AfterDawn: IT-alan uutiset

Imagelta rohkea väite: Facebook kuuntelee yksityisiä keskustelujasi salaa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 10.3.2015 17:39 Kommentteja (4)

Imagelta rohkea väite: Facebook kuuntelee yksityisiä keskustelujasi salaa Facebookin älypuhelinsovellukset tarkkailevat käyttäjiensä keskusteluja puhelimen mikrofonin kautta, väittää Image omaan testiinsä perustuen.
Image testasi asiaa käymällä Android-puhelimen äärellä keskusteluja, joiden teemoihin kuuluivat muun muassa yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, koulukiusaaminen ja naisyrittäjyys. Keskustelujen jälkeen Facebook-sovelluksen uutisvirtaan kerrottiin ilmestyneen mainoksia, jotka liittyivät näihin puheenaiheisiin. Puhelimen etäisyyttä keskustelijoista vaihdeltiin testin aikana ja sovellus näytti noukkivan avainsanoja myös useiden metrienkin päästä.

Jutusta ei ilmene, että voisiko mainosehdotusten taustalla olla muita tekijöitä (ts. miten muut kohdennusmenetelmät on suljettu pois laskuista): ovatko keskustelijat esimerkiksi tykänneet keskustelujen aihepiiriin kuuluvista kohteista / uutisista Facebookissa tai ovatko he vierailleet teemaan liittyvillä verkkosivustolla (Facebook kohdentaa mainoksia myös nettisivujen evästeiden ja kolmansien osapuolien sovellusten tarjoaman datan perusteella).

Facebook mahdollisti viime toukokuussa mikrofonin käytön tilapäivitysten luomisessa (esittelyvideo alla): Facebook-sovellus kuuntelee mikrofonin avulla mitä TV-ohjelmaa katsot tai mitä musiikkikappaletta kuuntelet. Image epäilee tämän ominaisuuden olevan mainoskohdennusten taustalla.

Ominaisuus toimii kuitenkin vain Yhdysvalloissa ja se pitää laittaa erikseen päälle (ts. se ei ole oletuksena päällä). Lisäksi mikrofoni aktivoituu vasta kun käyttäjä on aloittanut tilapäivityksen kirjoittamisen, mikrofonia ei pidetä jatkuvasti päällä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

110.3.2015 17:55

Päivänselvä asiahan tämä on ollut ensimmäisestä päivästä lähtien. Ei sillä, etteikö tuota käyttää voisi, mutta oman harkinnan mukaan kelaa mitä yksityisasioitaan sinne kannattaa laulaa.

210.3.2015 23:02

onneksi ihmisillä ei ole koskaan mitään salattavaa niin tällaiset voi painaa villaisella

311.3.2015 2:47

Lueskelin muistaakseni että muut tahot ei oo onnistunu toistamaan tätä väitettyä ominaisuutta.
Itseä ei tosin haittaa vaikka KONE kuuntelisikin ja prosessoisisi puhetta, mutta kyllä siitäkin pitäisi olla selvä maininta, että puhettasi voidaan automatisoidusti prosessoida mainontatarkoitukseen.

411.3.2015 10:30

Kone kuuntelee vain mainostarkoituksiin on harhaanjohtava käsite, joka luo turvallisuuden tunnetta joka perustuu pelkkään olettamukseen.

Kun joku sanoo että näin tapahtuu niin pitää ymmärtää enemmän kuin se mitä sanotaan. Ensinnäkin suhtautua kriittisesti itse asiaan eli sen totuudenperäisyyteen. Mutta myös miettiä että jos näin tapahtuu niin mitä muuta sillä kuuntelulla voi tehdä kuin pelkkää kohdistettua mainontaa. Pitää ymmärtää teknologian mahdollisuudet eli mitä sillä voi myös tehdä, ei pelkästään sitä mitä sen väitetään tekevän. Julkisuus on usein saatu näyttämään kauniimmalta kuin mitä siellä selän takana oikeasti tapahtuu.

Jos ihmiset kuvittelee että heidän puheella ei ole merkitystä niin miettikää että me ihmiset ja meidän puheemme on kaiken tiedon perusta. Olette töissä jossain ja puhutte työasioita vapaa-ajalla niin voitte paljastaa "vahingossa" tietoa joka on yrityksenne kilpailijalle hyödyllistä. Puhutte kaverille mitä meinaatte tehdä tai mistä pidätte. Teillä oli joku idea tai aate jonka sanoitte ääneen jne.. Kun on riittävästi tietoa ihmisistä ja asioista niin sillä pystyy muokkaamaan koko liiketalousmaailmaa, etenkin jos on rahaa toteuttaa asioita. Tieto on valtaa ja mahdollisuus tehdä rahaa.

Jos taas luulette että teidän yksityisyydellä ei ole merkitystä niin katsokaa muutama dokumenttiohjelma jossa ihmisten identiteetti on varastettu ja mitä siitä on seurannut näiden elämään. Identiteetti varkaus perustuu siihen että joku tuntee ja tietää teistä riittävästi. Eli ongelma ei ole se että olisi salattavaa, koska kaikilla on asioita joita eivät halua julkisuuteen, vaan ongelma on että yksityistä tietoa voidaan väärinkäyttää sinua vastaan. Joten on parempi suojautua potentiaalisia yksityisyysloukkauksia vastaan kuin kärsiä seuraukset, jotka voi olla vakavempia kuin osasit odottaa.

Kaikella tiedolla on aina merkitystä jollekin ja kaikilla teoilla on aina seurauksia. Joskus se että ei tee jotain tai on välinpitämätön, voi olla vakavampaa seurauksiltaan. Joten miettikää tarkasti Teihin itseenne kohdistuvia valintojanne, älkää vähätelkö asioiden merkitystä tai seurauksia. Koska tietämättömyys ja välinpitämättömyys ei turvaa Teitä asioilta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2015 @ 10:52

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto