AfterDawn: IT-alan uutiset

Piraatti valittiin arvioimaan EU:n tekijänoikeusdirektiivejä

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 23.1.2015 10:33 Kommentteja (2)

Piraatti valittiin arvioimaan EU:n tekijänoikeusdirektiivejä Viime vuonna Saksan piraattipuolueesta Euroopan parlamenttiin valittu Julia Reda on valittu kirjoittamaan katsausraportin vuonna 2001 voimaan tulleen tekijänoikeusdirektiivin toimivuudesta. Raportin luonnosversio on nyt julkaistu.
Redan näkemyksen mukaan EU:n nykyinen tekijäoikeussäädäntö sopii kovin huonosti nykyaikaan eikä sen luonnosteluvaiheessa osattu arvata millä tavalla tietoyhteiskunta kehittyy seuraavan vuosikymmenen aikana. Facebookia ja YouTubea ei ollut tuolloin esimerkiksi olemassakaan.

Raportissa todetaan, että nykyinen direktiivi ei edesauta sisältöjen liikkumista rajojen yli, vaan pikemminkin rajoittaa sitä. Sisältörajoitukset hankaavat luonnollisesti vastaan EU:n pyrkimyksiä luoda kattava ja Yhdysvaltojen kanssa kilpailukykyinen digitaalinen sisämarkkina. Redan mukaan EU:hun tarvitaan kattava ja yhtenäinen tekijänoikeuslainsäädäntö, joka helpottaa uusien verkkopalveluiden kehittämisen Euroopassa.
Aiemmin tässä kuussa Reda antoi Independetille esimerkkejä nykyisen tekijänoikeuslainsäädännön ongelmakohdista. Julkisesta rakennuksesta otetun kuvan julkaisu Facebookissa voi olla yhdessä EU-maassa laillista, mutta toisessa taas laitonta. Redan mielestä YouTuben "tämä video ei ole saatavilla maassasi" -ilmoitukset eivät myöskään ole tätä päivää.

Raportissa myös toivotaan selvennystä suoja-aikojen pituuksiin, jotka tulisi nyt harmonisoida EU:n alueella.

Redan laatima raportti etenee seuraavaksi EU:n oikeudellisten asioiden valiokuntaan, jossa siitä äänestetään huhtikuussa. Lopulta raportti päätyy EU-parlamentin täysistunnon käsiteltäväksi. Komission puolella digitaalisesta taloudesta vastaava komissaari Günther Oettinger esittelee tekijänoikeusuudistusehdotuksen syyskuussa. Tätä ennen komissaari Andrus Ansip esittelee suunnitelmansa digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämiseksi.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

123.1.2015 12:05

Yksi ongelma asiassa on se että viihdeteollisuus ei edistä omien tuotteittensa leviämistä vaan pyrkii rajoittamaan ja kontrolloimaan asiaa. Viihdeteollisuuden syy tälle toiminnalle on voiton maksimointi ja piratismin pelko.

Viihdeteollisuus ei kuitenkaan välitä mitä seurauksia heidän toiminnastaan aiheutuu yhteiskunnalle. Tarkoitan kaikkia niitä rajoitteita joita aiheutuu viihteen ja kultuurin saatavuuteen ja toimivuuteen kuluttajille. Yhteiskunnan velvollisuus olisi puuttua asiaan eli oman edun tavoitteluun yhteiskunnan hyvinvoinnin kustannuksella. Valtion virkamiehet ovat vastuussa yhteiskunnan hyvinvoinnista eli pelisäännöistä joiden rajoissa pitää toimia. Kyse on siitä kenen etua ajetaan, viihdeteollisuuden taloutta vai yhteiskunnan kansan hyvinvointia.

Usein vielä nämä viihdetollisuuden rajoitteet ja kontrollit ovat se syy miksi piratismi on niin laajaa kansan keskuudessa. Joten ensin itse aiheutetaan ongelma omien etujen tavoittelun takia ja sitten muokataan yhteiskuntaa valittaen niistä seurauksista joita se oman edun tavoittelu ja pelot ovat aiheuttaneet.

Ehkä syy miksi näin tapahtuu on se että nykyään ihmiset ovat liian talous ajattelijoita eli pistetään taloudelliset hyödyt aina kaiken muun yhteiskunnan hyvinvoinnin edelle. Jopa niin pahasti että ne voiton maksimointi keinot ovat nykyään osa liiketalouden vaikeuksien syitä ja johtavat heikentyneeseen yhteiskunnan hyvinvointiin. Estetään, kieletään, sensuroidaan sitä mitä kansalaiset tarvitsevat ja pyritään maksimoimaan vain omia liiketaloudellisia etuja itsekkäisistä ja ahneista tarpeista.

Pitäisi ymmärtää että paljon vapaampi liiketaloudellinen kilpailu johtaa huomattavasti parempaan yhteiskunnan hyvinvointiin, kuin diktatuurimainen kontrolli jossa estetään kansaa saamasta asioita mitä he haluavat. Yleensä valtio estää haitallisia asioista yhteiskunnalle, mutta nykyään yritykset ovat pääseet muokkamaan yhteiskuntaa omiin yksityisiin liiketaloudellisiin tarpeisiinsa, yhteiskunnan hyvinvoinnin kustannuksella. Eikä valtio tajua että se liiketalous tapa miten sitä harjoitetaan on haitallista yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Yksinkertaisesti sanottuna internet on nykypäivää eikä sen toimintaan sovellu sensuuri, viivyttely ja esto pohjainen kontrolli. Internet on vapaan nopean kilpailun ja tiedon väline. Pitää ymmärtää internetin pohjimmainen luonne, eikä toimia sitä vastaan. Tajuta että maailma on muuttunut sen seurauksena ja vanhat kontrollimaiset liiketalousmallit eivät enää toimi nopeassa internet maailmassa.

Kansalla pitää olla varaa ostaa asiota ja saada niitä asioita joita he tarvitsevat ja haluavat. Ilman tätä yhteiskunnan hyvinvointi heikkenee. Viihdeteollisuuden rajoituksiin perustuva toiminta ei edistä kansan hyvinvointia, se heikentää sitä.

En tarkoita että viihdeteollisuudella ei olisi oikeutta harjoittaa liiketoimintaa niin kuin haluavat, mutta pitää myös tajuta milloin oman edun tavoittelusta on tullut yhteiskunnallinen rasite. Jokainen haluaa ja on oikeutettu saamaan rahaa työstään, mutta kyse on myös miten se tapahtuu ja mitä seurauksia sillä on yhteiskunnalle. Koska yksityisestä liiketalous edusta tuli tärkeämpää kuin yhteiskunnan kansan hyvinvoinnista?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.1.2015 @ 15:29

223.1.2015 12:54

Se on hienoa, että on joku tuollaisessa asemassa, joka oikeasti ymmärtääkin asioiden päälle, eikä vaan yritä ajaa suuryritysten etuja. Harmi vaan, että tuo raportti tuskin tulee mitään muuttamaan ja päättäjät vaan täyttää taskujaan..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto