AfterDawn: IT-alan uutiset

Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 19.12.2018 11:50

Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit Facebook on joutunut jälleen valtavan kriisin keskelle. Selvityksissä on paljastunut, että yhtiö on antanut pääsyn käyttäjiensä kaikkein henkilökohtaisimpiin tietoihin useille verkon jättifirmoille.
The New York Times on saanut haltuunsa satoja sivuja Facebookin sisäisiä asiakirjoja, joista paljastukset on tehty. Tietojen mukaan Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä tietoihin useille verkon suurimmista yrityksistä, tietojen vaihdon nimissä.

Tietovaihdon nojalla Facebook on mm. antanut Microsoftille listan käyttäjän kaikista Facebook -kavereista, vaikka kaverilista olisikin ollut piilotettuna sovelluksilta ja muilta käyttäjiltä. Vielä huolestuttavampaa on se, että sekä Spotify että Netflix ovat saaneet oikeuden lukea Facebook-käyttäjien yksityisviestejä.

Myös verkkokauppajätti Amazonille Facebook on antanut pääsyn käyttäjiensä nimiin ja yhteystietoihin, kun joku käyttäjän kavereista on tilannut jotain Amazonilta. Myös Yahoo on saanut oikeuden arkaluontoisiin tietoihin, mm. käyttäjän ystävien tekemiin tilapäivityksiin, vaikka ne olisi merkitty näkyviksi ainoastaan kyseisen henkilön Facebook-kavereille.

Monet listalla olevista yrityksistä tuntuvat sinänsä harmittomilta, mutta lista jatkuu ja sisältää myös ensitäkin huolestuttavampia piirteitä. Facebook on antanut mm. venäläiselle, vahvasti Venäjän talutusnuorassa olevalle hakukoneyhtiö Yandexille tiedot Facebookin käyttäjien yksityisistä tunnistenumeroista. Tunnistenumeroiden avulla Yandex on voinut profiloida käyttäjiä, vaikka he eivät olisi ollei kirjautuneet palveluun tai kytkeneet Yandexia osaksi Facebookiaan. Yandexia on syytetty mm. ukrainalaisten käyttäjien tietojen vuotamisesta Kremlin käyttöön.

Tietojen luovutuksen vastapainoksi Facebook on saanut vastaavaa tietoa yhteistyössä mukana olleilta yhtiöiltä. Tämän tiedon avulla Facebook on voinut markkinoida ja kehittää omia palveluitaan ja kohdentaa niitä myös käyttäjille, jotka eivät Facebookia käytä. Oletettavaa on, että Facebook on ainakin jossain määrin käyttänyt tietoja myös omistamiensa Instagramin ja WhatsAppin kehitykseen ja markkinointiin.

New York Timesin mukaan yhteistyökumppaneita on ollut yli 150 - suurin osa näistä on ollut teknologiayhtiöitä, kuten verkkokauppoja, mutta mukana on ollut myös media-alan yrityksiä sekä autovalmistajia. Yhteistyökuviot ovat olleet voimassa ainakin vielä vuonna 2017, osa vielä tänä vuonnakin.

Amazon, Microsoft ja Yahoo ovat kaikki kieltäytyneet kertomasta yksityiskohtaisesti miten ne ovat Facebook-käyttäjien tietoja käyttäneet.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tutkijat kehittivät liian hyvän tekoälyn – Julkaisivat karsitun version Tutkijat kehittivät liian hyvän tekoälyn – Julkaisivat karsitun version (15.2.2019 11:22)
Voittoa tavoittelematon tekoälytutkimusyhtiö OpenAI on esitellyt uutta tekoälyä hyödyntävää tekstigeneraattoria, joka kykenee tuottamaan pitkiä uutisjuttuja aiheesta kuin aiheesta. Tuotettu ....
Facebookille voi olla tulossa jopa miljardien dollareiden sakot Facebookille voi olla tulossa jopa miljardien dollareiden sakot (15.2.2019 09:36)
Yhdysvalloissa kuluttajansuojaa ja kaupallista kilpailua valvova Federal Trade Commission (FTC) neuvottelee parhaillaan Facebookin kanssa viime vuonna ilmi tulleiden tietosuojaepäkohtien sovittamisesta. ....
Yhdysvaltalainen suurpankki aloitti oman kryptovaluutan testaamisen Yhdysvaltalainen suurpankki aloitti oman kryptovaluutan testaamisen (15.2.2019 08:48)
Pankkisektori siirtyy kiihtyvällä tahdilla kohti digitaalisia pankkijärjestelmiä, joista osa näyttäytyy asiakkaalle päin ja osa taas on tarkoitettu puhtaasti pankin sisäisiksi taustajärjestelmiksi. ....
Microsoft testaa jo nyt vuonna 2020 julkaistavaa Windows 10 -päivitystä Microsoft testaa jo nyt vuonna 2020 julkaistavaa Windows 10 -päivitystä (15.2.2019 08:27)
Vaikka Windows 10:n tämän vuoden isot päivitykset ovat vasta edessä, on Microsoft siitä huolimatta aloittanut jo ensi vuonna julkaistavan käyttöjärjestelmäpäivityksen testaamisen. Kokeellista ....
Apple joutui nöyrtymään – Vaihtoi vanhoihin iPhoneihin Qualcommin piirit Apple joutui nöyrtymään – Vaihtoi vanhoihin iPhoneihin Qualcommin piirit (14.2.2019 16:33)
Apple joutui lopettamaan viime vuoden lopulla iPhone 7- ja iPhone 8 -puhelimien myynnin omissa liikkeissään Saksassa. Oikeus totesi Applen puhelimien loukkaavan Qualcommin patentteja. Puhelimissa ....

Uutisarkisto