AfterDawn: IT-alan uutiset

Chromesta lopetettiin vanhojen käyttöjärjestelmien tuki

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 15.4.2016 09:42 Kommentteja (11)

Chromesta lopetettiin vanhojen käyttöjärjestelmien tuki Googlen kehittämästä Chrome-verkkoselain on ennättänyt jo versionumeroon 50. Uusin päivitys tuo mukanaan muun muassa virtaviivaistetun ilmoitusjärjestelmän, joka lataa verkkosivujen lähettämät ilmoitukset paremmin kun yhteys palvelimeen on heikko.
Ominaisuuslisäysten lisäksi Google on päättänyt ottaa jotain poiskin Chromesta: ohjelmistotuen vanhemmille käyttöjärjestelmäversioille. Tuki loppuu Windows XP:ltä, Windows Vistalta, OS X 10.6 Snow Leopardilta, OS X 10.7 Lionilta ja OS X 10.8 Mountain Lionilta. Selain ei lopeta toimintaansa vanhalla käyttöjärjestelmällä, mutta niihin liittyviä ohjelmointivirheitä on turha odottaa enää korjattavaksi.

Chrome 50 sisältää myös tuen link-elementin preload-avainsanalle, minkä avulla selainta voi käskyttää priorisoimaan resurssien lataamista. Tällä voidaan esimerkiksi välttyä tilanteilta, joissa sivun tarjoaman sisällön näkökulmasta toisarvoisien resurssien lataaminen kestää odotettua kauemmin ja estää pääsisällön näkymisen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

115.4.2016 10:39

Heh, tuttava kyselikin tästä jo viikko pari sitten chatin kautta: "mikähän se on kun Google ei enää anna päivittää Windowsia" xD
...kyseessä siis 55v. henkikö jonka suomenkielen taito ruosteessa. Tovi siinä tuli pähkäiltyä ennen kuin pääsin kärryille asiasta.

Juu, tyhmä veto Googleta. Sen verran iso porukka vielä XP:ssä kiinni, että jonkin sortin miinuspuolinen pudotus selaimen käyttäjissä tulee näkymään. Itsekin suosittelin ruottissa asuvaa vaihtamaan vaan selainta. XP:tä ei kannata vaihtaa pois.

215.4.2016 14:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
XP:tä ei kannata vaihtaa pois.
No sanoisin, että ns keskivertokuluttajan kyllä alkaa olemaan jo pikkuhiljaa parempi vaihtaa XP:stä pois, kun haavoittuvuuksia ei enää paikata. Oikeasti asiansa osaavalle XP on ok edelleen, kun osaa blokata järjestelmän muilla keinoin, mutta 55v amatöörille sanoisin, että ainoa turvallinen tapa käyttää XP:tä enää vuonna 2016 on napata verkkopoiuha koneesta irti ja pistää purkkaa Ethernet-liittymeen, ettei tule vahingossa enää kytkettyä sitä nettiin.

Chromen tuen loppumisesta: Rajalliset ne on Googlenkin resurssit, vanhojen käyttisten ongelmien tukeminen vaatii kuitenkin julmetun määrän purkkaa koodiin mukaan, josta voidaan luopua, kun tuki keskitetään Seiskalle ja sen jälkeen julkaistuille käyttiksille.

Täytyy kuitenkin muistaa, että XP alkaa olemaan jo ikivanha käyttöjärjestelmä, jonka tuen tietoturvaloppumisestakin on jo kulunut tovi aikaa.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

316.4.2016 08:02
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
mutta 55v amatöörille sanoisin, että ainoa turvallinen tapa käyttää XP:tä enää vuonna 2016 on napata verkkopoiuha koneesta irti ja pistää purkkaa Ethernet-liittymeen, ettei tule vahingossa enää kytkettyä sitä nettiin.

Totta, amatöörillä alkaa oleen aika lähellä tietoliikenteen häirintää, Ammattilaisillekkin vaativa kohde, yleis suffikoneeksi ei taida monikaan vastuulleen ottaa.

