AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube hankkiutuu eroon Flash Playeristä – käyttää oletuksena HTML5:tä

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 28.1.2015 09:59 Kommentteja (10)

YouTube hankkiutuu eroon Flash Playeristä – käyttää oletuksena HTML5:tä

Google aloitti HTML5-toistimen testaamisen YouTubessa vuoden 2010 alussa ja myöhemmin saman vuoden kesänä HTML5-toistoa pääsi testaamaan laajemmin. Nyt viisi vuotta myöhemmin YouTube käyttää Flash Playerin sijaan ensisijaisesti HTML5-tekniikkaa videoiden esittämiseksi Chromessa, IE 11:ssä, Safari 8:ssa ja Firefoxin beta-versioissa.
YouTuben mukaan suurin syy miksei se ole tehnyt siirtymää aikaisemmin on ollut HTML5:stä puuttuva tuki adaptiiviselle bitratelle. Toisin sanoen HTML5:n avulla ei voitu aluksi vaihtaa videoiden laatua lennosta kaistaa vähemmän kuluttavaksi, mikäli yhteyden nopeus laski alhaiseksi. Tekniikka vähentää puskurointitarvetta ladata videota etukäteen tietokoneelle.

Siirtymistä HTML5-tekniikkaan on auttanut myös sisältösuojaustekniikoiden kehittyminen.

Jää nähtäväksi millaisella aikataululla kotimaiset videosisältötarjoajat siirtyvät HTML5:een. Ylen Areenassa ja Sanoman Ruudussa käytetään Flash-pohjaista soitinta, kun taas MTV:n Katsomossa on käytössä Silverlight. Netflix aloitti siirtymisen HTML5:een viime vuoden puolella.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

128.1.2015 10:50

Ehdistystä. Noista flash, silvelight yms. on jo aikaki luopua.

228.1.2015 11:06

Tätä olen odottanutkin =)
Toi Silverlight on yks per*ele, En ole koskaan saanut toimimaan Linuxin (Ubuntu, OpenSuse) puolella.

Muitta Maikkarin puolella en kyllä pidätä hengitystä. Sen verran hölmöä hommaa ,että estetään Custom Rom:mien käyttö sen soveluksella + Poistettiin Mobiilisivut Katsomosta myöskin.


iMac 12.1, Intel Core i5 @ 2,50GHz, 12,0GB RAM
LG G3 (6.0)
Lenovo Yoga 2, 10.1 (5.0.1)

GT-S (White Edition), Asus Blu-Ray Combo x 12, Gigabyte-Z77MX-D3H, NZXT Kraken X40,
Be Quiet Power Zone 750W-80+Bronze, Kingston HyperX Predator XMP 2x4GB 2400MHz + Kingston HyperX Fury 4GB 2100MHz,
Intel Core i7-3770K 3.5GHz, Gigabyte GTX660 OC.

328.1.2015 11:13

Jo oli aikakin...


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

428.1.2015 11:18

Hyvä että pikku hiljaa ne reikäiset vanhat hitaat tekniikat jää historiaan ja alettaisiin käyttää yhteinäistä tekniikkaa joka paikassa. Toisaalta minulle asialla ei ole mitään merkitystä, koska kyse on ollut stream tekniikan ominaisuuksista.

528.1.2015 19:15

Mä olen odottanut Flashistä eroon pääsyä vuodesta 2002 - Web Designer.

628.1.2015 21:06

Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.

729.1.2015 11:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.
Itselläni toisinpäin - jos jostain syystä joskus Chrome tuntuu nikottelevan ja läppärin tuulettimet alkavat huutaa hoosiannaa, on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, aina: Adoben Flash on päättänyt seota TAI Adoben Acrobat Reader on päättänyt seota.

831.1.2015 01:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Flash nyt vielä jotenkuten menee (tosin hyvä että senkin käyttö on vähenemässä), mutta toi Microsoftin silversonta on kyllä huonoudessaan ihan omaa luokkaansa.
Itselläni toisinpäin - jos jostain syystä joskus Chrome tuntuu nikottelevan ja läppärin tuulettimet alkavat huutaa hoosiannaa, on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, aina: Adoben Flash on päättänyt seota TAI Adoben Acrobat Reader on päättänyt seota.
Samat kokemukset. Adoben Readeria en ole viitsinyt enää aikoihin edes asentaa.

Silverlight on kyllä itsellä toiminut aina itseasiassa todella hyvin. Esim. videotoistopalvelut ei ole koskaan kaatuneet tai olleet raskaan oloisia.

Flash taas on aivan järkyttävää skeidaa. Käsittämätöntä kuinka se voi kyykyttää jopa suht tuoreita tietokoneita täysin käyttökelvottomalle tasolle.

931.1.2015 08:56

Eikä.. HTML5 videot tökkivät ja soittimen ohjauspaneeli toimii kökösti, Flash Playerin kanssa ei ole ollut ongelmia vaan se on toiminut aina sulavasti. Silverlight toimii myös todella hyvin ja nopeasti esim. Katsomo ja elokuvapalvelut. En tiedä mitä nämä ihmiset aina valittavat, mutta täällä toimivat sujuvan ongelmitta. :)

102.2.2015 09:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:
Eikä.. HTML5 videot tökkivät ja soittimen ohjauspaneeli toimii kökösti, Flash Playerin kanssa ei ole ollut ongelmia vaan se on toiminut aina sulavasti. Silverlight toimii myös todella hyvin ja nopeasti esim. Katsomo ja elokuvapalvelut. En tiedä mitä nämä ihmiset aina valittavat, mutta täällä toimivat sujuvan ongelmitta. :)
Toki näinkin, mutta iso pihvi on se, että kun siirrytään HTML5:een Flashin sijaan, mahdollistaa se kilpailun. Eli jokainen selain tulee parantamaan pikkuhiljaa omaa HTML5-toistoaan kaverin selainta paremmaksi ja näin ollen koko kokonaisuus kehittyy, uskoakseni järkyttävän nopeasti. Samaahan nähtiin esim. JavaScriptin suorituskyvyssä: Kun Chrome tuli kolmanneksi "isojen" kilpaan mukaan, on selainten JS:n käsittelynopeus hypännyt ihan käsittämätöntä tahtia eteenpäin, kun selaimen nopeudesta tulikin yhtäkkiä kilpajuoksu.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto