AfterDawn: IT-alan uutiset

Kaapelilobbaajat: Ei tarvetta nopeammalle netille

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 26.1.2015 16:29 Kommentteja (10)

Kaapelilobbaajat: Ei tarvetta nopeammalle netille Yhdysvaltain kaapelitoimijoiden etujärjestö National Cable & Telecommunications Association (NCTA) pistää vastaan maan televiranomaisen uudelle laajakaista nimitykselle. Kaapelitoimijoiden mukaan tavallinen tallaaja ei tarvitse nopeampaa internetiä, kertoo Ars Technica.
Yhdysvaltain televiranomainen Federal Communications Commission (FCC) suunnittelee laajakaista-termin (broadband) uudelleen määrittelemistä. Viranomaisen mukaan tarve nopeammalle internetille on kasvanut ja siten nykyinen 4 megabitin yhteys ei enää vastaa määritystä.

Kaapelitoimijat pykäävät kuitenkin vastaan ja väittävät, ettei tavallisella kuluttajalla ole tarvetta uuden ehdotuksen mukaiselle 25 megabitin yhteydelle – puhumattakaan Google Fiberin gigabitin netistä. NCTA:n mukaan määrityksen mukaiset toimet onnistuvat huonommallakin yhteydellä.

NCTA:n väittää, että uutta määritystä ajavat tahot kuten Netflix ja avoimen internetin puolesta puhuva Public Knowledge -yhdistys käyttävät esimerkkeinä tavallisen kuluttajat ulottumattomissa tai käytämättömissä olevia palveluita.
4K-videon tai useiden teräväpiirtovideoiden ja pilvipalveluiden yhtäaikainen käyttö ei ole järjestön mukaan keskivertoa. Samaan hengenvetoon lausutaan, ettei lähetysnopeuden nostoon (1mbit -> 3mbit) ole syytä.

Kaapelitoimijoiden lisäksi myös puhelinverkossa toimiva Verizon vastustaa nopeusmäärityksen nostamista, vaikka DSL-yhteyksien lisäksi sillä on FiOS-kuituyhteydet.

Yhdysvalloissa ongelmana on kilpailu. Vain 25 prosenttia maan kotitalouksista pystyy valitsemaan 25/3 Mbit -nettiyhteyden vähintään kahdesta palveluntarjoajavaihtoehdosta. Uudella laajakaistamäärityksellä on tarkoitus saada palveluntarjoajia panostamaan nopeampiin yhteyksiin ja kohentaa kilpailua.

Suomessa käynnissä on liikenne- ja viestintäministeriön 100 megan Suomi -hanke, jonka tarkoituksena on tuoda 100 megabitin kaapeli- tai kuituyhteys enintään kahden kilometrin päähän kaikista (väh. 99%) suomalaisista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

126.1.2015 16:36

Tuntuu kyllä ettei nämä suomen muutkaan yhteydet oikein tunnu suorituvan point to point nopeuksista ... nimimerkillä twitch tuntuu lakaavan aika monella..226.1.2015 16:51

"4K-videon tai useiden teräväpiirtovideoiden ja pilvipalveluiden yhtäaikainen käyttö ei ole järjestön mukaan keskivertoa." -- Pitäisi varmaan kysyä uudestaan keneltä tahansa perheeltä, missä on useampi teini-ikäinen mukelo. Muutenkin ihan järjetöntä touhua tuo, kun nettipalvelut kehittyy kokoajan vaan entisestään ja vaikka 25mbps ei kaikilla olisikaan tällä hetkellä niin tärkeä, niin otapa pari-kolme vuotta eteenpäin ja tilanne voi olla jo ihan toinen.

Mut ei kai siinä, eihän sitä voi ahneilta yrityksiltä muuta olettaakaan.

326.1.2015 16:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tumppi7:
Tuntuu kyllä ettei nämä suomen muutkaan yhteydet oikein tunnu suorituvan point to point nopeuksista ... nimimerkillä twitch tuntuu lakaavan aika monella..
Ei minul ainakaan ole Twitchissä ollut mitään ongelmia, eikä Steamin sisäsessä broadcastauksessa. Toisaalta, itsellä on 100mbps sisään/5mbps ulos kaistaa, eikä viruksia tai malwarea syömässä sitä.

426.1.2015 16:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tumppi7:
Tuntuu kyllä ettei nämä suomen muutkaan yhteydet oikein tunnu suorituvan point to point nopeuksista ... nimimerkillä twitch tuntuu lakaavan aika monella..
Ei minul ainakaan ole Twitchissä ollut mitään ongelmia, eikä Steamin sisäsessä broadcastauksessa. Toisaalta, itsellä on 100mbps sisään/5mbps ulos kaistaa, eikä viruksia tai malwarea syömässä sitä.
Siis itsellänikään ei ole ongelmia... vaan katsojillani tuntuu olevan.


526.1.2015 19:41

Jokaiselle pitäisi olla mahdollisuus valita niin nopea internet yhteys kuin he katsovat tarvitsevan. Samalla kuitenkin on tosiasia että iso osa ihmisistä ei tarvitse nopeita yhteyksiä. Joten pitääkö rakentaa kaikille nopeat yhteys mahdollisuudet vaikka he sitä eivät tarvitsisi. Tuo on minusta tosiaan ongelmallinen tilanne. Koska jos emme rakenna kaikille nopeita yhteys mahdollisuuksia niin joku jää ilman sitä mitä he haluavat.

Eiköhän tässä loppujen lopuksi ole kyse siitä koska asiat tapahtuu. Eli nopeudet kasvavat sitten kun tarve on oikeasti olemassa. Eikä vain siksi että joku poliittinen taho haluaa asiaa, jotta se näyttäisi hyvältä tilastoissa. Kyllä se yritys myy ja rakentaa jos on ostajia jotka ovat valmiita maksamaan asiasta.

626.1.2015 21:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kyllä se yritys myy ja rakentaa jos on ostajia jotka ovat valmiita maksamaan asiasta.
Sehän se jenkeissä on ongelmana kun ei rakenna. Omia verkkoja ei vuokrata samallailla niinkuin Suomessa ja kuluttajilla ei ole vaihtoehtona muutakuin yksi rahastava operaattori.

Mutta muuten uutiseen voisi sanoa että aika järjetöntä olettaa että jokin 4/1mb riittää nykyisin kaikkialla. Pilveen tallennetaan niin monia gigoja tavaraa että aika synkeää sinne on latailla jollain 1mb upilla. Lisäksi 4mb:n imutusnopeus on joissain tapauksissa aika naurettava. Esim. useat pc pelit vievät jo 30-50gt kun ostaa digitaalisena. Saati sitten jos haluaa HD kuvaa videopalveluista (kuten netflix) niin ei tuolla 4mb yhteydellä kyllä pitkälle pötkitä. Varsinkin kun taitaa nykyään operaattorit rajoittaa yhteyksia niinkuin kyseisen maan laki sallii.

727.1.2015 00:10

En tiedä miten 4/1:stä voidaan pitää riittävänä yhteytenä.
Se käytännössä tarkoittaa sitä, että kotitaloudessa ei skypetetä, ei katsota netflixiä, ei katsota youtubea, eikä varsinkaan ole useampi henkilö samaan aikaan surffaamassa.

Vähintä mitä voisi tuolla ehdottaa, niin olisi 5/1.5 tai 10/2.

Ymmärrän kyllä, että 25Mbits Down on kohtuullisen paljon vaadittu vanhentuvalta verkolta. Ja loppujen lopuksi siitä riittäneen keskivertokuluttajille useammallakkin henkilölle.

Mutta todennäköisesti tässäkin tapauksessa olisi tärkeämpää lisätä operaattorien välistä kilpailua. Eli pois päin siitä tilanteesta, että yksi operaattori voi määrätä yksittäisen käyttäjän internet-liittymän.

Tällöin myös internet-yhteyksien nopeudetkin lähtisivät luontevaan kasvuun, kun luodaan kilpailua yksittäisen käyttäjän tasolla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.1.2015 @ 00:12

i7 980X, R9 290, 24GB, Win10

827.1.2015 01:39

Jenkithän on aina ollut vapaan kilpailun maa!!!
Todellisuudessahan asiat ovat kyllä ihan toisin. Monopolihan se sitä puhtaita kapitalismia on ja se kyllä siinä maassa tiedetään.

927.1.2015 09:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Ei minul ainakaan ole Twitchissä ollut mitään ongelmia, eikä Steamin sisäsessä broadcastauksessa. Toisaalta, itsellä on 100mbps sisään/5mbps ulos kaistaa, eikä viruksia tai malwarea syömässä sitä.
Mahtaa olla kallis. 50mbps maksaa jo 40e/kk, tuo on varmasti jotain 80e/kk.
20e/kk saisi jo 150mbps nettitikunkin.

-Reko

1027.1.2015 17:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

itsellä on 100mbps sisään/5mbps ulos kaistaa

Mahtaa olla kallis.

Riippuu missä asuu. Itse pulitan 100/100 kaistasta Oulussa sen vajaa 20 euroa, enkä edes asu opiskelija-asunnossa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto