Vinkki: Chromen muistinkulutus murto-osaan aiemmasta pienellä lisäosalla

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 22.4.2015 17:34 Kommentteja (10)

Vinkki: Chromen muistinkulutus murto-osaan aiemmasta pienellä lisäosalla Googlen selain Chrome on alkanut pikkuhiljaa paisumaan kuin pullataikina ja käyttäjät valittelevatkin usein selainta muistirohmuksi. Tässä on osa totuutta, osa harhaa: myös verkkosivut ovat monimutkaistuneet valtavasti viime vuosinna ja lisäksi käyttäjät asentavat yhä enemmän ja enemmän lisäosia selaimiinsa, jotka nekin ajoittain hidastavat selaimen toimintaa.
Useilla selainta käyttävillä on tilanne se, että välilehtiä alkaa kertymään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Tämä korostuu, jos Chromessa on käytössä asetus, että jatketaan selaimen uudelleenavaamisen yhteydessä samasta tilasta kuin mihin jäätiin sen sulkeutuessa. Näin helposti monet "luenpas myöhemmin"-tyyliset välilehdet jäävät tavallaan "roikkumaan" auki turhaan, vieden sekä muistia että prosessoritehoja.

Chromelle löytyy kuitenkin - ehkä hieman ironisesti - lisäosa, joka korjaa ongelmaa varsin onnistuneesti: Tab Suspender.

Tab Suspenderin asetukset

Lisäosan asetuksista määritellään kuinka pitkän käyttämättömänä olleen ajan jälkeen välilehti "jäädytetään". Jos esim. välilehdellä ei ole käyty 15 minuuttiin, se voidaan jäädyttää, jolloin kyseisen välilehden vaatima Chrome-prosessi lakkautetaan kokonaan ja sen varaama muisti vapautetaan käyttöjärjestelmälle. Esim. tilanteessa, jossa selaimessa on auki viisikymmentä välilehteä ja niistä 40 seisoo koko päivän "tyhjän panttina", muistia saattaa vapautua helposti puolen gigatavunkin verran, avoinna olleiden sivujen sisällöstä ja luonteesta riippuen.

Ohjelmaan voidaan määritellä myös poikkeuksia, jolloin esim. Facebook voidaan pitää aktiivisena myös välilehdessä, jota ei juuri sillä hetkellä seurata - näin saadaan Facebook vilkuttamaan uusista ilmoituksista ja viesteistä, kun se muutoin "jäätyisi" taustalla ollessaan.

Tägit: Google Chrome
Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

122.4.2015 18:56

Vastaava lisäosa löytyy myös tulikettuun nimellä UnloadTab. Äärimmäisen hyödyllinen, etenkin tuolla poikkeusominaisuudella varustettuna.

222.4.2015 19:45

Kyllä se chrome aika kevyesti 10 gigaa käyttää. Ei tosin oo tullut ennen huomattua kun sen jälkeen kun poistin swap osion. Koneessa 8 gigaa muistia ja chrome rohmuaa kevyesti yksinään 7 gigaa. Käyttis vaatii oman osansa niin eipä siinä suuria tiloja jää muille ohjelmille. Osa syynä saattaa tietenkin olla chrome sovellukset joita kanssa on kännissä. Taitaapa nekin chrome nimellä olla. Hirveä määrä prosesseja chrome nimellä käynnissä tuppaa olemaan.

323.4.2015 07:06

Lainaus:
Osa syynä saattaa tietenkin olla chrome sovellukset joita kanssa on kännissä. Taitaapa nekin chrome nimellä olla. Hirveä määrä prosesseja chrome nimellä käynnissä tuppaa olemaan.

Chomessa on oma tehtävienhallinta josta näkee mitä prosesseja on käynnissä ja miten paljon ne käyttää muistia/prosessoria. Sinne pääsee painamalla SHIFT + ESC.

las ballenas son el camino

423.4.2015 10:15
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti r4gg4rs:
Kyllä se chrome aika kevyesti 10 gigaa käyttää.

Jos muistia on vapaana niin hyvä vaan että selain sitä hyväkseen käyttää.

Silloin kuse sitä ei ole reilusti ehkä jopa todella niukasti, silloin hyvät selaimet pärjää vähällä.

Lainaus:
Tämä korostuu, jos Chromessa on käytössä asetus, että jatketaan selaimen uudelleenavaamisen yhteydessä samasta tilasta kuin mihin jäätiin sen sulkeutuessa. Näin helposti monet "luenpas myöhemmin"-tyyliset välilehdet jäävät tavallaan "roikkumaan" auki turhaan, vieden sekä muistia että prosessoritehoja.

Selaimissa on eroja, osa oletuksena lataa välilehden muistiin vasta sitten kun se valitaan. Merkittävä resurssien säästö ja ongelmien vähentäjä jos sattuu käymään niin että joutuu selaimen uudestaan käynnistään.
Joissain selaimissa on vakion uutisen lisäosan tapainen ominaisuus, eli taustalla olevat välilehdet eivät ole aktiivisia, muistissa voi olla jos muistia on, mutta säästää muuten paljon rerusseja. Mutta vaatii sen valkolistauksen lisäksi myös muuten hyvän käyttöliittymä jolla voi yksittäisen taustavälilehden pitää aktiivisena. (jos esim seuraan jotain live juttua)

523.4.2015 11:26

En oikein edes käsitä miksi säilyttää niitä vanhoja asioita ollenkaan, miksei vain poista kaikki turha joka selaimen sulkeutumisen yhteydessä. Itselläni poistuu aina kaikki selaimen sulkeutumisen yhteydessä.

623.4.2015 15:17
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
En oikein edes käsitä miksi säilyttää niitä vanhoja asioita ollenkaan, miksei vain poista kaikki turha joka selaimen sulkeutumisen yhteydessä. Itselläni poistuu aina kaikki selaimen sulkeutumisen yhteydessä.
Jos selain kaatuu niin tärkeä ominaisuus, tai jos joutuu esim OSn päivityksen takia tietokoneen käynnistää, niin ei tarvi kirjanmerkkejä täytää kesken jäävän selailurupeaman takia.

Oma lukunsa on sitten he jotka tuppaavat sammutteleen selainta samutteleen harvasepäivä, niin kovasti vaivaloiseksi tulisi jos kirjanmerkeillä homma pitäisi hoitaa. Toki osassa selaimia on ominaisuus joilla voi pari klikkauksella kaikki avoimet sivut kirjanmerkkeihin lisätä, siitä tosin seuraa kirjnamerkistön paisuminen / täyttyminen kaikenmailman pidemmänpäälle turhalla.

727.4.2015 07:20

Eipä ollut oikein hyvä lisäosa.
Noin viikon oli käytössä mutta eilen paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan. Se kun jähmettää videoita aika lahjakkaasti, aina sekunniksi kerrallaan niin että ääni tulee ajallaan mutta kuva nykii. Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

827.4.2015 08:15
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
...paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan.
... Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

Sulla Windows Chromebookissa ?
Aika hyvät arvostelut ohjelma saanut, joten ehkä ongelmasi ei ole muilla.

Pistä kuitenkin palautetta.

927.4.2015 08:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
...paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan.
... Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

Sulla Windows Chromebookissa ?
Aika hyvät arvostelut ohjelma saanut, joten ehkä ongelmasi ei ole muilla.

Pistä kuitenkin palautetta.
Miten sä nyt tuosta ymmärsit että windows on chromebookissa?
Tarkoitin että windows koneissa tuo on pelannut ihan ok, mitä nyt chromea windowsilla käytänkään. Mutta chromebookilla ei.

1027.4.2015 09:30
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:

Miten sä nyt tuosta ymmärsit että windows on chromebookissa?

Ymmärsin väärin, eli että ilman tuota video-ongelmaa olisi ollut käyttökelpoinen Windowskoneissa. :-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
Mutta chromebookilla ei.
Kokeilitko "Very slow PC" täppää, kuvauksen perusteella voi auttaa videoiden nykymiseen joillain sivuilla .

ja video sivujen valkolistaamista ?,

Palikka on kyllä kankea välilehtien valkolistaamisessa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:

Tarkoitin että windows koneissa tuo on pelannut ihan ok

Ok, asia ymmärretty.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Google luopuu herkuista, seuraava Android on pelkkä kymppi Google luopuu herkuista, seuraava Android on pelkkä kymppi (22.8.2019 19:32)
Googlen mobiilikäyttöjärjestelmä pääsi jo viime vuonna kymmenen vuoden ikään ja tuon vuosikymmenen aikana olemme oppineet tuntemaan käyttöjärjestelmäversiot erityisesti herkullisten lisänimien avulla. ....
Samsung julkaisi Galaxy A30s ja Galaxy A50s puhelimet: 4000 mAh akku, 6.4 näyttö, sormenjälkilukija näytön alla Samsung julkaisi Galaxy A30s ja Galaxy A50s puhelimet: 4000 mAh akku, 6.4" näyttö, sormenjälkilukija näytön alla (22.8.2019 19:19)
Hiljattain Samsung julkaisi Galaxy A10s -puhelimen, joka on jatkoa Galaxy A10 -mallille. Nyt yritys julkaisi Galaxy A30s ja Galaxy A50s -puhelimet, jotka molemmat sisältävät 6.4" Super AMOLED ....
HyperX esitteli uusia tuotteita Gamescom-messuilla: pelihiiri, pelikuulokkeet, Aqua kytkin ja muuta HyperX esitteli uusia tuotteita Gamescom-messuilla: pelihiiri, pelikuulokkeet, Aqua kytkin ja muuta (22.8.2019 16:36)
Kingstonin esitteli vähän kaikenlaista uutta Gamescom-messuilla. Kingstonin omistama HyperX sai uudet HyperX Aqua -kytkimet, langattoman pelihiiren ja langattomat pelikuulokkeet. Lisäksi esiteltiin ....
Spotify haastettiin oikeuteen – Käyttää Eminemin musiikkia luvatta Spotify haastettiin oikeuteen – Käyttää Eminemin musiikkia luvatta (22.8.2019 08:28)
Eminemin rap-uran alkuvaiheen julkaisija Eight Mile Style on haastanut suoratoistopalvelu Spotifyn oikeuteen, kertoo The Hollywood Reporter. Haasteen mukaan Spotify ei ole hankkinut Eminemin ....
2 kommenttia
OnePlus TV paljastetaan aivan pian OnePlus TV paljastetaan aivan pian (22.8.2019 08:05)
OnePlus paljasti jo viime vuoden puolella, että yhtiö kehittää mobiililaitteiden lisäksi omaa älytelevisiota. Hankkeesta ei kuulunut pitkään yhtään mitään, mutta tänä kesänä huhut taas voimistuivat ....

Uutisarkisto