AfterDawn: IT-alan uutiset

Chrome täytti 10 vuotta – Lue tunnelmat vuodelta 2008

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 3.9.2018 09:10

Chrome täytti 10 vuotta – Lue tunnelmat vuodelta 2008 Selainmarkkinoita perinpohjaisesti muuttaneen Google Chromen julkaisusta on tullut kuluneeksi jo 10 vuotta. Vuosikymmenen aikajakson aikana Chrome on ottanut haltuunsa dektop-selainmarkkinat ja mobiilissakin Chrome on toisiksi suosituin selain heti Applen Safarin jälkeen.
Mikäli 10 vuoden takaiset tunnelmat kiinnostaa, voit tutustua Chromen julkaisuhetkiin AfterDawnin uutisten kautta. Kirjoitimme vuoden 2008 syyskuussa Chromesta ensivaikutelma-artikkelin sekä arvioimme sen suorituskykyä ajan muihin suurimpiin selaimiin.

Chrome uudisti selainmarkkinoita keskittymällä avointen standardien noudattamiseen, se esimerkiksi läpäisi julkaisunsa jälkeen Acid1- ja Acid2-testit. Uutta oli myös pelkistetty ulkoasu, jossa osoiterivin ympäriltä oli höylätty pois kaikki ylimääräinen. Näin käyttäjän ruudulle saatiin mahdutettua mahdollisimman paljon itse sisältöä.

Kymmenen vuotta sitten selainmarkkinoita hallitsi standardeja heikosti tukeva Internet Explorer 6 ja toisiksi yleisin selain oli Mozillan Firefox. Chrome on syrjäyttänyt sekä Firefoxin että Microsoftin selaimet. Web-kehittäjien keskuudessa on herännyt ajatuksia, että Chromesta on kehittymässä uusi Internet Explorer, sillä Google on alkanut hyödyntää Chromen markkina-asemaa omien etujensa ajamiseen. Sivustojen luvataan esimerkiksi toimivan parhaiten Chromella.

Firefoxilla voi olla nyt paikka iskulle, sillä nettiselaajien kyttäyksestä ja verkkomainonnasta on tullut uusi polttava kysymys. Chromella ei ole Googlen takia kunnollista motivaatiota puuttua tracker-ongelmaan, minkä vuoksi Firefox voi löytää ponnahduslaudan uuteen nousuun. Firefoxin voit ladata koneellesi Download.fistä.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto