Netflixin uhri; Makuuni konkurssiin, Suomessa enää Filmtown jäljellä - kohauttivat olkiaan 5 vuotta sitten Netflixille

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 22.8.2018 19:08 Kommentteja (10)

Netflixin uhri; Makuuni konkurssiin, Suomessa enää Filmtown jäljellä - kohauttivat olkiaan 5 vuotta sitten Netflixille Videovuokraamo Makuuni on hakeutunut konkurssiin. Vuonna 1985 perustettu yhtiö, joka oli aikanaan Suomen suurin videovuokrausketju, on viimeisin suoratoistopalveluiden uhri.
Makuuni ajautui yrityssaneeraukseen jo kesällä, mutta ei selvinnut enää siitä kuivin jaloin ja yhtiö on asetettu konkurssiin. Samalla kaikki Makuunin myymälät on suljettu ympäri Suomea. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Helteinen kesä oli Ylen mukaan todennäköisesti viimeinen niitti Makuunille, sillä tärkein kivijalassa toimiva kilpailija, Filmtown, kertoo heinäkuun helteiden tipauttaneen Filmtowninkin liikevaihtoa 40 prosenttia alaspäin.

Filmtown onkin Makuunin konkurssin jälkeen viimeinen Suomessa toimiva videovuokrausketju. Filmtown ei ole lähtenyt lainkaan suoratoistobisnekseen, jota Makuuni epäonnistuneesti kokeili viime vuodet. Kilpailijan kadottua maisemista, Filmton harkitseekin nyt mm. Ouluun laajentamista, jossa Filmtownilla ei ole ollut enää vuosiin omaa liikettä.

Maailman tunnetuin videovuokrausketju Blockbuster hävisi pelin Netflixille ja kumppaneille jo aiemmin ja ajautui konkurssiin vuonna 2010. Blockbuster oli perustettu samana vuonna kuin Makuuni, eli 1985.

Vielä viisi vuotta sitten suomalaiset videovuokraamot kohauttelivat olkiaan Netflixille ja kertoivat sen merkityksen olevan pienempi kuin vaikkapa säällä. 10 vuotta sitten Makuunin liikevaihto oli 24 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna enää 7 miljoonaa euroa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

122.8.2018 21:50

Käsittämätöntä kun on ollut näinkin kauan pystyssä. Suomessa paljon konservatiivista porukkaa. Leffat on saanut netistä helpomalla jo vuosikausia. Myös irtokarkit kiskurihintaisia Makuuneissa, jos verrataan tavaratalojen tarjouksiin ja normaalihintoihinkin. Ei ole vaikeata arvata että Filmtown on seuraava raato.

223.8.2018 00:29

Netflixistä puuttuu monia tunnettuja elokuvia ja siellä on paljon tusinatavaraa. En ollut tyytyväinen. Videovuokraamoihin sentäs tulee kaikki uudet elokuvat saataville.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.8.2018 @ 00:29

323.8.2018 08:08
Vanhakanto
Vahvistamaton

Koskahan näihin uutisiin saadaan asiat oikein? Nyt konkurssiin hakeutunut Makuuni Oy on perustettu 2005, kun aikaisemmin ketjua hallinnut Videofirma Makuuni Ky hakeutui konkurssiin ja Makuuni Oy:n perustajat osti liiketoiminnan. Ainoa maininta vuodesta 1985 löytyy Makuunin sivuilta, mutta sillekkään ei mitään todisteita. Videofirma Makuuni Ky on saanut Y-tunnuksen 1997, eikä sitäkään ole merkitty toimintaansa lopettaneeksi.

423.8.2018 08:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vanhakanto:
Koskahan näihin uutisiin saadaan asiat oikein? Nyt konkurssiin hakeutunut Makuuni Oy on perustettu 2005, kun aikaisemmin ketjua hallinnut Videofirma Makuuni Ky hakeutui konkurssiin ja Makuuni Oy:n perustajat osti liiketoiminnan. Ainoa maininta vuodesta 1985 löytyy Makuunin sivuilta, mutta sillekkään ei mitään todisteita. Videofirma Makuuni Ky on saanut Y-tunnuksen 1997, eikä sitäkään ole merkitty toimintaansa lopettaneeksi.
Noo, firmoja saa perustettua ja lopetettua, mutta tällä kertaa vaikuttaa pysyvältä konkurssilta.

