Musiikkiteollisuuden uusi uhka – YouTubesta ladataan MP3-tiedostoja

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 4.9.2018 07:26 Kommentteja (2)

Musiikkiteollisuuden uusi uhka – YouTubesta ladataan MP3-tiedostoja Tekijänoikeusjärjestöjen ja musiikkialan etujärjestöjen narratiivi on muuttunut nopeasti muutamassa vuodessa. Aiemmin musiikkiteollisuuden suurena uhkana pidettiin P2P-sivustoja, jotka mahdollistivat tiedostojen jakamisen ja lataamisen käyttäjien kesken. Nyt maali on kuitenkin siirtynyt, sillä suurin uhka näyttäisi tulevan nyt YouTubesta.
YouTube itsessään ei ole uhka, koska Google pitää melko hyvin huolta siitä, että sivustolla näkyvä musiikkisisältö on siellä luvallisesti tarjolla. Sen sijaan tekijänoikeusjärjestöjä huolettaa erilaiset YouTube-ripperit, joiden avulla voidaan helposti ladata YouTubessa olevien videoiden ääniraita MP3-muodossa omalle koneelle.

Tekijänoikeusjärjestöt ovat parin vuoden aikana ottanut ripperisivustot hampaisiinsa, koska niiden käyttäjiä ei voida laittaa vastuuseen lataamisesta. Suomessa erittäin suosittu LataaYouTube.com-sivusto joutui lopettamaan toimintansa viime vuoden lopulla.

British Phonographic Industryn toiminnan johtaja Geoff Taylorin mukaan musiikkiteollisuuden tulisi iskea rippereitä vastaan koordinoidusti, jotta niitä vastaan tehdyllä työllä saataisiin tehokkaasti tuloksia aikaan. Laajamittaisella oikeudellisella iskulla voitaisiin kannustaa sivuston käyttäjiä siirtymään laillisiin palveluihin, kuten Spotifyhin tai Apple Musiciin.

Taylor penää myös mainostajien vastuuta. Eettisesti toimivat mainostajat eivät esitä mainoksiaan ripper-sivustoilla. The Independetin mukaan Google tutkii parhaillaan tekniikoita, joiden avulla voitaisiin estää kolmansia osapuolia lataamasta YouTubesta sisältöä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

14.9.2018 14:46

Ei ole kyllä "uusi" tämä uhka. Sitäpaitsi näiden mp3 tiedostojen imuttelu onnistuu helposti ilman näitä nettisivujakin.


MSI B350 Gaming Pro Carbon | AMD Ryzen 5 3600 | GTX 1080 WINDFORCE OC | Corsair RM750x 80+ Gold | G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3066Mhz | Noctua NH-D15 | Windows 10 64-bit 1903 | Samsung Evo 850 500 GB | Kingston UV400 240 GB | Asus Rog Swift PG279Q 165Hz |

25.9.2018 22:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vilperi13:
Ei ole kyllä "uusi" tämä uhka. Sitäpaitsi näiden mp3 tiedostojen imuttelu onnistuu helposti ilman näitä nettisivujakin.
Miten niin ei voi olla "uusi" uhka? Mitään tilastoja en toki ole nähnyt mutta luulisi ainakin että kun useat torrent sivustot on menneen alas ei kaikkea musiikkia löydä niin helposti. Varsinkaan vanhempaa tuotantoa. Käyttäjät hakevat sieltä mistä saa helpoiten ja jos P2P verkosta ei saa niin luulisin ainakin että moni on siirtynyt lataamaan musiikin youtubesta. Tämä tekee siitä "uuden" uhan koska ennen ei kovin moni ladannut youtubesta huonomman äänenlaadun takia.

Esim. Itsellä on ongelma että monien bandien levyjä mitä kuuntelen ei löydy streami palveluista (spotify...jne) minkä takia itse lopetin niiden käytön. Vaihdoehdoksi jää joko youtube tai tilaaminen levyjä ulkomailta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotify haastettiin oikeuteen – Käyttää Eminemin musiikkia luvatta Spotify haastettiin oikeuteen – Käyttää Eminemin musiikkia luvatta (22.8.2019 08:28)
Eminemin rap-uran alkuvaiheen julkaisija Eight Mile Style on haastanut suoratoistopalvelu Spotifyn oikeuteen, kertoo The Hollywood Reporter. Haasteen mukaan Spotify ei ole hankkinut Eminemin ....
1 kommentti
OnePlus TV paljastetaan aivan pian OnePlus TV paljastetaan aivan pian (22.8.2019 08:05)
OnePlus paljasti jo viime vuoden puolella, että yhtiö kehittää mobiililaitteiden lisäksi omaa älytelevisiota. Hankkeesta ei kuulunut pitkään yhtään mitään, mutta tänä kesänä huhut taas voimistuivat ....
Google tarkastaa uusia sovelluksia kolme päivää ennen julkaisua Google Play-sovelluskaupassa Google tarkastaa uusia sovelluksia kolme päivää ennen julkaisua Google Play-sovelluskaupassa (21.8.2019 19:11)
Google on kertonut Choice of Games -sivustolle, että kaikkien uusien sovelluksien kohdalla Google käyttää vähintään kolme päivää sen tarkistamiseen ennen kuin sovellus julkaistaan Google Play ....
1 kommentti
Corsair julkaisi 99 euron langattoman K57 RGB pelinäppäimistön Slipstream-teknologialla Corsair julkaisi 99 euron langattoman K57 RGB pelinäppäimistön Slipstream-teknologialla (21.8.2019 14:14)
Corsair julkaisi uuden K57 RGB Wireless pelinäppäimistön Gamescom-messuilla. Uusi näppäimistö on siis langaton ja sisältää paremman RGB-valaistuksen. Corsair esitteli myös uuden Elgato 4K60 ....
Luksus tekee paluun? Apple Watchista tulossa titaaniset ja keraamiset vaihtoehdot Luksus tekee paluun? Apple Watchista tulossa titaaniset ja keraamiset vaihtoehdot (21.8.2019 10:14)
Viime vuonna Applen älykellomallisto kaventui kun valikoimista poistuivat kalliit Edition-kellot. Tämä mallisto saattaa kuitenkin olla tulossa takaisin tänä vuonna, sillä watchOS 6:n uudesta ....

Uutisarkisto