Testissä Microsoftin kilpailija Chromecastille

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 21.4.2015 18:07 Kommentteja (4)

Testissä Microsoftin kilpailija Chromecastille Saimme Microsoftilta testiin Wireless Display Adapterin (suom. langaton näyttösovitin), jonka usein sanotaan kilpailevan Googlen suositun Chromecast-laitteen kanssa. Vaikka tämä pitääkin osin paikkansa, niin laitteiden käyttämässä tekniikassa on kuitenkin merkittäviä eroja, eikä kyse siis kaikilta osin ole suorasta kilpailijasta.

Mistä on kyse?


Microsoft Wireless Display Adapter on seksikkäästi nimetty näyttökuvan jakamiseen tarkoitettu langaton mediatoistin. Sen kautta voi siis esimerkiksi jakaa puhelimensa näytön kuvan televisioon ja näyttää perheelle lomakuvia tai pyörittää Netflixiä. Adapterissa on HDMI-liitin, joka liitetään jonkin näytön porttiin, sekä USB-liitin, jonka kautta laite ottaa virtaa. Useimmissa televisioissa on käyttöön soveltuva USB-portti.

Noin 60 euron hintaan myytävä Wireless Display Adapter käyttää Miracast-tekniikka kuvan välittämiseen. Se on myös Intel WiDi-sertifioitu. Käyttöetäisyydeksi luvataan "jopa 7 metriä".

Käyttökokemukset


Microsoftin näyttösovitin on hitusen Chromecastia kookkaampi, mutta tuskin niin paljon että sillä olisi merkitystä. Pitkulaisen mustan lituskan toisessa päässä on HDMI-liitin ja toisessa päässä pienen johdon päässä USB-liitin. Toistimen käyttöönotto oli niin yksinkertaista kuin vain on mahdollista: kun laite on kytketty televisioon, riittää että kääntää oikealle kanavalle niin Microsoftin logo tulee ruutuun. Tämän jälkeen jonkin tuetun laitteen voi langattomasti liittää näyttämään kuvaa Adapterin kautta. Liitosprosessi riippuu ruutua jakavasta laitteesta. Itse testasin palikkaa kahden Android-laitteen (Asuksen edullinen tabletti ja Huawei Honor 4X) kanssa, sillä yksikään saatavilla olleesta kolmesta Lumia-puhelimesta ei Miracastia tukenut, mikä oli kieltämättä vähän takaperoista.

Yllätyin siitä, miten hyvin Microsoftin laite toimi suoratoistopalveluiden kanssa. Esimerkiksi Netflixin katsominen todella onnistui ainakin vielä noin 4 metrin etäisyydeltä, kuva oli terävää ja ääni synkkasi kuvan kanssa, joten pienestä viiveestä itse toistolaitteeseen ei ollut haittaa. Silloin tällöin tapahtui pientä pätkimistä, mutta laitan sen mututuntumalla enemmän tabletin kuin mediatoistimen piikkiin.

Wireless Display Adapterin ero Chromecastiin on se, että Chromecast ottaa itse yhteyden suoraan palveluun (nettiin) ja toistaa sisältöä, kun taas Microsoftin laite tarvitsee jatkuvasti yhteyden toistajalaitteeseen, jonka kautta data kiertää. Chromecastin käynnistäneen laitteen puolestaan voi vaikka sammuttaa. Tästä on etuja ja haittoja. Microsoftin laite tuntuu paremmin pystyvän toistamaan videota, mutta Chromecast tosiaan on suhteellisen riippumaton muista laitteista. Wireless Display Adapter ei kuitenkaan tarvitse ulkoista Wi-fi-yhteyttä, mistä plussaa.

Loppukaneetti


Microsoft on tuonut markkinoille hyvän laitteen, joka on siro ja toimii. Wireless Display Adapter on hyvä lisä toimistoihin, joissa on tarvetta heitellä mobiililaitteen ruudulta jotain isommalle näytölle, sekä myös kotikäyttöön, sillä läppäriltä saa jaettua ruudun vaikkapa suoratoistopalveluiden katsomista varten.


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

122.4.2015 00:18

Itsellä härveli käytössä myös. Kavereina Lumia 830 ja Surface 3 pro. Olen huomannut että Surfacen kautta katsoessa kuva nykii. Voisikohan WLAN-reititin ja sen käyttämät kanavat tms aiheuttaa jotain häiriötä? Jos niin mitenköhän asiaa saisi säädettyä? Netti tulee Huawein WLAN-mokkulan kautta...

222.4.2015 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OJ_Ghost:
Itsellä härveli käytössä myös. Kavereina Lumia 830 ja Surface 3 pro. Olen huomannut että Surfacen kautta katsoessa kuva nykii. Voisikohan WLAN-reititin ja sen käyttämät kanavat tms aiheuttaa jotain häiriötä? Jos niin mitenköhän asiaa saisi säädettyä? Netti tulee Huawein WLAN-mokkulan kautta...
Itsellä on käytössä Surface Pro 2:n kanssa, enkä ole koskaan havainnut tuollaista. Artikkelissa mainittua viivettä tietysti on, mutta grafiikka toistuu täysin ilman ongelmia. Äänessä joskus olen kuulevinani jonkinlaisen pienen häiriön joskus harvakseltaan.

Taidat siis olla oikeassa, että wlan kanavat on pielessä tms. Puhelimille löytyy yleensä "wifinuuskijoita" joilla näkee signaalitasot ja kanavat graafisesti. Lumian kanssa en osaa kyllä auttaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.4.2015 @ 22:19

323.4.2015 10:09

Kiitos vastauksesta qwerty83.
Mukava kuulla, että ongelmaa ei ole kaikilla.

Mulla tosiaan ääni tulee täysin ongelmitta, mutta kuva nykii hieman ja melko säännöllisesti, ikään kuin välistä jäisi aina joka neljäs kuva tms...

Lumian kautta toimii mun mielestä paremmin, joten vikaa voi olla myös Surface 3:n ajureissa tms. Netistä löyty juttua, että joillakin oli koko Miracast lakannut toimimasta alkuvuoden firmispäivityksen myötä...

Täytyy koittaa nuuskia WLANia. En vaan tosiaan tiedä voiko 4G-mokkulaa säätää lainkaan... Microsoftin adapteria ei ainakaan pysty.

423.4.2015 15:33
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OJ_Ghost:

Mulla tosiaan ääni tulee täysin ongelmitta, mutta kuva nykii hieman ja melko säännöllisesti, ikään kuin välistä jäisi aina joka neljäs kuva tms...

Jos ilmenee esim jollain videomatskulla, Tulee mieleen kuvataajuus ongelmat, samoja joita esim piuhalla. (esim 25-> 60 jne)

Jos näyttönä televisio niin tulosta ja telkan asetuksilla voi olla kuvaan isovaikutus yhdessä PCn asetuksesten kanssa. Suuremman tarkkuuden luulisi myös lisäävään riskejä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OJ_Ghost:

Lumian kautta toimii mun mielestä paremmin
Eri rauta, ja jos PCllä olet Wifi yhteydessä, niin se joissain kokoonpanoissa voi aiheuttaa enemmän ongelmia vs verkkoyhteys piuhalla (tai 3/4G modeemilla).
Tietenkin jos käyttöpaikalla on paljon vahvaa liikennettä 2,4Ghz alueella, niin ei se ainakaan helpota, mutta siitä kärsisi myös Lumia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OJ_Ghost:
Netistä löyty juttua, että joillakin oli koko Miracast lakannut toimimasta alkuvuoden firmispäivityksen myötä...
Tämä ei ehkä parhaita miracast/Widi purkkeja, PCllä osa on Widi pohjaisia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto