AfterDawn: IT-alan uutiset

Unohda 4K: HDR-ohjelmat tulevat Netflixiin ja Amazoniin tänä vuonna

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 11.4.2015 12:33 Kommentteja (9)

Unohda 4K: HDR-ohjelmat tulevat Netflixiin ja Amazoniin tänä vuonna Ultra HD ja 4K ovat olleet parin viime vuoden ajan isoja muotisanoja digitaalisessa videoissa, mutta tänä vuonna se on saamassa rinnalleen kilpailevan trendin: HDR.
Valokuvaajille HDR on jo täysin tuttua puuroa. Monet ovat todennäköisesti huomanneet, että esimerkiksi ikkunaa päin kuvattaessa ikkunasta näkyvä maisema näkyy hyvin, mutta taas sisätiloissa olevat kohteet ovat täysin mustia (tai toisin päin, sisätilojen kohteet näkyvät hyvin, mutta ikkuna palaa niin sanotusti puhki"). Ratkaisuksi kirkkaiden ja himmeiden valonlähteiden tasapainottamiseen on käytetty HDR-tekniikkaa.

Nyt samanlainen laajan dynaamisen alueen mahdollistava tekniikka on tulossa myös televisio-ohjelmiin Dolby Vision -nimisenä. Tekniikan avulla elokuviin ja peleihinkin saadaan väri-informaation lisäksi tallennettua tietoa kohteen kirkkaudesta, minkä ansiosta television kirkkautta voidaan säätää kullekin kohtaukselle sopivaksi.

Netflix ilmoitti jo aikaisemmin, että se aikoo tuottaa uuden Marco Polo -sarjan HDR-tekniikalla, mikä antoi luvan odottaa tekniikan tulevan oikeasti kaupalliseenkin käyttöön. Amazon on lähtenyt peesaamaan Netflixiä ja se lupaa tuoda omaan videopalveluunsa HDR-yhteensopivaa sisältöä myöhemmin tänä vuonna.

HDR-tekniikan hyödyntämiseen tarvitaan sisällön lisäksi myös yhteensopiva televisio. Ensimmäisten HDR-televisioiden on tarkoitus tulla myyntiin myöhemmin tänä vuonna.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

111.4.2015 12:59

Lainaus:
Monet ovat huomanneet todennäköisesti huomanneet, että

Tainnut tulla ajatuskatko kesken lausetta.

211.4.2015 13:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:
Lainaus:
Monet ovat huomanneet todennäköisesti huomanneet, että

Tainnut tulla ajatuskatko kesken lausetta.
Kiitos huomiosta, korjattu.

311.4.2015 13:31

En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?

411.4.2015 13:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?
Ei, perus RGB-pikseli voi näyttää 256 eri kirkkausarvoa, joten yhden kohtauksen ja toisen kohtauksen välinen maksimikirkkausero on sen 256 astetta. Dynaamisesti näytön taustavalon kirkkautta säätämällä näiden eri kohtausten välistä kirkkauseroa voidaan nostaa vielä paljon enemmän.

511.4.2015 14:39
talamus
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
En ihan tajunnu. Eikö "perus" OLED-telkkari riitä eri kirkkauksien esittämiseen? Tällöinhän tarvitaan vain muutoksia softaan?
Kyllä. Sikälimikäli laskentateho riittää.

HDRI:n voi ajatella siten, että RGB-arvojen 0..255 sijaan aletaankin käyttää floating pointteja 0..inf. (Todellisuus on monimutkaisempaa, mutta tämä on se pohjaidea. HDR mahdollistaa laajemmat valoarvot kuin 255 kpl.)

Monitorit eivät kuitenkaan kykene esittämään arvoja 0..inf, joten ruudulle pikselien valoarvot skaalataan jollain algoritmilla siten että yksityiskohdat erottuvat myös yli- ja alivalottuneissa kohdissa.

... ja tämän skaalauksen voi laskea etukäteen, ja rutata sitten ulos normi-0..255-RGB:tä. Mitään HDR-telkkaria ei tarvita. Tämän lisäksi, HDR-kuvia vaivaa usein tietynlainen "valjuus", kun kaikki on kuvassa samanarvoista.

JOS OIKEIN YMMÄRRÄN, niin HDR-telkkari osaa tehdä tuon skaalauksen 0..inf -> 0..255 television sisällä, joten kaukosäätimeen saadaan nappi "säädä valotusta ylös ja alas". Ketä tällainen kiinnostaa, se on mysteeri. 99 % kuluttajista jättää nupin asentoon "automatic", joka vastaa sitä, että joku laskisi tuon konversion etukäteen -- ja jolloin HDR-telkkaria ei tarvita.

611.4.2015 18:34

Voi olla hyvä ominaisuus joidenkin kohtausten zoomailuun, ellei sitten tuotannossa ole pidetty huoli, että mitään sopimatonta ei näy vaikka kuinka säätelisit. Ei muuta.


711.4.2015 20:26

Mutta eikö tuo ole täydentävä toiminto eikä kilpaileva formaatti?

811.4.2015 21:55

Minusta jotenkin nuo selitykset ontuu.

Ihan kuin 256 valoisuuseroa ei olisi riittävä ihmissilmälle. Ihmissilmä on tietääkseni aivan surkea erottamaan eri valoisuuseroja toisistaan. Kyse on minusta enemmän TV:n kyvystä näyttää asioita kuin siitä kuinka tarkkaa valoisuusarvoa käytetään.

Luulen että ongelma on siinä että mustaa ja kirkasta valkoista ei tahdo saada samanaikaisesti näytölle. Koska taustavalo vie mustan ja ilman taustavaloa ei tahdo saada kirkasta valkoista. Josta johtuen TV:ssä on usein se dynaaminen valoisuuden säätö mahdollisuus. Joka käytännössä kai tarkoittaa sitä että taustavaloa säädetään kuvan sisällön kirkkauden mukaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.4.2015 @ 21:59

911.4.2015 22:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti snaketus:
Voi olla hyvä ominaisuus joidenkin kohtausten zoomailuun, ellei sitten tuotannossa ole pidetty huoli, että mitään sopimatonta ei näy vaikka kuinka säätelisit. Ei muuta.
???

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto