EU:n uusi pankkidirektiivi PSD2 - mitä se tarkoittaa kuluttajalle?

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 2.9.2017 13:30 Kommentteja (2)

Mikä hitto on PSD2 ja miten se vaikuttaa minun elämääni? (vinkki: erittäin paljon) Yksi teknologiapiireissä paljonkin keskustelua aiheuttanut kirjainlyhenne kulkee nimellä PSD2. Termi ei ole varsinaisesti mitenkään itsestään aukeavaa sorttia ja sitä aika harvat ovatkaan kuulleet, ellei kiinnostuken kohteisiin satu kuulumaan finanssiteknologia.
Mutta PSD2 on juttu, joka tulee vaikuttamaan käytännössä kaikkien meidän arkeen ensi vuoden toukokuusta alkaen. Kyseessä on Euroopan Unionin uusi pankkidirektiivi, joka muuttaa pankit käytännössä "tyhmiksi" tilinvartijoiksi ja avaa pankkitilit kuluttajan itsensä hallittaviksi.

PSD2 tulee sanoista Second Payment Services Directive ja se koskee kaikkia EU:n alueella toimivia rahalaitoksia.

Mikä PSD2 sitten on?PSD2 tarkoittaa sitä, että pankkien on pakko avata pääsy kuluttajan pankkitietoihin, ilmaiseksi, standardin rajapinnan kautta. Pankkitiedoilla tarkoitetaan tilitapahtumien luontia, saldon tietoonsaamista sekä tilitapahtumahistoriaa.

Mitä PSD2 sitten käytännössä tarkoittaa?Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että jos olet nyt vaikkapa Danske Bankin asiakas ja vihaat Danske Bankin verkkopankkia, voit vapaasti käyttää vaikkapa Nordean verkkopankkia pankkiasioidesi hoitamiseen. Ja kännykässä voit käyttää Osuuspankin mobiilisovellusta. Mutta pankkitilisi on edelleen Danske Bankissa eikä sinun tarvitse avata pankkitilejä muissa pankeissa.

PSD2 myötä mm. erilaiset analysointipalvelut, jotka havainnollistavat sitä, mihin rahasi tililtä oikein katoavat, saavat halutessasi pääsyn suoraan pankkitiliisi. Ja sovelluskehittäjät voivat luoda uusia, parempia verkkopankkisovelluksia - vaikka kehittäjä ei olisikaan pankki.

Myös erilaiset useamman pankkitilin tiedot samaan näkymään yhdistävät ratkaisut tulevat mahdolliseksi - eli vaikka sinulla olisi pankkitilit sekä Nordeassa että S-Pankissa, voit nähdä molempien pankkien tilitiedot samasta sovelluksesta.

Pankit ovat valmistautuneet - kuka paremmin, kuka huonommin - tulevaan tilanteeseen. Ainakin Nordea ja Osuuspankki ovat panostaneet sovelluskehitykseen Suomessa isolla kädellä, toivoen että heidän tarjoamansa sovellukset olisivat ainakin riittävän hyviä, jotta asiakkaat eivät katoaisi muiden sovellusten käyttäjiksi.

Kilpailusta tulee luonnollisesti myös globaalia ja onkin todennäköistä että kaikki suuret finanssisovellusten kehittäjät tulevat ryminällä myös Suomeen, haastaen olemassaolevat verkkopankit ja mobiilipankkisovellukset omilla ratkaisuillaan.

Direktiivi on jo hyväksytty ja tulee voimaan koko EU:n alueella toukokuussa 2018. Direktiivi koskee kuluttajien lisäksi myös yritysten pankkitilejä, eli käytännössä kaikkia pankkitilejä käyttäviä instansseja.

Aiheesta lisää mm. Finanssivalvonnan sivuilta.

-Petteri Pyyny (@pyyny)

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

12.9.2017 15:18

Ovat varmaan huomioineet asioissa että kaikkilla ihmisillä ei ole nettiä tai kännyköitä. Tarkoitan vain että jos pankilla ei ole joskus tulevaisuudessa sitä fyysistä asiakaspalvelua niin ei kaikki ihmiset pysty käyttämään koko pankkia mihinkään. Samalla kuitenkin yhteiskunta vaatii että jokaisella ihmisellä on pankkitili.

Digitalisointi on hienoa silloin kun se helpottaa monien ihmisten ja yritysten elämään. Mutta se voi myös eristää osan ihmisistä koko asian ulkopuolle. Koska yhteiskunta ei tarjoa kaikille ihmisille ilmaiseksi näitä puhelin ja netti palveluja. Eikä maksullisia palveluita ole pakko ottaa. Joten elämmekö tulevaisuudessa yhteiskunnassa joka tarjoaa vapauden valita asioita, vai yhteiskunnassa joka pakkosanelee mitä palveluita ihmisten on ostettava.

25.9.2017 06:23

Kumma jos esim facebook ei ole liikkeellä ja ala tarjota sovellusta jolla näkee näppärästi tilin saldon sivun laidassa kunhan antaa yhtiölle oikeuden selata tilitiedot läpi jotta mainonnasta saadaan entistäkin kohdennetumpaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple on valmis ostamaan podcasteja itselleen – Ei tee niillä lainkaan rahaa Apple on valmis ostamaan podcasteja itselleen – Ei tee niillä lainkaan rahaa (17.7.2019 05:56)
Spotify on onnistunut murtautumaan kiusallisen hyvin Applen aiemmin dominoimalle digitaalisen musiikin jakelun markkinoille. Musiikin lisäksi Spotify on päässyt nakertamaan Applen asemaa podcast-lähetyksissä. ....
Helsingin kaupunkipyörät löytyvät nyt suoraan Google Mapsista Helsingin kaupunkipyörät löytyvät nyt suoraan Google Mapsista (17.7.2019 05:41)
Kupunkipyörät ovat suosittuja matkustustapoja suurimmissa kaupungeissa, joissa autoja on niin paljon, että pyörällä lyhyet matkat taittuvat selvästi nopeammin kuin vaikkapa autolla. Pyörien ....
EU antoi sinetin – DNA:n puolikas myydään Norjaan EU antoi sinetin – DNA:n puolikas myydään Norjaan (16.7.2019 18:52)
Keväällä norjalainen Telenor ilmoitti ostavansa osake-enemmistön suomalaisesta teleoperaattori DNA:sta. Telenor osti 54 prosentin osuuden yhtiöstä suurimmilta omistajilta, Finda Telecomsilta ....
Sony julkaisi uuden peilittömän huippukameran: Maailman ensimmäinen 61MP kinokenno Sony julkaisi uuden peilittömän huippukameran: "Maailman ensimmäinen 61MP kinokenno" (16.7.2019 18:06)
Sony on tänään julkistanut uuden Alpha-sarjan kameran, joka tarjoaa maailman ensimmäisenä kamerana 35 mm full-frame-kennon peräti 61 megapikselin resoluutiolla ja taustavalaistuksella. Sony ....
Intel paljasti neuromorfisen laskentapiirin – Avaa ovet uudenlaiselle algoritmikehitykselle Intel paljasti neuromorfisen laskentapiirin – Avaa ovet uudenlaiselle algoritmikehitykselle (16.7.2019 17:52)
Intel on esitellyt tänään kahdeksasta miljoonasta neuronista koostuvan Pohoiki Beach -neurolaskentapiirin, jonka suunnittelun lähtökohdaksi on otettu ihmisen aivojen toiminnan simulointi. Neuromorfisen ....

Uutisarkisto