AfterDawn: IT-alan uutiset

Vain harva pystyy katsomaan YouTuben 8K-videoita

Kirjoittaja AfterDawn @ 10.6.2015 10:17 Kommentteja (16)

Vain harva pystyy katsomaan YouTuben 8K-videoita

YouTube on tukenut suuria resoluutioita periaatteessa jo hyvän tovin, mutta koska 8K-videon kuvaamiseen käytettävä kalusto on kallista ja sen katseluun tarvittavat näytöt harvinaisia, eivät supertarkat videot vielä ole yleistyneet.
8K tarkoittaa 7680 × 4320 -resoluutiota, eli yli 33 miljoonaa pikseliä ruudulla. YouTubeen on tämän vuoden aikana ilmestynyt joitakin yksittäisiä pätkiä, jotka höydyntävät valtavaa tarkuuttaa. Yksi sellainen on viime aikoina pinnalle noussut Ghost Towns. Ilmeisesti videon katselun mahdollistava asetus on myös uusi. Videosta ja 8K-tarkkuudesta kirjoitti 9To5Google.

Video on kuvattu RED Epic Dragon 6K -kameralla ja parsittu suuremmaksi Adobe After Effects -ohjelmalla. Voit katsoa videon alta, mutta täydellä tarkkuudella se tuskin onnistuu.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: YouTube 8K Nopeat
AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

110.6.2015 11:34

Eipä tässä paljon ole tarvetta 8K-resolle, kun 4K-resollekaan ei löydy näyttöä. Muutenkin, sen sijaan, että vaan nostettaisiin pikselien määrää, niin laskettaisiin ennemmin kompressointiartifaktien määrää; onhan se 8K varmasti hieno lukema millä pullistella, mutta ihan 1080p:kin riittää, kun vaan kuvaa pakattaisiin vähemmän!

210.6.2015 11:40

Pitää antaa asiolle aikaa. 8K kun ei olla vielä edes 4K:ssa.

Odottakaa että nykyinen HD-kalusto vanhenee. Ei kai kukaan nyt vaihda HD:sta 4K tai 8K:lle jos juuri on ostanut sen HD-kaluston. Sitä paitsi 4K ja 8K:n materiaalin katseluetäisyys on liian pieni verrattuna myytävän näytön fyysiseen kokoon.

Ihmiset eivät ole kaikki päässeet vielä edes HD:lle. Joten vuosia tässä vielä vierähtää jopa 4K:n asioissa. Vasta sitten kun kaikki marketissa myytävät asiat ovat 4K:ta eikä HD:tä niin sitten asiat ovat tulleet markkinoille ja 8K on ajankohtainen.

Eikö HD tullut ensimmäisenä blu-ray muodossa ja vasta myöhemmin muille sektoreille. Joten luulisi että 4K ja 8K tulee myös ensin levyihin ja pelaamiseen, vasta myöhemmin muille alueille. Liian harvalla Suomessa on internet yhteyden jotka kunnolla pystyisi edes 4K tai 8K-materiaaliin. Kyse ei ole pelkästään nimellisestä nopeudesta vaan ihan yleisestä internetin luotettavuudesta.

Tarkoitan että hyvin harvalla on mitään mahdollisuuksia edes saada 8K:ta toimimaan kunnolla. Asioiden pitää antaa ensin hieman kehittyä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.6.2015 @ 11:46

310.6.2015 11:40

Johan nyki. VLC ei jaksanut edes pyörittää sitä. MPC-BE sen sijaan osasi käyttää kaikkia 4 ydintä ja se pyöri, mutta nykien.
Ehkä jossain vaihees on semmonen kone jolla tuokin pyörii sujuvasti...
En sit tiedä onko video playeria, joka osaisi valjastaa näyttistä videon pyörittämiseen.


-Reko

410.6.2015 12:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
Eipä tässä paljon ole tarvetta 8K-resolle, kun 4K-resollekaan ei löydy näyttöä. Muutenkin, sen sijaan, että vaan nostettaisiin pikselien määrää, niin laskettaisiin ennemmin kompressointiartifaktien määrää; onhan se 8K varmasti hieno lukema millä pullistella, mutta ihan 1080p:kin riittää, kun vaan kuvaa pakattaisiin vähemmän!
Tämä. Varsinkin Youtuben 4K näyttää ihan paskalta (jep minulta löytyy 4K näyttö ja TV mistä ihan oikeasti katsoa) juurikin älyttömän pakkauksen takia. Hyvin pakattu 1080p, helvetti hyvin pakattu 720p kuva näyttää paremmalta, kun Youtuben 4K.

510.6.2015 12:54

Kyllähän tuo pyöri 8K:na mutta vähän nykien.

610.6.2015 16:21

AMD R9 290X pyöritteli
min 12
max 50

Netin nopeus kyllä tuli vastaan.

Vois laittaa miniläppäriin pyörimään niin näkis kuinka monta vuotta sillä kestää saada se loppuun asti

710.6.2015 16:32

Nykypäivänä keskitytään aivan liikaa tuohon resoluutioon. Sillä ei tee mitään eikä se kuva ole kummoista jos bitrate on liian alhainen. Youtube on surullisen kuuluista juuri tuosta videoiden ylipakkaamisesta.


las ballenas son el camino

810.6.2015 17:29

Löytyisikö youtubesta 8K tarkkuudella kuvattua videota?

910.6.2015 19:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
En sit tiedä onko video playeria, joka osaisi valjastaa näyttistä videon pyörittämiseen.
Osaahan VLC:kin, se vaan pitää pistää asetuksista päälle. Se, että kykeneeko se näytönohjain purkamaan 8K-videota taas on ihan eri asia; harva kortti tällä hetkellä siihen pystyy. Esim. NVIDIAn Maxwell 2nd gen (GTX 970, 980 ja mobiiliversiot) tukee vain 4096 × 4096 resoluution purkua laitteistotasolla.

1010.6.2015 22:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
Eipä tässä paljon ole tarvetta 8K-resolle, kun 4K-resollekaan ei löydy näyttöä. Muutenkin, sen sijaan, että vaan nostettaisiin pikselien määrää, niin laskettaisiin ennemmin kompressointiartifaktien määrää; onhan se 8K varmasti hieno lukema millä pullistella, mutta ihan 1080p:kin riittää, kun vaan kuvaa pakattaisiin vähemmän!
Alle 50" näytöissä varmaan tuo 1080p on riittävä jos tarpeeksi kaukaa katsoo. Eli kommenttisi menee luokkaan "Minä en tarvitse, niin muutkaa ei tarvitse"

106" screeniltä itse elokuvat katson ja fullhd on auttamatta liian pieni. Pikselit näkee 3.5m päähän. 4K varmasti olisi siinä riittävä, mutta kuvitella siihen sitten 8K. Voi kävellä screenille lähemmäs ja näät kaiken silti tarkkana. Pääsee periaatteessa enemmän elokuvaan mukaan ns.

1111.6.2015 09:20

^ Ei muuta minun pointtiani mihinkään; ei sillä 8K-resoluutiolla paljon tee, jos se on vahvasti pakattu, kun taas vähemmällä pakkauksella pienempikin resoluutio -- omassa tapauksessasi varmaan se 4K -- näyttäisi paremmalta.

1211.6.2015 09:48

Mikä tässä nyt tökkii sitten?
Minusta tuntuu että youtube pätkii eikä anna kaistaa että voisi edes testata kunnolla. 4k pyörii vielä eipä pätki mutta 8k pätkii, kaista ei lopu, kone ei käy täysillä eli..


Nopeustesti4K videon aikana tehty nopeustestiSama 8k laadun aikana


Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.6.2015 @ 10:07

I7-920+Noctua NH-U12P, 240gb ssd, 6GB DDR3-1600, Antec P182B, Corsair 550, Asus EAH6870, Win7 ultimate64, 26" ja 27" näytöt.

1311.6.2015 10:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hurinaa:
Mikä tässä nyt tökkii sitten?
Minusta tuntuu että youtube pätkii eikä anna kaistaa että voisi edes testata kunnolla. 4k pyörii vielä eipä pätki mutta 8k pätkii, kaista ei lopu, kone ei käy täysillä eli..
Mikset lataa sitä ensin koneelle ja kokeile sitten? Tubesta koskaan tiedä...

-Reko

1411.6.2015 10:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hurinaa:
Mikä tässä nyt tökkii sitten?
Minusta tuntuu että youtube pätkii eikä anna kaistaa että voisi edes testata kunnolla. 4k pyörii vielä eipä pätki mutta 8k pätkii, kaista ei lopu, kone ei käy täysillä eli..
Mikset lataa sitä ensin koneelle ja kokeile sitten? Tubesta koskaan tiedä...
En nyt jaksa hieroo että millä sen saa ladattua, ei ainakaan näillä tutuilla jutuilla saa sitä 8k versiota sieltä..

I7-920+Noctua NH-U12P, 240gb ssd, 6GB DDR3-1600, Antec P182B, Corsair 550, Asus EAH6870, Win7 ultimate64, 26" ja 27" näytöt.

1511.6.2015 10:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hurinaa:
Mikä tässä nyt tökkii sitten?
Minusta tuntuu että youtube pätkii eikä anna kaistaa että voisi edes testata kunnolla. 4k pyörii vielä eipä pätki mutta 8k pätkii, kaista ei lopu, kone ei käy täysillä eli..
Chrome yrittää purkaa sitä näytönohjaimella, mutta näytönohjain ei tue 8K-resoluution videonpurkua ja siitä loppuu tehot kesken.

1611.6.2015 19:11

Saataisiin edes suuri osa filmimateriaalista HD-aikakaudelle. Moni TV-sarja odottaa vielä remasterointia (Simpsonit, MacGyver, Myrskylinnut). Suomalaisista 35mm filmeistä ei taida olla yhtään 2K tai 4K skannauksia otettu? Siinä vaiheessa kun näyttömme riittää K8 tai K16 tarkkuuteen, Täällä pohjantähden alla ja Uuno Turhapurot ovat edelleen VHS-laatua.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto