AfterDawn: IT-alan uutiset

Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 20.7.2017 12:16 Kommentteja (10)

Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa uusia mahdollisuuksia. Microsoft on vahvasti mukana IoT-trendissä Windows 10 IoT Core -käyttöjärjestelmän muodossa.
Yksi esimerkki Microsoftin IoT-käyttöjärjestelmän hyödyntämiskohteista on Johnson Controlsin luoma GLAS-älytermostaatti, jonka kautta huoneen lämpötilaa tai tuulettimien toimintaa voi säätää läpinäkyvän kosketusnäytön kautta. Lisäksi tarjolla on tietysti Cortana-avustaja, jonka kautta laitetta voi ohjata pelkän puheen voimalla. Termostaatti seuraa huoneen käyttöä ja säätää ilman lämpötilaa sen mukaan energian säästämiseksi.

Toistaiseksi ei ole tietoa koska GLAS aiotaan tuoda markkinoille tai kuinka paljon sen maksaa.

Microsoftin tavoitteena on laajentaa Windows 10 IoT Coren käyttöä moniin muihinkin kodinkoneisiin. Esimerkiksi leivänpaahtimissa, jääkaapeissa tai mikroaaltouuneissa voidaan nähdä Windows-käyttöjärjestelmä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.7.2017 13:22

...ja seuraavaksi ihmetellään miksi kotona on kesällä saakelin kuuma / talvella kylmä kun termostaatti ilmoittaa ettei pääkäyttäjä ole päivittänyt uusimpaan versioon sekä laitteesta on ehkä kuluneisuuden vuoksi vaihdettu joku napeista joka taas tarkoittaa ettei lisenssi ole enää voimassa koska laite ei ole enään 99% alkuperäinen. Huollon jälkeen laite toimii kaksiviikkoa jonka jälkeen tulee ilmoitus että vesiputki/sähköverkko on suorittanut laittoman toiminnon ja anturit suljetaan. Kuluttajan raapiessa päätään laite ilmoittaaa randomisti parinpäivän välein että olisi aika rekisteröidä tuote tai laite lakkaa toimimasta...

...oisko

220.7.2017 13:48

Leivänpaahtimessa blue screen 😊

320.7.2017 20:27
R4gg4rs81
Vahvistamaton

Kohta maksatkin sitten termostaatin säätö mahdollisuudesta kuukausimaksua kun microsoft päättää muuttaa hinnoittelu mallia tai sitten katselet puol tuntia mainoksia ennen.
Tai katselet lunnas troijalaista.2

420.7.2017 21:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nwind:
...ja seuraavaksi ihmetellään miksi kotona on kesällä saakelin kuuma / talvella kylmä kun termostaatti ilmoittaa ettei pääkäyttäjä ole päivittänyt uusimpaan versioon sekä laitteesta on ehkä kuluneisuuden vuoksi vaihdettu joku napeista joka taas tarkoittaa ettei lisenssi ole enää voimassa koska laite ei ole enään 99% alkuperäinen. Huollon jälkeen laite toimii kaksiviikkoa jonka jälkeen tulee ilmoitus että vesiputki/sähköverkko on suorittanut laittoman toiminnon ja anturit suljetaan. Kuluttajan raapiessa päätään laite ilmoittaaa randomisti parinpäivän välein että olisi aika rekisteröidä tuote tai laite lakkaa toimimasta...

...oisko
Plus, auta armias jos nuo on vielä nettiin kytkettyjä...Joku murtautuu systeemiin (kävelee ovesta kun kyseessä windows) ja vetää jääkaapista virrat ja uunin päälle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2017 @ 21:23

520.7.2017 22:18

Miksi helvetissä windowsia kukaan valmistaja haluaa mihinkään tunkea ja maksaa siitä ilosta lisenssimaksuja microsoftille? Sama homma hoituu ilman ylimääräisiä välikäsiä Linuxilla ja laitteen päivitys on mahdollista hamaan tulevaisuuteen.

Töissä tapellut erään valvontalaitteen kanssa, johon joku windows on tungettu sisään. Pelkästään laitteen käynnistys kestää minuutteja ja sitten sen käyttöliittyä tuputtaa määräaikaista maksullista palomuuria/virusturvaa. On sentään natin takana, ettei siihen suoria uhkia pääse muodostumaan, eivätkä ole välttämättömiä, mutta en näe kyllä kyseisen laitteen enää olevan käyttökuntoinen joskus 10v päästä. Siihen jo nyt pitää service packeja asennella, jos järjestelmään uudempaa rautaa sekaan tulee, ja on täysi mysteeri, kuinka kauan siihen softatukea tarjotaan, ja sitten taas pannaan kymppitonni uuteen järjestelmään.

Laitevalmistajalla on toinen rajoitetumpi valvontalaite, jossa pyörii tietääkseni Linux. Se käynnistyy hujauksessa, eikä ole mitään ongelmia sen käytössä ollut, mutta sitä ei ole jostain syystä haluttu laajentaa, ja isompiin systeemeihin pitää olla se windows roska, vaikka molemmissa olisi raudan osalta samat mahdollisuudet.

621.7.2017 01:22

Tuohan on käytännössä mobiilikäyttis. Jos jollain on tietoa, että android tai ios on turvallisempi/vakaampi niin ei muuuta kuin faktaa tiskiin.

Leivänpaahtimen tai mikron kohdalla en ideaa ymmärrä, mutta esim. termostaateissa tuo ohjattavuus on tulevaisuutta. Reissulle lähtiessä voi tiputtaa energiankulutusta ja ennen kotiin tulemista laittaa kämpän viileentymään tai lämpiämään haluttuun asteeseen.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

721.7.2017 04:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Leivänpaahtimen tai mikron kohdalla en ideaa ymmärrä, mutta esim. termostaateissa tuo ohjattavuus on tulevaisuutta. Reissulle lähtiessä voi tiputtaa energiankulutusta ja ennen kotiin tulemista laittaa kämpän viileentymään tai lämpiämään haluttuun asteeseen.

Ilmastointi, sauna ja lämmitys on ohjattu meilläpäin kännykällä jo yli 20v.

821.7.2017 07:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NoSkillZ:
Miksi helvetissä windowsia kukaan valmistaja haluaa mihinkään tunkea ja maksaa siitä ilosta lisenssimaksuja microsoftille? Sama homma hoituu ilman ylimääräisiä välikäsiä Linuxilla ja laitteen päivitys on mahdollista hamaan tulevaisuuteen.

Jos tuossa olisi linux niin sitten sen edessä pitäisi olla tuoli ja näppäimistö komentokehotteiden syöttöä varten, ja paksu käyttöohjekirja :D

921.7.2017 13:44

Kohtalaisen typerä uutinen ja vielä typerämpiä kommentteja. Uutinen siinä mielessä että monet teollisuusautomaatiolaitteet (plc) ovat pyörineet windowsin päällä ainakin jo Windows -95 ajoilta. Nykypäivänä joidenkin valmistajien ohjelmoitavat logiikat toimivat vain ja ainoastaan windows pohjalla. Toisin sanoen suuri osa teollisuudesta sekä kiinteistöautomaatiosta toimii windows pohjalla ja on toiminut jo pitkään.

1021.7.2017 18:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Ilmastointi, sauna ja lämmitys on ohjattu meilläpäin kännykällä jo yli 20v.

Onhan tuo ollut mahdollista, mutta kehitys on vaan yleisesti ottaen hidasta kun "älykodeista" puhutaan...

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto