IRC täyttää 30 vuotta

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 22.8.2018 19:53

IRC täyttää 30 vuotta Internet Relay Chat, eli tuttavallisemmin IRC, on täyttänyt vuosia – tai pikemminkin vuosikymmeniä. Suomessa 80-luvun lopulla kehitetty keskusteluun tarkoitettu protokolla sai alkunsa Oulun yliopistosta.
Nyt IRC täyttää 30 vuotta, kerrotaan Oulun yliopiston sivustolla. Teknologiaa käytetään yhä, muuallakin kuin OTiT:n tiloissa, joskin vähenevissä määrin. Vuonna 1988 tietojenkäsittelyn opiskelija Jarkko Oikarisen kehittämä nettikeskustelujärjestelmä kehitettiin korvaamaan OuluBox BBS:n MultiUser Talk eli MUT.

IRCin julkaisu tapahtui 1988 elokuussa, mutta valitettavasti tarkkaa päivämäärää ei ole tiedossa. Ensimmäinen serveri pyöri osoitteessa tolsun.oulu.fi, joka oli Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen TOL:n Sun-3-tietokone.

Mikäli IRC ei ole tuttu, niin kyseessä on täysin tekstipohjainen ja reaaliaikainen viestintäjärjestelmä, jossa käyttäjät voivat luoda kanavia ja liittyä niihin esimerkiksi kaveri-, työ- tai harrasteporukan mukaan.IRCin toteutus on ollut varsin toimiva ja sen kanavapohjaiseen käyttöliittymään luottavat myös uudenaikaisemmat keskustelualustat, kuten Slack ja Discord. Nykyisin IRCin käyttö onnistuu lähes laitteesta riippumatta ja sen käyttöä varten on luotu myös webbipohjaisia ratkaisuja.


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Tägit: IRC
Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Vuoden turhake on valittu – Onko iPhone sellainen? Vuoden turhake on valittu – Onko iPhone sellainen? (12.12.2019 17:37)
Suomen luonto on tuttuun tyyliin nimennyt vuoden päättymisen kunniaksi vuoden turhakkeen. Tällä kertaa kyse ei ollut yhdestä yksittäisestä tuotteesta, vaan se on pikemminkin kannanotto yritysten ....
2 kommenttia
Suomeen tuli uusi ilmainen kanava – Esittää musiikkia läpi vuorokauden Suomeen tuli uusi ilmainen kanava – Esittää musiikkia läpi vuorokauden (12.12.2019 17:18)
Uusi 1HD Music Television -kanava on aloittanut lähetykset Digitan antennitelevisioverkossa kanavapaikalla 28. Nimensä mukaisesti kanavalla esitetään nykyaikaista musiikkia videoiden muodossa ....
Google Chrome -selain ilmoittaa nyt vuotaneista salasanoista Google Chrome -selain ilmoittaa nyt vuotaneista salasanoista (12.12.2019 12:41)
Google on päivittänyt suosittua Chrome -selaintaan ja jatkaa samalla käyttäjän tietoturvan parantamista. Chrome 79 versio tuo mukanaan ominaisuuden, joka ilmoittaa automaattisesti, mikäli käyttäjätunnus ....
Mitä suomalaiset hakivat vuonna 2019? Tässä on lista Mitä suomalaiset hakivat vuonna 2019? Tässä on lista (12.12.2019 06:24)
Googlen suosituimpien hakusanojen listaukset jaksavat yllättää joka vuosi, mutta tänä vuonna lista oli melkoisen ennalta-arvattava. Vuoden isot tapahtumat maailmalla sekä ajankohtaiset uutiset ....
GameStop-peliketju häviää Suomesta – Kanta-asiakasedut kannattaa käyttää mahdollisimman pian GameStop-peliketju häviää Suomesta – Kanta-asiakasedut kannattaa käyttää mahdollisimman pian (12.12.2019 06:02)
Yhdysvaltalainen pelikauppaketju GameStop on ilmoittanut supistavansa myymäläverkostoaan ja tällä kertaa leikkaustoimet osuvat Pohjoismaihin. GameStopin päätöksen johdosta yhtiö lopettaa toimintansa ....
1 kommentti

Uutisarkisto