AfterDawn: IT-alan uutiset

Työryhmän näkemys – Massiiviseen kiristyskirjebisnekseen ei ole tarvetta puuttua

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 27.1.2018 10:48 Kommentteja (3)

Työryhmän näkemys – Massiiviseen kiristyskirjebisnekseen ei ole tarvetta puuttua Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä selvitti viime vuoden kesä-joulukuun aikana verkkopiratismista epäillyille lähetettäviin kirjeisiin liittyviä käytäntöjä. Työryhmä luovutti selvityksiin liittyvän muistion ministeri Sampo Terholle.
Kansalaisten perusoikeuksia digitaalisissa ympäristöissä puolustava Effi ry jätti vuorostaan eriävän mielipiteen tekijänoikeuskirjetyöryhmän mietintöön. Työryhmän enemmistö katsoo, ettei lain muuttamisen arvioinnille ole nyt ajankohtaista tarvetta, vaikka asianajotoimistot ovat pyytäneet markkinaoikeudelta päätöstä 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystietojen luovuttamiseksi.

Ilmiö on kasvanut massiiviseksi ja siihen liittyvästä "kiristyskirjetehtailusta" on tullut todellista bisnestä. Markkinaoikeuden päätöksen mukaisesti luovutettuihin osoitteisiin lähetetään kirjeitä, joissa vaaditaan satojen tai tuhansien eurojen korvauksia verkossa luvattomasti tapahtuneesta tiedostojaosta. Monet saattavat nähdä helpoimmaksi maksaa ehdotettu korvaussumma, jotta asian käsittely jää siihen.

Kiristyskirjebisneksen pohjalla on tekijänoikeuslain 60 a §, joka Effin mielestä pitäisi kumota.

Effi huomauttaa mielipiteessään myös, että työryhmä keskittyi vain kirjevalvontaprosessiin, eikä kirjevalvonnan laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ole arvioitu.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

129.1.2018 23:48

Tekijänoikeusrikoksissakin tulisi toimia, kuten muissakin rikoksissa, eli asianomistaja tekee poliisille rikosilmoituksen ja poliisi tutkii asiaa, tekee tietopyynnöt operaattoreilta ja määrää jatkotoimenpiteistä (Rikesakko, kanne, tutkinnan lopettaminen). Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista antaa yksityiselle taholle oikeutta antaa "uhkasakkoja" ja lisäksi näissä asioissa ei edes syyttömyysolettama pidä paikkaansa, vaan oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaisesti olet tekijänoikeusrikoksissa syyllinen, kunnes toisin todistat...


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

230.1.2018 13:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:
Tekijänoikeusrikoksissakin tulisi toimia, kuten muissakin rikoksissa, eli asianomistaja tekee poliisille rikosilmoituksen ja poliisi tutkii asiaa, tekee tietopyynnöt operaattoreilta ja määrää jatkotoimenpiteistä (Rikesakko, kanne, tutkinnan lopettaminen). Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista antaa yksityiselle taholle oikeutta antaa "uhkasakkoja" ja lisäksi näissä asioissa ei edes syyttömyysolettama pidä paikkaansa, vaan oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaisesti olet tekijänoikeusrikoksissa syyllinen, kunnes toisin todistat...
Täysin samaa mieltä, erittäin hyvin kiteytetty.

Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista toimintaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.1.2018 @ 13:40

330.1.2018 21:30

Todella käsittämätöntä ja sairasta.

Kuuluuko maan hallituksen tukea rikollista toimintaa johon kuuluu syyttömien uhkailu ja kiristäminen?


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Android täytti 10 vuotta – Tästä puhelimesta kaikki alkoi Android täytti 10 vuotta – Tästä puhelimesta kaikki alkoi (24.9.2018 10:00)
Ensimmäisen Android-mobiilikäyttöjärjestelmään perustuvan älypuhelimen julkaisusta on tullut kuluneeksi 10 vuotta. Vuosikymmenen takaisista tunnelmista voit käydä lukemassa Puhelinvertailu.comin ....
Toyotat saamassa vihdoin tuen Android Autolle Toyotat saamassa vihdoin tuen Android Autolle (24.9.2018 09:37)
Japanilainen autovalmistaja Toyota on päättänyt tukea uusissa autoissaan Googlen kehittämää Android Auto -ohjelmistoa. Tämän vuoden alussa yhtiö lisäsi autoihinsa Applen CarPlay-tuen. Syyt Androidin ....
Chromeen olennainen muutos – Ota tämä huomioon kun kirjaudut Gmailiin Chromeen olennainen muutos – Ota tämä huomioon kun kirjaudut Gmailiin (24.9.2018 09:17)
Syyskuun alussa Google juhlisti verkkoselaimensa vuosikymmenen mittaista taivalta julkaisemalla Chrome 69:n. Selain sisälsi huomattavan ulkoasu-uudistuksen, mutta konepellin alla on tehty oleellisia ....
Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus (23.9.2018 12:19)
Apple on PR-kuvaltaan varsin liberaali yhtiö, mutta yhtiön sisäinen ohjenuora on kuitenkin melko konservatiivinen ja varovainen. Teknologiajätti esimerkiksi kieltäytyy levittämästä App Storessa ....
Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....

Uutisarkisto