YouTube kertoi mielipiteensä EU:n uudesta tekijänoikeuslainsäädännöstä - "Mahdoton yhtälö, mekään emme pysty"

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 13.11.2018 14:20 Kommentteja (5)

YouTube kertoi mielipiteensä EU:n uudesta tekijänoikeuslainsäädännöstä - "Mahdoton yhtälö, mekään emme pysty" YouTube on kertonut oman mielipiteensä Euroopan Unionin ehdottaman uuden tekijänoikeusdirektiivin ns. 13. artiklasta. Kyseinen kohta ehdotetussa tekijänoikeusdirektiivissä on aiheuttanut laajaa vastustusta verkossa.
Direktiivin kohta käsittelee sitä, miten kaikkien kaupallisten verkkopalveluiden pitää varmistua siitä, että niihin lisätty materiaali on laillista ja että lisääjällä (esim YouTuben käyttäjällä) on kaikki oikeudet lisättyyn materiaaliin.

YouTube kertoo blogissa miten yhtiö maksaa jo nyt yli 800 miljoonaa euroa vuodessa mainostuloina YouTubeen sisältöä tuottaville tahoille, pelkästään EU:n alueella. Tämän lisäksi yhtiö maksaa 1,6 miljardia euroa vuodessa musiikin tekijänoikeuksien omistajille käyttöluvista.

Yhtiön mukaan ehdotettu malli, jossa rikkomuksen tapahduttua, yhtiö voidaan viedä oikeuteen, on mahdoton. YouTuben mukaan vaikkapa musiikkivideoissa on valtava määrä erilaisia oikeuksien omistajia, joista kaikkia eivät edes levy-yhtiöt tiedä. Tämä avaisi valtavan riskin YouTubelle ja muille sisältöpalveluille: jos ne sallivat materiaalin lisäämisen, aina voi löytyä joku taho, joka omistaa pienenkin siivun tuotoksen tekijänoikeuksista.Aiemmat mallit, joissa tekijänoikeuksia loukanneet sisällöt on poistettu palvelusta, kun tekijänoikeuksien omistaja on sitä pyytänyt, poistuisivat. Tilalle tulisi "suuruusluokkaan suhteutetut rangaistukset", eli mikäli viranomaiset katsovat että Googlen omistama YouTube ei aktiivisesti ja oma-aloitteisesti huolehdi sisällön tekijänoikeuksien tasosta, se voidaan tuomita yhtiön kannalta mittaviin sakkoihin. YouTubem kokoluokassa tämä voisi olla jopa miljardeja euroja.

YouTube nostaa esimerkiksi valtavan suositun Despacito-musiikkivideon. Yhtiön mukaan osaa videon tekijänoikeuksista ei ole saatu koskaan selvitettyä - ei edes sitä, kenelle "kadoksissa olevat" oikeudet kuuluvat.

Muut tahot, jotka ovat pykälää kritisoineet, ovat leimanneet sen "meemikielloksi". Tämä johtuu siitä, että erilaiset kuvapalvelut, kuten vaikkapa 9GAG, joutuisivat suodattamaan muista kuvista tehdyt meemit pois palvelustaan. Vaikka aiemmasta teoksesta parodian ja satiirin tekeminen ovatkin tekijänoikeuslain sallimissa poikkeuksissa, eivät automaattiset algoritmit osaa tunnistaa sitä, käytetäänkö kuvaa juuri sillä kertaa lain antamien poikkeusten mukaan vai ei.

YouTube kertookin tukevansa ehdotuksen henkeä, mutta ei sen ehdotettua toteutustapaa. Lisää 13. artiklasta voit lukea mm. Wikipediasta.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

113.11.2018 17:22

Missä Eu, siellä ongelma

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.11.2018 @ 17:54

214.11.2018 00:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:
Missä Eu, siellä ongelma
Asioista, joista poliitikoilla ole minkäänlaista käsitystä ja ainoa tieto tulee lobbaajilta, niin metsään mennään ja pahasti.

314.11.2018 23:38

Suht huonosti mietitty toteutus, mutta youtubekin voisi kyllä tehdä helposti enemmän. Valtavasti kanavia, jotka vain lisäävät muiden materiaalia ja youtube maksaa mainostulot heille ilman mitään kunnon tarkistuksia. Ihan perus silmämääräinen kanavan tarkistus vaikka sort by most viewed ainakin ensimmäisten maksujen kanssa olisi kohdallaan.

Yhdysvaltalainen kaveri ansaitsi ~pari tonnia uppailemalla radio ohjelmia, youtubea ei kiinnosta.

415.11.2018 02:48

Näitä lakeja kirjoitetaan ilman käytännön kokemusta tai ymmärrystä koko asiasta. Pitäisi olla jonkinlainen kohtuullisuus näissä älyttömyyksissä.


Niin se keksi kompuroi.

Tsekkaa Flickr:ni! http://bit.ly/tQU0Iq

520.11.2018 22:59

Yhtä sairasta touhua kuin jos paperin ja kynien valmistajia vainottaisiin sillä perusteella että käyttäjät ovat ehkä kirjoitelleet tai piirrelleet tekijänoikeuden alaista sisältöä tai sen variaatioita.

Todella sairasmielisyyksiin menevää sairaan ahneuden palvomista ihmisoikeuksien raiskaamiseksi.

Ei todellakaan ihme että muutkin ihmisoikeuksia raiskaavat ovat saaneet intoa tästä muissa muodoissaan maailmalla.

Jos kerran sairas ahneus riittää perusteeksi ihmisoikeuksien (sananvapaus ja ilmaisunvapaus) polkemiseen niin mikä muu sitten myös!

USA:ssakin sentään on toistaiseksi kunnioitettu sananvapautta ainakin parodian (eli siltä osin meemienkin) osalta.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

HBO: Hinta nousee Suomessa marraskuussa HBO: Hinta nousee Suomessa marraskuussa (22.10.2019 12:44)
HBO Nordic on ilmoittanut tänään nostavansa hintoja Suomessa. Vanhoille tilaajille hinnankorotukset astuvat voimaan seuraavassa kuukausilaskussa. Perustilauksen hinta nousee aiemmasta 9,95 ....
TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi (22.10.2019 06:21)
Puolijohdevalmistaja TSMC aikoo yllättäen lisätä investointejaan vielä tälle vuodelle. Aiemmin ilmoitetun 11 miljardin dollarin investointikulujen sijaan yhtiö on korottanut koko vuoden investoinnit ....
Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille (22.10.2019 06:04)
Piirto-ohjelmien suvereeni markkinajohtaja Adobe lupasi jo vuosi sitten, että se julkaisee "oikean" Photoshop-kuvankäsittelyohjelman iPadille tämän vuoden aikana. Täysiveristä Photaria ei ole ....
Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan (21.10.2019 21:04)
Yhtä kauan kuin Netflix on ollut merkittävä suoratoistopalvelu, ovat käyttäjät jakaneet palvelun kirjautumistietoja perheen tai kaveripiirin välillä. Netflixiä asia ei ole liiemmin kiristänyt, ....
1 kommentti
Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön (21.10.2019 20:30)
Sonyn viidennen sukupolven pelikonsoli on tulossa markkinoille ensi vuonna. Tässä vaiheessa laitteesta tiedetään tietysti vielä kovin vähän, sillä julkaisuun on todennäköisesti vielä noin vuosi aikaa. ....

Uutisarkisto