AfterDawn: IT-alan uutiset

Säästät satoja euroja kun muistat tämän vinkin TV-ostoksilla

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 24.1.2018 15:17 Kommentteja (16)

Säästät satoja euroja kun muistat tämän vinkin TV-ostoksilla Kuluttaja-lehdessä on jaettu ammattilaisvinkki uuden television ostoon: uusinta ja markkinoille juuri tullutta mallia ei kannata ostaa. Vinkki perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatukseen: myyntiin tulemisen jälkeen uutuustelevision jälleenmyyntihinta lähtee nopeasti laskuun.
Hinta laskee Kuluttaja-lehden mukaan jo parin kuukauden jälkeen ja parhaimmillaan television hinnasta on sulanut yli 50 prosenttia pois ensimmäisen myyntivuoden jälkeen. Televisioita päivitetään harvakseltaan, joten vuoden odottelu on kokonaisuutta ajatellen järkevää: kun hinnasta on suurin "ilma" haihtunut ensimmäisen vuoden jälkeen, on laitteen arvon kehitys verkkaisempaa käyttövuosien aikaan.

Esimerkiksi Kuluttaja-lehden suosittelema LG:n OLED55B7V-älytelevision hinta laski reilussa puolessa vuodessa peräti 57 prosenttia. Philipsin 55PUS7502-television hinta laski vuorostaan toukokuun jälkeen 44 prosenttia ja se maksoi joulukuussa enää 899 euroa. Sony KD-49XE9005 BAEP:n hinta laski 40 prosenttia huhtikuusta ja oli joulukuussa 1200 euroa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

124.1.2018 16:35

Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.

224.1.2018 17:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.
Jep tästä itsellänikin kokemusta. Tuttavan Samsung älytelkkarin Areena ja Ruutu lakkasivat toimimasta koska niiden tekijä lopetti tukemisen. Chromecast sensijaan pelaa vieläkin hyvin. Lisäksi sen käyttäminen on paljon käyttäjäystävällisempää kun ei tarvitse kirjoittaa kaukosäätimellä tai "taikakapulalla" hakusanoja sovelluksiin.

324.1.2018 17:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:
Jep tästä itsellänikin kokemusta. Tuttavan Samsung älytelkkarin Areena ja Ruutu lakkasivat toimimasta koska niiden tekijä lopetti tukemisen. Chromecast sensijaan pelaa vieläkin hyvin. Lisäksi sen käyttäminen on paljon käyttäjäystävällisempää kun ei tarvitse kirjoittaa kaukosäätimellä tai "taikakapulalla" hakusanoja sovelluksiin.
Jep, paremmalla puoliskollani on ehkä viisi vuotta vanha Samsungin älytelkkari, jonka älyominaisuuksista ainoa millä tekee enää yhtään mitään, on USB-kovalevylle tallennus. Mikään muu ei käytännössä enää toimi.

Lisäbonuksena valikot, jne ovat aivan tuskaisen hitaat verrattuna vaikka 7v vanhaan "älyttömään" televisioon.

425.1.2018 10:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.
Itse yritin pitkittää älytelkkarin käyttöikää ostamalla android-pohjaisen. Teoriassa ohjelmistotuen pitäisi jatkua melko pitkään, mutta tulevaisuus näyttää. Käyttömukavuudeltaan tuo on melkolailla parempi kuin chromecast, ja lapsille helpompi käyttää kun kaukosäätimestä löytyy suoraan netflix-nappi.

525.1.2018 10:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.
Itse yritin pitkittää älytelkkarin käyttöikää ostamalla android-pohjaisen. Teoriassa ohjelmistotuen pitäisi jatkua melko pitkään, mutta tulevaisuus näyttää. Käyttömukavuudeltaan tuo on melkolailla parempi kuin chromecast, ja lapsille helpompi käyttää kun kaukosäätimestä löytyy suoraan netflix-nappi.
Ei se Android tv ole oikeastaan sen parempi kuin tv omat smart toiminnot koska Android tarvitsee myös päivityksiä jotta se pysyisi turvallisena käyttää ja sovellukset toimisivat pidempään. Mututuntumalla väittäisin että Android tv valmistaja tuskin enää 2-5 vuoden päästä tarjoaa päivityksiä siihen.

Chromecast on siitä mukava että jos sen päivitykset joskus loppuu niin vaihto uudempaan onnistuu helposti ilman koko telkkarin vaihtoa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2018 @ 10:56

625.1.2018 13:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.
Itse yritin pitkittää älytelkkarin käyttöikää ostamalla android-pohjaisen. Teoriassa ohjelmistotuen pitäisi jatkua melko pitkään, mutta tulevaisuus näyttää. Käyttömukavuudeltaan tuo on melkolailla parempi kuin chromecast, ja lapsille helpompi käyttää kun kaukosäätimestä löytyy suoraan netflix-nappi.
Joo, Android-TV, jossa on tarpeeksi muistia ja tarpeeksi hyvä prosessori voisi olla vaihtoehto. Ja mielellään sellainen, että kun tuki aikanaan loppuu, sille löytyisi tarpeeksi innokas yhteisö ja mahdollisuus rootata koko härveli epävirallisten päivitysten ajamiseksi..

Välimallin vaihtoehtona voisi olla erillinen AndroidTV -boksi.

726.1.2018 13:12
Sakarias
Inactive

Itselläni ollut jo vuosia joku PC TV:n kyljessä kiinni. Vaatii kyllä harrastamista, että saa kauko-ohjaimen ja älykännyn toimimaan. Nyt käytetään Linuxin päällä Kodia. TV-kortti korvaa TV:n virittimen ja koko TV:n antennipiuhakin on jäänyt laittamatta seinään. Yle Areena ym. ongelma. Välillä toimii ja sitten Areena taas muuttaa systeemiään. No selaimella näkyy aina jos Kodin plugari ei toimi tai on hidas. Yhä useammin ohjelma tulee katsottua verkosta. Mahdollisuus ohjelmien tallentamiseen ei ole enää niin tärkeä. Kun aloitin en saanut Windowssia toimimaan vakaasti - tuki kaapelikortille oli huono. Paljon kehitystä on tapahtunut, mutta Linux osaamista kertynyt vuosien mittaan että Windows ei enää ole vaihtoehto. Linuxin paketinhallinta on selkeä ja ohjelmien poistaminen ja lisääminen paljon helpompaa. Sama päivitysten kanssa - voi itse valita.

828.1.2018 00:16

Nyt on hyvä hetki ostaa "vanhentuvia malleja", kun tulevat tv-mallit ovat jäämässä pannukakuiksi. Isot valmistajat kun tuntuvat jatkavan samoilla paneeleilla, joten kuvanlaadullisia eroja ei juurikaan tulla näkemään. Sen lisäksi uusi HDMI-liitäntä ei kerkeä tämän vuoden malleihin, joten voitaisiin sanoa, että nyt on "välivuosi" tv:n kehityksen osalta.

Ja tuo mainittu chromecast on hyvä pointti. Googlen omana laitteena sen tuki on täysin omaa luokkaansa. TV-valmistajalla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta päästä samaan päivitettävyyteen. Älyominaisuuksista ei extraa kannata maksaa...


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

929.1.2018 11:09
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Kyllä niistä ehkä kannattaa maksaa, jos ei ihan tyhmää monitoria ole hakemassa, lisäksi hinta vaikutus voi olla aika pieni, tai jopa miinusmerkkinen.

Googlen 39 euron Chromecast ei yksinään tee telkasta älytelevisiota.
Chromecasta hinnaltaa sitä luokkaa että voi olla ihan hinnan arvoinen hankinta sitä tarvitsevalle oli sitten älytelkka tai ei.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.

Jotkin tuon ikäiset eivät ehkä ole edes uutena tukeneet kummoisesti, täkäläistä tarjontaa. Aika kuollut rauta/alusta saa olle ettei tue mitää.

Jos ei halua vaihtaa ja jos ei päivitystä saa niin, sitten ulkopuolisella purkilla, Android, Apple TV, PC jne. tai oman luurin/tabletin/PCn peilausta, tai ehdotettua Chromecastia. Siinä sitten vähän mennään tuohon monitori touhuun.

1029.1.2018 11:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietysti sekin on oma kysymyksensä, kannattaako television "älystä" maksaa mitään, vai ostaako pelkän ruudun hyvällä kuvanlaadulla ja itselleen oikealla hinnalla ja hoitaa "älyn" telkkariin 39 euron Chromecastilla.

Kyllä niistä ehkä kannattaa maksaa, jos ei ihan tyhmää monitoria ole hakemassa, lisäksi hinta vaikutus voi olla aika pieni, tai jopa miinusmerkkinen.

Googlen 39 euron Chromecast ei yksinään tee telkasta älytelevisiota.
Chromecasta hinnaltaa sitä luokkaa että voi olla ihan hinnan arvoinen hankinta sitä tarvitsevalle oli sitten älytelkka tai ei.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Varsinkin tuossa ~5v sitten julkaistut älytelkkarit alkavat olemaan älytoimintojensa osalta verkonpainoja, esim. Samsungin tietyn ikäiset televisiot eivät tue mitään nykyisiä streaming-palveluita.

Jotkin tuon ikäiset eivät ehkä ole edes uutena tukeneet kummoisesti, täkäläistä tarjontaa. Aika kuollut rauta/alusta saa olle ettei tue mitää.

Jos ei halua vaihtaa ja jos ei päivitystä saa niin, sitten ulkopuolisella purkilla, Android, Apple TV, PC jne. tai oman luurin/tabletin/PCn peilausta, tai ehdotettua Chromecastia. Siinä sitten vähän mennään tuohon monitori touhuun.


Nimenomaan Chromecast tekee telkkarista kunnon älytelevision ja melkein kaikilla on nykyään joko tietokone tai Android laite jolla tätä käytetään joten sekään ei ongelma. Television omasta älystä ei kannata maksaa koska niiden toimivuus on yleensä aika kankeeta verrattuna Chromecastiin.

1129.1.2018 12:19
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:

Nimenomaan Chromecast tekee telkkarista kunnon älytelevision

Chromecast ei sitä yksinään tee, markkinoilla on palikoita joilla se onnistuu, esim iOS , Android pohjalla löytyy laitteita, ja tietenkin PC pohjaisia sopivalla softalla jne.

Jos taasen on ne laitteet joilla Chromecastiakin voi käyttää, niin ei välttämättä tarvi sitä Chromecastia (no kannattaa silti miettiä)

Chromecast ei yksinään ole ole iso raha, ja ei kallis vaikka siihen kokonaisuuteen laitteineen muutaman satasen pistää.

Jos tulee satunnaiseen tai henkilökhtaiseen käyttöön niin voi pärjätä normaalisti muussa käytössä olevilla vehkeillä.

1229.1.2018 14:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Chromecast ei sitä yksinään tee, markkinoilla on palikoita joilla se onnistuu, esim iOS , Android pohjalla löytyy laitteita, ja tietenkin PC pohjaisia sopivalla softalla jne.

Jos taasen on ne laitteet joilla Chromecastiakin voi käyttää, niin ei välttämättä tarvi sitä Chromecastia (no kannattaa silti miettiä)

Chromecast ei yksinään ole ole iso raha, ja ei kallis vaikka siihen kokonaisuuteen laitteineen muutaman satasen pistää.

Jos tulee satunnaiseen tai henkilökhtaiseen käyttöön niin voi pärjätä normaalisti muussa käytössä olevilla vehkeillä.


Lopputulema on edelleenkin sama. Telkkarin älystä ei kannata maksaa. Kaikki ei tarvitse älyominaisuuksia ja ne ketkä tarvitsevat saavat paremman käytettävyyden ja toimivuuden ulkoisella ratkaisulla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2018 @ 14:20

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1329.1.2018 17:02
Sakarias
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lopputulema on edelleenkin sama. Telkkarin älystä ei kannata maksaa. Kaikki ei tarvitse älyominaisuuksia ja ne ketkä tarvitsevat saavat paremman käytettävyyden ja toimivuuden ulkoisella ratkaisulla.
Kaveri osti uuden TV:n jossa sitä älyä... Voi ohjata äänikomennoilla - tosin tuntuu hölmöltä puhua kauko-ohjaimeen.

Rasberry on halpa ja on niitä muitakin pienikokoisia koneita vaikka Intelin Nuc - tuollaiseen sitten kiinni niin monta TV-korttia kuin tarvitsee. Älyksi kelpaa myös käytöstä poistunut kannettava jos äänitaso kohtuullisella tasolla ja HDMI löytyy. Itse suosin tuota erillistä älyä TV:n kyljessä. Voi itse hallita. Ei tosin sovi kaikille.

1429.1.2018 17:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sakarias:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lopputulema on edelleenkin sama. Telkkarin älystä ei kannata maksaa. Kaikki ei tarvitse älyominaisuuksia ja ne ketkä tarvitsevat saavat paremman käytettävyyden ja toimivuuden ulkoisella ratkaisulla.
Kaveri osti uuden TV:n jossa sitä älyä... Voi ohjata äänikomennoilla - tosin tuntuu hölmöltä puhua kauko-ohjaimeen.

Rasberry on halpa ja on niitä muitakin pienikokoisia koneita vaikka Intelin Nuc - tuollaiseen sitten kiinni niin monta TV-korttia kuin tarvitsee. Älyksi kelpaa myös käytöstä poistunut kannettava jos äänitaso kohtuullisella tasolla ja HDMI löytyy. Itse suosin tuota erillistä älyä TV:n kyljessä. Voi itse hallita. Ei tosin sovi kaikille.
Matti Meikäläiset eivät yleensä osaa "koodailla" tai eivät jaksa nähdä vaivaa sellaiseen joten nämä soveltuvat sellaisille jotka tykkäävät tutustua tarkemmin näiden sieluelämään.

1530.1.2018 09:26
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lopputulema on edelleenkin sama. Telkkarin älystä ei kannata maksaa.

Riippuu monella hinnasta ja siitä paljonko siitä saa vastinetta, eli kyllä se voi kannattaa.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
ne ketkä tarvitsevat saavat paremman käytettävyyden ja toimivuuden ulkoisella ratkaisulla.

Toki voi saada, mutta hinta voi olla kova. Tosin tarpeetkin on monenlaiset.
Jos hakee ja tarvitsee vain monitoria, niin kokoluokasta riippuen se älytelkka voi olla kustannustehokas vaihtoehto, ja siinä voi olla ominaisuuksia joilla sen oman toteutuksen saa halutunlaiseksi vs ihan "tyhmä" tarjonta.

Ajan takaa, että ns älytelkkoja ei kannata tuon takia vältellä, mutta ei kannata kuvitella myöskään että kaikki olisi samanlaisia ja jos haluaa jotain tiettyjä ominaisuuksia ja palveluita niin varsinkin jälkimmäisen osalta käytettävyys erot voi olla suuria ja ei välttämättä luvata lainkaan tukea huomisseksi, edes sellaisena kun myyntihetkellä on. Joku mainitsi stream palvelut, niissä yksittäisen palvelun huominen on epävarma, oli alusta kokonaisuus melkein mikä vain.

Oma lukunsa on sitten jos laitteessa ominaisuuksia joita häiritsee, tarkoitan esim mikki, kamera jne. + softa/palvelu joiden kokee olevan riski omassa käytössä ja joita ei riittävällä luotettavuudella saa kytkettyä pois. Luonollisesti pätee myös niihin ulkoisiin komponentteihin.

1630.1.2018 15:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Riippuu monella hinnasta ja siitä paljonko siitä saa vastinetta, eli kyllä se voi kannattaa.

Toki voi saada, mutta hinta voi olla kova. Tosin tarpeetkin on monenlaiset.
Jos hakee ja tarvitsee vain monitoria, niin kokoluokasta riippuen se älytelkka voi olla kustannustehokas vaihtoehto, ja siinä voi olla ominaisuuksia joilla sen oman toteutuksen saa halutunlaiseksi vs ihan "tyhmä" tarjonta.

Ajan takaa, että ns älytelkkoja ei kannata tuon takia vältellä, mutta ei kannata kuvitella myöskään että kaikki olisi samanlaisia ja jos haluaa jotain tiettyjä ominaisuuksia ja palveluita niin varsinkin jälkimmäisen osalta käytettävyys erot voi olla suuria ja ei välttämättä luvata lainkaan tukea huomisseksi, edes sellaisena kun myyntihetkellä on. Joku mainitsi stream palvelut, niissä yksittäisen palvelun huominen on epävarma, oli alusta kokonaisuus melkein mikä vain.

Oma lukunsa on sitten jos laitteessa ominaisuuksia joita häiritsee, tarkoitan esim mikki, kamera jne. + softa/palvelu joiden kokee olevan riski omassa käytössä ja joita ei riittävällä luotettavuudella saa kytkettyä pois. Luonollisesti pätee myös niihin ulkoisiin komponentteihin.

Jos ei ihan markkinoiden halvimpia telkkareita katsele, niin ainakin jonkun verran älyä telkkarista löytyy. Sen varassa voi toki olla, mutta se tulee todennäköisesti kalliiksi, kun "älyn loppuessa" telkkari menee vaihtoon.

Älytelkkari tarvii kuitenkin jokatapaukessa sen netin, jotta palveluita pystyy hyödyntämään, joten ulkoinen laite siihen kaveriksi on halpa ratkaisu.

Tosin on mun lopulta kallistuttava hieman sinunkin linjalle. Ihmisiä, mielipiteitä ja erilaisia toiveita on niin paljon, että tärkeintä on kuitenkin loppukäteen löytää jokaiselle oikeanlainen ratkaisu :)


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto