AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiina toi Terminatorin kasvojentunnistuksen poliiseille

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 8.2.2018 12:21

Kiina toi Terminatorin kasvojentunnistuksen poliiseille Kansalaisiaan tiukasti valvovan valtion märkä uni on toteutumassa Kiinassa, jossa on esitelty viranomaisten käyttöön tarkoitetut kasvojentunnistuksen osaavat aurinkolasit.
Nelisen vuotta sitten Google toi myyntiin Google Glass-älylasit, joiden tärkein rajoitus ohjelmoijille oli, että lasit eivät saa tunnistaa kasvoja millään muotoa. Neljässä vuodessa kasvojentunnistustekniikka on hypännyt eteenpäin hurjaa tahtia. Jo Google Kuvien kasvontunnistus on välillä jopa pelottavan tarkka - ja huippupuhelimista nykyisin löytyvä kasvojentunnistus antaa viitettä nopeudesta.

Kiina toi lasit testikäyttöön jo viime vuonna ja niiden avulla on saatu jo kiinni seitsemän törkeästä rikoksesta epäiltyä. Testit on suoritettu rautatiehenkilökunnan kokeiluna, nimellisesti tarkoituksena napata väärällä henkilöllisyydellä matkustavat junamatkustajat.

Kiinalaiset kasvojentunnistuksella varustetut aurinkolasit
kuva: China News Service


Luonnollisesti ihmisoikeusjärjestöt eivät ole kovinkaan innoissaan teknologiasta. Amnestyn edustaja kritisoi älylasien käyttöä kärkkäästi The Wall Street Journalin haastattelussa. Pelkona on, että Kiina voi puristaa maan oppositiotoimijat entistä ahtaammalle lasien teknologian avulla.

Kiina luonnollisestikaan ei juuri välitä yksityisyydensuojan perään huutelevien mielipiteistä, vaan valtio on kerännyt jo vusoein ajan biometristä tietokantaa kansalaisistaan, jonka avulla valvonta on helpompaa. Orwellin 1984 kirjan henki elää ja voi hyvin..

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana (21.1.2019 11:04)
Google Maps on näyttänyt jo pitkään julkisen liikenteen vuorot reittihaun yhteydessä. Nyt myös Apple on alkanut kirimään Googlea karttojensa kanssa, kun Pohjoismaiden, Suomi mukaan lukien, julkisen ....
Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti (21.1.2019 10:12)
Apple palautti hetkellisesti klassikkomalli iPhone SE:n takaisin myyntiin. Malli oli myynnissä vain Yhdysvalloissa, eikä palautumisesta muille markkinoille ole tietoa. Maanantaiaamulla malli ....
Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut (21.1.2019 10:04)
Markkinaoikeus on määrännyt suomalaisen verkkopiraatin maksamaan 100 euron vahingonkorvaukset Crystalis Entertainmentille kahden Black Sails -televisiosarjan jakson jakamisen takia. Crystalista ....
1 kommentti
Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely (21.1.2019 09:30)
Älypuhelinmerkit ovat selvästi siirtymässä kahden kärjen mallista kolmen mallin kärkeen. Enää ei riitä, että lippulaivasta tarjotaan tavallinen malli ja Plus-kokoinen malli, vaan näiden lisäksi ....
Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin (21.1.2019 09:13)
Autonavigointilaitteille ei ole välttämättä enää juurikaan käyttöä, koska Google Maps ja muut mobiilisovellukset ovat kirineet ominaisuuksissa ja tarkkuudessa niiden tasolle. Navigaattoreissa ....
1 kommentti

Uutisarkisto