AfterDawn: IT-alan uutiset

TV-ohjelmien nettitallennuksen hinta nousee Soneralla – vain yksi keino välttyä

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 23.9.2015 14:53 Kommentteja (14)

TV-ohjelmien nettitallennuksen hinta nousee Soneralla – vain yksi keino välttyä Suomessa on jo useamman vuoden ajan väännetty kättä verkkotallennuspalveluiden laillisuudesta ja korvaustavoista. Keskustelua on hallinnut erityisesti TVKaistan tapaus, mutta yleisemminkin on mietitty pitäisikö "etätallennuksesta" pilveen maksaa yhtään ylimääräistä oikeudenomistajille, kun tallentavan digiboksin tekemistä paikallisista kopioistakaan ei tarvitse maksaa (laitteen hintaan aiemmin sisällytettyä hyvitysmaksua lukuun ottamatta).
Jo vuoden 2014 alussa isot operaattorit ja tekijänoikeusjärjestöt pääsivät sopimukseen nettitallennuspalveluiden jatkumisesta. Tuolloin ehdotuksissa puhuttiin määräaikaisista tallenteista (eli tallennetut ohjelmat tuhoutuisivat automaattisesti määräajan jälkeen) sekä tallenteisiin lisätyistä mainoksista, joita ei voisi hypätä yli. Pöydällä oli myös viiden euron lisenssimaksu, jonka operaattorit tilittäisivät kutakin asiakasta kohden oikeudenomistajille.

Lopulliseen sopuun päästiin keväällä ja tarvittu lainsäädännöllinen muutos astui voimaan kesällä. Muutosten johdosta Sonera on ilmoittanut perivänsä Sonera Viihteen tallennusominaisuudesta 2,48 euron lisähintaa (per kuukausi). Lisämaksu tulee voimaan 1. marraskuuta. Jos kyseistä verkkotallennusmaksua ei halua maksaa, on tallennusominaisuus kytkettävä pois päältä.

Soneran mukaan verkkotallennusmaksu ei koske Sonera Viihteen mobiili- ja nettipalvelua, jonka tallennusominaisuus on valinnainen maksullinen palvelu.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

123.9.2015 15:38

Kun mikään ei riitä.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

223.9.2015 16:30

Äänestäkää lompakolla ja heivakkaa v...uun tuo palvelu..:)

323.9.2015 17:17

Myös Maxivisionilla tallennuspalvelusta on nykyään pakko maksaa. Aiemmin peruspakettiin kuului 5 tuntia tallennustilaa, mutta tuon muutoksen myötä sitä ei ole enää.

423.9.2015 17:20

Maksetaan tyhjästä...eiku. Ei makseta. V**un ahneet TO idiootit taas.

523.9.2015 17:41

Lainaus:
määräaikaisista tallenteista (eli tallennetut ohjelmat tuhoutuisivat automaattisesti määräajan jälkeen) sekä tallenteisiin lisätyistä mainoksista, joita ei voisi hypätä yli.
Pitäkää tunkkinne.

623.9.2015 18:13

Mulle on tulossa soneralta kohta kuitu, taidan ottaa elisa viihteen siihen....

723.9.2015 20:03

Nykyään idea liiketoiminnassa ei ole saada kuluttajalle aina vain parempia tuotteita tai palveluja rahaa vastaan. Vaan että miten kuluttajaa voidaan aina vain rahastaa enemmän voiton maksimoinnin takia. Jos et maksa lisää niin ole ilman. Kohta toisiaan ollaan siinä tilanteessa että kuluttaja on ilman ja se on todella ikävää kaikille osapuolille. Liian usein tänäpäivänä liiketaloudessa näkee jonkun sanovan, jos et suostu niin ole ilman.

On erittäin loogista että paremmasta joutuisi maksamaan enemmän mutta siitä ei ole yleensä kyse vaan että supistetusta versiosta voi maksaa vähemmän. Esimerkiksi yritys haluaisi tehdä jotain hyvää, mutta voiton maksimointi sanelee että nuo asiat jätetään pois koska se kuluttaja maksaa "vähemmästäkin" eli huonommasta. Tämä kaikki aiheuttaa sen että ihmiset ovat aina vain yhä tyytymättömämpiä tuotteisiin ja palveluihin, koska niissä näkyy rahastuksen maku. Kysymys on että aiheuttaako rahan ahneus sen että tuote tai palvelu tekee hidasta kuolemaa liiallisen rahastuksen takia eli se asia ei olekkaan oikeasti enää rahansa arvoinen. Tarkoitan, ei se ole typerä joka pyytää liikaa vaan se joka maksaa. Mutta liialla ahneudella voi tukahduttaa koko liiketoiminnan. Myyjä yliarvio oman tuotteensa merkityksen kansalaiselle.

Joskus jopa rahalla ei saa enää kunnollisia palveluita tai tuotteita vaan jokin taho, yleensä TO-Mafia tai vain yleinen kilpailu, on pilannut sen tuoteen tai palvelun omilla tarpeillaan. Esimerkiksi, DRM voi usein tehdä asioista lähes käyttökelvottomia tietyissä tilanteissa.

Tässä uutisen asiassa voitaisiin väitellä että onko edes TO-mafialla moraalisesti oikeuksia veloittaa tallenteista yksityiseen omaan käyttöön. Lopulta kyse olisi kuitenkin ihan siitä miten kukin ihminen haluaa haluaa asiaa nähdä. Toisaalta se että onko oikeutta tehdä jotain tai ei, se ei oikeasti merkitse mitään vaan se että haluaako kuluttaja maksaa asiasta. Kuinka moni liiketoiminta "tukahtuu" siihen että TO-Mafia väittää olevansa oikeutettu saamaan rahaa asiasta. Vaikka he ovat usein jo kerran saaneet rahansa siitä samasta asiasta. Kuinka kauan Tekijäoikeus voi toimia yhteiskunnassa ihan omilla säännöillään, jotka eivät ole linjassa yleisen liiketoiminnan kanssa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.9.2015 @ 20:30

823.9.2015 21:32

Ainakin suomalaisilla TV-kanavilla on jo nykyään aika kattava "tallennuspalvelu". Paremmin se tunnetaan nimillä uusinnat ja uusintojen uusinnat.

Kuka oikeasti haluaa maksa lisää siitä, että saa tallentaa verkkopalveluun ohjelmia, jotka tulevat vähintään vuoden välein uudestaan televisiosta?

924.9.2015 7:15

Onneksi voi tallentaa omalla kovalevylle mitä huvittaa ihan sähkölaskun hinnalla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.9.2015 @ 07:15

Prosessori | Emolevy | Muistit | Näytönohjain | Kiintolevy | Kotelo | Virtalähde

1024.9.2015 9:10
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bazilli:
Onneksi voi tallentaa omalla kovalevylle mitä huvittaa ihan sähkölaskun hinnalla.
Kopiointimaksu menee nykyään valion vererahoista ja jotain maksaa se rautakin, siihen nähden uutisen muutamaeroa ei kuullosta pahalta, tosin uutisoidussa palvelussa tallennusmaksu ei ole koko palvelun hinta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:
Kun mikään ei riitä.

Aijemmin ko palveluiden tarjoajat ovat hinnoittelleet tuotteensa ilman sisältömenoja, ilmeisesti tiukassa kilapailutilanteessa tehty hinnoittelu ei kestä täysimääräisesti kustannusten nousua. (tuutinen ei kertonut paljonko sisältö Soneralle maksaa)

1125.9.2015 11:03
jollajolla
Vahvistamaton

Elisalta tiedustelin asiasta niin sieltä vastattiin, että kyseinen muutos koskee kaikkia operaattoreita mutta elisa ei tee muutosta palvelun hintoihin asiakkaan suuntaan :) jatkossakin tyytyväinen elisan asiakas.

1226.9.2015 9:20
jap3e
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jollajolla:
Elisalta tiedustelin asiasta niin sieltä vastattiin, että kyseinen muutos koskee kaikkia operaattoreita mutta elisa ei tee muutosta palvelun hintoihin asiakkaan suuntaan :) jatkossakin tyytyväinen elisan asiakas.
Tää on ihan totta, itse kyselin myymälässä samaa ja kertoivat ettei asiakkaalle tule tästä mitään lisäkuluja toisin kuin DNA:lla ja Soneralla! Vaihtui kyllä Sonera Viihde Elisan vastaavaan niin että heilahti. Tuo hinnannostohan on samalla irtisanomisperuste.

Uuden boksin sain käyttöön saman tien kun myymälästä hain ja nettikin vaihtuu Elisalle parin viikon sisällä, siihen asti Soneran kuitu toimii normaalisti.

134.10.2015 12:02

Vaikka Elisa ei ota tällä hetkellä mitään lisämaksua ohjelmien tallentamisesta. Niin aina kannattaa muistaa, että mitään "ilmaista lounasta" ei ole. Vaan ennen pitkään Elisakin joutuu perimään asiakkailtaan tuon lisämaksun. Sillä noitten ohjelmien tallentamiseen nettiin on kaavailtu joka vuosi lisenssimaksun nostoa. Ja näin ollen Elisakin joutuu ennen pitkään pakosta kaivamaan kuvetta ja ottamaan lisärahaa maksaa joka ko. asiakkaan tallenteista.

144.10.2015 19:02
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cbmhtj:
... Vaan ennen pitkään Elisakin joutuu perimään asiakkailtaan tuon lisämaksun.
... Ja näin ollen Elisakin joutuu ennen pitkään pakosta kaivamaan kuvetta ja ottamaan lisärahaa maksaa joka ko. asiakkaan tallenteista.

Elisa tiettävästi ole saanut mitään vapautusta, eli maksu menee siltäkin.

Se onko Elisan nyky hinnoittelussa huomioita tuo hinta, vai ei on toinen juttu, jos ei niin onko siellä ollut enemmän löysää hinnoittelussa, jos valmiit tinkiin, vai onko kyse markkinaosuuden hakemisesta.

Noin suoraviivaisesti ajattelen kuluttajan etu jos voi valita ja maksaa vain jos haluaa tallennuksen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tutkimus osoitti – Spotify jakaa rahaa artisteille epäreilulla tavalla Tutkimus osoitti – Spotify jakaa rahaa artisteille epäreilulla tavalla (21.2.2018 13:02)
Spotifyn liiketoimintamalli ja yhtiön maksamat korvaukset artisteille ovat olleet kuuma puheenaihe jo useita vuosia. Anssi Kela nosti asian julkisuuteen jo vuonna 2011. Yhdysvalloissa isot artistit ....
1 kommentti
Android P:n esittely pian käsillä? Koodilisäykset paljastavat uutta tietoa Android P:n esittely pian käsillä? Koodilisäykset paljastavat uutta tietoa (21.2.2018 12:18)
Google esitteli monena vuotena uuden Android version kesällä Google I/O:ssa, mutta parin viime vuoden aikana hakukonejätti on siirtynyt uuteen rytmiin, jossa se paljastaa tulevan käyttöjärjestelmän ....
Hinta kolminkertaistui lyhyessä ajassa – Apple etsii itselleen nyt kaivoskumppania Hinta kolminkertaistui lyhyessä ajassa – Apple etsii itselleen nyt kaivoskumppania (21.2.2018 10:34)
Apple on tullut tunnetuksi erityisesti siitä, että sen tavoitteena on luoda hyvin pitkälle vertikaalisesti integroituja tuotteita. Yhtiön tavoitteena on siis hallita itse mahdollisimman pitkälle ....
Ostaisitko Spotify-kuulokkeet tai -kaiuttimen? Sellaiset voivat olla tuloillaan Ostaisitko Spotify-kuulokkeet tai -kaiuttimen? Sellaiset voivat olla tuloillaan (21.2.2018 10:04)
Verkkosivusto Musicallyn havaitsemien työpaikkailmoitusten perusteella on virinnyt spekulaatioita Spotifyn salaisesta laitekehityshankkeesta. Ruotsalainen suoratoistopalvelu hakee riveihinsä ....
Samsungilta huikea tuote – 30,7 teratavun SSD-asema 2,5 tuuman kokoluokkaan Samsungilta huikea tuote – 30,7 teratavun SSD-asema 2,5 tuuman kokoluokkaan (20.2.2018 16:00)
Samsung on esitellyt kapasiteetilla mitattuna maailman suurimman 2,5-tuumaisen SSD-aseman. Uutuuteen mahtuu peräti 30,7 teratavun edestä dataa eli suunnilleen 5700 Full HD -elokuvaa, joka vastaa ....

Uutisarkisto