Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 19.12.2018 11:50

Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit Facebook on joutunut jälleen valtavan kriisin keskelle. Selvityksissä on paljastunut, että yhtiö on antanut pääsyn käyttäjiensä kaikkein henkilökohtaisimpiin tietoihin useille verkon jättifirmoille.
The New York Times on saanut haltuunsa satoja sivuja Facebookin sisäisiä asiakirjoja, joista paljastukset on tehty. Tietojen mukaan Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä tietoihin useille verkon suurimmista yrityksistä, tietojen vaihdon nimissä.

Tietovaihdon nojalla Facebook on mm. antanut Microsoftille listan käyttäjän kaikista Facebook -kavereista, vaikka kaverilista olisikin ollut piilotettuna sovelluksilta ja muilta käyttäjiltä. Vielä huolestuttavampaa on se, että sekä Spotify että Netflix ovat saaneet oikeuden lukea Facebook-käyttäjien yksityisviestejä.

Myös verkkokauppajätti Amazonille Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä nimiin ja yhteystietoihin, kun joku käyttäjän kavereista on tilannut jotain Amazonilta. Myös Yahoo on saanut oikeuden arkaluontoisiin tietoihin, mm. käyttäjän ystävien tekemiin tilapäivityksiin, vaikka ne olisi merkitty näkyviksi ainoastaan kyseisen henkilön Facebook-kavereille.Monet listalla olevista yrityksistä tuntuvat sinänsä harmittomilta, mutta lista jatkuu ja sisältää myös ensitäkin huolestuttavampia piirteitä. Facebook on antanut mm. venäläiselle, vahvasti Venäjän talutusnuorassa olevalle hakukoneyhtiö Yandexille tiedot Facebookin käyttäjien yksityisistä tunnistenumeroista. Tunnistenumeroiden avulla Yandex on voinut profiloida käyttäjiä, vaikka he eivät olisi ollei kirjautuneet palveluun tai kytkeneet Yandexia osaksi Facebookiaan. Yandexia on syytetty mm. ukrainalaisten käyttäjien tietojen vuotamisesta Kremlin käyttöön.

Tietojen luovutuksen vastapainoksi Facebook on saanut vastaavaa tietoa yhteistyössä mukana olleilta yhtiöiltä. Tämän tiedon avulla Facebook on voinut markkinoida ja kehittää omia palveluitaan ja kohdentaa niitä myös käyttäjille, jotka eivät Facebookia käytä. Oletettavaa on, että Facebook on ainakin jossain määrin käyttänyt tietoja myös omistamiensa Instagramin ja WhatsAppin kehitykseen ja markkinointiin.

New York Timesin mukaan yhteistyökumppaneita on ollut yli 150 - suurin osa näistä on ollut teknologiayhtiöitä, kuten verkkokauppoja, mutta mukana on ollut myös media-alan yrityksiä sekä autovalmistajia. Yhteistyökuviot ovat olleet voimassa ainakin vielä vuonna 2017, osa vielä tänä vuonnakin.

Amazon, Microsoft ja Yahoo ovat kaikki kieltäytyneet kertomasta yksityiskohtaisesti miten ne ovat Facebook-käyttäjien tietoja käyttäneet.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

HP esitteli 749 euron Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen - molemmille silmille 2K-tarkkuus 90 Hz virkistystaajuudella HP esitteli 749 euron Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen - molemmille silmille 2K-tarkkuus 90 Hz virkistystaajuudella (29.5.2020 17:00)
HP on esitellyt seuraavan sukupolven Reverb G2 -virtuaalitodellisuuslaitteen, joka on suunniteltu ja kehitetty yhdessä Valven ja Microsoftin kanssa. VR-kypäräksi kutsuttu laite tarjoaa molemmille ....
Pilviresetointi saapui Windows 10:lle uudessa päivityksessä Pilviresetointi saapui Windows 10:lle uudessa päivityksessä (29.5.2020 15:12)
Monet asiat eivät ole pitäneet paikkansa yhtä pitkään kuin se fakta, että Windowsin uudelleenasennus on tuskaista. Toki vuosien saatossa härdellistä on tullut hieman kesympi operaatio, mutta ....
Huawei Y5p saapuu Suomeen 129 euron hinnalla ja Android 10 -käyttöjärjestelmällä Huawei Y5p saapuu Suomeen 129 euron hinnalla ja Android 10 -käyttöjärjestelmällä (29.5.2020 13:27)
Huawei tuo Suomeen edullisen Y5p -puhelinmallin, joka tulee Andorid 10 -käyttöjärjestelmällä varustettuna. Hintaa tällä puhelimella on vain 129 euroa ja saatavilla se on 1. kesäkuuta alkaen. ....
Xiaomi Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin 1.6.2020 - 5G-puhelin 399 eurolla Xiaomi Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin 1.6.2020 - 5G-puhelin 399 eurolla (29.5.2020 12:23)
Elisa laajentaa nopealla tahdilla 5G-verkon saatavuutta Suomessa, mutta myös 5G-puhelimien valikoimaa. Elisa kertookin nyt, että Xiaomin edullinen Mi 10 Lite 5G -älypuhelin saapuu ennakkomyyntiin ....
Raspberry Pi 4:n saa nyt 8 gigatavun RAM-muistilla Raspberry Pi 4:n saa nyt 8 gigatavun RAM-muistilla (29.5.2020 11:44)
Raspberry Pi 4 -minitietokone julkaistiin lähes vuosi sitten 1GB, 2GB ja 4GB vaihtoehdoilla, mutta nyt tätä pientä laitetta saa myös 8 gigatavun keskusmuistilla. Raspberry Pi 4 -minitietokone ....

Uutisarkisto