416.4.2016 08:28

Onhan se reikien paikkailu tietty resursseja syövää mutta aina se ikävää kun kuulee oman käyttiksen kohdalta tälläisia uutisia. Ítsellä siis myös tämä legedaarinne XP ja tätäkin viestiä kirjoittelen kyseisen version avustuksella tänne. Ongelmiin (ainoa nyt mikä surffailua haittaa hiukka on koneen heikot tehot. Pitäisi varmaan jostain hommata parempi rauta XP:n alle kun niitä vielä saa kaupoista (suht) uutena.) ainakaan vielä ole XP:llä touhutessa törmännyt normaalia enempää kuin päivitysrumban aikana. Itse asiassa mitä uutisiin on uskominen niin taitaa nuo W8/W10 käyttäjät kärsivän eniten tänä päivänä... ja ihan vaan niiden päivitysten vuoksi.
Kun otetaan huomioon, että 55v tuttavani on aika lailla täysi käsi tietokoneiden suhteen (minäkään mikään ekspertti ole mutta toistaiseksi olen saanut oman/lähipiirin tietotekniset ongelmat ratkaistua) joten epäilen olisiko se esim. W10:neen vaihto sen parempi... ongelmat kun useimmiten on siellä käyttäjäpuolella ;)Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
mutta 55v amatöörille sanoisin, että ainoa turvallinen tapa käyttää XP:tä enää vuonna 2016 on napata verkkopoiuha koneesta irti ja pistää purkkaa Ethernet-liittymeen, ettei tule vahingossa enää kytkettyä sitä nettiin.

Totta, amatöörillä alkaa oleen aika lähellä tietoliikenteen häirintää, Ammattilaisillekkin vaativa kohde, yleis suffikoneeksi ei taida monikaan vastuulleen ottaa.


Viis minä verkkohäirinnästä mutta kun se on sitten yleensä allekirjoittanut joka joutuu tunteja ja taas tunteja kestämään kommunikointia tyyliin huono-soomi-englanti-yhdistelmällä niin ennemmin tuttu XP (jonka käyttöä osaa jo hiukka neuvoa ulkomuistista) kuin miltei tuntematon W8/W10 jota joutuisi itsekin opettelemaan Googlen hakutulosten avulla.

Seiskasta mainitsin hänelle kyllä mutta persaukinne työtön kyseessä niin se päivitys-rumba riippuu siitä joskos jostain saa hankittua asennuslevyn 0€ hintaan. Ja onhan sitä siinäkin sen verran eroja XP:hen verrattuna, että menee oma aikansa itselläkin miettiä minne mrnnä ja mitä tehdä kun joku kohta tökkii.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2016 @ 08:34

516.4.2016 09:41
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
Onhan se reikien paikkailu tietty resursseja syövää mutta aina se ikävää kun kuulee oman käyttiksen kohdalta tälläisia uutisia.
On toki.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:

Viis minä verkkohäirinnästä...
XP on n 15 vuotta sitten julkaisut, Mainstream tuki päättynyt viimevuosikymmenellä, jollain voi olla 10v vanha tietokone, mutta ajanpuutteesta sen päivittämisessä ei ole kyse.

Ihan oikeasti kananttaa miettiä onko moinen se laite mikä on nettiin kytketty, saati surffikone.

616.4.2016 10:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Ihan oikeasti kananttaa miettiä onko moinen se laite mikä on nettiin kytketty, saati surffikone.


Omalla kohdalla pääsyy XP:ssä pysymiseen on laiskuus. Olen saanut "viritettyä" käyttiksen ohjelmistoineen mieleisekseni ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Eikä uuden (varsinkaan kun kyseessä on täysin pilalle heitetty karkkiversion (W8/W10 uusine pakko-lisineen, saatikkä tuorein Office)) opiskelu innosta pätkääkään kun se käyttöjärjetelmän päivitys takaa turvallista surffausta sen enempää. Virusturva, tulimuuri ja muiden ohjelmien päivitykset ajantasalla, käyttöjärjestelmällä ei niin väliä kun on kyseessä netissä majailevat pöpöt. Ongelmia jos ilmee, niin järjestelmän palautus image-tiedostosta koneelle, no problemo.

