AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft avaa OneDrive -tallennuspalvelunsa rajapinnat kehittäjille

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 25.2.2015 09:08 Kommentteja (11)

Joko nyt Dropbox kohtaa voittajansa? Microsoft ja muut ilmaista tallennustilaa kehittävät tahot ovat katselleet kateellisina jo vuosien ajan Dropboxin nousukiitoa kohti ylivoimaista pilvitallennuspalveluiden ykkössijaa. Useat firmat ovat yrittäneet taklata Dropboxia sen jalustalta tarjoamalla laajempaa ilmaista tallennustilaa, erilaisia ominaisuuksia ja jopa lupauksilla NSA:n välttelystä. Kaikki ovat epäonnistuneet.
Microsoft on nyt kuitenkin päättänyt pistää kaiken peliin: yhtiö alkoi viime viikolla tarjoamaan OneDrive-palvelunsa käyttäjille 100 gigatavua ilmaista tallennustilaa, kun samaan aikaan Dropbox tarjoaa käyttäjilleen ilmaiseksi 2 gigatavua tallennustilaa.

Nyt yhtiö on tarttumassa vihdoin siihen suurimpaan jäljelläolevaan ongelmaan: Dropbox on saatavilla käytännössä kaikilla mahdollisilla käyttöjärjestelmäalustoilla ja tuhannet mitä mielikuvituksellisimmat sovellukset tukevat sitä suoraan omista sovelluksistaan. Voidaan sanoa, että jos käyttöjärjestelmälle ei löydy virallista Dropbox-sovellusta, ainakin sille löytyy kolmannen osapuolen versio. Samoin lähes kaikki tallennusta tarvivat mobiilisovellukset, jne tukevat suoraan Dropboxiin tallentamista.
Nyt Microsoft on päättänyt avata OneDriven API-ohjelmointirajapinnat, toivoen että kehittäjät alkaisivat tukemaan samaan malliin myös yhtiön omaa tallennuspalvelua. API aukeaa kehittäjien käyttöön tänään, joten on todennäköistä että jo lähikuukausina tullaan näkemään vyöry OneDrivea tukevia sovelluksia ja ratkaisuja, niin työpöydällä kuin mobiilissakin.

Näyttääkin pian siltä, että enää Dropboxin mainio "Copy Public Link"-ominaisuus on vielä muilta isoilta kilpailijoilta toteuttamatta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

125.2.2015 10:02
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
joten on todennäköistä että jo lähikuukausina tullaan näkemään vyöry OneDrivea tukevia sovelluksia ja ratkaisuja, niin työpöydällä kuin mobiilissakin.

Uusi API tuskin vähentää kiinnostusta, mutta näkisin uusia juttuja vauhdittavana tekijänä tuon OneDriven veloituksettoman tilan koon ja ison tilan edullisuuden. No tietenkin parantunut isojen tiedostojen käsittely/tuki on hyödyntämisen edellytys.

Jos ei nyt ihan vyöryä, niin olisi kiva nähdä edes muutamia uusia juttuja, noiden vanhojen perinteisten jatkoksi.


Lainaus:
Näyttääkin pian siltä, että enää Dropboxin mainio "Copy Public Link"-ominaisuus on vielä muilta isoilta kilpailijoilta toteuttamatta.

Millälailla mainio vs muut?


Monissa näissä ns kivoissa pilvitallunnuspalveluissa tuppaa nuo URLit oleen aivan jotain muuta kuin suorialinkkejä itse tiedostoon, Mutta eikös juuri SKydrivessä saanut suoran (osaan?) ja Dropboxissa ei.


OneDriveen seuraavaan API päivitykseen toivoisi FTP, WebDav tuen.

225.2.2015 14:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Monissa näissä ns kivoissa pilvitallunnuspalveluissa tuppaa nuo URLit oleen aivan jotain muuta kuin suorialinkkejä itse tiedostoon, Mutta eikös juuri SKydrivessä saanut suoran (osaan?) ja Dropboxissa ei.
Dropboxissa se filejen jako kelle vaan on niin kätevä, kun heität tiedoston vaan Public-hakemistoon ihan Windowsin tiedostonhallinnassa ja sitten RMB:llä nappaat "Copy public link" ja se on suoraan kelle tahansa jaettava linkki em. tiedostoon. Tuota tulee käytettyä kymmeniä kertoja päivässä.

325.2.2015 15:00
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
ja sitten RMB:llä nappaat "Copy public link" ja se on suoraan kelle tahansa jaettava linkki em. tiedostoon.

Tarkoitatko RMBllä hiiren kakkosnappia ?

Se näppärä, eikä pelkästään DropBoxin winkkari versiossa.

OneDriven OSX asiakasohjelmasta taitaa moinen puuttua kokonaan (kakkosnappi). Vaikka sinänsä OneDrive julksia URLeja tukeea


Mutta URL ei suoraan itse tiedostoon. (no ei kaikkia häiritse),.


Onedriven PC asiakasohjelmissa (joka synkkää tiedostonhallintaa) taitaa edelleen puuttua muiden sulle jakamat kansiot. DropBoxissa ominaisuus on kai ollut alusta asti ? WPhen Onedriveen se kai tullut hiljan (en varma)

425.2.2015 16:59

One drive on itsellä koulu hommissa käytössä päivittäin. Jotkut asiat toimii kuin rasvattu salama, mutta jotkut eivät toimi sitten ihan millään. Puolet sivustosta tuntuu olevan betaa.

525.2.2015 17:55

Toi 100gb on vain 2 vuodeksi, jonka olisi voinut mainita uutisessakin.. Vai onko tää joku Microsoftin maksama mainosuutinen?

625.2.2015 17:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jouga187:
Toi 100gb on vain 2 vuodeksi, jonka olisi voinut mainita uutisessakin.. Vai onko tää joku Microsoftin maksama mainosuutinen?
Aiheesta kertovassa meidän uutisessa, johon linkattiin artikkelissa, tuosta kerrotaan selkeästikin. Tässä uutisen pihvi oli API-rajapinnan aukeaminen, siksi em. uutiseen vain viitattiin.

725.2.2015 18:26

toi copy public link on ainoa hyvä asia dropboxissa onedriveen verrattuna. Cloudshotilla screenshotti ja linkki tiedostoon tapahtuu sekunneissa. Mutta koska se ei pärjää mitenkään muuten onedrivelle (2gb, mitä vittua jätkät) niin joutuu muutaman sekunnin enemmän tuhlaamaan aikaansa kyseiseen toimenpiteeseen onedrivessä.

Mutta luulisi että API:n auettua tämä on ensimmäinen fixi mitä tullaan näkemään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.2.2015 @ 18:27

825.2.2015 22:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Monissa näissä ns kivoissa pilvitallunnuspalveluissa tuppaa nuo URLit oleen aivan jotain muuta kuin suorialinkkejä itse tiedostoon, Mutta eikös juuri SKydrivessä saanut suoran (osaan?) ja Dropboxissa ei.
Dropboxissa se filejen jako kelle vaan on niin kätevä, kun heität tiedoston vaan Public-hakemistoon ihan Windowsin tiedostonhallinnassa ja sitten RMB:llä nappaat "Copy public link" ja se on suoraan kelle tahansa jaettava linkki em. tiedostoon. Tuota tulee käytettyä kymmeniä kertoja päivässä.
En nyt ole ihan varma mitä tässä nyt tarkoitetaan, vai onko oma OneDriveni jotenkin erilainen, kun minulla Windowsin tiedostonhallinnassa OneDrive kansiossa tiedostoa RMB:llä klikkaamalla löytyy valinta "Jaa seuraavan kanssa - OneDrive" ja sitä klikkaamalla pääsee tekemään "kelle tahansa jaettavan" linkin.
Vai onko ongelma siis se että tällä linkillä ei suoraan ladata sitä tiedostoa, vaan se aukaisee sivun jolta tiedoston voi ladata? minusta tällainen vaihtoehto on taas toisaalta jopa "turvallisemman" tuntuinen kun mikään epämääräinen linkki ei lataa mitään suoraan, vaan linkin aukaisemalla näkee ensin mitä on lataamassa.

926.2.2015 10:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
En nyt ole ihan varma mitä tässä nyt tarkoitetaan, vai onko oma OneDriveni jotenkin erilainen, kun minulla Windowsin tiedostonhallinnassa OneDrive kansiossa tiedostoa RMB:llä klikkaamalla löytyy valinta "Jaa seuraavan kanssa - OneDrive" ja sitä klikkaamalla pääsee tekemään "kelle tahansa jaettavan" linkin.
Vai onko ongelma siis se että tällä linkillä ei suoraan ladata sitä tiedostoa, vaan se aukaisee sivun jolta tiedoston voi ladata? minusta tällainen vaihtoehto on taas toisaalta jopa "turvallisemman" tuntuinen kun mikään epämääräinen linkki ei lataa mitään suoraan, vaan linkin aukaisemalla näkee ensin mitä on lataamassa.
Tuossa ei ole ongelmaa kuin käytettävyydessä, eli juurikin tuo linkin teko vaatii lisästeppejä, samoin linkki aukeaa aina sivulla, eikä suoraan.

Esim. yksittäisen Dropbox\Public\joku.zip -filen jakaminen vaatii jakajalta RMB -> Copy public link -> antaa linkki vaikka pikaviestimessä jakoon -> saaja klikkaa linkkiä -> zip latautuu.

Pikku asioita, mutta niinhän se on, että jos markkinajohtaja on täysin ylivoimaisen iso, mitään asiaa ei saisi tehdä ainakaan hankalammin kuin mitä markkinajohtajalla on tarjota :-)

1026.2.2015 10:36
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jouga187:
Toi 100gb on vain 2 vuodeksi, jonka olisi voinut mainita uutisessakin.. Vai onko tää joku Microsoftin maksama mainosuutinen?

2 vuodeksi tarjolla 100GB lisätilaa vain Jenkeissä (esim. kikkailemalla itsensä sinne virtuaalisesti) Bing ohjelmalla, ollut tarjolla jo jonkin aikaa.
Vuodeksi on tarjolla 100GB lisätilaa maantieteellisesti laajemmin, mutta vain Dropboxin asiakkaille ja ehtona taisi olla maili spämmi.
365 asiakkaille tarjolla "rajatonta"

OneDriveen saa veloituksetta 15GB ->(40GB?)ilmaista toistaiseksi voimassa olevaa tilaa. Joista 15GB perus ja siihen WP käyttäjät helposti + 15GB ja esim 10GB jotain uskollisuus tilaa jne.

Sitä taasen ei taida tietää kukaan mitä on vuoden/kahden päästä.

1126.2.2015 11:01
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Tuossa ei ole ongelmaa kuin käytettävyydessä, eli juurikin tuo linkin teko vaatii lisästeppejä, samoin linkki aukeaa aina sivulla, eikä suoraan.

Hyvä että avasit julkisen linkin kopiointi ominaisuuden eroja Dropboxin ja One Driven välillä.

Onedriven lisävaiheilla voi valita tarkemmin oikeudet, ja jakaa suoraan esim maililla.
Mutta tosiaan huonoa on se että linkki ei ole suoraan tiedostoon (se vaatii enemmän, jos siltikään), osaa ei haittaa, tai jopa pitää etuna, mutta uskon että moni arvoistaisi suoraan tiedostoon linkkaamiseen.

Ominaisuuksien ei tarvisi "täydellisessä" olla toisiaan sulkevia.

Jokaisen tietenkin kannattaa muistaa että nuo ovat sitten julkisia linkkejä, eli sisällön pitää olla myös julkista, omasta, lainsäätäjän ja kaikkien niiden mielestä jota sisältö koskettaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto