MOT-dokumentti: Näin toimii Suomessa jylläävä piraattikirjebisnes

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 11.4.2017 09:11 Kommentteja (5)

MOT-dokumentti: Näin toimii Suomessa jylläävä piraattikirjebisnes Yle lähetti eilen illalla MOT-ajankohtaisohjelmassaan lyhyen dokumentin parin viime vuoden aikana paljon huomiota saaneesta piraattikirjebisneksestä. Asiaa seuranneille dokumenttipätkä ei välttämättä tarjoa hirveästi mitään uutta, mutta se kannattaa silti haastatteluiden takia katsoa.
Ohjelmassa haastateltiin muun muassa ylituomari Kimmo Mikkolaa (markkinaoikeus), joka otti kantaa tekijänoikeuslain 60a §:n merkittävyys-sanan tulkintaan. Mikkolan mukaan laissa tarkoitettu merkittävä jakaminen ei tarkoita määrällistä jakamista vaan "tekoa tulee tulkita tekijänoikeudensuojanhaltijan kannalta". Näin todella laissa sanotaan, mutta se ei selvennä lainkaan merkittävyyden määrittämistä. Laissa todetaan:

"Tekijällä tai hänen edustajallaan on oikeus tuomioistuimen määräyksellä -- saada -- palvelun tarjoajalta yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta."

Markkinaoikeus käsittelee asianajotoimistojen lähettämät tietoluovutuspyynnöt ja antamallaan päätöksellä määrää operaattorit luovuttamaan IP-osoitteiden omistajatiedot asianajotoimistoille. Asianajotoimistojen on sanottu pyytäneen tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien IP-osoitteiden omistajien yhteystietojen selvittämistä. Markkinaoikeuden pitäisi selvittää jokaisessa tapauksessa, että täyttyykö laissa tarkoitettu merkittävän jakamisen määritelmä. Koska tietoluovutuspyyntöjä on runsaasti, ei päätöksentekoon per IP-osoite voi uhrata paljoa aikaa. Tästä syystä markkinaoikeudella on oltava selvä menetelmä, jolla se arvio teon merkittävyyttä tekijänoikeuden haltijan kannalta.

Jos henkilö on jakanut kaksi prosenttia yhdestä elokuvasta, niin onko hän aiheuttanut tekijänoikeuden haltijalle merkittävää haittaa. Markkinaoikeus tietää vastauksen kysymykseen, koska se tekee jatkuvasti päätöksiä, joita varten se joutuu puntaroimaan tällaisia kysymyksiä. AfterDawn kysyi jo muutama kuukausi sitten markkinaoikeudelta miten se on määritellyt ja arvioi laissa tarkoitetun merkittävän jakamisen. Markkinaoikeus ei suostunut vastaamaan kysymykseemme.

Mikkola ei MOT:n haastattelussa kertonut miten markkinaoikeus käytännössä varmistaa, että merkittävyyskriteeri täyttyy tietoluovutuspyynnöissä.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

111.4.2017 15:22

Kaiken kaikkiaan minusta tässä asiassa on kyse laajemmasta asiasta kuin pelkästä tekijäoikeudesta. Minusta tässä on kyse myös kansalaisten perusoikeuksista yhteiskunnassa. Sekä myös siitä mitä saa tehdä ennen kuin joku toiminta on haitallista/häiriöllistä yhteiskunnalle.

Ensinnäkin tekijäoikeus omistajalla on oikeus saada korvaus työstään, mutta onko hänellä oikeus "vainota" suurta määrää kansalaisia sen takia?

Onko kansalaisella oikeus että hänen yksityisyyttä / henkilötietojaan kunnioitetaan valtion taholta ja millä perusteilla niitä voidaan luovuttaa liiketalouden harjoittajille?

Kun jokin asia on yhteiskunnassa häiriöllistä sen laajuuden takia, pitäisikö toiminnan perusteet miettiä uudestaa?

Yhteiskunnassa on asioita joissa kansalaisten tekoja katsotaan läpi sormien koska niihin puuttuminen aiheuttaisi kansalaisten jatkuvan vainoamisen. Kyse on enemmän siitä että missä kulkee raja teon vakavuuden välillä. Kumpi on vakavampaa se että kansalaisia vainotaan heidän tekojen takia tai se että kansalaiset tekee tekoja joita hänen ei pitäisi yhteiskunnassa tehdä?

Itse olen sitä mieltä että tekijäoikeusrikosten käsittely ei kuulu yksityisen liiketalouden alaisuuteen vaan se kuuluu viranomaisille. Viranomaisilla ei tietenkään ole resusseja valvoa ja ajaa joka pikkuasiasta ihmisiä vastuuseen, jolloin on selvää että vain "vakavammat" tapaukset johtaa viranomaisten tekoihin.

Se mitä yritän sanoa on että tekijäoikeus ei ole mikään yksipuolinen "liiketaloudellinen" oikeus tehdä mitä lystää yhteiskunnassa vaan asiaa pitää tarkastella myös mitä vaikutuksia tekijäoikeudella on yhteiskuntaan. Kuten myös mitä vaikutuksia asialla on tekijäoikeuden omistajiin jos asioihin ei puututa riittävästi.

Minusta tässä pitäisi määritellä koko asia uudestaan tekijäoikeuslaissa.

Siten että yksityiset tahot eivät käytä "oikeuslaitosta" pelotteluna kiristyskirjeille. Vaan että viranomainen sakottaa henkilöitä jos he katsovat asian riittävän vakavaksi. Näin ne kansalaisten henkilötiedotkin pysyisi viranomaisten hallussa eikä "vuotaisi" yksityisille liiketalouden harjoittajille. Syyt asioiden muutokselle ovat selvät koska muutamien eurojen tekijäoikesrikkomus siviili asiana ei ole 50 000€ oikeuskulujen arvoinen asia. Pitää kehittää parempia tapoja hoitaa asia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.4.2017 @ 23:45

212.4.2017 11:07

Lainaus:
Mikkola ei MOT:n haastattelussa kertonut miten markkinaoikeus käytännössä varmistaa, että merkittävyyskriteeri täyttyy tietoluovutuspyynnöissä.
Veikkaampa, että nuo asiat jää tyystin tutkimatta ja määräykset tietojen luovuttamisille annetaan ilman mitään muttia. Jos puhutaan kymmenistätuhansista pyynnöistä, niin siellä ei _kukaan_ ala puntaroimaan yksityskohtaisesti tapauksia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.4.2017 @ 11:08

312.4.2017 18:01

Kumma juttu kun internet yhteys ostetaan operaattoreilta jotka
sopimus tiedoissaa esittävät emme anna tietoja kolmanelle osa
puolelle. Kuitenkin nykyisillä tiedoilla esim. Markkinaoikeudella
on "tavallaan antaa joillekin oikeuden syynätä ip-osoitteesi
käytön kyttäämiseen" oikeuden. Miksi kävellään niiden ihmisen/
yksilön yli. ? Mitä kertoo suomalaisesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#a731-1999

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.4.2017 @ 18:46

OLEN KAIKKEA OPPIVA:)=) = POTUT KUORIN

412.4.2017 18:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kaiken kaikkiaan minusta tässä asiassa on kyse laajemmasta asiasta kuin pelkästä tekijäoikeudesta. Minusta tässä on kyse myös kansalaisten perusoikeuksista yhteiskunnassa. Sekä myös siitä mitä saa tehdä ennen kuin joku toiminta on haitallista/häiriöllistä yhteiskunnalle.

Ensinnäkin tekijäoikeus omistajalla on oikeus saada korvaus työstään, mutta onko hänellä oikeus "vainota" suurta määrää kansalaisia sen takia?

Onko kansalaisella oikeus että hänen yksityisyyttä / henkilötietojaan kunnioitetaan valtion taholta ja millä perusteilla niitä voidaan luovuttaa liiketalouden harjoittajille?

Kun jokin asia on yhteiskunnassa häiriöllistä sen laajuuden takia, pitäisikö toiminnan perusteet miettiä uudestaa?

Yhteiskunnassa on asioita joissa kansalaisten tekoja katsotaan läpi sormien koska niihin puuttuminen aiheuttaisi kansalaisten jatkuvan vainoamisen. Kyse on enemmän siitä että missä kulkee raja teon vakavuuden välillä. Kumpi on vakavampaa se että kansalaisia vainotaan heidän tekojen takia tai se että kansalaiset tekee tekoja joita hänen ei pitäisi yhteiskunnassa tehdä?

Itse olen sitä mieltä että tekijäoikeusrikosten käsittely ei kuulu yksityisen liiketaloudelle alaisuuteen vaan se kuuluu viranomaisille. Viranomaisilla ei tietenkään ole resusseja valvoa ja ajaa joka pikkuasiasta ihmisiä vastuuseen, jolloin on selvää että vain "vakavammat" tapaukset johtaa viranomaisten tekoihin.

Se mitä yritän sanoa on että tekijäoikeus ei ole mikään yksipuolinen "liiketaloudellinen" oikeus tehdä mitä lystää yhteiskunnassa vaan asiaa pitää tarkastella myös mitä vaikutuksia tekijäoikeudella on yhteiskuntaan. Kuten myös mitä vaikutuksia asialla on tekijäoikeuden omistajiin jos asioihin ei puututa riittävästi.

Minusta tässä pitäisi määritellä koko asia uudestaan tekijäoikeuslaissa.

Siten että yksityiset tahot eivät käytä "oikeuslaitosta" pelotteluna kiristyskirjeille. Vaan että viranomainen sakottaa henkilöitä jos he katsovat asian riittävän vakavaksi. Näin ne kansalaisten henkilötiedotkin pysyisi viranomaisten hallussa eikä "vuotaisi" yksityisille liiketalouden harjoittajille. Syyt asioiden muutokselle ovat selvät koska muutamien erojen tekijäoikesrikkomus siviili asiana ei ole 50 000€ oikeuskulujen arvoinen asia. Pitää kehittää parempia tapoja hoitaa asia.
Muista kirjoittaa sama juttu myös Huoltovalikkoon :D

512.4.2017 19:05

Koskahan aletaan massapostittaa vahingonkorvaus laskuja ja vankilatuomioita elokuvastudioille joiden sisällössä mainostaman tupakoinnin vuoksi lukuisia ihmisiä on kuollut ja vammautunut?

Aivan samalla logiikalla voitaisiin näin tehdä ja tuomita hurjat määrät tuomioita kuolemantuottamuksista ja vammantuottamuksista. Jos henki ja terveys olisi yhtä pyhä asia kuin todella sairaisiin mittasuhteisiin menevä ahneus. Tilastolliset tutkm,ustulokset todcellakin todistavat että esim. Mad Men TV-sarja on lisännyt merkittävästi sarjassa poltetun tupakkamerkin menekkiä.

Tämä mielipide ei ole minun keksimäni vaan kansainvälisesti esitetty mielipide jonka itsekin allekirjoitan.

Satunnaisesti jonkin elokuvan tai biisin netistä imuroinut ei todellakaan aiheuta sen enempää taloudellisen vahingon riskiä sisällön tuottajille kuin vastaavaa tallennetta kavereilleen lainaava kansalainen.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Elisa laajentaa 5G-puhelimien valikoimaa – Huawein Mate 20 X 5G ennakkomyyntiin Elisa laajentaa 5G-puhelimien valikoimaa – Huawein Mate 20 X 5G ennakkomyyntiin (19.6.2019 18:03)
Matkapuhelinoperaattori Elisa on laajentanut 5G-puhelimien valikoimaa Huawein uutuusmallilla. OnePlus 7 Pro 5G:n ja ZTE Axon 10 Pro 5G:n lisäksi Elisan valikoimista löytyy nyt Huawein Mate 20 X 5G. ....
Samsungin lippulaivan julkaisupäivä paljastui! Samsungin lippulaivan julkaisupäivä paljastui! (19.6.2019 11:06)
Samsungin Galaxy Note -mallisto hyppää kymmenluvulle elokuun 7. päivänä, kertoo verkkosivusto CNET. Sivustolle puhuneiden lähteiden mukaan korealaisyhtiö aikoo tuolloin paljastaa Galaxy Note10 ....
Etsitkö halpaa puhelinta, jossa on pitkä akkukesto? Saatat kiinnostua tästä uutuudesta Etsitkö halpaa puhelinta, jossa on pitkä akkukesto? Saatat kiinnostua tästä uutuudesta (19.6.2019 10:13)
HMD Global on aloittanut Nokia 3.2 -älypuhelimen myynnin Suomessa. Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään perustuvan älypuhelimen suositeltu vähittäismyyntihinta on 149 euroa ja puhelimen yksi myyntivalteista ....
Ilmaiset TV-lähetykset kaapelissa jatkuvat Suomessa – Kopiosto hävisi kanteen Ilmaiset TV-lähetykset kaapelissa jatkuvat Suomessa – Kopiosto hävisi kanteen (18.6.2019 19:18)
Ilmaiset kaapeliverkon televisiolähetykset ovat olleet uhattuna, sillä tekijänoikeusjärjestö Kopioston näkemyksen mukaan kaapelitelevisio-operaattorit ovat tv-lähetysten edelleenlähettäjiä, ....
1 kommentti
Facebook paljasti vihdoin oman virtuaalivaluutan – Tulossa WhatsAppiin Facebook paljasti vihdoin oman virtuaalivaluutan – Tulossa WhatsAppiin (18.6.2019 18:33)
Pitkään kestäneiden huhujen jälkeen Facebook on vihdoin paljastanut suunnitelmansa laajentua mobiilimaksamiseen. Yhteisöpalvelujätti tähtää markkinoille oman virtuaalivaluutan voimin ja sen ....

Uutisarkisto