AfterDawn: IT-alan uutiset

Nopeat mobiililaajakaistat yleistyvät ryminällä - täyttyykö tavoite?

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 18.3.2015 14:42 Kommentteja (4)

Nopeat mobiililaajakaistat yleistyvät ryminällä - täyttyykö tavoite?

Viestintäviraston mukaan vuoden 2014 aikana yli 30 megan mobiililaajakaistojen saatavuus Suomessa on parantunut noin 12 prosenttia.
Mobiilidataa käytetään Suomessa maailman eniten ja se näyttää heijastelevan myös liittymien nopeuksiin. Viestintäviraston mukaan matkaviestinverkossa toteutuettujen nopeiden laajakaistojen saatavuusalue kattaa jo noin 95 prosenttia suomalaisista.

Mobiilidatan käyttö tulee jatkossa kasvamaan entisestään. Sitä tukemaan tarvitaan kuitenkin vielä myös kiinteitä verkkoja. Suomessa vuoden 2014 lopussa kiinteät yli 30 Mbit/s -laajakaistaliittymät tavoittivat 81 prosenttia kotitalouksista. Valokuitukin on ehditty jo vetää noin 53 prosenttiin talouksista.

Suomi on näiden lukujen valossa hyvällä mallilla mitä EU:n tavoitteeseen tulee. Euroopan komissio on digitaalisessa agendassaan määritellyt tavoitteeksi, että jokaisella eurooppalaisella olisi vuoteen 2020 mennessä saatavilla 30 Mbit/s -laajakaistaliittymä. Suomen oman hallituksen vuonna 2008 asettama tavoite oli saada 100 megan yhteys "lähes kaikkien saataville" vuoden 2015 loppuun mennessä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

118.3.2015 15:18

700 mhz auleet tulee vielä kolmelle operaattorille jolla jo 800 mhz niin varmasti 2020 luulisi melkein sadalla prosentilla mahdollisuus 30 mbit/s nopeuteen ja 5g tekniikka hoitaa loputkin.

Aika turhaa ruveta enää investointeja laittamaan valokuituun kun 5g vetää vasteajat alas joka suurin heikkous 4g(lte) vs valokuitu ja halvemmalla saa niin kuluttajille, kunnille, valtiolle kuin yrityksillekin, joten marginaalinen pelaajien ryhmä joille ei lte riitä voivat nyt ostaa kalliilla valokuidun ja muutaman vuoden päästä huomata sen olevankin aika turha, tosin joissakin paikoissa operaattorit jopa ilmaiseksi tarjonneet liittymistä, varmaankin valtion ja kuntien tuet loppumassa...

Kaukojunien ja isojen valtateiden varrella vielä ainakin katveauleita joiden toivoisi poistuvan jo 700 mhz siirryttäessä, kuten myös harvemmin asutetuilta seuduilta.


218.3.2015 16:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:
700 mhz auleet tulee vielä kolmelle operaattorille jolla jo 800 mhz niin varmasti 2020 luulisi melkein sadalla prosentilla mahdollisuus 30 mbit/s nopeuteen ja 5g tekniikka hoitaa loputkin.

Aika turhaa ruveta enää investointeja laittamaan valokuituun kun 5g vetää vasteajat alas joka suurin heikkous 4g(lte) vs valokuitu ja halvemmalla saa niin kuluttajille, kunnille, valtiolle kuin yrityksillekin, joten marginaalinen pelaajien ryhmä joille ei lte riitä voivat nyt ostaa kalliilla valokuidun ja muutaman vuoden päästä huomata sen olevankin aika turha, tosin joissakin paikoissa operaattorit jopa ilmaiseksi tarjonneet liittymistä, varmaankin valtion ja kuntien tuet loppumassa...

Kaukojunien ja isojen valtateiden varrella vielä ainakin katveauleita joiden toivoisi poistuvan jo 700 mhz siirryttäessä, kuten myös harvemmin asutetuilta seuduilta.


Itse en oikein tästä "langattomasta" hypestä innostu. 4G (eikä aina 3G) toimi täällä vieläkään, vaikka operaattorit sitä jaksavat mainostaa kovasti. Piuha on aina piuha, jos sen voisi jotenkin ylivoimasesti päihittää niin eiköhän se olis jo tapahtunu.

318.3.2015 16:47

Varmaat tarkoitetaan että nopeiden mobiilikaistojen myynti on laajentunut 12%.

Sillä se että myydään jotain ei tarkoita että se kuluttaja saa sitä mitä myydään. Voisivat ihan yhtähyvin myydä 100Gbits mobiilikaistoja mutta ei se tarkoita että se on enempää kuin 5Mbits. Useimmat noista mobiilikaistoista on monin tavoin rajoitettuja ja hyvin harva kuluttaja näissä asioissa oikeasti saa sitä mitä myydään.

420.3.2015 10:55
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Suomessa vuoden 2014 lopussa kiinteät yli 30 Mbit/s -laajakaistaliittymät tavoittivat 81 prosenttia kotitalouksista.


KaapeliTV verkko taitaa tuosta kattaa suurimman osan.
Lainaus:
Valokuitukin on ehditty jo vetää noin 53 prosenttiin talouksista.


Tämä prosentti kuullostaa suorastaan uskomattomalta, jokin väitettätukeva lähde olisi kiva

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:
700 mhz auleet tulee vielä kolmelle operaattorille jolla jo 800 mhz niin varmasti 2020 luulisi melkein sadalla prosentilla mahdollisuus 30 mbit/s nopeuteen ja 5g tekniikka hoitaa loputkin.

Lisä taajuudet tuo lisää radiokaistaa, mutta peittoalue pitää rakentaa, eli lisätaajuudet ei tuo peittoa. Paitsi jos ne saadaan huutokaupauttua sellaisin ehdoin jotka pakottaa 99,9 peittoon.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jjon:

Itse en oikein tästä "langattomasta" hypestä innostu. 4G (eikä aina 3G) toimi täällä vieläkään, vaikka operaattorit sitä jaksavat mainostaa kovasti. Piuha on aina piuha, jos sen voisi jotenkin ylivoimasesti päihittää niin eiköhän se olis jo tapahtunu.

Ylivoimaisesti piuha ei ole korvaantunut, mutta 2000 luvulla paljon, ensin puhekaistassa, ja entistä useammin laajakaistassa.

Kummallakkin on vahvuutensa.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Varmaat tarkoitetaan että nopeiden mobiilikaistojen myynti on laajentunut 12%.

Sillä se että myydään jotain ei tarkoita että se kuluttaja saa sitä mitä myydään. .

En tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta vuodessa parissa 4G mobiililaajakaistojen "hyvät" peittoalueet on kasvaneet rankasti, joissa siis ihan käytännön nopeudet voi huidellä 50 nurkilla, laatu parantunut niin paljon että hyviä ADSL liittymiä vaihdettu 4G liittymiksi, samoin huonoja kaapeliliittymiä.

Jaetussa, liikkuvassakaistassa, aliman prioriteetin liittymillä toki vaara ruuhkasta on todellinen, paljon suurempi kuin privaateilla kiinteillä. voi hävitä jopa kaapeliyhteyksille.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Voisivat ihan yhtähyvin myydä 100Gbits mobiilikaistoja mutta ei se tarkoita että se on enempää kuin 5Mbits.

Ei voi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Useimmat noista mobiilikaistoista on monin tavoin rajoitettuja ja hyvin harva kuluttaja näissä asioissa oikeasti saa sitä mitä myydään.

Saavat mitä myydään ,tai ainakin pitäisi saada.
Mutta se on totta että moni mobiililaajaista tuote on internetyhteytenä paljon rajoitetumpi kuin ns kiinteälaajakaista, jos ei puhuta liikkuvuudesta, jossa kiinteä arvoton. sen wifin kantaman ulkopuolella.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto