AfterDawn: IT-alan uutiset

Operaattori hylkäsi asiakkaansa – Ei kerro luovuttiko yhteystiedot piraattikirjetehtailijalle

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 13.3.2017 09:19 Kommentteja (5)

Operaattori hylkäsi asiakkaansa – Ei kerro luovuttiko yhteystiedot piraattikirjetehtailijalle Yle kertoo lappeenrantalaisen lähihoitaja Sirpa Laakkosen saaneen niin sanotun tekijänoikeuskirjeen, jossa häneltä vaaditaan 550 euron korvauksen maksamista tekijänoikeusloukkauksen hyvittämiseksi. Tuhannet muutkin suomalaiset ovat saaneet vastaavia kirjeitä muun muassa Hedman Partnersilta ja Adultialta.
Laakkosen tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, että väitetty tekijänoikeusloukkaus on tapahtunut vain neljä päivää ennen kirjeen lähettämistä. Tanskalaisen Njord Law -asianajotoimiston lähettämä kirje oli päivätty 31. tammikuuta, kun taas toimintaelokuvan laittomasta jakamisesta Laakkosen internet-yhteydellä oli tehty havainto 27. tammikuuta.

IP-osoitteen omistajatietojen selvittäminen neljässä vuorokaudessa on käytännössä mahdotonta, sillä operaattorit eivät voi luovuttaa tietoja ilman markkinaoikeuden päätöstä. Markkinaoikeus taas tuskin on ratkaissut asiaa parissa päivässä. Yle tiedusteli asiaa asianajotoimistolta, mutta se ei halunnut kommentoida yksittäistapauksia. Ylen mukaan sen tietoon on tullut kolme muutakin Njord Law'n lähettämää kirjettä, joissa käytetään samoja päivämääriä..

Laakkonen yritti selvittää, että onko Njord Law'n tiedot paikkansapitäviä tiedustelemalla operaattorilta onko hänen tietojaan luovutettu ulkopuolelle. Operaattori kieltäytyi tarjoamasta tätä tietoa.

Piraattikirjebisnes on kasvanut parissa vuodessa räjähdysmäisesti, joten ei olisi lainkaan mahdotonta jos samaan markkinarakoon tunkeutuisi huijareita, jotka helpon rahan perässä lähettelisivät piraattikirjeitä sattumanvaraisiin osoitteisiin ilman aikomustakaan valvoa kenenkään tekijänoikeuksia. Kirjeiden tekemiseen ei tarvita kuin tekstinkäsittelyohjelmisto ja tulostin. Huijauskirjeiden erottaminen oikeista piraattikirjeistä on hankalaa mikäli kirjeen saajalla ei ole edes mahdollisuutta tarkistaa onko operaattori todella luovuttanut yhteystietoja.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

113.3.2017 9:37
Dasgut
Vahvistamaton

Oliko Sonera? Heiltä ainakin pystyi yhdessä kohtaa avaamaan netin puhelinsoitolla. Tarkoitan, minun nimissäni oli avattu liittymä. Tiedustelin asiaa asiakaspalvelusta. Aluksi sanottiin että "mahdotonta." Lopulta löytyi liittymätiedot ja sanottiin että "ei tämä nykyään ole mahdollista, toki ennen..." :D kyseessä oli vuokra-asunnon kodin netti, ilmainen sellainen. Ilmainen tai ei, Sonera on tehnyt aika pahan kämmin.

Luovuttavat varmaan tietoja kelle tahansa siis. Siksi veikkaan Soneraa.

213.3.2017 14:08

Kusista touhua, ei voi muuta sanoa.

313.3.2017 22:00

Käsittääkseni henkilörekisteriä ylläpitävän tahon on pyydettäessä kerrottava, onko tietoja luovutettu johonkin.
Itse ainakin tällaisessa tapauksessa tekisin teleoperaattorista tutkintapyynnön poliisille, epäilty henkilörekisteririkos.


http://yle.fi/uutiset/3-9503964

Lainaus:
Poliisin asenne oli se, että minun pitää nyt vain sopia lähettäjän kanssa tästä laskusta, Laakkonen ihmettelee.

Just, taas perinteisesti (iso ja yksinkertainen) poliisi ei lainkaan tajua, että laskun voi lähettää vain, jos osapuolet ovat tehneet sopimuksen jostakin. Tällaisessa tapauksessa kyseessä olisi riita-asia. Kun sopimusta ei ole edes syntynyt ja lasku lähtee, siirtyy asia petoksen puolelle (petoksen yrityskin on rangaistava).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.3.2017 @ 22:06

414.3.2017 4:05

Kuluttaja vastaan yritys informaatio varkaudessa, onnea vaan. Viranomaiset ei tee mitään tämän tyyppisten asioiden eteen. Kuluttajien oikeuksia rikotaan joka päivä monellakin tapaa yritysten osalta ja viranomaiset ovat katsoneet asioita läpi sormien jo vuosikymmeniä. Jos menee poliisin juttusille tämän tyyppisissä internet/atk pohjaisissa tietorikoksissa niin poliisi haistattaa paskat kuluttajille.

Jotta poliisi reakoisi asioihin niin pitää pystyä osoittamaan taloudellinen menetys tai kyseessä pitäisi olla henkirikos. Tämän tyyppiset informaatio varkaudet/petokset/kiristykset eivät saa mitään vastakaikua kuin korkeintaan kohteliaan ylöskirjaamisen joka päätyy suoraan roskakoriin.

Ajatelkaa vaikka kuinka paljon yritykset varastaa yksityistä informaatiota ihmiset tietokoneista/kännyköistä/laitteista ohjelmistojen avulla ilman että kukaan viranomainen on koskaan puuttunut asiaan. Jos kuluttaja tekisi saman yritykseelle niin vankila tai helvetin suuret vahingonkorvaukset heilahtaisi. Pitää ymmärtää että nyky-yhteiskunnassa kaikki asiat mitataan rahassa. Jos asia ei vahingoita taloudellisesti "tärkeää henkilöä/yritystä/valtiota" niin asialla ei ole mitää arvoa meidän yhteiskunnassa. Meidän yhteiskunta suojelee rahaa/omaisuutta, ei kansalaisiaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.3.2017 @ 04:34

514.3.2017 19:13

Erittäin korkea aika kieltää operaattoreita luovuttamasta asiakkaidensa tietoja muille kuin viranomaisille ja poliisille.

Sairas uhkailu- ja kiristyskirjemafia tulee lopettaa!


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto