AfterDawn: IT-alan uutiset

Lenovo asensi tietokoneisiinsa mainosohjelman – altistaa salatut yhteydet urkinnalle

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 19.2.2015 10:37 Kommentteja (7)

Lenovo asensi tietokoneisiinsa mainosohjelman – altistaa salatut yhteydet urkinnalle Tietokoneisiin valmiiksi asennetut bloatware-ohjelmat ovat raivostuttaneet kuluttajia jo vuosien ajan, mutta Lenovo näyttää menneen yhteistyökumppaniohjelmien kanssa askeleen pidemmälle: maailman suurin tietokonevalmistaja on lisännyt myymiinsä tietokoneisiin Superfish-nimisen mainosohjelman (adware).
Superfish näyttäytyy käyttäjälle esimerkiksi Google-hakutuloksiin (Internet Explorer / Chrome) ilmestyvinä kolmannen osapuolen (VisualDiscovery) välittäminä mainoksina. Pahan ongelman Superfishistä tekee se, että sovellus ujuttaa tietokoneisiin itse allekirjoitetun SSL-sertifikaatin, jonka avulla mainosohjelma voi kerätä tietoja myös suojatuista yhteyksistä (esim. verkkopankki).

Lenovon tukifoorumilla julkaistujen vihaisten käyttäjäpalautteiden takia tietokonevalmistaja on päättänyt poistaa Superfishin (ainakin väliaikaisesti) uusista tietokoneista.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

119.2.2015 10:57

Onneksi löytyy muita tietokone merkkejä ja sitäpaitsi voi aina ostaa oman windows version niin saa poistettu kertaheitolla kaikki bloathware ohjelmat kun 90% tietokonevalmistajien ohjelmistoista on ihan turhia tai siitten ovat rajoitettuja jollain tavalla.
Hyvä esim microsoft office,cyberlink power dvd,antiviirus ohjelmat ym...

219.2.2015 15:25

(Offtopic) Ei lisättävää!

319.2.2015 15:44

Minusta pitäisi kysyä miksi tälläinen jatkuva kuluttajan päälle kuseminen on sallittua? Monet yritysten tuotteet ovat nykyään todella pahasti kuluttajien yksityisyyttä loukkaavia.

Ruokatavaroita valvotaan tarkasti mutta tietotekniikka yritykset elävät yhteiskunnassa villinlännen säännöillä eli tietotekniikka yritykset saa tehdä kuluttajille mitä lystää. Ei siis minkäänlaista kunnioitusta kuluttajien oikeuksia kohtaan. Valtion virkamiehet vain katsoo suu auki vierestä ja sitten ihmetellään kun koko yhteiskunta on menossa päin helvettiä. Miksi yritykset saa tehdä suoranaisia RIKOKSIA kuluttajia kohtaan ja kukaan ei tee hevon paskaa asialle.

Kyse ei ole pelkästään tästä tapauksesta vaan vastaavia asioita tapahtuu lähes joka viikko, jos vain seuraa uutisia. Joku yritys ujutti jotain sen asiakkaan laitteeseen tai ohjelmistoon, joka vaaransi tai varasti kuluttajan yksityisiä asioita.

Mitä valtion virkamiehet tekee, sulkee silmänsä?

419.2.2015 19:35

Itse en Windowsia käytä, mutta olen huomannut sen että Windows-ohjelmista on tullut nykyisin ihan villilänsi.

En oikein käsitä, että miksi näin on käynyt, sillä kohta Windowsia ei kehtaa/uskalla suositella kenellekään, jolla ei ole vähintään 10:n vuoden kokemusta kyseisestä käyttiksestä. En oikein ymmärrä, että kenen etua tällainen ajaa.

Ettei ihan menis Windowsin mollaamiseksi, niin täytyy todeta, ettei Apple ja Googlekaan mitään pulmusia ole. Kehitys se vaan menee jostakin syystä kovasti tähän suuntaan.

519.2.2015 21:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Minusta pitäisi kysyä miksi tälläinen jatkuva kuluttajan päälle kuseminen on sallittua? Monet yritysten tuotteet ovat nykyään todella pahasti kuluttajien yksityisyyttä loukkaavia.

Ruokatavaroita valvotaan tarkasti mutta tietotekniikka yritykset elävät yhteiskunnassa villinlännen säännöillä eli tietotekniikka yritykset saa tehdä kuluttajille mitä lystää. Ei siis minkäänlaista kunnioitusta kuluttajien oikeuksia kohtaan. Valtion virkamiehet vain katsoo suu auki vierestä ja sitten ihmetellään kun koko yhteiskunta on menossa päin helvettiä. Miksi yritykset saa tehdä suoranaisia RIKOKSIA kuluttajia kohtaan ja kukaan ei tee hevon paskaa asialle.

Kyse ei ole pelkästään tästä tapauksesta vaan vastaavia asioita tapahtuu lähes joka viikko, jos vain seuraa uutisia. Joku yritys ujutti jotain sen asiakkaan laitteeseen tai ohjelmistoon, joka vaaransi tai varasti kuluttajan yksityisiä asioita.

Mitä valtion virkamiehet tekee, sulkee silmänsä?
Kun ne virkamiehet ja päättäjät ei tiedä tietotekniikasta paskan vertaa. Kaikki internettiin liittyvät säädökset ja lait tekee poliitikot, joille internet ja tietokone tarkoittaa facebookkia ja officea.

619.2.2015 22:23

Paha virhe Lenovolta. Jos kuluttajan luottamuksen kerran menettää, sitä on vaikea saada takaisin. Monista sovelluksista tiedetään tai arvataan, että niihin liittyy käyttäjän seurantaa ja kohdennettua mainontaa, mutta itse käyttöjärjestelmän pitäisi olla aina puhdas.

Tosin tarkemmin sanoen kyse ei ole käyttöjärjestelmän peukaloinnista, vaan esiasennetun käyttöjärjestelmän ohessa asennetusta sovelluksesta. Ilmeisesti asia koskee "vain" kuluttajamalleja eikä ammattikäyttöön tarkoitettuja ThinkPadeja, mutta ei se ole mikään lieventävä seikka.

Paha moka.
nimim. ThinkPadin käyttäjä jo viime vuosituhannella.

720.2.2015 10:15
user_org
Vahvistamaton

Jossain uutisoitiin että ko ohjelma sisältää välityspalvelimen, minkä kautta liikenne kulkee, ja sitä varten on asennettu juurivarmenne, jotta myös salattu liikenne voidaan kierrättää ilman että käytäjälle tulee jotain selaimen turvallisuusvaroituksia.

Uutinen ei kerotnut missä ja mihin koneisiin asennettu, jos eurooppaan tullut ja riittävän selkeästi ei ole käyttäjälle kerrottu markkinoinnissa mitä hän on ostamassa, niin kuullostaa aika pahalta.

No tiedä sitten mitä on oikeasti tapahtunut.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JullePuh:

mutta olen huomannut sen että Windows-ohjelmista on tullut nykyisin ihan villilänsi.

X86 ohjelmat on aina olleet vapaita, käyttäjä voi asentaa mistä tahansa ohjelma, ei mitään rajoituksia, tarkastus yms. vaatimuksia.

Windows ModernUI ohjelmat käy jonkinlaisen syynin, jotain tietoja julkaisijasta ja ohjelmilla paljon rajoittuneemmat mahkut, saa vain ko. kaupasta. Haittana sitten se että tarjonta vähäistä ja niistä moni muuten aivan kuraa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto