AfterDawn: IT-alan uutiset

Striimipalvelut vertailussa: Netflix , HBO Nordic ja Viaplay

Kirjoittaja Sami Koivunen @ 11.9.2016 15:00 Kommentteja (10)

Striimipalvelut vertailussa: Netflix , HBO Nordic ja Viaplay

Otimme testiin kolme Suomessa toimivaa suosittua elokuva- ja sarjasisällöstä tunnettua suoratoistopalvelua.
Testiin pääsivät mukaan yhdysvaltalaiset Netflix ja HBO Nordic sekä pohjoismaalainen Viaplay. Kaikissa palveluissa voi katsoa kuukausimaksua vastaan elokuvia ja sarjoja rajoituksetta. FiComin maaliskuussa 2016 julkaiseman tiedotteen mukaan kaikkiaan 1,1 miljoonalla suomalaisella on käytössään kuukausimaksullinen suoratoistopalvelu ja niistä suosituin on Netflix.

Edellisen kerran testasimme striimipalveluja tammikuussa 2013, jolloin mukana olivat Netflix ja Viaplay. Edellisestä arvostelusta on ainakin pysynyt muuttumattomana se, että Viaplay kertoo edelleen olevansa Pohjoismaiden johtava suoratoistopalvelu.

Netflix aloitti Suomessa lokakuussa 2012. Suomessa vuonna 1996 aloittanut Viasat toi Viaplay-suoratoistopalvelunsa maahan virallisesti samoihin aikoihin Netflixin kanssa. HBO Nordicin piti myös avata ovensa Suomessa lokakuussa 2012, mutta lopulta palvelu avautui kaikille halukkaille helmikuussa 2013. Otsikoissa HBO Nordicin alkuhistoria muistetaan kangertelevana ja Netflixin historia puolestaan hinnankorotuksista.
Tähän artikkeliin ei otettu laajemmin mukaan C More -palvelua, joka sisältää määrällisesti vakuuttavasti noin 1500 elokuvaa ja 80 sarjaa. C Moren kuukausihinta on 9,95 euroa ja palvelua voi halutessaan kokeilla ilmaiseksi yhden kuukauden ajan. Palvelu on tarkastamisen arvoinen erityisesti lapsiperheille ja pohjoismaalaisesta sisällöstä kiinnostuneille. C Morella on myös oikeus esimerkiksi joihinkin HBO:n sarjoihin ja se sisältää paljon elokuvia tältä vuosikymmeneltä.

Muita Suomessa toimivia suoratoistopalveluja ovat muun muassa Yle Areena, MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu+.

Netflix, HBO Nordic ja Viaplay esitellään tässä artikkelissa niiden käyttöliittymän, sisällön, tekniikan ja hintatietojen kautta.

KäyttöliittymäNetflixin etusivun väriloisto on silmiinpistävää. Sivulla näkyy valtavasti tietoa eri kategorioiden uusista ja suosituimmista nimekkeistä. Toisaalta tyyliä voi kuvata elokuvamaisen tummaksi, mutta teksti ei kuitenkaan ole sivustolla erityisen selkeästi esitetty. Nimekkeitä on vaikea saada järjestykseen helposti luettavaan muotoon, mutta toisaalta sivuston haku toimii hyvin. Url-osoitetta muuttamalla on lisäksi helppo tehdä monipuolisia kategoriahakuja.Netflix on yksittäisten nimekkeiden esittelyssä muutenkin selkeästi kilpailijoitaan edellä. Nimekkeissä näkyy kuvauksen lisäksi mm. näyttelijät, ohjaaja, julkaisuvuosi, ikäraja, kesto, lajityyppi, tyyli, tietoa samanlaisista nimekkeistä ja käyttäjien tekemiä arvosteluja. Elokuvien tekstitykset on Netflixissä mahdollista kustomoida haluamansa näköisiksi ja asetuksista on mahdollista katsoa, mitä elokuvia on nähnyt.

Viaplayn ulkoasu on jotain Netflixin väriloiston ja HBO Nordicin maltillisen linjan väliltä. Etusivulla esitellään laajasti sisältöä erilaisten listojen avulla, mutta tyhjää tilaa on käytetty Netflixiä enemmän hyödyksi ja musta teksti vaalealla pohjalla luo sivustolle selkeämmän vaikutelman.

Viaplay on selainnäkymässä jaoteltu sarjoihin, elokuviin, urheiluun, lapsisisältöön ja ostosisältöä tarjoavaan storeen. Lisäksi jääkiekossa kohta alkavalle World Cupille on varattu kokonaan oma osio. Myös Viaplayssä on Netflixin tapaan nimekkeiden kuvaukset on toteutettu hyvin. Tietoa näkyy mm. kuvan tarkkuudesta, näyttelijöistä, ohjaajasta, iMDB-arvosana ja tietoa samanlaisista nimekkeistä.

HBO Nordicin ulkoasu on pelkistetty ja aloittelijaystävällinen. Sivustolla on eroteltu sarjat elokuvat selkeästi toisistaan ja näytöllä ei kilpailijoiden tapaan näy kerralla tietoa useista top-listoista tai ajankohtaisista sarjoista, vaikka niitäkin tietoja voi halutessaan selata. Ulkoasun hillitty toteutus toimii, koska palvelussa on "pinnalla olevia" nimekkeitä rajatusti.Vaikka ulkoasu onkin siisti, on palvelun käyttäjäkokemusta kritisoitu usein sen toimimattomista ominaisuuksista. Niihin lukeutuvat esimerkiksi satunnaiset tekstitys- ja ääniongelmat, mutta palvelu on mennyt parempaan suuntaan niissäkin.

Nimekkeiden kuvaustekstit ovat erittäin ytimekkäitä ja kertovat melko suppeasti vain nimekkäimmät näyttelijät, ohjaajan, lajin, videon pituuden ja ikärajan. Tiedoista jää helposti kaipaamaan esimerkiksi julkaisuvuotta. Palvelu muistaa käyttäjän kesken jättämät videot ja niitä on mahdollista lisätä omalle katselulistalle.

Yksi merkittävä puute on se, että nimekkeitä ei ole mahdollista hakea näyttelijänimen perusteella. Uusien sarjojen tai elokuvien löytäminen onnistuukin käytännössä avaamalla esille palvelun koko tarjonta. HBO Nordicin sisällön määrä on kuitenkin sen verran maltillinen, että se onnistuu melko vaivattomasti.SisältöVertailussa muihin suoratoistopalveluihin Netflixin asemaa on ehdottomasti parantanut viimeisen parin vuoden aikana erittäin vahvaksi noussut oma alkuperäistuotanto. Viime aikoina otsikoissa on ollut erityisesti kriitikoidenkin ylistämä Stranger Things, mutta viimeisen vajaan neljän vuoden aikana yhtiöltä on tullut lisäksi House of Cardsin, Narcosin, Orange is the New Blackin, Daredevilin ja Jessica Jonesin kaltaisia suosikkisarjoja. Uusia sarjoja julkaistaan käytännössä joka kuukausi ja onpa Netflix kunnostautunut myös tekemällä jatkoa muiden yhtiöiden keskeyttämille tai lopettamille sarjoille (mm. Sukuvika, The Killing ja Longmire).

Sarjojen lisäksi Netflix on jo kerännyt palkintoja myös omilla dokumenteillaan ja elokuvillaan. Sisällön heikkoutena onkin sen suuri vaihtelevuus eri maiden välillä. Suomessa Netflixin kirjastosta löytyy Finder.comin mukaan vajaat 350 sarjaa ja vähän yli 1750 elokuvaa. Se on alle 30 prosenttia Yhdysvalloissa tarjottavasta sisältökirjastosta, vaikka sinänsä luvulla pärjää erinomaisesti kilpailussa Viaplayn ja HBO Nordicin sisältömäärää vastaan. Netflixin omien tuotantojen kehittymistä voi seurata kätevästi esimerkiksi Wikipediasta.

Viaplay lupaa perusmaksulla tuhansia elokuvia, kokonaisia tv-sarjakausia, HD-laatuisia elokuvia, kotimaista sisältöä ja lastenohjelmia. Viaplay eroaa selkeästi Netflixistä ja HBO Nordicista tarjoamallaan urheilusisällöllä. Viasatin viimeaikaiset panostukset esimerkiksi suurimpien jalkapalloliigojen ja jääkiekkoliigojen näyttämiseksi näkyvätkin Viaplayn sisällössä.

Ennen Viaplay sai kritiikkiä siitä, kuinka palvelusta löytyi suosikkisarjoista vain satunnaisia tuotantokausia. Nykyisin tilanne on selvästi parempi, vaikka ongelma on osittain edelleenkin olemassa. Kaikkiaan sarjanimekkeitä on yli 150.Urheilupuolella Viaplay sisältö on vakuuttava. Viasat on panostanut erityisesti jalkapalloon, jääkiekkoon, taistelulajeihin ja golfiin. Esimerkiksi jalkapallosta on edustettuna yksinoikeutena Suomessa Englannin Valioliiga, Espanjan La Liga, Italian Serie A ja osittain Mestareiden Liiga. Jääkiekossa valikoimasta löytyy yksinoikeudella NHL ja KHL. Muista lajeista maininnan ansaitsevat golfin Major-turnaukset, NFL, Nascar ja UFC. Otteluita myös selostetaan kattavasti suomeksi ja esimerkiksi Jokereiden kotipeleistä ja Valioliigakierroksista on tarjolla studiolähetykset. Urheilusisältöä voi seurata joko suorana lähetyksenä tai jonkin aikaa jälkikäteenkin.

Viaplay tarjoaa myös jonkin verran viimeisen parin vuoden aikana ensi-iltansa saaneita elokuvia. Maininnan ansaitsee esimerkiksi kaikkien Star Wars -elokuvien löytyminen (mukaan lukien viime vuoden lopulla saapunut The Force Awakens). Viaplayllä ei ole aiemmin ollut omia alkuperäissarjoja, mutta tilanne muuttui 2. syyskuuta, kun Peter Stormaren ja Keanu Reevesin tähdittämä Swedish Dicks saa ensi-iltansa.

HBO Nordicista löytyy sen omien tietojen mukaan yli 4000 nimekettä, joihin lukeutuu tv-sarjajaksoja, elokuvia, dokumentteja ja komediaa.

HBO:n oman sisällön lisäksi Nordicissa on Showtimen (mm. Penny Dreadful, Ray Donovan, Billions), AMC:n (mm. The Walking Dead, Into the Badlands), FX:n (mm. The Strain), Hulun (mm. The Mindy Project, The Path), BBC:n (mm. The Borgias) ja Starzin (Black Sails) sisältöä. Lisäksi listoilla on mm. Syfyn (Ascension, The Magicians), MTV:n (The Shannara Chronicles), USA Networkin (Mr. Robot) ja Historyn (Roots, Vikings) sisältöä. Jo päättyneitä sarjoja löytyy vielä useammalta televisioyhtiöltä.

HBO Nordicin suurimpia kilpailuvaltteja ovat tietysti palvelun laadukkaat HBO-sarjat. Suurin yksittäinen nimeke lienee The Game of Thrones, joka luultavasti tuo jo yksistäänkin palvelulle paljon käyttäjiä. Muita hyvin tunnettuja HBO-sarjoja lienevät Sinkkuelämää, The Wire, True Blood, Mullan alla, Rome, Oz, Band of Brothers, Deadwood ja True Detective. Tulevaisuudessa odotetuimpiin sarjoihin lukeutuu lokakuussa käynnistyvä Westworld. HBO Nordic esittää HBO-sarjat yhtä aikaa emoyhtiön tv-ensi-iltojen kanssa. Showtimen ja Starzin sarjat luvataan puolestaan tekstityksineen alle vuorokausi Yhdysvaltojen ensi-illasta.Elokuvia HBO Nordicissa on jonkin verran, mutta HBO:n omia tuotantoja lukuun ottamatta ne eivät ole kovin uusia. Palvelusta uupuu myös täysin kotimaiset tuotannot, mutta niin uupuu pääosin myös kilpailijoistakin.

Tällä hetkellä palvelussa on laskujemme mukaan vähän yli 150 sarjaa ja 550 elokuva- ja komedianimekettä.

TekniikkaNetflixissä videoiden tarkkuus on jaettu kolmeen luokkaan. Matalin tarkkuus vaatii noin 300 megatavun siirtoa tunnissa, keskitaso 700 megatavua tunnissa ja korkein tarkkuus (HD) voi vaatiia kolme gigatavua tunnissa. Jos video on saatavilla Ultra HD -tarkkuudella, nettiyhteydeltä vaaditaan kykyä liikuttaa jopa seitsemän gigatavua dataa tunnissa. Oletuksena Netflix säätää tarkkuutta itse, mutta asetuksista voi pakottaa palvelun näyttämään videot esimerkiksi vain korkealla tarkkuudella.

Netflixin minimivaatimus netin nopeudeksi on 0,5 megatavua sekunnissa ja Ultra HD vaatii jo 25 megatavua sekunnissa. Netflixillä on oma ohjelmansa nopeuden tarkistamiseksi. Palvelu kykenee toistamaan 1080p:n sisältöä tällä hetkellä ainoastaan Internet Explorer-, Edge- ja Safari-selaimilla. Chromella, Firefoxilla ja Operalla maksimitarkkuus on 720p. Netflixin toisto onnistuu Silverlight- ja HTML5-soittimella.

Netflix on saatavilla tietokoneiden lisäksi iOS-, Android- ja Windows Phone -mobiilikäyttöjärjestelmille. Pelikoneista tuettuina ovat PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii ja Wii U. Myös Chromecast- ja Apple TV -tuki on olemassa.


Netflix Androidilla.
Viaplayssä videotoiston tarkkuutta voi säätää videosoittimessa. Kuvanlaaduksi voi valita "matala", "keski", "korkea", "korkein" tai "automaattinen". Palvelussa toistetaan HD-merkinnällä varustettu sisältö 720p:n tarkkuudella ja sille suositellaan 10 megan nettiä. SD-laadulle riittää kolmen megan netti. Viaplay käyttää edelleen Silverlight-tekniikkaa, minkä takia se ei toimi esimerkiksi Windows 10:ssä Edge-selaimella. Palvelun HTML5-videosoittimen luvataan kuitenkin tulevaisuudessa toimivan ilman Silverlightiakin.

Viaplay on saatavilla Windowsin ja Macin lisäksi iOS:lle, Androidille, Apple TV:lle, Chromecastille, PlayStation 3:lle, PlayStation 4:lle, Xbox 360:lle, Xbox Onelle ja Samsungin, LG:n ja Panasonicin älytelevisioille.


Viaplay Androidilla.


HBO Nordic ei tarjoa käyttäjälle mahdollisuutta valita itse kuvan tarkkuutta. Videoiden toistoon käytetään Flash Playeriä ja niiden kerrotaan kykenevän HD-laatuun, joka tarkoittanee käytännössä 720p:n resoluutiota.

HBO Nordic on saatavilla Mac-, Windows-, iOS-, Android-käyttöjärjestelmille. Lisäksi HBO Nordicilla on oma Chromecast-sovellus ja pelikonsoleista tuettuna ovat PlayStation 3, PlayStation 4 ja Xbox 360. Oma sovellus on myös Samsungin vuosimallien 2012-2015 Smart TV -laitteille. Huomionarvoista on, että HBO Nordicin mobiilisovelluksia on kritisoitu erittäin paljon, minkä näkee esimerkiksi Google Playn käyttäjäarvosteluista.
HBO Nordicin Android-käyttöliittymää.


HintaNetflix on ollut otsikoissa hinnankorotuksistaan jo useamman kerran. Alun perin palvelun hinta oli 7,99 euroa kuussa, mutta toukokuussa 2014 palvelun hintaa nostettiin 8,99 euroon kuussa. Vuotta myöhemmin palvelun hintaa nostettiin jälleen eurolla 9,99 euroon kuussa. Samalla tuotiin uusi hinnoittelumalli, jossa uuden asiakkaan hinta määräytyy teräväpiirtomahdollisuuksien ja samaan aikaan käytettevissä olevien ruutujen perusteella. Halvimmillaan Netflixiä voi uudella hinnoittelumallilla katsoa 7,99 eurolla kuussa, mutta silloin palvelu ei tue lainkaan teräväpiirtoa ja käyttäjä voi katsoa vain yhdeltä ruudulta kerrallaan. Netflix on perustellut hintojen korotuksia palvelun omien tuotantojen kasvaneella määrällä.

Viaplay oli Suomessa jo ennen Netflixiä ja saapuneen kilpailun takia se joutui lokakuussa 2012 laskemaan hintaansa 9,95 eurosta 7,95 euroon. Vuonna 2014 palvelu kuitenkin nosti Netflixin vanavedessä perushintaa 8,95 euroon. Näin palvelu on lähes jatkuvasti ollut kuukausihinnaltaan neljä senttiä Netflixiä halvempi. Viaplaysta on myös mahdollista vuokrata sellaisia elokuvia, joita varsinaisesta elokuvakirjastosta ei löydy.Netflix:
Perus: 7,99 €/kk, ensimmäinen kuukausi ilmainen.
Tupla (teräväpiirto + kaksi yhtäaikaista ruutua): 8,99 €/kk, ensimmäinen kuukausi ilmainen.
Perhe (Ultra HD + neljä yhtäaikaista ruutua): 11,99 €/kk, ensimmäinen kuukausi ilmainen.

Viaplay:
Perus: 8,95 €/kk, ensimmäinen kuukausi ilmainen
Fighting (UFC/Nyrkkeily): 19,95 €/kk
Viaplay Sport: 29,99 €/kk
Viaplay Total: 34,99 €/kk

Hbo Nordic:
Perus: 9,95 €/kk, ensimmäinen kuukausi ilmainen

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

111.9.2016 15:11

Tärkeimpänä puutteena Viasatissa unohdit mainita, ettei se tue monikanavaääntä laisinkaan!

211.9.2016 15:14

Joka ainakin minun rankingissä pudottaa Viaplayn ulos koko kilpailusta

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.9.2016 @ 15:16

311.9.2016 15:38

Olisipa joku palvelu, jossa voisi säätää laatua täysin itse esim. 100 MB/s asti (saisi jopa 4K HDR 48fps RAW -kuvaa, jos vaan kaistaa riittää). Näillä näkymin joudun käyttämään levyjä vielä pitkään..

411.9.2016 17:11

Viaplaystä en ole kokemusta, mutta kyllä HBO erottuu Netflixistä nimenomaan kämäisen käyttöliittymänsä takia.

HBO:n ehdottomasti suurimmat puutteet ovat perheen sisäiset käyttäjätilit ja oma suosikkilista (ainakaan samsungin smartista ja pkeikasta näitä ei löydy).

Jos Netflixissä turhautumista aiheuttaa eniten se mitä katselisi seuraavaksi, niin HBO:lla eniten turhautumista aiheuttaa se, että mitä katselin viimeksi (joskus joutuu naputtelemaan koko kauden läpi, ennen kuin löytää jakson mihin jäi viimeksi).

Onhan HBO:llakin suosikkilista, mutta kuka oikeasti jaksaa merkkailla jakson kerrallaan listaan.

Molempien palveluiden yhtäaikaiselle tilaamiselle löytyy kuitenkin oikeutuksensa, koska sisällöt poikkeavat riittävästi toisistaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.9.2016 @ 17:17

511.9.2016 20:29

Vieläkö viaplayssa on se 5 laitteen rajoitus? Silloin lopetin sentakia kun ccleaner tyhjensi muistin ja 5 kirjautumisen jälkeen ilmoitti että laitteet varattu. Eivät suostuneet nollaamaan kuin 6kk päästä.

612.9.2016 06:25

HBO Nordic ei ole saatavilla NVIDIA Shield TV:lle, ja kun yritin HBO Nordicin asiakaspalvelusta kysellä asiasta, niin ikinä en saanut sähköpostiin mitään muuta vastausta, kuin automaattisen kuittauksen, että se on vastaanotettu. Pitäköön sitten tunkkinsa, stana.

712.9.2016 07:41

Lainaus:
Viaplay käyttää edelleen Silverlight-tekniikkaa, minkä takia se ei toimi esimerkiksi Windows 10:ssä Edge-selaimella.
Viaplay käyttää oletuksena DASH/HTML5, silverlightia vain niillä selaimilla jotka ei em. tekniikkaa tue.

las ballenas son el camino

812.9.2016 22:37

HBO:n PS3 aplikaatio ei osaa toistaa monikanavaääntä ja muutenkin käyttöliittymä vaikuttaa enemmän koulun harjoitustyöltä kuin kaupalliselta sovellukselta. Toimintavarmuus jättää myös paljon toivomisen varaa.

913.9.2016 15:51

1080P tarkkuus monikanavaäänillä on siis saatavilla vain Netflixiltä tietyillä selaimilla. Ei siis PS3 tai varsinkaan Chromecast käytössä? Ymmärsinkö oikein? On siis pakko kytkeä tietokone telkkariin...

1013.9.2016 21:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Finlux:
1080P tarkkuus monikanavaäänillä on siis saatavilla vain Netflixiltä tietyillä selaimilla. Ei siis PS3 tai varsinkaan Chromecast käytössä? Ymmärsinkö oikein? On siis pakko kytkeä tietokone telkkariin...

Monikanavaäänet toimivat Netflixin PS3 aplikaatiolla ja käsittääkseni myös Chromecastilla.
PS3 + Hbo -> vain stereoäänet.

Viaplaysta ei kokemuksia.

Oli muuten vaihteeksi Hbo unohtanut kaikki rekisteröidyt laitteet. Onneton systeemi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.9.2016 @ 21:12

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto