AfterDawn: IT-alan uutiset

Piraattien ajojahdin jälkeen: Levy-yhtiöt valittavat YouTubesta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 11.4.2016 15:06 Kommentteja (9)

Piraattien ajojahdin jälkeen: Levy-yhtiöt valittavat YouTubesta Levy-yhtiöiden ykkösviholliseksi on nostettu aina piraatit – ihmiset, jotka jakavat tiedostoja ja kuuntelevat kopioitua musiikkia. Argumenttina piraatteja vastaan käytettiin aikoinaan sitä, että piraattien ei tarvitse ostaa musiikkia, koska kopioimalla samat kappaleet saa täysin ilmaiseksi. Nyt levy-yhtiöt ovat päättäneet alkaa valittaa YouTubesta.
YouTuben kohdalla valituksen aihe ei ole se, että levy-yhtiöt ja artistit eivät saisi rahaa. Sitä he saavat, sillä YouTube on lisensoinut musiikkia suurimmilta levy-yhtiöiltä. Lisäksi YouTube tarjoaa maksullista lisäpalvelua, jossa musiikkia voi kuunnella silloinkin, kun älypuhelin on lepotilassa. Levy-yhtiöitä edustavan yhdysvaltalaisen RIAA:n mukaan ongelma onkin se, että he eivät saa YouTubelta tarpeeksi rahaa.

RIAA:ta johtavan Cary Shermanin mukaan levy-yhtiöiden on myös mahdotonta neuvotella YouTuben kanssa parempia sopimuksia, joissa luovalle teollisuudelle annettaisiin suurempi osuus liikevaihdosta. Shermanin analyysin mukaan tämä johtuu Yhdysvalloissa voimassa olevasta DMCA-laista, joka takaa YouTuben kaltaisille palveluille suojan tekijänoikeussyytteiltä, mikäli palveluntarjoaja reagoi oikeudenhaltijoiden esittämiin oikeusrikkomuksiin. DMCA-lain noudattamiseksi YouTuben ei tarvitse tehdä muuta kuin poistaa videot, jotka oikeudenhaltijan mukaan on ladattu palveluun laittomasti.

Shermanin mielestä tämä ei riitä, koska samasta kappaleesta voi löytyä tuhansia kopioita ja jokainen niistä pitää erikseen pyytää poistettavaksi. Kun video poistetaan, ladataan se todennäköisesti myöhemmin uudelleen ja sama rumba jatkuu. Tämä piirre DMCA-laissa tekee Shermanin mielestä hintaneuvottelut YouTuben kanssa mahdottomiksi. Mikäli YouTube ei saa oikeuksia esittää kappaleita laillisesti, löytyvät ne palvelusta sitten laittomasti – eikä YouTube joudu siitä itse ongelmiin.

Sherman haluaisikin, että oikeudenhaltijat voisivat vain kieltää tiettyjen teosten löytymisen palvelusta. Levy-yhtiö voisi esimerkiksi kertoa YouTubelle, että tiettyä kappaletta ei saa esittää YouTubesta ja palvelun ylläpitäjän vastuulla on pitää huoli siitä, että kappaletta ei löydy missään muodossa YouTubesta.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

111.4.2016 15:58

Maailma muuttuu ja musiikki ei ole enää samanlainen rahasampo kuin ennempää. Levy yhtiöt eivät vaan ymmärrä tätä. DMCA:n kiristys ei lisäisi levy yhtiöiden saamia korvauksia vaan ajaisi kuluttajat eri musiikin pariin tai vaihtoehtoisesti eri suoratoistopalveluun.

Levy yhtiön haluama muutos tehtäisiin oikeusjuttujen toivossa. Kun ei musiikki tuota tarpeeksi niin hommataan rahaa oikeusistuimen kautta. Toivottu muutos olisi nimittän mahdoton toteuttaa. Joka minuutti youtubeen ladattiin videota vuonna 2013 100 tuntia. Tästä lähtökohdasta on mahdotonta varmistaa, että missään ladatussa videossa ei ole levy yhtiön kieltämää materiaalia. Levy yhtiöt voisi tämän jälkeen tienata rahaa palkkaamalla ihmisiä etsimään laittomia videoita oikeusjuttujen toivossa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.4.2016 @ 20:01

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

211.4.2016 17:38

Tässä tapauksessa, toivottavasti vanha sanonta pitäisi kutinsa : ahneella on paskanen loppu.


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

311.4.2016 18:06
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Tässä tapauksessa, toivottavasti vanha sanonta pitäisi kutinsa : ahneella on paskanen loppu.

Googlella ?

Mistä muuten näkee mitä Google on "ostanut", eli jos ei osaa/jaksa säveltää omaa tausta musiikkia videoonsa, vaan haluaisi käyttää jotain Googlen ostamaa.

411.4.2016 22:04

Youtube AKA Google :D tosi "viisaasti" valitty yhtiö jota vastaan lähteä tappelemaan.

512.4.2016 1:29

Jahas, ei se vastíkään näkemäni, viisi vuotta vanhan videon tarina, ollutkaan kovin kaukaa haettu.

https://www.youtube.com/watch?v=Mhpc90fmTmY&nohtml5=False

...niin kuin kukaan oikeasti uskoo, että elokuva, sarjat ja albumit muka "vahingossa" vuotaisi nettiin juuri ennen julkaisua. Tarantinon uusinkin levisi "vahingossa" ja ihan "sattumalta" kyseisen elokuvan jakamista valvottiin ja nyt lähetellään kirjeitä myös täällä pohjoisessa =/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.4.2016 @ 01:31

612.4.2016 6:42

Lainaus:
Tässä tapauksessa, toivottavasti vanha sanonta pitäisi kutinsa : ahneella on paskanen loppu.

Noinhan se taitaa olla. Ikävä kyllä nyky-yhteiskunta on yleisellä tasolla niin ahne että kyse on paljon suuremmasta asiasta kuin tämä tapaus. Juurihan arkkipiispa kirjoitti:

Lainaus:
– Me eletään sen kaltaisessa talousjärjestelmässä, jonka käyttövoimista yksi on valitettavasti ahneus.
Ongelma ahneudessa on että se tuhoaa lopulta muita/ympäristöä ja itsensä.

712.4.2016 10:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Mistä muuten näkee mitä Google on "ostanut", eli jos ei osaa/jaksa säveltää omaa tausta musiikkia videoonsa, vaan haluaisi käyttää jotain Googlen ostamaa.

Videon hallintapaneelista pääsee muokkaan sitä videota ja siellä on käytettävissä käyttäjälle rojaltivapaata musiikkia.

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

812.4.2016 16:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Mistä muuten näkee mitä Google on "ostanut", eli jos ei osaa/jaksa säveltää omaa tausta musiikkia videoonsa, vaan haluaisi käyttää jotain Googlen ostamaa.

https://incompetech.com/music/royalty-free/

Tuota käyttä varmaan suurin osa Youtubeen videoita lataavista.

913.4.2016 18:24

Levy-yhtiöiden veroparasiittikytköksetkin olisi mukava saada julki niin tulee jotain suhteellisuutta tähänkin vinkumiseen. Tosin USA:ssa on ihka omat veroparasiitit ja siten USA loistaa "poissaolollaan" Panaman papereissa.

Ei todellakaan ole Youtuben tai kenenkään muunkaan velvollisuutena raiskata kansalaisten sananvapautta. Siten jokainen poisto tulee tehdä asinamukaisesti ja siten varmistaen ettei perättömiä poistoja tehdä tai jaella syyttömien terrorismia vastustaneiden Youtube-käyttäjien yhteystietoja esim. terroristeille.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kiinalaisvalmistajan puhelimesta puuttuu lovi – ja liki kaikki muutkin reunukset Kiinalaisvalmistajan puhelimesta puuttuu lovi – ja liki kaikki muutkin reunukset (17.6.2018 20:18)
Älypuhelimet ovat nyt viimeisen parin vuoden aikana pyrkineet eroon viimeisistäkin näytön reunuksista. Applen iPhone X toi mm. Essential Phonen tavoin näytön ylälaitaan loven, mutta muuten reunukset ....
Elon Muskin Boring Company julkaisi videon, jossa tunnelia testataan Teslalla Elon Muskin Boring Company julkaisi videon, jossa tunnelia testataan Teslalla (17.6.2018 20:05)
Hassun hauskasti nimetty Elon Muskin poraamisyhtiö on nyt parin vuoden ajan kehittänyt ja rakentanut tunneleita erityisesti Los Angelesin kaupungin alle. Ensimmäisessä testitunnelissa on nyt ....
Jättimäinen tehdasinvestointi Yhdysvaltoihin – Saa kylkeensä suuren päämajan Jättimäinen tehdasinvestointi Yhdysvaltoihin – Saa kylkeensä suuren päämajan (17.6.2018 20:04)
Maailman johtava elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn hallinnoi jättimäisiä tuotantolaitoksia eri puolilla Kiinaa, mutta viime vuonna yhtiö kertoi yllättäen investoivansa yhdysvaltalaiseen ....
DNA:n paljastus: Xiaomin puhelimet saapuvat myyntiin DNA:n paljastus: Xiaomin puhelimet saapuvat myyntiin (17.6.2018 18:44)
DNA on julkaissut Twitterissä viestin, jossa se kiusoittelee kolmen päivän päästä tehtävällä paljastuksella. Operaattori tuo yhden maailman suurimman älypuhelinvalmistajan laitteita omiin valikoimiinsa. ....
OnePlus 6 saa korjauksen tietoturvaongelmaan OnePlus 6 saa korjauksen tietoturvaongelmaan (16.6.2018 22:22)
OnePlus on vahvistanut, että se työstää korjausta uutuuspuhelimensa käynnistyksenlataajalle (bootloader). Tietoturvaa heikentävä ongelma paljastui viime viikolla ja päivitystä voidaan odottaa pikimmiten. ....

Uutisarkisto