AfterDawn: IT-alan uutiset

Vinkki: Chromen muistinkulutus murto-osaan aiemmasta pienellä lisäosalla

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 22.4.2015 17:34 Kommentteja (10)

Vinkki: Chromen muistinkulutus murto-osaan aiemmasta pienellä lisäosalla Googlen selain Chrome on alkanut pikkuhiljaa paisumaan kuin pullataikina ja käyttäjät valittelevatkin usein selainta muistirohmuksi. Tässä on osa totuutta, osa harhaa: myös verkkosivut ovat monimutkaistuneet valtavasti viime vuosinna ja lisäksi käyttäjät asentavat yhä enemmän ja enemmän lisäosia selaimiinsa, jotka nekin ajoittain hidastavat selaimen toimintaa.
Useilla selainta käyttävillä on tilanne se, että välilehtiä alkaa kertymään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Tämä korostuu, jos Chromessa on käytössä asetus, että jatketaan selaimen uudelleenavaamisen yhteydessä samasta tilasta kuin mihin jäätiin sen sulkeutuessa. Näin helposti monet "luenpas myöhemmin"-tyyliset välilehdet jäävät tavallaan "roikkumaan" auki turhaan, vieden sekä muistia että prosessoritehoja.

Chromelle löytyy kuitenkin - ehkä hieman ironisesti - lisäosa, joka korjaa ongelmaa varsin onnistuneesti: Tab Suspender.

Tab Suspenderin asetukset

Lisäosan asetuksista määritellään kuinka pitkän käyttämättömänä olleen ajan jälkeen välilehti "jäädytetään". Jos esim. välilehdellä ei ole käyty 15 minuuttiin, se voidaan jäädyttää, jolloin kyseisen välilehden vaatima Chrome-prosessi lakkautetaan kokonaan ja sen varaama muisti vapautetaan käyttöjärjestelmälle. Esim. tilanteessa, jossa selaimessa on auki viisikymmentä välilehteä ja niistä 40 seisoo koko päivän "tyhjän panttina", muistia saattaa vapautua helposti puolen gigatavunkin verran, avoinna olleiden sivujen sisällöstä ja luonteesta riippuen.

Ohjelmaan voidaan määritellä myös poikkeuksia, jolloin esim. Facebook voidaan pitää aktiivisena myös välilehdessä, jota ei juuri sillä hetkellä seurata - näin saadaan Facebook vilkuttamaan uusista ilmoituksista ja viesteistä, kun se muutoin "jäätyisi" taustalla ollessaan.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

122.4.2015 18:56

Vastaava lisäosa löytyy myös tulikettuun nimellä UnloadTab. Äärimmäisen hyödyllinen, etenkin tuolla poikkeusominaisuudella varustettuna.

222.4.2015 19:45

Kyllä se chrome aika kevyesti 10 gigaa käyttää. Ei tosin oo tullut ennen huomattua kun sen jälkeen kun poistin swap osion. Koneessa 8 gigaa muistia ja chrome rohmuaa kevyesti yksinään 7 gigaa. Käyttis vaatii oman osansa niin eipä siinä suuria tiloja jää muille ohjelmille. Osa syynä saattaa tietenkin olla chrome sovellukset joita kanssa on kännissä. Taitaapa nekin chrome nimellä olla. Hirveä määrä prosesseja chrome nimellä käynnissä tuppaa olemaan.

323.4.2015 7:06

Lainaus:
Osa syynä saattaa tietenkin olla chrome sovellukset joita kanssa on kännissä. Taitaapa nekin chrome nimellä olla. Hirveä määrä prosesseja chrome nimellä käynnissä tuppaa olemaan.

Chomessa on oma tehtävienhallinta josta näkee mitä prosesseja on käynnissä ja miten paljon ne käyttää muistia/prosessoria. Sinne pääsee painamalla SHIFT + ESC.

las ballenas son el camino

423.4.2015 10:15
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti r4gg4rs:
Kyllä se chrome aika kevyesti 10 gigaa käyttää.

Jos muistia on vapaana niin hyvä vaan että selain sitä hyväkseen käyttää.

Silloin kuse sitä ei ole reilusti ehkä jopa todella niukasti, silloin hyvät selaimet pärjää vähällä.

Lainaus:
Tämä korostuu, jos Chromessa on käytössä asetus, että jatketaan selaimen uudelleenavaamisen yhteydessä samasta tilasta kuin mihin jäätiin sen sulkeutuessa. Näin helposti monet "luenpas myöhemmin"-tyyliset välilehdet jäävät tavallaan "roikkumaan" auki turhaan, vieden sekä muistia että prosessoritehoja.

Selaimissa on eroja, osa oletuksena lataa välilehden muistiin vasta sitten kun se valitaan. Merkittävä resurssien säästö ja ongelmien vähentäjä jos sattuu käymään niin että joutuu selaimen uudestaan käynnistään.
Joissain selaimissa on vakion uutisen lisäosan tapainen ominaisuus, eli taustalla olevat välilehdet eivät ole aktiivisia, muistissa voi olla jos muistia on, mutta säästää muuten paljon rerusseja. Mutta vaatii sen valkolistauksen lisäksi myös muuten hyvän käyttöliittymä jolla voi yksittäisen taustavälilehden pitää aktiivisena. (jos esim seuraan jotain live juttua)

523.4.2015 11:26

En oikein edes käsitä miksi säilyttää niitä vanhoja asioita ollenkaan, miksei vain poista kaikki turha joka selaimen sulkeutumisen yhteydessä. Itselläni poistuu aina kaikki selaimen sulkeutumisen yhteydessä.

623.4.2015 15:17
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
En oikein edes käsitä miksi säilyttää niitä vanhoja asioita ollenkaan, miksei vain poista kaikki turha joka selaimen sulkeutumisen yhteydessä. Itselläni poistuu aina kaikki selaimen sulkeutumisen yhteydessä.
Jos selain kaatuu niin tärkeä ominaisuus, tai jos joutuu esim OSn päivityksen takia tietokoneen käynnistää, niin ei tarvi kirjanmerkkejä täytää kesken jäävän selailurupeaman takia.

Oma lukunsa on sitten he jotka tuppaavat sammutteleen selainta samutteleen harvasepäivä, niin kovasti vaivaloiseksi tulisi jos kirjanmerkeillä homma pitäisi hoitaa. Toki osassa selaimia on ominaisuus joilla voi pari klikkauksella kaikki avoimet sivut kirjanmerkkeihin lisätä, siitä tosin seuraa kirjnamerkistön paisuminen / täyttyminen kaikenmailman pidemmänpäälle turhalla.

727.4.2015 7:20

Eipä ollut oikein hyvä lisäosa.
Noin viikon oli käytössä mutta eilen paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan. Se kun jähmettää videoita aika lahjakkaasti, aina sekunniksi kerrallaan niin että ääni tulee ajallaan mutta kuva nykii. Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

827.4.2015 8:15
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
...paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan.
... Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

Sulla Windows Chromebookissa ?
Aika hyvät arvostelut ohjelma saanut, joten ehkä ongelmasi ei ole muilla.

Pistä kuitenkin palautetta.

927.4.2015 8:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
...paikallistin chromebookin ongelman tähän lisäosaan.
... Harmi juttu, olisi ollut oikein käyttökelpoinene windows -koneissa.

Sulla Windows Chromebookissa ?
Aika hyvät arvostelut ohjelma saanut, joten ehkä ongelmasi ei ole muilla.

Pistä kuitenkin palautetta.
Miten sä nyt tuosta ymmärsit että windows on chromebookissa?
Tarkoitin että windows koneissa tuo on pelannut ihan ok, mitä nyt chromea windowsilla käytänkään. Mutta chromebookilla ei.

1027.4.2015 9:30
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:

Miten sä nyt tuosta ymmärsit että windows on chromebookissa?

Ymmärsin väärin, eli että ilman tuota video-ongelmaa olisi ollut käyttökelpoinen Windowskoneissa. :-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:
Mutta chromebookilla ei.
Kokeilitko "Very slow PC" täppää, kuvauksen perusteella voi auttaa videoiden nykymiseen joillain sivuilla .

ja video sivujen valkolistaamista ?,

Palikka on kyllä kankea välilehtien valkolistaamisessa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prezo:

Tarkoitin että windows koneissa tuo on pelannut ihan ok

Ok, asia ymmärretty.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....
Yhä useampi katsoo Netflixiä – Yhtiö kokee Fortniten suurempana uhkana kuin HBO:n Yhä useampi katsoo Netflixiä – Yhtiö kokee Fortniten suurempana uhkana kuin HBO:n (18.1.2019 14:22)
Netflix kasvatti tilaajamääriään 33% vuonna 2018 verrattuna edellisvuoteen selviää yhtiön julkaisemasta osavuosiraportista. Netflix ylitti ja alitti odotuksia vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä. ....
Epic Games julkaisi suuntaviivoja Fortniten kilpapelaamiselle Epic Games julkaisi suuntaviivoja Fortniten kilpapelaamiselle (18.1.2019 12:32)
Epic Games on julkaissut tulevaisuuden suuntaviivansa Fortniten kilpapelaamiselle. Epic Games on saanut runsaasti kritiikkiä suhtautumisestaan Fortniten kilpapelaamispuoleen. Kritiikkiä ....
Uno-korttipeli julkaistiin iPhonelle ja Androidille Uno-korttipeli julkaistiin iPhonelle ja Androidille (18.1.2019 10:30)
Legendaarinen korttipeli Uno on ilmestynyt nyt ilmaisena mobiilipelinä. Peliä voi pelata maailmanlaajuisesti niin iOS- kuin Android-laitteillakin. Oikeudet peliin omistava Mattel on aiemmin ....
1 kommentti
Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden (18.1.2019 09:46)
Microsoft on lähettänyt medialle kutsun MWC-messuille, jossa ohjelmistojätti aikoo kertoa uutisia toimitusjohtajansa voimin. Voisi siis olettaa, että kyseessä ei ole mistään turhanpäiväisestä tilaisuudesta. ....

Uutisarkisto