Uutistoimistot haikailevat vihatun tekijänoikeusuudistuksen perään – Google ja Facebook halutaan maksumiehiksi

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 4.9.2018 17:13

Uutistoimistot haikailevat vihatun tekijänoikeusuudistuksen perään – Google ja Facebook halutaan maksumiehiksi Eurooppalaiset uutistoimistot ovat julkaisseet yhteisen kannanoton yhdysvaltalaisia verkkojättejä vasaan. Uutistoimistot syyttävät Googlea ja Facebookia heidän tuottaman sisällön varastamisesta. Riistämällä sisällön omille alustoilleen, Google ja Facebook tienaavat mainoksilla, vaikkeivät ole osallistuneet sisältöjen tuottamisen kustannuksiin lainkaan.
Kannanoton allekirjoittaneet 20 uutistoimistoa vaativat Google ja Facebookia jakamaan uutisten tuottamaa liikevaihtoa. Apuun huudetaan Euroopan parlamenttia, jolta vaaditaan lainsäädännöllisiä toimia "groteskin epätasapainon" korjaamiseksi. Mukana ovat esimerkiksi Ranskan Agence France-Presse, Britannian Press Association, Saksan Deutsche Presse-Agentur sekä suomalainen STT.

Kivenä kengässä on esimerkki kysymys uutiskuvista, joiden suuria tuottajia uutistoimistot ovat.

Jutun taustalla on heinäkuussa kaatunut kiistelty tekijänoikeusreformi, jonka piti tuoda helpotusta tilanteeseen pakottamalla verkkojättejä maksamaan esittämästään sisällöstä. Kyseessä olisi ollut jonkinlainen linkkivero.

Uutistoimistojen etuja oltaisiin ajettu artikloilla 11 ja 13. Kyseisiä artikloja vastustettiin kiihkeästi, koska niiden koettiin kieltävän käytännössä meemit ja erilaiset remixit sekä tehnyt verkkopalvelut vastuullisiksi esittämästään sisällöstä (esimerkiksi käyttäjien luomasta sisällöstä).

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Jollalla iskun paikka Huawein Android-ongelmissa? Sailfishillä voi olla ratkaiseva rooli Jollalla iskun paikka Huawein Android-ongelmissa? Sailfishillä voi olla ratkaiseva rooli (16.6.2019 17:40)
Suomalaisen Jollan kehittämä Sailfish OS voi olla ratkaisu Huawein käyttöjärjestelmäongelmaan, joka syntyi kun Google joutui katkaisemaan siteensä kiinalaisyhtiön kanssa. Huaweilla on käytännössä ....
1 kommentti
Supercell osui taas kultasuoneen – Rahaa virtaa etenkin Aasiasta Supercell osui taas kultasuoneen – Rahaa virtaa etenkin Aasiasta (16.6.2019 10:25)
Supercellin näyttää onnistuneen erinomaisesti uusimman pelin lanseerauksessa. Sovellusanalytiikkaan erikoistuneen Sensor Towerin keräämien tietojen perusteella viime jouluna julkaistu Brawl ....
Hot Wheelsin uusilla autoilla keräät kierrosaikatiedot älypuhelimeen Hot Wheelsin uusilla autoilla keräät kierrosaikatiedot älypuhelimeen (16.6.2019 08:59)
Älypuhelin on lähes kasvanut lasten käsiin kiinni, minkä takia leluyhtiötkin yrittävät hyödyntävät älypuhelimien koukuttavuutta omien tuotteiden markkinoinnissa. Esimerkiksi Hot Wheels -autoja ....
Samsung kiistää huhut – Galaxy Foldia ei ole tulossa vielä heinäkuussa Samsung kiistää huhut – Galaxy Foldia ei ole tulossa vielä heinäkuussa (15.6.2019 19:10)
Samsungin keväällä esittelemän Galaxy Foldin olisi pitänyt olla jo lähemmäs kahden kuukauden ajan myynnissä, mutta se kauppoihin sitä ei ole vielä saatu eikä vielä edes tiedetä koska se tulee saataville. ....
Syyllinen kunnes toisin todistetaan – Hedman Partners yritti saada väärää henkilö tilille tekijänoikeusriidassa Syyllinen kunnes toisin todistetaan – Hedman Partners yritti saada väärää henkilö tilille tekijänoikeusriidassa (15.6.2019 11:09)
Hedman Partners on vuosien saatossa tehtaillut olan takaa niin sanottuja kiristyskirjeitä tai tekijänoikeuskirjeitä, joissa se on toimeksiantajansa puolesta vaatinut korvauksia BitTorrent-verkossa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto