AfterDawn: IT-alan uutiset

Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 16.8.2017 13:22 Kommentteja (23)

Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset

MTV:n Katsomo-nettitelevisiopalvelun ohjelmia voi jatkossa katsoa pääasiassa vain kirjautuneena. Muutos tuli voimaan tänään.
Sisältöjen siirtoa vapaasta katselusta kirjautumisen taakse perustellaan nettitelevisiopalvelun kehittämisellä ja käyttökokemuksen parantamisella. Kirjautumisen avulla MTV voi esimerkiksi tarjota personoituja ohjelmasuosituksia. Lisäksi kirjautumisen ansiosta käyttäjä voi aloittaa ohjelman toistamisen samasta kohtaa, johon hänen katselu edellisellä kerralla tyssäsi.

Käytännössä kaikkien kokonaisten ohjelmien katsominen vaatii jatkossa kirjautumisen, kun taas Katsomon klipit ovat katsottavissa ilman kirjautumista. Poikkeuksena kokonaisista ohjelmista uutislähetykset, Huomenta Suomi ja Tulosruutu ovat katsottavissa myös ilman kirjautumista.

Käyttäjätunnuksen luominen on ilmaista ja se onnistuu klikkaamalla Katsomo.fi:n yläreunassa olevaa avainikonia. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimeä, sähköpostiosoitetta, postinumeroa, sukupuolta ja syntymävuotta.
Katsomon FAQ-sivuilla todetaan kohdassa "Miksi Katsomon ohjelmien katselu vaatii nyt kirjautumisen?" seuraavaa: "Jotta mainonta olisi käyttäjillemme mahdollisimman merkityksellistä, pyritään sitä kohdentamaan käyttäjäkohtaisesti."

Yle Areenaa voi myös katsoa kirjautuneena. Kirjautuminen ei ole kuitenkaan pakollista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

116.8.2017 15:19

Ensin pakkokirjautuminen, sen jälkeen muuttelevat varmaan tuonkin kuukausi-maksulliseksi =/

216.8.2017 18:00

Ensin huononnetaan maksulliset palvelut ja sen jälkeen ilmaisetkin, ja pelkästään mainostajien takia. Viis katsojista. Vielä maksan kahdesta maikkarin palvelusta, mutta huonolta näyttää niidenkin jatkumisen suhteen.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

316.8.2017 18:00

Sivusto on rikki.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.8.2017 @ 18:02

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

416.8.2017 18:01

Sivusto on rikki

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.8.2017 @ 18:01

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

516.8.2017 18:34
tubbana
Inactive

Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.

616.8.2017 18:45

Aina kun jotain muutetaan ja tehdään hankalammaksi, valehdellaan päin naamaa että "parannamme palvelua".
Ainakin säästävät bandwidth-kuluissa jatkossa, koska katson videoni muualta.

716.8.2017 19:06

Mielenkiintoinen rekisteröintipakko. Rekisteröidyin tuonne 10minutemaililla ja thats it. Ei tullut edes sähköpostiin mitään vahvistuslinkkiä, kuten vastaavissa portaaleissa yleensä.

816.8.2017 19:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.
Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...

916.8.2017 21:17
tubbana
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.
Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...
Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.8.2017 @ 21:18

If Microsoft releases something that doesnt suck, it will be Microsoft Vacuum Cleaner.

1017.8.2017 08:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.
Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...
Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.

Nimenomaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.8.2017 @ 08:29

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

1117.8.2017 08:57

Ei kai tässä ole kyse siitä että kuka saa/näkee mainoksia ja kuka ei. Vaan ne jotka katsoo niitä mainoksia niin heille kohdistetaan paremmin se mainonta. Käytännössä se tarkoittaa aika tarkkaa käyttäjien profilointia eli seurataan heidän jokaista tekoa ja mitä he katsovat.

Tietysti käyttäjien profilointi johtaa käyttäjäkohtaiseen tietokantaan. Mitenkähän näissä on nuo henkilötietolain vaatimat velvoitteet hoidettu. Koska kun kysytään henkilön nimeä, sekä muita henkilöön liityvä asioita ja asia vaatii rekisteröinnin niin kyse on minusta tällöin henkilötietokannasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.8.2017 @ 09:24

1217.8.2017 16:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:


Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.
Joo. Totta. En mäkään niitä mainoksia rakasta mutta ymmärrän olemassaolon.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ei kai tässä ole kyse siitä että kuka saa/näkee mainoksia ja kuka ei. Vaan ne jotka katsoo niitä mainoksia niin heille kohdistetaan paremmin se mainonta. Käytännössä se tarkoittaa aika tarkkaa käyttäjien profilointia eli seurataan heidän jokaista tekoa ja mitä he katsovat.
Jutussa mainittu "mainonnan kohdentaminen" vaikuttaa vähän keksityltä syyltä, tai no, ehkä katselutottumuksen perusteella voi jonkinlaista profilointiakin tehdä. Veikkaan kuitenkin kuten joku muukin jo mainitsi että osa sisällöstä laitetaan maksulliseksi kuten ruudussakin. Mene ja tiedä...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.8.2017 @ 16:19

1317.8.2017 16:44

Voi olla, tiedä mikä se todellinen syy siellä on. Ehkä osa syynä on se EU:n määräys että palvelujen on toimittava koko EU:n alueella. Joten ennen pystyi tunnistaa suomalaisen ip-osoitteesta, mutta jos pitää tunnistaa koko EU:n alueella niin siihen tarvitaan kyllä kirjautuminen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.8.2017 @ 16:45

1417.8.2017 17:38

Heh tyypillinen kirjautumispakko... tyypillinen tämän takia: kirjaudut sisään (kun olet rekisteröinyt itsesi) niin kappas vähän ajan päästä sähköpostiin tulvii mainoksia. Myös toinen seikka se että pian myös rekisteröidyt käyttäjät saavat ilmoituksen palvelun muuttuneen maksulliseksi..no empä paljoa ole katsomoa käyttänyt joten itselle minimaalinen haitta :p


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1517.8.2017 17:45

Onneksi tulee harvoin käytettyä Katsomoa. Käytössä kun on kovalevyllinen digiboxi ja Viihde joten ei ole enää tarvetta näille tv kanavien omille nettitv palveluille.

1617.8.2017 18:14

Joskus on tullut jotain satunnaisesti katsottua katsomon kautta, mutta eipä tule enää, pitäkää tunkkinne. Muutenkin palvelu tuntui toimivan paremmin pari vuotta takaperin vaikka eihän sen noin pitäisi mennä.

1717.8.2017 19:25

Käyttäjien kyttääminen taustalla.
Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut. Erittäin kyseenalaista kansalaisen tietosuojan kannalta kun tiedoista selviää erittäin arkaluonteistakin tietoa käyttäjistä.

Muutoin kirjautumisessa saatavissa varmaan samat hyödyt ja lisäpalvelut kuin YLEn areenassakin.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

1817.8.2017 20:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:

Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.
Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.

1918.8.2017 09:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:

Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.
Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.
Oliko tuo sarkastinen ilmaisu?
Koska juurikin tuota tietoa haetaan, että halutaan profiloida käyttäjät ja sitä mukaan osataan paremmin myydä mainoksia tietylle ajalle.
Mainonnan kohdentaminen ei ole keksitty syy. Se on nimenomaan juuri se syy minkä takia tuota tehdään. Mainostavat tahot ei halua kokea, että heidän mainosrahansa menisi hukkaan vaikka käytännössä niiden tuottoprosentti on lähellä samaa, oli se ohjelma- tai käyttäjäkohdennettua, koska tietyn tyyppiset ihmiset katsoo tiettyjä ohjelmia.
Joku on joskus sanonut:
Jos rekisteröidyt ilmaiseen palveluun et ole enää käyttäjä, olet tuote.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.8.2017 @ 10:13

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

2018.8.2017 17:54

Siihen sitten varmaan loppuu Katsomon käyttö ...
((Pari vuotta vanhalla Samsungin älyttömällä TV'llä kirjautuminen kestää pidempään kuin niitä ohjelmia jaksaa katsoa ... ))
Tietokoneella ehkä joskus tulee katsottua uutiset ...

2119.8.2017 10:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:

Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.
Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.
Oliko tuo sarkastinen ilmaisu?
Koska juurikin tuota tietoa haetaan, että halutaan profiloida käyttäjät ja sitä mukaan osataan paremmin myydä mainoksia tietylle ajalle.
Ei ollut sarkastinen ilmaisu, mutta käytin yhteydessä ehkä väärää sanavalintaa. Tarkoitin että mulle on aivan sama tietääkö joku MTV3:lla että olenko katsonut selviytyjiä vai kymmenen uutisia. Jos tekevät tuosta jonkin profiloinnin ja esittävät sen mukaan kohdennettua mainontaa niin mitä väliä? Ne mainokset tulee joka tapauksessa halusit tai et.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:
Joku on joskus sanonut:
Jos rekisteröidyt ilmaiseen palveluun et ole enää käyttäjä, olet tuote
Tämä kyllä pitää monessa suhteessa paikkansa. Mm. Trafi myy ihmisten henkilötietoja suoramarkkinointiin jollei sitä erikseen käy estämässä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.8.2017 @ 10:58

2219.8.2017 19:46

Lainaus:
Jos tekevät tuosta jonkin profiloinnin ja esittävät sen mukaan kohdennettua mainontaa niin mitä väliä? Ne mainokset tulee joka tapauksessa halusit tai et.

Oli se mainonta hakuammuntaa tai kohdennettua niin sillä ei ole väliä silloin kun sen kohteeksi joutuu.

Mutta ne tekee sinusta henkilönä tietokantaan profiilia. Joka tarkoittaa että voit jatkossa saada kohdennettua mainontaa muualtakin kuin MTV:n tv-järjestelmistä. Esimerkiksi sähköpostina tai ne voi myydä sen sinun proffilisi toiselle yritykselle joka sitten taas alkaa kohdistaa mainontaa sinuun. Voit saada puhelinmyynti soittoja enemmän jne..

Jos ihmettelen sitä että saat sitä mainontaa hieman joka taholta niin se on juuri sitä että olet ollut välinpitämätön kenelle annat yksityistietosi. Kun on tarkempana kenelle antaa tietonsa niin pystyy vältämään suuren osa siitä kohdistusta mainonnasta.

Lainaus:
Tämä kyllä pitää monessa suhteessa paikkansa. Mm. Trafi myy ihmisten henkilötietoja suoramarkkinointiin jollei sitä erikseen käy estämässä.

Juuri tästä on kyse, mutta ei kannata olla naivi ja luulla että yritys/valtio jolle annat tietojasi ei joskus jossain vaiheessa myisi tietojasi. Myyhän valtion väestörekisterikin tietosi rahasta ellet sitä erikseen kiellä.

Mitä tulee kieltämiseen niin se toimii vain niin kaun kuin laki tukee asiaa tai yritys jolle se kielto on annettu on toiminnassa. Koska jos yritys menee konkurssiin tai sen ostaa joku toinen yritys niin sille on taas ihan sama onko sillä vanhalla "yrityksellä" ollut jotain kieltoja.

Paras tapa välttää mainontaa on olla antamatta muille edes mahdollisuutta siihen kohdistettuun mainontaan. Koska sinuun ei voi kohdistaa mainontaa jos niillä ei ole profiilia sinusta tai tietoa sinun olemassa olossa. Jolloin näet "halutetassasi" vain globaali mainontaa, jonka voi usein blokata tai ohittaa aika helposti. Esimerkiksi netissä mainosten esto tai TV-ohjelmassa tallennus ja mainosten yli hyppiminen katselussa. jne...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.8.2017 @ 19:53

2320.8.2017 19:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
...Esimerkiksi sähköpostina tai ne voi myydä sen sinun proffilisi toiselle yritykselle joka sitten taas alkaa kohdistaa mainontaa sinuun. Voit saada puhelinmyynti soittoja enemmän jne.
Muuten juuri noin, mutta ihan mikä tahansa yritys ei voi myydä henkilötietorekisteriään suoramarkkinotsijoille. Vain viranomaiset voivat, kuten aiemmin mainittu Trafi. Jutun aiheena olleen MTV3:n osalta tätä pelkoa ei siis ole.

Toiseksi, sitä puhelinnumeroa ei kannata ilmoittaa mihinkään tällaiseen palveluun. Myös sähköpostiosoitteeksi kannattaa ilmoittaa jokin sellainen sposti jota ei varsinaisesti käytä. Avata siis tällaisia tapauksia varten ihan oma sposti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto