Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 19.12.2018 09:34

Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat Kiina on estänyt jo useiden vuosien ajan Googlen verkkopalveluiden toiminnan maassa. Juopa Googlen ja Kiinan välillä alkoi vuonna 2010, kun hakukoneyhtiö ilmoitti lopettavansa hakutulosten sensuroinnin Kiinan masinoiman verkkohyökkäyksen takia. Kiinasta on tällä välin kehittynyt jättimäinen verkkomarkkina, minkä takia Googlekin haluaisi tehdä paluun sinne.
Kunnollinen paluu kuitenkin vaatisi Kiinan markkinat huomioivan hakukoneen kehittämistä. Sitä yhtiö on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa Dragonfly-nimisen projektin alla. Hanke tuli julki tämän vuoden elokuussa ja aiheutti paljon närää julkisuudessa. Hakukonetta on vastustettu länsimaissa siitä syystä, että sen perusominaisuuksiin kuuluu laajamittainen sensuuri: tuloksista siivotaan järjestelmällisesti Kiinan hallinnon vaatimia tietoja.

Hakukoneen kehitys on aiheuttanut protestointia Googlen sisälläkin. Sensuuria on vastustettu näkyvästi, mutta myös sisäisessä byrokratiassa on syntynyt vastakkainasetteluja The Interceptin mukaan. Dragonfly-projekti on nimittäin hyödyntänyt 265.com-verkkopalvelun kautta tehtyjä hakuja uuden hakukoneen data-analyysin pohjana. 265.com on Googlen omistama palvelu, mutta tiedonkeruutapa on rikkonut Googlen sisäisiä yksityisyysohjeita.Käyttäjien yksityisyyttä Googlen sisällä valvova työryhmä on sittemmin estänyt tiedonkeruutavan. Toimi herätti riitoja Googlen sisällä, koska työryhmä sai kuulla asiasta julkisuuden kautta.

Dragonfly-projektin kehityksen kannalta 265.comista luopuminen tietolähteenä oli iso isku, sillä se oli data-analyysin tärkeimpiä lähteitä. Sen avulla Google sai selville mitä manner-Kiinassa asuvat ihmiset etsivät verkosta. Nyt Google joutuu turvautumaan Kiinan ulkopuolella asuviin kiinankielisiin hakuihin, mikä ei tietenkään vastaa Kiinassa asuvien kiinalaisten arkea.

Tägit: Kiina Google
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Googlen uusi projekti on Ihmehimmeli - kyllä, suomeksi ja juuri noin kirjoitettuna Googlen uusi projekti on Ihmehimmeli - kyllä, suomeksi ja juuri noin kirjoitettuna (20.9.2019 13:10)
Googlen Project Ihmehimmeli on tekoälyprojekti, joka tuo biologiasta opittua ajallista koodausta (temporal coding) koneoppimiseen ja tekoälykehitykseen.
Amazon kiinnostui ilmastonmuutoksesta – Tilasi 100 000 uutta sähköautoa Amazon kiinnostui ilmastonmuutoksesta – Tilasi 100 000 uutta sähköautoa (20.9.2019 05:51)
Sähköautojen vyörymistä markkinoille ei voi estää enää mikään ja autoilun muutos näyttää saaneen kunnon sysäyksen myös Amazonin puolelta. Verkkokauppajätti on nimittäin tilannut peräti 100 000 ....
iOS 13 on julkaistu – Päivitä heti puhelimesi iOS 13 on julkaistu – Päivitä heti puhelimesi (20.9.2019 05:35)
Apple on julkaissut iOS 13 -käyttöjärjestelmäpäivityksen sitä tukeville laitteilla. Käytännössä päivityksen voi asentaa iPhone 6S:ään uudemmille iPhone-malleille sekä 7. sukupolven iPod touchille. ....
iPhone 11 Prosta löytyi lisää salaisuuksia – Puhelimessa ehkä kaksi gigatavua enemmän muistia iPhone 11 Prosta löytyi lisää salaisuuksia – Puhelimessa ehkä kaksi gigatavua enemmän muistia (19.9.2019 20:06)
iPhone 11 Pro -puhelimien käyttömuistin määrään on liittynyt ristiriitaisia tietoja ja soppaa hämmentää entisestään sovelluskehittäjä Steve Troughton-Smithin spekulaatiot. Hänen mukaansa puhelimista ....
Huaweilta uusi Android-lippulaiva – Kompensoiko rauta puutteellista softaa? Huaweilta uusi Android-lippulaiva – Kompensoiko rauta puutteellista softaa? (19.9.2019 17:21)
Huawei on nyt palannut älypuhelinareenoille esittelemällä Mate 30:n ja Mate 30 Pron. Yhtiö ei tietenkään ollut missään välissä pois markkinoilta, mutta Yhdysvaltojen asetettua Huawein mustalle ....

Uutisarkisto