Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 19.12.2018 11:50

Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit Facebook on joutunut jälleen valtavan kriisin keskelle. Selvityksissä on paljastunut, että yhtiö on antanut pääsyn käyttäjiensä kaikkein henkilökohtaisimpiin tietoihin useille verkon jättifirmoille.
The New York Times on saanut haltuunsa satoja sivuja Facebookin sisäisiä asiakirjoja, joista paljastukset on tehty. Tietojen mukaan Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä tietoihin useille verkon suurimmista yrityksistä, tietojen vaihdon nimissä.

Tietovaihdon nojalla Facebook on mm. antanut Microsoftille listan käyttäjän kaikista Facebook -kavereista, vaikka kaverilista olisikin ollut piilotettuna sovelluksilta ja muilta käyttäjiltä. Vielä huolestuttavampaa on se, että sekä Spotify että Netflix ovat saaneet oikeuden lukea Facebook-käyttäjien yksityisviestejä.

Myös verkkokauppajätti Amazonille Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä nimiin ja yhteystietoihin, kun joku käyttäjän kavereista on tilannut jotain Amazonilta. Myös Yahoo on saanut oikeuden arkaluontoisiin tietoihin, mm. käyttäjän ystävien tekemiin tilapäivityksiin, vaikka ne olisi merkitty näkyviksi ainoastaan kyseisen henkilön Facebook-kavereille.Monet listalla olevista yrityksistä tuntuvat sinänsä harmittomilta, mutta lista jatkuu ja sisältää myös ensitäkin huolestuttavampia piirteitä. Facebook on antanut mm. venäläiselle, vahvasti Venäjän talutusnuorassa olevalle hakukoneyhtiö Yandexille tiedot Facebookin käyttäjien yksityisistä tunnistenumeroista. Tunnistenumeroiden avulla Yandex on voinut profiloida käyttäjiä, vaikka he eivät olisi ollei kirjautuneet palveluun tai kytkeneet Yandexia osaksi Facebookiaan. Yandexia on syytetty mm. ukrainalaisten käyttäjien tietojen vuotamisesta Kremlin käyttöön.

Tietojen luovutuksen vastapainoksi Facebook on saanut vastaavaa tietoa yhteistyössä mukana olleilta yhtiöiltä. Tämän tiedon avulla Facebook on voinut markkinoida ja kehittää omia palveluitaan ja kohdentaa niitä myös käyttäjille, jotka eivät Facebookia käytä. Oletettavaa on, että Facebook on ainakin jossain määrin käyttänyt tietoja myös omistamiensa Instagramin ja WhatsAppin kehitykseen ja markkinointiin.

New York Timesin mukaan yhteistyökumppaneita on ollut yli 150 - suurin osa näistä on ollut teknologiayhtiöitä, kuten verkkokauppoja, mutta mukana on ollut myös media-alan yrityksiä sekä autovalmistajia. Yhteistyökuviot ovat olleet voimassa ainakin vielä vuonna 2017, osa vielä tänä vuonnakin.

Amazon, Microsoft ja Yahoo ovat kaikki kieltäytyneet kertomasta yksityiskohtaisesti miten ne ovat Facebook-käyttäjien tietoja käyttäneet.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uudesta Xboxista tihkuu lisää tietoa – Microsoft kehittää täysin uutta ääniteknologiaa Uudesta Xboxista tihkuu lisää tietoa – Microsoft kehittää täysin uutta ääniteknologiaa (27.2.2020 06:02)
Microsoft vahvisti hiljattain, että Xbox Series X -konsoliin on tulossa erittäin tiukkaa rautaa. Ohjelmistojätillä työskentelevä Larry Hryb eli alias Major Nelson paljastaa uudessa podcast-jaksossa ....
1 kommentti
Google haluaa yhteistyötä Huawein kanssa – Pyytää poikkeuslupaa hallinnolta Google haluaa yhteistyötä Huawein kanssa – Pyytää poikkeuslupaa hallinnolta (26.2.2020 18:18)
Mikäli kaikki menee hyvin, voi Huaweille olla tiedossa ennenaikainen joulu. Google on nimittäin pyytänyt Yhdysvaltain hallinnolta poikkeuslupaa tehdä yhteistyötä Huawein kanssa. Mikäli hallinto ....
Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa? Apple ei anna pahisten käyttää iPhonea Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa? Apple ei anna pahisten käyttää iPhonea (26.2.2020 16:30)
Apple kiinnittää paljon huomiota tuotekehityksessä olevien laitteiden ja palveluiden yksityiskohtiin, mutta yksityiskohtia voi löytyä myös Applen tuotteiden ulkopuoleltakin. Knives Out- ja ....
Tässä kaikki maaliskuun uudet Netflix-elokuvat ja -stand-upit Tässä kaikki maaliskuun uudet Netflix-elokuvat ja -stand-upit (26.2.2020 16:14)
Maaliskuussa uusia elokuvia tulee liki tulvana, sillä Netflixin Originals-elokuva ja stand-up-tuotanto kasvaa yhteensä yli 20 nimikkeellä. Kenties kuukauden odotetuin Netflix-elokuva on Mark ....
Päivän diili: yhden teratavun Galaxy S10+ tarjouksessa - Hinta nyt 999 euroa Päivän diili: yhden teratavun Galaxy S10+ tarjouksessa - Hinta nyt 999 euroa (26.2.2020 15:34)
Jos kuvaat paljon videoita 4K-laadulla, otat paljon valokuvia, käytät kymmeniä sovelluksia ja pelejä, haluat kantaa mukanasi useita elokuvia ja muuta, tämä tarjous kannattaa katsoa. Yhden ....

Uutisarkisto