AfterDawn: IT-alan uutiset

Netti katkesi koko Suomen alueella Elisan asiakkailta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 5.6.2015 14:32 Kommentteja (25)

Noin kello 10.30 alkanut toimintahäriö vaikutti kaikkiin kiinteisiin laajakaistaliittymiin, mobiililaajakaistayhteyksiin ja niitä käyttäviin palveluihin (esim. Elisa Viihde). Käyttäjälle toimintahäiriö näkyi käytännössä yhteyden hidastumisena tai katkeamisena kokonaan. Yhteys näyttää palanneen toimintakuntoon noin kello 14.20.

Viime vuoden marraskuussa Elisan verkossa oli myös laaja häiriö, jonka takia verkkopalveluiden käyttö ei onnistunut lainkaan tai se oli hyvin hidasta. Tutkimuksissa syyksi selvisi Lohjalla maata kaivanut kaivinkone, joka oli sohaissut kaivannossa kulkenutta tietoliikennekaapelia.

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

15.6.2015 15:14

Onneksi ei ole Elisa, kun siellä tuntuu olevan nettisensuurin lisäksi teknisiä ongelmia useita kertoja vuodessa.

25.6.2015 15:18

Ilmankos se vähän pätki.. mutta muuten kyllä tyytyväinen 12 euron hintaiseen 10/100 liittymään.

35.6.2015 15:49

Satakunnassa ei toimi vieläkään, ei netti eikä puhelin.

45.6.2015 15:52

Firmojen on tällaisten tilanteiden takia nykyään käytännössä pakko pitää toimipisteissään kahta nettiyhteyttä. Ja molemmat luonnollisesti eri operaattoreilta.

55.6.2015 17:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Onneksi ei ole Elisa, kun siellä tuntuu olevan nettisensuurin lisäksi teknisiä ongelmia useita kertoja vuodessa.
Jos nyt TPB:tä tarkoitat, niin sama homma Soneralla ja DNA:lla. Onhan ainakin tuolla Sonerallakin ollut vähän väliä ongelmia verkon kanssa. Jos nyt vuodessa muutamaan kertaan parin tunnin katkos, niin ei ainakaan itteä haittaa yhtään. Korjaavat kuitenkin nopeasti ja tiedottavat nykyisin ihan asiallisesti. Toimivuus muuten hyvä ja hinnat kohdillaan. Eikä ole mitään datakattoja kuten joillakin myös on.

Kaikilla varmasti joskus jonkin operaattorin kanssa ollut ongelmia yhteyksien kanssa. En väitä, että se on hyvä asia... mutta väistämätön. Ärsyttää nykyisin tuo ainainen "Onneks ei ole Elisa/Sonera/DNA" narina kun jotain tapahtuu. Ilman kyseisiä puljuja ei yhteydet olisi nykyisellä tasolla. Toki joku ihan muu olisi tullut varmasti tilalle ja sama valitus olisi siitäkin (jos siis ei kyseisiä puljuja olis olemassakaan).

Ei muuta, kuhan ärsytti ja pakko kommentoida. :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.6.2015 @ 17:49

Intel i7 6700 + Noctua NH-C12P SE14 | Asus Z170 Pro Gaming | Asus Strix GTX 970 DirectCU II OC | Kingston HyperX 16Gb DDR4 | Samsung 120gb 840 Evo SSD+Samsung Spinpoint F3 1T+WD Cavier Blue 1T | Nexus NX-6000 R3 | Win 10 Pro x64 | Super Flower SF-2000B-BK | LG Flatron E2381 | Logitech G105+G300 & Xbox 360 controller |
+ Lumia 930 & Acer Iconia B1-721 & Acer Aspire E1 (Win 10) & Xbox One

65.6.2015 18:28
Esa.Petman@Gmail.com
Vahvistamaton

Mikä katkos onko jo loppu vai vasta tulos ku mun liitymä on toiminut hyvin tähän asti Saunalahti tupla sim kaks netti yhen hinalla 20€ max 40 megaa tais olla samanlainen ku Nordean viime katkos et ei tulur koskaan mitään katkosta?

75.6.2015 19:32

Eniten näitä ongelmia taitaa tosiaan olla juuri Elisalla ?

85.6.2015 20:14

Eiköhän silläkin ole vaikutusta kun vedettäessä sähkökaapelia maahan matkan varrella katkesi tärkeä valokaapeli!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.6.2015 @ 20:18

95.6.2015 23:12

Se vaan nyt on niin, että operaattori kuin operaattori niin näitä pätkimisiä sattuu silloin tällöin. Kaikkia järjestelmiä ei taloudellisista syistä voi olla kahdennettuna, ja joskus niitä laiterikkoja/kaivurisankareita/sunmuita tapahtuu. Itsellä on ollut saunalahti varmaan 5 vuotta, enkä nyt muista koska tällainen vastaava katkos olisi ollut. Tätäkään en tällä kertaa edes huomannut ennen kun luin tämän uutisen. Kotona on soneran 110/5 kaapeli, eikä sekään ole kuin kerran pätkinyt, siinäkin vika oli taloyhtiön kaapelivahvarissa.

106.6.2015 1:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Se vaan nyt on niin, että operaattori kuin operaattori niin näitä pätkimisiä sattuu silloin tällöin. Kaikkia järjestelmiä ei taloudellisista syistä voi olla kahdennettuna, ja joskus niitä laiterikkoja/kaivurisankareita/sunmuita tapahtuu.
Periaatteessa ymmärrettävää että kaikkia järjestelmiä ei ole kahdennettu mutta nyt puhutaan yhdestä suomen suurimmasta operaattorista jonka KOKO SUOMEN verkko on maassa niin silloin on todellakin jossain jotain pahasti pielessä. Vaikka koko verkkoa ei olisikaan taloudellisesti järkevää kahdentaa niin missään tilanteessa ei koko verkko saisi mennä nurin vaan vain pieni osa siitä jos verkon topologia on järkevästi suunniteltu. Nyt näyttää että säästöjen nimissä on vedetty mutkat suoriksi eikä ole tehty kotiläksyjä - edes kustannussäästöt eivät selitä tällaista pelleilyä - eikä muuten ole eka kerta eli opiksi edellisistä virheistä ei ole otettu.

116.6.2015 8:32

Viestintäviraston pitäisi tehdä työnsä, eli valvoa operaattoreita. Tarvittaessa lätkäistä uhkasakkoja yhteyksien katkeamisesta.
Onhan tuo hieman naurettavaa,jos yhden piuhan katkeaminen kaataa koko operaattorin kaikki palvelut.

On ongelmia muillakin kuin elisalla noissa.

126.6.2015 9:14

Elisalla ei ollut häiriökartassa mitään tietoa asiasta. Ärsyttää kun aina vaietaan, eikä tiedoteta.
Ihmettleinkin miksi netti pätki muutaman kerran.


-Reko

136.6.2015 9:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Elisalla ei ollut häiriökartassa mitään tietoa asiasta. Ärsyttää kun aina vaietaan, eikä tiedoteta.

Valtakunnalliset häiriöt -osioon tuo ilmoitus tuli, mutta sekin voi olla hankalaa lukea, jos ainoa käytössä oleva yhteys on Elisan
http://corporate.elisa.fi/elisa-oyj/tie...disturbance-map

146.6.2015 10:29
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:
[
Valtakunnalliset häiriöt -osioon tuo ilmoitus tuli, mutta sekin voi olla hankalaa lukea, jos ainoa käytössä oleva yhteys on Elisan

Toimiko sivut Elisan ulkopuolelta, ainakin moni Elisan häiriö ja verkon tilaa kuvaava sivu oli tavoittamattomissa.

Osa varmaan tiedon löysi ensimmäisenä isojen tv/radio ja päivälehtien sivuilta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pera70:
Eniten näitä ongelmia taitaa tosiaan olla juuri Elisalla ?
Viimevuonna iso ulkomaanlikkenne häiriö. tänävuonna iso häiriö, iso operaattori niin ne koskettaa laajasti, mutta tiedä sitten mikä kärjessä milläkin mittarilla.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti harham:
Eiköhän silläkin ole vaikutusta kun vedettäessä sähkökaapelia maahan matkan varrella katkesi tärkeä valokaapeli!
Missä tuollaista on uutisoitu ? kaapeleita katkeilee jatkuvasti, mutta harvemmin ne koko maan yhteydet kaataa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti puheenjohtaja:

Periaatteessa ymmärrettävää että kaikkia järjestelmiä ei ole kahdennettu mutta nyt puhutaan yhdestä suomen suurimmasta operaattorista jonka KOKO SUOMEN verkko on maassa niin silloin on todellakin jossain jotain pahasti pielessä.

Millaista kahdennusta nut tarkoitat ? Yhden operaattorin sisällä kaksi toisistaan erillista operaattoria ? Mitä muuta se auttaa kuin sen että koko konsernin asiakkaista ehkä vain toinen puoli olisi vian alla.

Jos meinaat ettei siellä oli useampia reittejä js ns kahdennuksia, niin isoja pitkiä näkyviä häiriöitä olisi paljon tiheemmin.

156.6.2015 11:14

Tällaisissa tilanteissa operaattori voisi laittaa aivan kaikille asikkailleen jakoon vaikkapa tekstiviestin aiheesta. Jos verkko onkin nurin, niin jossain vaiheessa se monesti toimiikin sen pienen hetken kunnes taas kaatuu (kuten eilen ainakin itselläni) ja tässä välissä asikkaat kerkeäisivät vastaanottamaan tiedon, ettei vika olekaan omissa laitteissa.

166.6.2015 12:21

Eniten itseäni juuri ärsyttää tuo tiedottaminen tai paremminkin sen puute.
Itselläni kävi Soneran kansssa hetki sitten niin, että yhteydet katkesivat, no aikani odottelin, että jos olisi kyse jostain lyhyestä katkosta. Ei ollut lyhyt katkos. Soitin asiakaspalveluun (siihen tanan robottivastaajaan). Lopulta sain ihmisen langan päähän, hän ei tiennyt mistään häiriöistä mitään(ei ne soneran asiakaspalvelijat yleensä tiedäkkään mistään mitään) vaan alkoi syyllistävällä tyylillä vänkäämään, että vika on omassa vdsl purkissani. Ehdotti, että aletaan käymään läpi purkin asetuksia ja jne. jne. Loppujen lopuksi kyse oli jonkin verkkolaitteen rikkoutumisesta, jonka vaihtamiseen meni pari päivää ja vika todellakin kosketti muitakin kuin minua.

No vuodatukseni syy oli se, että eikö tosiaan noista verkkohäiriöistä tule mitään tietoa noille operaattoreiden asiakaspalvelijan *erkeleille, ennen kuin asiakas itse niistä ilmoittaa, vaikka kyseessä on laajaa aluetta koskeva häiriö.

176.6.2015 13:19

Mitähän tähän oikein sanoisi. On aina kurjaa jos yhteydet katkeavat laajemmalta, ne kuitenkin yleensä korjataan aika pian. Paljon kurjempaa on kun yhteydet tökkii jatkuvasti tai katkeavat jostain pienestä paikasta. Näiden korjaaminen voi kestää ikuisuuden.

Kyllä verkkolaitteiden rikkoutumisesta pitäisi tulla ilmoitus ISP:lle automaattivalvonnan kautta. Usein kuitenkin pienissä paikoissa asiasta tieto tulee asiakkaiden kautta nopeammin, johtuen ihan työajoista ja asioiden kriittisyydestä. Eli vaikka laitteet asian tietää niin ei ISP taida lähettää joka "pikku" asiaa aina henkilöä korjaamaan työajan ulkopuolella.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.6.2015 @ 13:20

186.6.2015 14:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mummipappa:
Eniten itseäni juuri ärsyttää tuo tiedottaminen tai paremminkin sen puute.
Itselläni kävi Soneran kansssa hetki sitten niin, että yhteydet katkesivat, no aikani odottelin, että jos olisi kyse jostain lyhyestä katkosta. Ei ollut lyhyt katkos. Soitin asiakaspalveluun (siihen tanan robottivastaajaan). Lopulta sain ihmisen langan päähän, hän ei tiennyt mistään häiriöistä mitään(ei ne soneran asiakaspalvelijat yleensä tiedäkkään mistään mitään) vaan alkoi syyllistävällä tyylillä vänkäämään, että vika on omassa vdsl purkissani. Ehdotti, että aletaan käymään läpi purkin asetuksia ja jne. jne. Loppujen lopuksi kyse oli jonkin verkkolaitteen rikkoutumisesta, jonka vaihtamiseen meni pari päivää ja vika todellakin kosketti muitakin kuin minua.

No vuodatukseni syy oli se, että eikö tosiaan noista verkkohäiriöistä tule mitään tietoa noille operaattoreiden asiakaspalvelijan *erkeleille, ennen kuin asiakas itse niistä ilmoittaa, vaikka kyseessä on laajaa aluetta koskeva häiriö.


Minun Sonera palvelusta saat aktivoitua häiriötiedotteet. Sillon tulee sms ja muistaakseni sähköpostikin jos heidän runkoverkossa tai esim liittymäsi dslamissa on verkkovika käynnissä. Se soneran robotti tekee myös sen puhelun aikana ainakin jossain valikossa tietyt testit sun liittymää kohtaa ja ilmottaa jos löytää vikaa.

196.6.2015 16:41

Sartuipa sopivasti, eilen alkoi saunan yhteyden käyttäminen, ja juuri ihmettelin mikä sitä saunalahtea nyt vaivaa kun ei suostu toimimaan ensimmäisenä päivänä edes hyvin...

206.6.2015 22:11

Tuolla ylempänä oli puhe kahdennuksesta ja vikailmoituksista. Sähkönsiirtoyhtiö Carunassa nuo toimii näin: Sähköjen katkettua tuli tekstari: vika havaittu.

30 min. myöhemmin toinen, joka kertoi että alueeni ei ole vian aiheuttaja, sähköt kytketty toista reittiä. Kuten olivatkin. Siis vaihtoehtoväylä eli kahdennettu.

Sähkökatko tappaa verkkoviralla toimivat modeemit, ja jatkuessaan sammuttavat myös 3/4 G akkuvarmistetut tukiasemat lähistöltä.

Sitten siirrytään verkkovierailujen maailmaan, josko kauempana toimisi joku. Kaista kapenee, mutta harvoin katkeaa tyystin.

Puhelinoperaattorilla ei ole väylää tiedottaa häiriöstä, mikäli oma verkko on down, jälkeenpäin olisi kai turhaakin?

217.6.2015 2:14

SWiis, mulla toi ilmeni siinä että netti kyllä toimi, mutta aina välillä jumittu ja sit katkesi.
Elisan häiriökartan googlasin netistä, mutta siinä tosiaan ei ollut mitään mainintaa, että täälläpäin olisi mitään ongelmia ollut. Eikä heillä löytynyt mitään muuta missä häiriöistä olisi ilmoitettu vaan heidän sivunsa ohjasi tuohon nimenomaiseen karttaan.
Ongelmaksi tuli tietysti se, että luulin nettitikkuni tai reitittimen olevan hajalla ja käynnistelin niitä ja tietokonetta yhä uudelleen. Sen takia tuo tiedottamisen puute ja vaikeneminen on hemmetin ärsyttävää politiikkaa. Elisa ilmeisesti pelkää menettävänsä asiakkaita tiedottamalla ongelmista.


-Reko

227.6.2015 6:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
SWiis, mulla toi ilmeni siinä että netti kyllä toimi, mutta aina välillä jumittu ja sit katkesi.
Elisan häiriökartan googlasin netistä, mutta siinä tosiaan ei ollut mitään mainintaa, että täälläpäin olisi mitään ongelmia ollut. Eikä heillä löytynyt mitään muuta missä häiriöistä olisi ilmoitettu vaan heidän sivunsa ohjasi tuohon nimenomaiseen karttaan.
Ongelmaksi tuli tietysti se, että luulin nettitikkuni tai reitittimen olevan hajalla ja käynnistelin niitä ja tietokonetta yhä uudelleen. Sen takia tuo tiedottamisen puute ja vaikeneminen on hemmetin ärsyttävää politiikkaa. Elisa ilmeisesti pelkää menettävänsä asiakkaita tiedottamalla ongelmista.

-----------------------------------
Tuskin,tiedottaminen kun luo luottamusta.Tiedottaa tosin ei voi,jos yhteys puuttuu.Tuskin kukaan vaihtaa operaattoria jonkun katkon vuoksi,niitä tapahtuu kaikille,samoista syistä.

237.6.2015 11:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Tuskin,tiedottaminen kun luo luottamusta.Tiedottaa tosin ei voi,jos yhteys puuttuu.
Mikä yhteys puuttui?
Ei kai kok Elisa ollut pimeenä tuon vian takia, kai niillä itsellä on kiinteät linjat ja netti toimi, ainakin niiden sivustot olivat yhä netissä.

-Reko

247.6.2015 13:37

Elisan tai saunlahden sivuille ei ollut pääsyä ainakaan saunalahden ADSL, 3G tai 4G liitymillä tässä taloudessa. Iltalehti ja ampparit sivusto latautuivat kun jaksoi odottaa ja itsekin sain ampparit sivuston kautta tiedon koko maan kattavasta ongelmasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2015 @ 13:40

2511.6.2015 10:34
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:

Mikä yhteys puuttui?
Ei kai kok Elisa ollut pimeenä tuon vian takia, kai niillä itsellä on kiinteät linjat ja netti toimi, ainakin niiden sivustot olivat yhä netissä.
Mitä tarkoitat kiinteällä linjalla, Elisan netti oli se mikä kärsi vikaa, eli taisi nimenomaan omaa olla ns kiinteällä puolella.

Elisan sivut oli myös kadoksissa ulkopuolelta, no silloin aika moni hoksaa että jotain suurempaa, mutta jos näky niin ongelma oli myös sieltä löytää vikatiedotetta.


Sen ymmärtää että firmat ei ihan ensimmäisenä lähde tekemään lehdistötiedotetta, ennen kuin tietävät että ongelma on sen "arvoinen" , lisäksi aikansa menee ennenkuin konsernin tiedotusvastaavat on saatu kiinni.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto