AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle Areena siirtyy HTML5-soittimeen, luopuu Flashista vuonna 2016

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 11.2.2016 12:27 Kommentteja (8)

Vihdoinkin! Yle luopumassa Flashin käytöstä Yle Areenassa

Yle Areena on yksi kotimaisen median rakastetuimpia palveluita ja palvelu on saanut kiitosta käyttäjiltä jo vuosien ajan. Yle on sisukkaasti laajentanut palvelun laitetukea aina vain uusille alustoille ja kehittänyt palvelua muutenkin eteenpäin.
Pari ongelmakohtaa kuitenkin on noussut jatkuvasti, etenkin teknisesti kehittyneiden käyttäjien taholta, esiin: FullHD-videon puute sekä selainversiossa pakollinen Flash-lisäosa. FullHD:n saapumisesta Areenaan saatin varovaisia merkkejä teknisen testin muodossa loppuvuodesta 2015, kun Areenaan lisättiin ensimmäinen FullHD-tarkkuuden video. Tänään julkistetussa blogitekstissä Yle kertoo, että yhtiö aikoo korvata Flash-soittimen HTML5-toteutuksella vuoden 2016 aikana.

Myös uusien alustojen tuesta saatiin uutisia, kun samassa kirjoituksessa kerrottiin yhtiön kehittävän AppleTV:lle virallista Areena-sovellusta (epävirallinen Colosseum, joka käyttää Areenan API-rajapintaa, löytyy jo). Yhtiön suunnitelmat Xbox-soittimen osalta menivät uusiksi niin, että erillisen Xbox-sovelluksen sijaan kehitteillä onkin universaali Windows 10-sovellus (joka toimisi Xbox Onessa, Windows 10-tietokoneissa, -puhelimissa sekä -tableteissa). Xbox 360:lle Areenaa ei ole Ylen mukaan tulossa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

111.2.2016 13:03

Alkaa tökkimään Ylellä palvelut pitkäksi aikaa html5 muutoksen vuoksi. Harmi.

Flash on ainoa joka toimii, mutta omena-poikien kuollut kantaisä inhosi flasia. Onneksi kuoli pois, mutta haamu vielä kummittelee.

211.2.2016 13:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:
Alkaa tökkimään Ylellä palvelut pitkäksi aikaa html5 muutoksen vuoksi. Harmi.
Itselläni aika lailla toisinpäin kokemukset. Ei ole Youtubessa hirveästi Flashia tullut ikävä. Eikä enää tarvi ihmetellä kun yhtäkkiä alkaa läppärin tuuletin huutamaan hoosiannaa, kun taustalla on tilttiin mennyt Flash-prosessi viemässä yhden coren kaikki tehot.

311.2.2016 15:22

Ihan hyvä että pääsee flash-lirpakkeesta eroon. Läppärillä kun yrittää areenasta jotain katsoa niin flasin takia hiiren liikuttaminen jo pistää videon nykimään joten joutuu aina sillä katsoessa jotain lataamaan videon ensin koneelle.

411.2.2016 16:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:
Alkaa tökkimään Ylellä palvelut pitkäksi aikaa html5 muutoksen vuoksi. Harmi.

Aivan toisenlaiset kokemukset täällä päin suomea.

Kun eri sivustot siirtyi pois flash-videoista, niin kannettavalla ei pitänyt enää muistaa kultaista 14 videon sääntöä, koska jos meni yli kaatui kaikki flashit.
Tai kuten dRD sanoi, välillä yksikin oli liikaa...
En ole vielä HTML5:n aikana saanut kannettavaa YouTuben puolella kaatuman samalla tyylillä.


512.2.2016 09:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:
Alkaa tökkimään Ylellä palvelut pitkäksi aikaa html5 muutoksen vuoksi. Harmi.

Flash on ainoa joka toimii, mutta omena-poikien kuollut kantaisä inhosi flasia. Onneksi kuoli pois, mutta haamu vielä kummittelee.
En tiedä miksi kummassa teillä on mokomia kokemuksia. Minulla on toiminut moitteetta sekä Flash, että Html5 toteutukset. Pitäähän tämän maailman eteen päin mennä ja Html5 on mielestäni kypsynyt aivan riittävästi, että sen käyttöönottaminen on Ylen kannalta järkevää.

Veritas Aequitas

612.2.2016 10:38

Mitkäs kaikki muut suomalaisten suosimat sivustot käyttävät vielä Silverlightia tai Flashia?

712.2.2016 10:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti p2pman:
Mitkäs kaikki muut suomalaisten suosimat sivustot käyttävät vielä Silverlightia tai Flashia?
Enpä ole törmännyt Silverlightiin kuin maikkarin sivuilla ja hekin ovat luopumassa tai jo luopuneet siitä. False on taas sellainen älytön turhake joka rajoittaa netin käyttöä eri laitteilla.

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

812.2.2016 15:30

Ei tämä asia ihan niin yksinkertainen ole kuin kuvitellaan. Ongelmia näyttäsi tuovan tämä ikuinen DRM vaatimus. Suora lainaus Ylen uutisesta:

"Yle Areenassa Flashin korvaaminen HTML5-tekniikalla ei ole helppoa, sillä käytössä oleva sisällönsuojauskeino perustuu vanhaan tekniikkaan. Monen ohjelman esitysoikeuteen taas sisältyy suojausvaatimuksia, eikä niiden esittäminen ole mahdollista ilman Flashin sisällönsuojauksen korvaavaa tekniikkaa.

- Tällä hetkellä tehdään suunnitelmaa siitä, miten korvaava sisällönsuojaustekniikka otetaan käyttöön. Siirtymä saattaa aiheuttaa sen, että kaikki selaimet joilla Areenaa nykyään pystyy käyttämään, eivät jatkossa toimi."

Yle-dl:hän ei sitten enää myöskään toimi uudistuksen jälkeen, joten ohjelmien kotikoneelle tallennus loppuu ainakin vähäksi aikaa kunnes taas keksitään jokin uusi keino.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto