AfterDawn: IT-alan uutiset

Oletko tehnyt ostoksia netissä? Helppo kikka voi paljastaa kotisoitteesi

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 25.2.2015 16:17 Kommentteja (10)

Oletko tehnyt ostoksia netissä? Helppo kikka voi paljastaa kotisoitteesi Markus Jansson on pistänyt blogissaan merkille kuinka helposti verkkokauppojen suosiman Klarna-laskutuspalvelun kautta voidaan onkia tuntemattomien ihmisten nimet, kotiosoite ja osittainen puhelinnumero.
Tietojen onkimiseen tarvitaan vain kohteen sähköpostiosoite ja helposti arvattava postinumero, jotka syötetään kun verkkokauppa kysyy "kassalla" Klarna-tietojasi. Tiedot paljastuvat jos olet joskus maksanut ostoksesi Klarnan kautta, sinun ei ole tarvinnut erikseen rekisteröityä mihinkään.

Klarnan puolustukseksi on kuitenkin todettava, että (yli 15-vuotiaiden) osoitetiedot saa selville pelkän nimenkin avulla Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta 1,24 euron kappalehintaan, mikäli tietojen luovutusta ei ole erikseen kielletty. Osoite ei siis ole mikään salainen tieto.

Monilta Klarnan avulla nettiostoksia tehneiltä on kuitenkin todennäköisesti jäänyt huomaamatta, että jos oman kotiosoitteen haluaa pitää suojassa, pitää sitä varten erikseen luoda PIN-koodi. Koodin luomiseen löytyy usein linkki verkkokauppojen kassasivun alareunasta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

125.2.2015 16:47
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Klarnan puolustukseksi on kuitenkin todettava, että (yli 15-vuotiaiden) osoitetiedot saa selville pelkän nimenkin avulla Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta 1,24 euron kappalehintaan, mikäli tietojen luovutusta ei ole erikseen kielletty. Osoite ei siis ole mikään salainen tieto.

Ei taida tuolta irrota nimeä ja osoite pelkällä sähköpostiositteella ja postinumerolla.


Ja oikeuttaako ko. tietoja antamaan vaikka ei olisi ns salainen nimi/osoite. Siinä samalla kerrotaan myös että hän on ko firman asiakas.

225.2.2015 16:57
spam
Vahvistamaton

Klarnan sivuilla on hyvä video miten homma toimii, ja selvästi näkyy että tietoisesti voivat näyttää väärät tiedot, ("väärä henkilö" nappi sitä varten.)

Videosta herää vielä pahempia epäilys, koska mainostavat ettei muita tietoa tarvitse täyttää.... kuin sähköpostiosoite ja postinumero...

325.2.2015 21:28

Tuo on ihan kiva ominaisuus, mutta:
1) Paljastaa tosiaan Klarnan asiakasrekisteriä.
2) Jos on kieltänyt osoitetietojen luovutuksen vrk:sta, niin tuo vähän syö sitä...


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

425.2.2015 22:17

S-pankki ja sit tämä. Suunnattomasti ärsyttää noiden yritysten asenne tälläisissä tapauksissa. Jos pelkona olisi kunnollinen sakko tai rangaistus yritykset pitäisivät huolta siitä että kunnoittaisivat toiminnassaan asiakkaitaan ja muita ihmisiä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.2.2015 @ 22:18

526.2.2015 0:32

Bonniersin sivulla pääsee myös muuttelemaan tilaajatietoja, kunhan tietää sähköpostiosoitteen (joka on käyttäjätunnus) ja postinumeron (joka on salasana), joten ilmeisesti kyse on ruotsalaisten verkkokauppojen vakiintuneesta rekisteröitymistavasta.

626.2.2015 8:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Bonniersin sivulla pääsee myös muuttelemaan tilaajatietoja, kunhan tietää sähköpostiosoitteen (joka on käyttäjätunnus) ja postinumeron (joka on salasana), joten ilmeisesti kyse on ruotsalaisten verkkokauppojen vakiintuneesta rekisteröitymistavasta.

Postinumero salasanana toimii myös Home Entertainmentin sivuilla, tosin siellä (onneksi) käyttäjätunnus on sentään asiakasnumero.
Joskin kyllähän senkin raa'alla voimalla arvaa.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

726.2.2015 9:00

Muistan kun aikanaan Ekan (siwa,valintatalo ynm...) bonuskorttisivuilla pystyi tekemään saman, siellä kortit olivat muistaakseni vielä helpossa numerojärjestyksessä.

Laittoi vain sivuilla bonustarkistusriville kortin loppunumeron hieman eri tavalla kuin omansa niin näki tuntemattomien ruokakauppaostosten hintoja ja bonustietoja, mukana oli tietenkin nimet ja osoitteet :)

Muistaisin vielä että sivu ei ollut edes salattu, eikä sivulle tarvinnut rekisteröityä minkään tunnuksen taakse, tiedot olivat siten käytännössä kaikkien saatavilla, rajoituksena vain siis se että korttinumero piti arvata :)

Joskus kaikki oli niin iloisen yksinkertaista ;)

826.2.2015 9:28
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

2) Jos on kieltänyt osoitetietojen luovutuksen vrk:sta, niin tuo vähän syö sitä...

Mutta silloin pitää tietää nimi ja postinumero.
Nyt tuo kertoo sähköpostiosoitteen perusteella nimen (ja asiakkuuden / osoitteen) jos postinumeron tietää.
Eli jos joku haluaa selvittää "anonyymin" sähköpostiosoitteen haltijan nimen, niin tuolta kannattaa kokeilla. kaupanpäälle saa osoitteenkin ja osan puhelinnumerosta.

...
Klarnan sivuilla on tiedote, puhuvat että heidän ehtojen mukaan mennään ...

926.2.2015 16:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Postinumero salasanana toimii myös Home Entertainmentin sivuilla, tosin siellä (onneksi) käyttäjätunnus on sentään asiakasnumero.
Joskin kyllähän senkin raa'alla voimalla arvaa.


...ja se jäsennumero näkyy sopivasti siellä lehden takasivulla. Esim. lehdenjakajilla hyvä tilaisuus tehdä jäynää vihamiehilleen... ottaa vaan numeron talteen lehdestä ja sitten vaan tekemään jäynää ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.2.2015 @ 16:39

1027.2.2015 18:41

Lainaus:
Monilta Klarnan avulla nettiostoksia tehneiltä on kuitenkin todennäköisesti jäänyt huomaamatta, että jos oman kotiosoitteen haluaa pitää suojassa, pitää sitä varten erikseen luoda PIN-koodi. Koodin luomiseen löytyy usein linkki verkkokauppojen kassasivun alareunasta.
Se vain, etten koskaan ole ollutkaan klarnan asiakas. Ainakaan tietoisesti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto