisualCapitalist -sivusto onkin tonkinut erilaisten mittauspalveluiden tietoja ja laatinut kuvan siitä, miten Yhdysvaltain verkkoliikenne on muuttunut 20 vuoden aikana. Kuva kertoo myös siitä, miten entisajan verkon jättiläisistä monet ovat tyystin kadonneet kartalta ja miten uusia tähtiä on noussut verkkopalveluiden kärkeen.

Ennenkaikkea tilasto kuvaa sitä, miten nopeaa muutos verkossa on - yhden aikakauden "kaikkien tuntemat" brändit ovat painuneet unoholaan ja palvelut, joita ei ollut olemassakaan verkon alkuaikoina, ovat nousseet kärkeen. Muutoksen pohjalta voinee myös ennustaa sen, että läheskään kaikki tämän hetken suosituimmat palvelut eivät ole enää olemassakaan seuraavan 20 vuoden päästä.Vuonna 1998 listalle päässeistä yhtiöistä/palveluista enää kuusi on nykyisellä listalla. Ja niistäkin kolme on sulautunut yhdeksi, kun Microsoft sisällyttää omiin palveluihinsa sekä MSN-verkkopalvelunsa että aikanaan ostamansa Hotmail-sähköpostipalvelun. Lisäksi AOL ja Yahoo ovat sulautuneet samaksi yhtiöksi, Oathiksi. Ainoastaan Amazon ja varsinainen Microsoft ovat pysyneet listalla samalla nimellään kuin vuonna 1998.

Merkillepantavaa on myös se, miten hakukonejätti Googlella kesti oma aikansa nousta aivan kärkikahinoihin mukaan. Google avattiin jo vuonna 1998, mutta se nousi 20 suosituimman listalle vasta seuraavassa mittaushistorian kohdassa eli vuonna 2003. Tuolloinkin Google oli vasta listan viides, nousten ykköspaikalle vasta vuoden 2008 listaukseen.

Googlen nousun sivujuonteena voidaan huomata myös Googlea eri tavoin haastaneiden palveluiden tipahtaminen kokonaan listalta: Ask, About.com sekä Answers.com ovat kaikki kadonneet listalta vuoteen 2018 saavuttaessa. Ja tietysti, myös "90-luvun Google" eli AltaVista on loistanut poissaolollaan jo koko 2000-luvun ajan.

Maailma on muuttunut ja tulee muuttumaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavan 10 vuodenkin aikana tapahtuu, mitkä jätit kaatuvat ja mitkä uudet palvelut nousevat.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... (19.1.2019 11:50)
Vanhemmalle läppärille tai pöytäkoneelle saa kummasti lisää käyttövuosia, kun vaihtaa tietokoneen kovalevyn tilalle SSD-levyn. Jopa hitaimmatkin SSD-levyt päivittävät käytännössä kaikki kovalevyt ....
Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto (19.1.2019 11:05)
Älypuhelinmerkkien yllätyksiä jo vuosia murskannut Evan Blass (@evleaks) on iskenyt jälleen julkaisemalla lehdistökuvan Samsungin Galaxy S10 -mallistosta. Kuten on jo vähän aikaa ollut puhetta, ....
3 kommenttia
Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu (19.1.2019 10:34)
Suoratoistopalvelu Spotify on kokeilemassa mahdollisuuksiaan laitemarkkinoilla, kertoo brittiläinen talousjulkaisu Financial Times. Myöhemmin tänä vuonna ruotsalaisyhtiö aikoo nimittäin esitellä ....
Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen (18.1.2019 21:36)
Microsoft on virallisesti kuopannut myös Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ja kehottaa käyttäjiä vaihtamaan muihin käyttöjärjestelmiin ennen tuen loppumista joulukuussa 2019.
10 kommenttia
Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....

Uutisarkisto