Vain pieni osa käyttäjistä käyttää kaksivaiheista tunnistusta Gmailissa

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 5.8.2018 23:25 Kommentteja (10)

Huolestuttava luku Gmailin käytöstä - todella harva käyttää, kaikkien pitäisi Tällä viikolla pidetyssä Usenix Enigma 2018 -tapahtumassa Googlen edustaja jakoi yhtiön sähköpostipalvelun Gmailin käytöstä huolestuttavan luvun. Ainoastaan pieni osa käyttäjistä on ottanut käyttöön ns. kaksivaiheisen tunnistautumisen Gmailissa ja muissa Googlen palveluissa.
Luku on niinkin pieni kuin 10 prosenttia, eli yhdeksän käyttäjää kymmenestä luottaa siihen, että heidän Google-tilinsä tiedot eivät muita kiinnosta.

Mikä on kaksivaiheinen tunnistautuminen?


Kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että kun kirjaudut uudella laitteella palveluun, pelkkä salasana ei riitä, vaan kirjautumiseen täytyy käyttää myös (vaikkapa tekstiviestin kautta saatavaa) kertakäyttöistä tunnistautumiskoodia.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen estää siis pääsyn tiliisi, vaikka salasanasi olisikin vuotanut ulkopuolisten käsiin. Pääsy tiliin uudelta laitteelta vaatii siis, että käyttäjä itse reagoi asiaan jotenkin.Googlen lisäksi mm. Facebook tarjoaa tilin turvaamiseksi kaksivaiheista tunnistautumista.

Viestintävirasto suosittelee vahvasti kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa niissä palveluissa, jotka sitä tukevat.

Miten otan kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön?


Google kertoo omilla sivuillaan selkeästi miten kaksivaiheisen tunnistautumisen saa palvelussa käyttöön. Asetus koskee kaikkia Googlen palveluita, eli mm. hakua, Gmailia sekä YouTubea.

Myös Facebookilla on oma ohjesivunsa aiheesta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

15.8.2018 23:29

Ei tarvitse ihmetellä jos tilejä varastetaan aikaajoittain.. Tämä kaksivaiheinen tunnistautuminen ei edes hidasta kirjautumista tai hankaloita elämää...

25.8.2018 23:58

Googlen salasana ei kyllä vuoda ja jos joku onnistuu tuon lähes 30merkkisen salasanan purkamaan niin siinähän käy lukemassa roskapostini mitä tulee mm. gigantilta. Mitään tärkeää en sähköisesti säilytä.

36.8.2018 02:45

On kyllä harvinaisen epätodennäköistä, että joku sattuis tuosta vaan hoksaamaan uniikin salasanan, joka on kymmeniä merkkejä pitkä.

46.8.2018 10:05

Hyvä varmistus .

56.8.2018 12:45

Virallisessa käytössä olevassa tilissä on käytössä kaksivaiheinen kirjautuminen. Roskapostitiliin en ole laittanut.

66.8.2018 14:18

Mauriz


Neuvokas
Etelä-Saimaa

76.8.2018 17:24

Oli kaksivaiheinen tunnistus käytössä, eli puhnro. Kännykässä kaikki lentoliput, pankkitunnukset yms. Puhelin jäi ulkomailla taksiin. Mitään keinoa ei ollut päästä hotellista (mahdollisessa aikaikkunasassa) sähköpostiin, jossa kaikki matkaan liittyvät dokumentit. Päättyi onnellisesti, taksiin saatiin parin tunnin päästä yhteys. - Ei enää ikinä kaksivaiheista tunnistautumista. Hieman sama ongelman on pankin kanssa, jossa tunnustautuminen sormenpään avulla. Jos ei tunnuslukukorttia mukana ja luuri häviää, niin avot! Kännykkä on helpoiten häviävä/rikkoontuva vehje.

86.8.2018 17:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Varalatte:
Oli kaksivaiheinen tunnistus käytössä, eli puhnro. Kännykässä kaikki lentoliput, pankkitunnukset yms. Puhelin jäi ulkomailla taksiin. Mitään keinoa ei ollut päästä hotellista (mahdollisessa aikaikkunasassa) sähköpostiin, jossa kaikki matkaan liittyvät dokumentit. Päättyi onnellisesti, taksiin saatiin parin tunnin päästä yhteys. - Ei enää ikinä kaksivaiheista tunnistautumista. Hieman sama ongelman on pankin kanssa, jossa tunnustautuminen sormenpään avulla. Jos ei tunnuslukukorttia mukana ja luuri häviää, niin avot! Kännykkä on helpoiten häviävä/rikkoontuva vehje.