Mutta kyllä Makuuni on ollut olemassa jo 1980-luvulla, ihan noin niinkuin omakohtaisen muistinkin mukaan. Se, että vetävä firma on muutaman kerran vaihtunut, ei ole ollut oleellista. Mutta nyt ihan ketju on lopetettu, aiemmin vain taustalla ollut firma on vaihtunut, syistä jos toisestakin.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

523.8.2018 09:56

Ei se vielä niin varmaa näy olevan. link

Jos ostaja löytyy niin ainakin jollain asteella toiminnan voi olettaa jatkuvan.

623.8.2018 19:33

Makuunilla oli kyllä jonkin aikaa nettivideovuokraamo toiminnassa ja yksi päivä sitten lappu luukulla. Itse en edes tue ulkomaisia streaming palveluita. Makuuni ei ole onnistunut uudistumaan eikä digitalisoitumaan mutta kyllähän porukka vielä vuokraa ainakin bluray leffoja.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.8.2018 @ 19:35

723.8.2018 21:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti p2pman:
Netflixistä puuttuu monia tunnettuja elokuvia ja siellä on paljon tusinatavaraa. En ollut tyytyväinen. Videovuokraamoihin sentäs tulee kaikki uudet elokuvat saataville.

Kyse ei ole pelkästä netflixistä vaan videoiden suoratoistopalveluista. Netflix loistaa erityisesti sarjoissa ja viaplay elokuvissa. Ihmisillä on käytön helppous mennyt elokuvien ilmestymisen edelle. Ei tarvitse hakea ja palautella levyjä minkä lisäksi leffan saa katsoa ilman aikarajoja. Ei ihme, että videovuokraamot eivät kannata...

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

825.8.2018 09:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Kyse ei ole pelkästä netflixistä vaan videoiden suoratoistopalveluista. Netflix loistaa erityisesti sarjoissa ja viaplay elokuvissa. Ihmisillä on käytön helppous mennyt elokuvien ilmestymisen edelle. Ei tarvitse hakea ja palautella levyjä minkä lisäksi leffan saa katsoa ilman aikarajoja. Ei ihme, että videovuokraamot eivät kannata...
Just tämä. Kyllä mä mielummin selaan leffavalikoimaa sohvalta käsin ja katottuani leffan laitan telkkarin kii. Ei tartte vaivautua palautteleen niitä leffoja.

R-Kioskihan tuossa taannoin kokeili ns. kertakäyttölevyjä joita ei tarttis palautella. No tuonhan nyt ties jo etukäteen että ihan paska idea. :D

927.8.2018 09:23

Makuunin konkurssipesällä on uutisten mukaan varoiksi karkkia 1,2 miljoonan euron edestä. Tuo on ihan järjetön määrä.

Jos karkin tukkuhinta on n. 4 € /kg niin käytännössä Makuunilla oli varastoissa 300 000 kg karkkia ja jos asiakas ostaisi kerralla 100 g karkkierän niin varaston tyhjennys vaatisi 30 000 000 asiakaskäyntiä...

1031.8.2018 19:09

Netflixin, ja lukuisten muiden suoratoistopalveluiden akilleenkantapää on alati vaihteleva sisältö, on jäänyt pari sarjaa kesken, koska ovat kadonneet kuin pieru saharaan ennen kuin ehti katsoa loppuun.

invidio.us/watch?v=PJoM2ksyo0M

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä (18.6.2019 11:00)
Jalkapallo koukuttaa urheilusta kiinnostuneita ympäri maailman ja tulosten seuraamisen helpottamiseksi fanit lataavat tarkoitukseen sopivan sovelluksen. Näitä sovelluksia voidaan hyödyntää moneen ....
Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille (18.6.2019 10:05)
Nvidia ilmoitti kansainvälisessä supertietokonelaskentakonferenssissa (ISC), että se tukea jatkossa ARM-arkkitehtuuriin perustuvia palvelinjärjestelmiä. Käytännössä ilmoitus tarkoittaa sitä, ....
Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa (18.6.2019 09:56)
Päivän tarjouksena on tällä kertaa JBL:n langaton kaiutin, joka tarjoaa pitkän akkukeston ja hyvän äänentoiston. Tarjous on voimassa vain tänään. JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin ....
Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista (17.6.2019 19:00)
Verkkokauppa.comilla on nyt käynnissä isompia kampanja. Alennuksia löytyy tietokoneista, puhelimista, televisioista ja paljon muista tuotteista. Kampanja on voimassa 17.6. - 30.6. välisenä aikana. ....
Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan (17.6.2019 18:10)
Huawein toimitusjohtaja ja perustaja Ren Zhengfein mukaan yhtiö on tähän mennessä aliarvioinut Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vaikutuksen liiketoimintaan. Zhengfein arvion mukaan Huawei ....

Uutisarkisto