AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 19.12.2018 09:34

Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat Kiina on estänyt jo useiden vuosien ajan Googlen verkkopalveluiden toiminnan maassa. Juopa Googlen ja Kiinan välillä alkoi vuonna 2010, kun hakukoneyhtiö ilmoitti lopettavansa hakutulosten sensuroinnin Kiinan masinoiman verkkohyökkäyksen takia. Kiinasta on tällä välin kehittynyt jättimäinen verkkomarkkina, minkä takia Googlekin haluaisi tehdä paluun sinne.
Kunnollinen paluu kuitenkin vaatisi Kiinan markkinat huomioivan hakukoneen kehittämistä. Sitä yhtiö on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa Dragonfly-nimisen projektin alla. Hanke tuli julki tämän vuoden elokuussa ja aiheutti paljon närää julkisuudessa. Hakukonetta on vastustettu länsimaissa siitä syystä, että sen perusominaisuuksiin kuuluu laajamittainen sensuuri: tuloksista siivotaan järjestelmällisesti Kiinan hallinnon vaatimia tietoja.

Hakukoneen kehitys on aiheuttanut protestointia Googlen sisälläkin. Sensuuria on vastustettu näkyvästi, mutta myös sisäisessä byrokratiassa on syntynyt vastakkainasetteluja The Interceptin mukaan. Dragonfly-projekti on nimittäin hyödyntänyt 265.com-verkkopalvelun kautta tehtyjä hakuja uuden hakukoneen data-analyysin pohjana. 265.com on Googlen omistama palvelu, mutta tiedonkeruutapa on rikkonut Googlen sisäisiä yksityisyysohjeita.

Käyttäjien yksityisyyttä Googlen sisällä valvova työryhmä on sittemmin estänyt tiedonkeruutavan. Toimi herätti riitoja Googlen sisällä, koska työryhmä sai kuulla asiasta julkisuuden kautta.

Dragonfly-projektin kehityksen kannalta 265.comista luopuminen tietolähteenä oli iso isku, sillä se oli data-analyysin tärkeimpiä lähteitä. Sen avulla Google sai selville mitä manner-Kiinassa asuvat ihmiset etsivät verkosta. Nyt Google joutuu turvautumaan Kiinan ulkopuolella asuviin kiinankielisiin hakuihin, mikä ei tietenkään vastaa Kiinassa asuvien kiinalaisten arkea.

Tägit: Kiina Google
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tutkijat kehittivät liian hyvän tekoälyn – Julkaisivat karsitun version Tutkijat kehittivät liian hyvän tekoälyn – Julkaisivat karsitun version (15.2.2019 11:22)
Voittoa tavoittelematon tekoälytutkimusyhtiö OpenAI on esitellyt uutta tekoälyä hyödyntävää tekstigeneraattoria, joka kykenee tuottamaan pitkiä uutisjuttuja aiheesta kuin aiheesta. Tuotettu ....
Facebookille voi olla tulossa jopa miljardien dollareiden sakot Facebookille voi olla tulossa jopa miljardien dollareiden sakot (15.2.2019 09:36)
Yhdysvalloissa kuluttajansuojaa ja kaupallista kilpailua valvova Federal Trade Commission (FTC) neuvottelee parhaillaan Facebookin kanssa viime vuonna ilmi tulleiden tietosuojaepäkohtien sovittamisesta. ....
Yhdysvaltalainen suurpankki aloitti oman kryptovaluutan testaamisen Yhdysvaltalainen suurpankki aloitti oman kryptovaluutan testaamisen (15.2.2019 08:48)
Pankkisektori siirtyy kiihtyvällä tahdilla kohti digitaalisia pankkijärjestelmiä, joista osa näyttäytyy asiakkaalle päin ja osa taas on tarkoitettu puhtaasti pankin sisäisiksi taustajärjestelmiksi. ....
Microsoft testaa jo nyt vuonna 2020 julkaistavaa Windows 10 -päivitystä Microsoft testaa jo nyt vuonna 2020 julkaistavaa Windows 10 -päivitystä (15.2.2019 08:27)
Vaikka Windows 10:n tämän vuoden isot päivitykset ovat vasta edessä, on Microsoft siitä huolimatta aloittanut jo ensi vuonna julkaistavan käyttöjärjestelmäpäivityksen testaamisen. Kokeellista ....
Apple joutui nöyrtymään – Vaihtoi vanhoihin iPhoneihin Qualcommin piirit Apple joutui nöyrtymään – Vaihtoi vanhoihin iPhoneihin Qualcommin piirit (14.2.2019 16:33)
Apple joutui lopettamaan viime vuoden lopulla iPhone 7- ja iPhone 8 -puhelimien myynnin omissa liikkeissään Saksassa. Oikeus totesi Applen puhelimien loukkaavan Qualcommin patentteja. Puhelimissa ....

Uutisarkisto