Olisi päässyt aika helpostikin. Google on varautunut tähänkin mutta käyttäjän pitää vain itse hoksata ottaa varmuuskopiokoodit talteen vaikkapa lompakkoon: https://support.google.com/accounts/answer/1187538

Tämä ei heikennä suojausta sillä varkaan pitää edelleen tietää salasana ja jos nuo piilottaa vaikkapa johonkin toisen lapun yhteyteen niin varkaan on hankala aavistaa että kappas tuossahan on Googlen palautuskoodit.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.8.2018 @ 17:30

96.8.2018 18:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Varalatte:
Oli kaksivaiheinen tunnistus käytössä, eli puhnro. Kännykässä kaikki lentoliput, pankkitunnukset yms. Puhelin jäi ulkomailla taksiin. Mitään keinoa ei ollut päästä hotellista (mahdollisessa aikaikkunasassa) sähköpostiin, jossa kaikki matkaan liittyvät dokumentit. Päättyi onnellisesti, taksiin saatiin parin tunnin päästä yhteys. - Ei enää ikinä kaksivaiheista tunnistautumista. Hieman sama ongelman on pankin kanssa, jossa tunnustautuminen sormenpään avulla. Jos ei tunnuslukukorttia mukana ja luuri häviää, niin avot! Kännykkä on helpoiten häviävä/rikkoontuva vehje.

Olisi päässyt aika helpostikin. Google on varautunut tähänkin mutta käyttäjän pitää vain itse hoksata ottaa varmuuskopiokoodit talteen vaikkapa lompakkoon: https://support.google.com/accounts/answer/1187538

Tämä ei heikennä suojausta sillä varkaan pitää edelleen tietää salasana ja jos nuo piilottaa vaikkapa johonkin toisen lapun yhteyteen niin varkaan on hankala aavistaa että kappas tuossahan on Googlen palautuskoodit.
Kiitti WinLix! Ei ollut tuo tiedossa. Kannattaa koodi tallettaa varmaan muulle kuin puhelimeen. - Vaikka pilveen, lompakkoa ei ole.

1010.8.2018 17:51

Senkun aikaisee voivat koittaa aukeaista sitten myös salatut viestit. Tärkeät viestit on salattu ja muu on roskapostia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tesla sai luvan jatkaa Gigafactoryn rakentamista Saksaan – Metsien kaataminen yritettiin keskeyttää Tesla sai luvan jatkaa Gigafactoryn rakentamista Saksaan – Metsien kaataminen yritettiin keskeyttää (21.2.2020 18:20)
Tesla on saanut luvan jatkaa Berliiniin rakennettavan Gigafactory-akkutehtaan maastotöitä. Sähköautoyhtiö poistatti puustoa yli 91 hehtaarin kokoiselta alueelta, jotta siellä voidaan aikanaan ....
Samsung Galaxy Z Flipin myynti on alkanut - Hinta 1550 euroa Samsung Galaxy Z Flipin myynti on alkanut - Hinta 1550 euroa (21.2.2020 14:01)
Samsung esitteli yrityksen toisen taittavanäyttöisen älypuhelimen eli Galaxy Z Flipin tämän kuun alussa yhdessä Galaxy S20 -sarjan kanssa. Galaxy Z Flipin myynti alkaa tänään valikoiduilla jälleenmyyjillä, ....
Peruuntuvatko jo toiset teknologiamessut? Facebook ja Sony eivät tule GDC:hen Peruuntuvatko jo toiset teknologiamessut? Facebook ja Sony eivät tule GDC:hen (21.2.2020 06:19)
MWC-messut peruuntuivat tänä vuonna koronavirusepidemian takia, mutta se ei jää välttämättä ainoaksi teknologiamessuksi, joka uhkaa peruuntua. Facebook on nimittäin jo ilmoittanut, että se aikoo ....
HTC:lta uusi Cosmos-virtuaalilasimallisto – Cosmos XR tomii myös AR-laseina HTC:lta uusi Cosmos-virtuaalilasimallisto – Cosmos XR tomii myös AR-laseina (21.2.2020 06:09)
HTC on päivittänyt Cosmos Vive -virtuaalilasimallistonsa uusilla laseilla, joiden erityispiirteenä on tällä kertaa vaihdettavat etulevyt. Lasien etupuolen levyjen vaihtamisella laitteeseen on ....
Apple kääntää kelkkansa – Oletusselaimen voi pian vaihtaa Safarista Chromeen Apple kääntää kelkkansa – Oletusselaimen voi pian vaihtaa Safarista Chromeen (20.2.2020 17:28)
Apple on avaamassa ohjelmistolustojaan kolmansille osapuolille, kirjoittaa Bloomberg. Uutistoimiston tietojen mukaan Apple olisi mahdollistamassa oletusselaimen sekä oletussähköpostiohjelman ....
1 kommentti

Uutisarkisto