716.4.2016 13:54
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:

Omalla kohdalla pääsyy XP:ssä pysymiseen on laiskuus. Olen saanut "viritettyä" käyttiksen ohjelmistoineen mieleisekseni ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Onhan siinä aina oma hommansa päivitellä, siitä ei ehkä tässä tapauksessa kannatta syyttää Googlea.

Älä sitä kaveria jarruttele sen OS päivityksen kanssa, vaan kannusta tekemään se.

Jos XPssä rakkaita juttuja, niin voihan sitä pitää jatkaa käyttöä offlinenä, vaikka uuden nettikoneen vierelle laittaisi, työmääräkin siinä vähenee.

816.4.2016 14:29

Juu, meni nämä minun jutut ohi itse uutisesta. Tarkoitus ei ollutkaan syyttää Googlea XP:n tilanteesta. Itsellä kyllä Chrome-selain koneella mutta surffailut tulee tehtyä Firefoxilla/Operalla... totesin vaan harmini tänne kun XP-tuki alkaa katoilla.

Mitä kaveriin tulee niin voihan se olla, että W10 asentaa jos jostain sen ilmaiseksi saa. Tietty minusta ei kummemmin sitten enää apua ole joten oman onnensa nojaan jää jos ei paikallista apua saa toisilta. Seiskaa tarjoan jatkossakin mikäli sattuu joskus asiasta kyselemään.

Itsellä XP (klassikko näkymällä) käytössä ja tutuilla ohjelmilla varustettuna (officen kerran ostanut, toista kertaa ei tee mieli maksaa (varsinkaan kun se on mitä on nykyään)). Netissäkin tulee pöyrittyä tällä. Sitten kun alkaa pankit ym. virallisemmat tahot hylkiä tuota niin joskos ostaisi jonkun halpa-tabletin/kannettavan niitä varten =/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2016 @ 14:29

917.4.2016 06:20

No kyllä 15-vuotta vanhoihin asioihin voi jo tukensa lopettaa.

Mutta se mitä ohjelmistoja käyttää on ihan jokaisen oma asia. Tarkoitan tällä että ihan yhtä reikäinen se on uusikin, siitä vain ei vielä ole löydetty kaikkia reikiä.

Mutta kuten yllä jo sanottiin niin käyttäjän taidoista se pitkälti on kiinni. Ei pelkästään siitä mitä softaa käyttää.

1017.4.2016 12:12
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Tarkoitan tällä että ihan yhtä reikäinen se on uusikin, siitä vain ei vielä ole löydetty kaikkia reikiä.

Juju on siinä että uudessa on korjattu vanhan virheitä, ja jos uudesta löytyy aijemmin tuntemattomia reikiä, ne voivat olla vanhassakin, mutta uudesta ne paikataan.

Tunnettu paikkaamaton reikä on yleensä erittäin ongelmallinen.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Mutta kuten yllä jo sanottiin niin käyttäjän taidoista se pitkälti on kiinni. Ei pelkästään siitä mitä softaa käyttää.

Toki jarruttomalla autolla voi joku selvitä jonkin pätkän ja voi toki uudella ehjällä joku kajauttaa lepikkoon.

Sitä voi sitten kukin miettiä kuinka moni osaava lähtee ilman jarruja suhaan yleisille teille.

1117.4.2016 12:29

Lainaus:
Juju on siinä että uudessa on korjattu vanhan virheitä, ja jos uudesta löytyy aijemmin tuntemattomia reikiä, ne voivat olla vanhassakin, mutta uudesta ne paikataan.

Totta, mutta uusi tuo tullessaan uusia reikiä joita vanhassa ei ole.

PS: Vain komentti siitä että asiat ovat yleensä kaksisuuntaisia.

Lainaus:
Tunnettu paikkaamaton reikä on yleensä erittäin ongelmallinen.

Totta, mutta vielä ongelmallisempi on julkisesti tuntematon reikä jota käytetään hyväksi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.4.2016 @ 12:30

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto