JPEG-formaatista esiteltiin virtuaalilaseille sopiva versio

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 16.4.2018 09:05 Kommentteja (3)

JPEG-formaatista esiteltiin virtuaalilaseille sopiva versio JPEG on kaikille tuttu kuvaformaatti, joka on ollut "aina olemassa", mutta kulisseissa sekin kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi nyt sen pohjalta on kehitetty uusi JPEG XS -niminen kuvaformaatti.
JPEG XS on kehitetty erityisesti sisältöä suoratoiston kautta esittäviä laitteita varten – se ei siis korvaa vanhaa JPEGiä, joka edelleen soveltuu erinomaisesti valokuvien pitkäaikaiseen taltioimiseen. Lyhytaikaiseen esittämiseen tarkoitettu XS-variaation hyödyntämiskohteita voisivat olla esimerkiksi VR-lasit, miehittämättömät lennokit ja itsestään ajavat ajoneuvot. XS-formaatissa on kiinnitetty erityistä huomiota tiedonsiirron viiveaikoihin.

Kuvaformaatin kehityksestä vastaava Joint Photographic Experts Group lupaa JPEG XS:n pakkauksen olevan visuaalisesti häviötön, joten pakkauksen ei pitäisi aiheuttaa silmin havaittavia muutoksia. Siinä missä tavalliset JPEG-algoritmit pakkaavat tiedostoa kertoimella 10, on XS:ssä kerroin vain 6. JPEG XS:ssä on keskitytty pakkauksen nopeuttamiseen sekä pakkauksen energiatehokkuuden parantamiseen.JPEG XS:ää ei ole vielä hyväksytty virallisesti, mutta ainakin Euroopan avaruusjärjestö on kiinnostunut käyttämään formaattia satelliittien ottamissa kuvissa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

116.4.2018 15:07

"joka edelleen soveltuu erinomaisesti valokuvien pitkäaikaiseen taltioimiseen."

Jos omistaa järkkärin niin en enää säilyttäisi sillä otettuja kuvia JPEG muodossa vaan muuttaisin ne RAW käsittelyn jälkeen häviöttömästi pakattuun tiffiin. Tiedostokoko kasvaa jpeg max laatuun nähden noin 10-20 mt eli ei todellakaan paljon.

Vaikkei laatueroja voisi nähdä niin säilyttäisin silti aina parhaalla laadulla.

216.4.2018 16:00
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:
Tiedostokoko kasvaa jpeg max laatuun nähden noin 10-20 mt eli ei todellakaan paljon.

Tuossa se syy miksi jpeg jyrää, toki myös se laajatuki.
Kyse on muustakin kuin siitä levytilan hinnasta, se tuntuu jo siirtelyssä.

Kannatan toki sitä että valikoiduista kuvista joista on RAW versiot niin ne säästää. Tyypillisessä tavis tilanteessa niiden osuus pienin ja sitä käautta niiden hilloaminen jonnekkin ei välttämättä ole ongelma, jpg kopiot sitten voi olla siinä isossa kirjastossa.

317.4.2018 14:22
HeikkiNN
Vahvistamaton

Kaikki JPEG:n parannukset ja korvikkeet (JPEG 2000, JPEG XR...) ovat tähän mennessä lässähtäneet patentteihin. Jos formaatille ja siihen liittyville patenteille ei tarjota vapaata käyttöä, ei vaan ole löytynyt tähän mennessä pakottavaa syytä korvata vanhaa ja väsynyttä JPEG:iä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

HBO: Hinta nousee Suomessa marraskuussa HBO: Hinta nousee Suomessa marraskuussa (22.10.2019 12:44)
HBO Nordic on ilmoittanut tänään nostavansa hintoja Suomessa. Vanhoille tilaajille hinnankorotukset astuvat voimaan seuraavassa kuukausilaskussa. Perustilauksen hinta nousee aiemmasta 9,95 ....
TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi (22.10.2019 06:21)
Puolijohdevalmistaja TSMC aikoo yllättäen lisätä investointejaan vielä tälle vuodelle. Aiemmin ilmoitetun 11 miljardin dollarin investointikulujen sijaan yhtiö on korottanut koko vuoden investoinnit ....
Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille (22.10.2019 06:04)
Piirto-ohjelmien suvereeni markkinajohtaja Adobe lupasi jo vuosi sitten, että se julkaisee "oikean" Photoshop-kuvankäsittelyohjelman iPadille tämän vuoden aikana. Täysiveristä Photaria ei ole ....
Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan (21.10.2019 21:04)
Yhtä kauan kuin Netflix on ollut merkittävä suoratoistopalvelu, ovat käyttäjät jakaneet palvelun kirjautumistietoja perheen tai kaveripiirin välillä. Netflixiä asia ei ole liiemmin kiristänyt, ....
1 kommentti
Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön (21.10.2019 20:30)
Sonyn viidennen sukupolven pelikonsoli on tulossa markkinoille ensi vuonna. Tässä vaiheessa laitteesta tiedetään tietysti vielä kovin vähän, sillä julkaisuun on todennäköisesti vielä noin vuosi aikaa. ....

Uutisarkisto