> > EU:n uusi pankkidirektiivi PSD2 - mitä se tarkoittaa kuluttajalle? - AfterDawn
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EU:n uusi pankkidirektiivi PSD2 - mitä se tarkoittaa kuluttajalle?

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 2.9.2017 13:30 Kommentteja (2)

Mikä hitto on PSD2 ja miten se vaikuttaa minun elämääni? (vinkki: erittäin paljon) Yksi teknologiapiireissä paljonkin keskustelua aiheuttanut kirjainlyhenne kulkee nimellä PSD2. Termi ei ole varsinaisesti mitenkään itsestään aukeavaa sorttia ja sitä aika harvat ovatkaan kuulleet, ellei kiinnostuken kohteisiin satu kuulumaan finanssiteknologia.
Mutta PSD2 on juttu, joka tulee vaikuttamaan käytännössä kaikkien meidän arkeen ensi vuoden toukokuusta alkaen. Kyseessä on Euroopan Unionin uusi pankkidirektiivi, joka muuttaa pankit käytännössä "tyhmiksi" tilinvartijoiksi ja avaa pankkitilit kuluttajan itsensä hallittaviksi.

PSD2 tulee sanoista Second Payment Services Directive ja se koskee kaikkia EU:n alueella toimivia rahalaitoksia.

Mikä PSD2 sitten on?PSD2 tarkoittaa sitä, että pankkien on pakko avata pääsy kuluttajan pankkitietoihin, ilmaiseksi, standardin rajapinnan kautta. Pankkitiedoilla tarkoitetaan tilitapahtumien luontia, saldon tietoonsaamista sekä tilitapahtumahistoriaa.

Mitä PSD2 sitten käytännössä tarkoittaa?Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että jos olet nyt vaikkapa Danske Bankin asiakas ja vihaat Danske Bankin verkkopankkia, voit vapaasti käyttää vaikkapa Nordean verkkopankkia pankkiasioidesi hoitamiseen. Ja kännykässä voit käyttää Osuuspankin mobiilisovellusta. Mutta pankkitilisi on edelleen Danske Bankissa eikä sinun tarvitse avata pankkitilejä muissa pankeissa.

PSD2 myötä mm. erilaiset analysointipalvelut, jotka havainnollistavat sitä, mihin rahasi tililtä oikein katoavat, saavat halutessasi pääsyn suoraan pankkitiliisi. Ja sovelluskehittäjät voivat luoda uusia, parempia verkkopankkisovelluksia - vaikka kehittäjä ei olisikaan pankki.

Myös erilaiset useamman pankkitilin tiedot samaan näkymään yhdistävät ratkaisut tulevat mahdolliseksi - eli vaikka sinulla olisi pankkitilit sekä Nordeassa että S-Pankissa, voit nähdä molempien pankkien tilitiedot samasta sovelluksesta.

Pankit ovat valmistautuneet - kuka paremmin, kuka huonommin - tulevaan tilanteeseen. Ainakin Nordea ja Osuuspankki ovat panostaneet sovelluskehitykseen Suomessa isolla kädellä, toivoen että heidän tarjoamansa sovellukset olisivat ainakin riittävän hyviä, jotta asiakkaat eivät katoaisi muiden sovellusten käyttäjiksi.

Kilpailusta tulee luonnollisesti myös globaalia ja onkin todennäköistä että kaikki suuret finanssisovellusten kehittäjät tulevat ryminällä myös Suomeen, haastaen olemassaolevat verkkopankit ja mobiilipankkisovellukset omilla ratkaisuillaan.

Direktiivi on jo hyväksytty ja tulee voimaan koko EU:n alueella toukokuussa 2018. Direktiivi koskee kuluttajien lisäksi myös yritysten pankkitilejä, eli käytännössä kaikkia pankkitilejä käyttäviä instansseja.

Aiheesta lisää mm. Finanssivalvonnan sivuilta.

-Petteri Pyyny (@pyyny)

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

12.9.2017 15:18

Ovat varmaan huomioineet asioissa että kaikkilla ihmisillä ei ole nettiä tai kännyköitä. Tarkoitan vain että jos pankilla ei ole joskus tulevaisuudessa sitä fyysistä asiakaspalvelua niin ei kaikki ihmiset pysty käyttämään koko pankkia mihinkään. Samalla kuitenkin yhteiskunta vaatii että jokaisella ihmisellä on pankkitili.

Digitalisointi on hienoa silloin kun se helpottaa monien ihmisten ja yritysten elämään. Mutta se voi myös eristää osan ihmisistä koko asian ulkopuolle. Koska yhteiskunta ei tarjoa kaikille ihmisille ilmaiseksi näitä puhelin ja netti palveluja. Eikä maksullisia palveluita ole pakko ottaa. Joten elämmekö tulevaisuudessa yhteiskunnassa joka tarjoaa vapauden valita asioita, vai yhteiskunnassa joka pakkosanelee mitä palveluita ihmisten on ostettava.

25.9.2017 6:23

Kumma jos esim facebook ei ole liikkeellä ja ala tarjota sovellusta jolla näkee näppärästi tilin saldon sivun laidassa kunhan antaa yhtiölle oikeuden selata tilitiedot läpi jotta mainonnasta saadaan entistäkin kohdennetumpaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä (11.12.2018 19:53)
Kiinalaisvalmistajat ovat viimeisen parin vuoden aikana koittaneet ratkoa täysin reunuksettoman älypuhelimen ongelmaa kaikkein innovatiivisimmin. Lovi on ollut ollut suosituin ratkaisu, mutta ....
1 kommentti
Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää (11.12.2018 19:15)
Samsung on tekemässä melkoisia uudistuksia älypuhelinlinjaston käyttökokemukseen, ja niistä kenties tärkeimpänä on uusi One UI, joka korvaa vuosien aikana Galaxy-laitteissa tutuksi tulleen käyttöliittymän. ....
Huomasitko tätä? – EA Sports lisäsi JVG:n uusimpaan NHL-peliin Huomasitko tätä? – EA Sports lisäsi JVG:n uusimpaan NHL-peliin (11.12.2018 18:13)
EA Sports on luonut NHL 19 -peliin hahmot muusikkoduo JVG:n Jare Brandista ja Ville Gallesta. Kaksikko siirtyi peliin perjantaina 7.12.2018 julkaistussa päivityksessä. Jare Brandin ja Ville ....
OnePlus 6T McLaren paljastettiin – Tältä uutuus näyttää OnePlus 6T McLaren paljastettiin – Tältä uutuus näyttää (11.12.2018 13:50)
OnePlus on esitellyt tänään McLaren-brändätyn erikoisversion OnePlus 6T -älypuhelimesta. Puhelin on rakennettu nopeusvaikutelman sekä McLarenin käyttämän värikoodiston ympärille. Puhelimen ....
Reikänäyttöisten puhelimien uusi trendi – Huawei paljasti Honor View 20:n Reikänäyttöisten puhelimien uusi trendi – Huawei paljasti Honor View 20:n (11.12.2018 11:00)
Samsungin lisäksi myös Huawei kiirehti esittelemään puhkaistulla näytöllä varustetun älypuhelimen. Molemmat yhtiöt pitivät kovaa kiirettä julkistamisella, sillä kummallakin oli mahdollisuus ....

Uutisarkisto