Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 19.12.2018 09:34

Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat Kiina on estänyt jo useiden vuosien ajan Googlen verkkopalveluiden toiminnan maassa. Juopa Googlen ja Kiinan välillä alkoi vuonna 2010, kun hakukoneyhtiö ilmoitti lopettavansa hakutulosten sensuroinnin Kiinan masinoiman verkkohyökkäyksen takia. Kiinasta on tällä välin kehittynyt jättimäinen verkkomarkkina, minkä takia Googlekin haluaisi tehdä paluun sinne.
Kunnollinen paluu kuitenkin vaatisi Kiinan markkinat huomioivan hakukoneen kehittämistä. Sitä yhtiö on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa Dragonfly-nimisen projektin alla. Hanke tuli julki tämän vuoden elokuussa ja aiheutti paljon närää julkisuudessa. Hakukonetta on vastustettu länsimaissa siitä syystä, että sen perusominaisuuksiin kuuluu laajamittainen sensuuri: tuloksista siivotaan järjestelmällisesti Kiinan hallinnon vaatimia tietoja.

Hakukoneen kehitys on aiheuttanut protestointia Googlen sisälläkin. Sensuuria on vastustettu näkyvästi, mutta myös sisäisessä byrokratiassa on syntynyt vastakkainasetteluja The Interceptin mukaan. Dragonfly-projekti on nimittäin hyödyntänyt 265.com-verkkopalvelun kautta tehtyjä hakuja uuden hakukoneen data-analyysin pohjana. 265.com on Googlen omistama palvelu, mutta tiedonkeruutapa on rikkonut Googlen sisäisiä yksityisyysohjeita.Käyttäjien yksityisyyttä Googlen sisällä valvova työryhmä on sittemmin estänyt tiedonkeruutavan. Toimi herätti riitoja Googlen sisällä, koska työryhmä sai kuulla asiasta julkisuuden kautta.

Dragonfly-projektin kehityksen kannalta 265.comista luopuminen tietolähteenä oli iso isku, sillä se oli data-analyysin tärkeimpiä lähteitä. Sen avulla Google sai selville mitä manner-Kiinassa asuvat ihmiset etsivät verkosta. Nyt Google joutuu turvautumaan Kiinan ulkopuolella asuviin kiinankielisiin hakuihin, mikä ei tietenkään vastaa Kiinassa asuvien kiinalaisten arkea.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Tägit: Kiina Google
Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna YouTube Rewind 2019 julkaistu – Näitä nettivideoita suomalaiset katsoivat tänä vuonna (6.12.2019 16:51)
YouTuben viime vuonna julkaisema Rewind-muistelovideo ei ollut nettikansan mieleen, sillä siitä tuli palveluin vihatuin (dislike) video. Tähän päivään mennessä videolle on annettu 17 miljoonaa ....
Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen Pokemon Go -kehittäjä hyppäsi mukaan AR-lasien kehitykseen (6.12.2019 16:00)
Puolijohdejätti Qualcomm ja Pokemon Go -pelistä parhaiten tunnettu Niantic Labs kehittävät yhdessä uuteen Snapdragon XR2 -alustaan perustuvia AR-laseja. Kehitteillä olevat AR-lasit eivät ....
Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) Päivän diili: Sony WH-H900N langattomat kuulokkeet 99 euroa (säästä 30 euroa) (6.12.2019 15:31)
Black Friday oli ja meni. Black Friday -tarjousjuhlan aikana nähtiin paljon tarjouksia kuulokkeiden kohdalla. Tarjouksessa olivat esimerkiksi Sennheiser HD 598 Cs, Sony WF-1000XM3 ja Sony WH-1000XM3 ....
Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera Motorola One Hyper julkistettu: hinta 359 euroa, 4000 mAh akku, 64 MP pääkamera (6.12.2019 12:01)
Motorolan One -sarja sai taas uuden lisäyksen, sillä yritys julkisti Motorola One Hyper -puhelimen. Motorola on tänä vuonna tuonut markkinoille muun muassa Motorola One Macron, Motorola One ....
Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera Samsung lyö hirviökamerapuhelimet laudalta – Galaxy S11:een tulossa 108 megapikselin kamera (6.12.2019 11:05)
Samsungin komponenttikehityksestä on kuultu kamerasensoriuutisia muutamaan otteeseen tämän vuoden aikana. Yhtiö on kertonut kehittäneensä niin 64 kuin peräti 108 megapikselin kennot älypuhelimiin. ....

Uutisarkisto