Elokuvajätti haki liki 2000 piraatin henkilötietoja, oikeus myönsi vain murto-osan

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 28.3.2018 19:39 Kommentteja (2)

Elokuvajätti haki liki 2000 piraatin henkilötietoja, oikeus myönsi vain murto-osan Piraattikirjeet ovat tulleet viime vuosina tutuksi suomalaisille, ja erityisesti Hedman Partnersin kyseenalaiset toimet ovat olleet otsikoissa.
Viime vuosina markkinaoikeus on luovuttanut oikeudenhaltijoille jopa 200 000 suomalaisen henkilötietoja laittoman tiedostonjaon IP-osoitteen perusteella. Näiden henkilötietojen perusteella puolestaan on lähetetty kiristyskirjeiksikin tituleerattuja yllätyksiä nettiliittymien omistajille.

Eduskunnan työryhmän perusteella massiivisen mittakaavan operaatiossa, jossa liittymän omistajilta pyydetään suoraan korvausta, ei ole uudistamisen tarvetta.

Uusin tapaus on Warner Bros. -studion hakemus markkinaoikeudelle, jossa haetaan peräti 1860 IP-osoitteen taustalla olevan liittymänhaltijan henkilötietoja luovutettavaksi Elisalta, kertoo Mikrobitti. Kyseisistä IP-osoitteista on yhtiön mukaan jaettu merkittävät määrät Supernatural-televisiosarjan jaksoja.

Warner Bros. on toimittanut markkinaoikeudelle lokitiedostoja, joissa kerrotaan koepalaotosten määrästä IP-osoitekohtaisesti.

Jos yhtiö saisi lähetettyä kirjeen jokaiselle liki 2000 suomalaistaloudelle, ja kukin heistä maksaisi usein noin 500 euron korvauksen, niin miljoonapotti olisi varmasti tarpeeksi Hollywood-jätillekin, jotta kaikki kulut saataisiin katettua. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Markkinaoikeuden tehtävänä on tarkastella niin kutsuttua merkittävyyskynnyksen ylittämistä kunkin IP-osoitteen tiedostonjaon osalta, eikä studiojätin toteutuksessa ollut liiemmin kehuttavaa.

Erityisen heikoksi Warner Bros.:n näytön on tehnyt markkinaoikeuden mukaan se, ettei lokista paljastu kunnolla millä aikavälillä koepaloja on otettu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei oikeus voi arvioida onko sata koepalaa otettu esimerkiksi sekunnin vai päivän väliajoin. Näin ollen useimmissa tapauksissa koepalojen määrä on ollut liian vähäinen tai näyttö pitkäkestoisesta jakamisesta liian heikko.

Peräti 1200 tapauksista sisälsi alle kymmenen koepalaa, kun puolestaan vain 17 tapauksessa koepalojen määrä on ylittänyt 500 kappaletta. Eniten näyttöä oli IP-osoitteelta, jolta oli saatu 7741 koepalaa.

Niinpä markkinoikeuden päätös oli antaa luovuttamismääräys vain 30 IP-osoitteen omistajista, joilta koepaloja saatiin eniten. Elisan tulee nyt luovuttaa IP-osoitteeseen sidotun liittymän omistajan henkilötiedot oikeudenomistajille, joka puolestaan lähettää todennäköisesti kirjeen, jossa mahdollisesti pyydetään korvausta tai uhataan oikeustoimilla.

Huomattavaa on, että mikäli kirjeeseen ei reagoida, tulee oikeudenhaltijan mahdollisessa oikeustoimessa esittää, että jakaja oli liittymän omistaja eikä esimerkiksi perheenjäsen tai muu liittymää käyttänyt henkilö.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

130.3.2018 20:38

Todellakin.

Merkittävyys edellyttää että on jaettu jotain huippu-uutuutta riittävän kauan ja riittävän monelle (laajasti ja pitkäkestoisesti). Niin että OIKEASTI voidaan osoittaa MERKITTÄVÄÄ taloudellista haittaa aiheutetun.

Jos sekään on edes OIKEASTI kyseisen IP-osoitteen haltijan tai käyttäjän toimesta tapahtunut. Kovemman luokan rikolliset kun osaavat peittää jälkensä ja jättää syytteet muiden niskoihin. Esim. käyttämällä muiden avoimia verkkoja tai helposti murtautumalla sivullisten langattomiin verkkoihin.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

21.4.2018 15:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Todellakin.

Merkittävyys edellyttää että on jaettu jotain huippu-uutuutta riittävän kauan ja riittävän monelle (laajasti ja pitkäkestoisesti). Niin että OIKEASTI voidaan osoittaa MERKITTÄVÄÄ taloudellista haittaa aiheutetun.

Jos sekään on edes OIKEASTI kyseisen IP-osoitteen haltijan tai käyttäjän toimesta tapahtunut. Kovemman luokan rikolliset kun osaavat peittää jälkensä ja jättää syytteet muiden niskoihin. Esim. käyttämällä muiden avoimia verkkoja tai helposti murtautumalla sivullisten langattomiin verkkoihin.
Tämäpä se, Oikeasti ne mitenkään merkittävät jakajat älyävät olla käyttamättä omaa verkkoaan ja pikku-liisan nallepuh läppärillä jaettu yksi leffa tuo 600€ uhkalapun kotiin. Jep jep, näinhän ne "syylliset" saadaan kiinni :D Taitaa vaan olla hyväksi havaittu bisnes tuo heippalappujen lähettely niin miksi lopettaa? Henk.koht ärysttää hyvin paljon että noista ei tehdä edes oikeaa rikosilmoitusta vaan koko prosessi viedään aina pöydän alta koska se tulee halvemmaksi ja helpommaksi kun rikosilmoituksen teko. Vaatia kirjeillä "päätä vadille" (ja osoitetietoja isp:ltä myös) ilman rikosilmoituksen tekoa on minusta hyvin epäeettistä toimintaa.

Olisi paljon "oikeusvaltiomman" mukaisia toimintaa että:

Rikosilmoitus > Viranomainen/poliisi tutkii mahdollisia todisteita hyödyntäen onko rikosta tapahtunut > Yhteydenotto kuulusteluihin viranomaiselta > jatkotoimentpiteet/rangaistus.

Lappu joltain random lakifirmalta kotiin jossa kehotetaan maksamaan "tonni tai tulee oikeusjuttu" on niin epä-oikeusvaltiomaista toimintaa. Ja kun sen lapun voisi periaatteessa lähettää vaikka ei todisteita edes olisi. "Kuka uskaltaa katsoa kortit" periaatteella. Aivan perseestä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.4.2018 @ 16:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huawei vahvistaa – Kaikki mitä luulit tietäväsi Androidin korvaajasta ovatkin väärin Huawei vahvistaa – Kaikki mitä luulit tietäväsi Androidin korvaajasta ovatkin väärin (19.7.2019 19:58)
Huawein hallituksen jäsen Catherine Chen on paljastanut uutistoimisto Xinhualle, ettei mediassa paljon palstatilaa saanut ja Androidin korvaajaksi tituleerattu Hongmeng OS ole todellisuudessa ....
BMW aikoo optimoida itsestään ajavat autot Kiinan tieverkostolle BMW aikoo optimoida itsestään ajavat autot Kiinan tieverkostolle (19.7.2019 17:56)
BMW ja kiinalainen teknologiajätti Tencent Holdings aikovat avata Kiinaan yhteisen laskentakeskuksen, jossa kehitetään kiinalaiselle tieverkolle optimoitua mallia, jota itsestään ajavat autot ....
1 kommentti
Huawei yrittää paikata pudonnutta myyntiään ilmaisilla näytön korjauksilla Huawei yrittää paikata pudonnutta myyntiään ilmaisilla näytön korjauksilla (19.7.2019 14:41)
Huawein myynti sakkasi toukokuussa ja sen jälkeen, kun Yhdysvallat lisäsi sen mustalle listalle, joka katkaisi Huawein yhteistyön amerikkalaisten IT-jättien kanssa. Huawein puhelimien epävarma ....
DuckDuckGolla tehdään 40 miljoonaa hakua päivässä DuckDuckGolla tehdään 40 miljoonaa hakua päivässä (19.7.2019 12:43)
DuckDuckGo jatkaa kasvuaan, sillä hakukoneella tehdään jo 40 miljoonaa hakua päivässä. DuckDuckGo:n käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana mukavasti. Vuonna 2014 uutisoitiin, että DuckDuckGo:lla ....
Instagram piilottaa tykkäysmäärät – Miten käy palvelun koukuttavuudelle? Instagram piilottaa tykkäysmäärät – Miten käy palvelun koukuttavuudelle? (19.7.2019 05:35)
Sosiaalisessa mediassa bisnes pyörii seuraajien ja tykkäysten määrän ympärillä – se on mittari, jolla suosiota ja menestystä mitataan. Instagram haluaa kuitenkin testata nyt ratkaisua, jossa ....

Uutisarkisto