AfterDawn: IT-alan uutiset

MT: Laajakaistayhteyksien miniminopeuden nosto siirtynee tuleville vuosille

Kirjoittaja Sami Koivunen (Google+) @ 5.1.2015 22:10 Kommentteja (3)

MT: Laajakaistayhteyksien miniminopeuden nosto siirtynee tuleville vuosille Viestintävirasto ei aio tukea laajakaistayhteyksien miniminopeuden nostoa tänä vuonna. Viraston mukaan internetin vähimmäisnopeuden nosto nykyisestä yhdestä megasta kahteen megaan on järkevä vasta ensi vuonna. Asiasta kertoo Maaseudun Tulevaisuus.
Asiaa ajava opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) haki virastolta selvitystä lokakuun alussa. Kiuru on ajanut asiaa aktiivisesti ja luvannut alarajan nostoa vielä tämän hallituskauden aikana. Nyt lupauksen toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

MT:n mukaan viestintäviraston selvitys osoittaa, että erot laajakaistayhteyksien nopeuksissa ovat isoja. Lähes kolmella neljästä suomalaisesta kerrotaan olevan yli kahden megan liittymä ja yli puolella on jo käytössään vähintään 10 megan liittymä. Lähes joka viidennellä on käytössään sadan megan yhteys.

Kuntaliitto moitti syyskuussa HS.fi:ssa yleispalveluliittymien hinnoittelua ja kertoi vähimmäisnopeuden jämähtämisen yhteen megaan syövän alueellista tasa-arvoa.

Talouselämän mukaan asetus siirtyy vuodelle 2016, koska vasta 73 prosentilla suomalaisista on kahden megan yhteys. Euroopan Komission mukaan miniminopeutta voidaan nostaa, kun 80 prosenttia kaikista laajakaistallisista kotitalouksista käyttää nostettavaa nopeutta.

Selvityksen mukaan olemassa oleva teknologia mahdollistaisi yli megan nopeuksien tarjoamisen kattavasti myös haja-asutusalueilla. 100 prosentin kattavuus edellyttäisi kuitenkin myös merkittäviä investointeja verkkoihin.


Ajatus yleispalvelusta perustuu tarkoituksenmukaisuuteen, ja kun verkot kehittyvät ja kansalaisten tarpeet kasvavat, on myös saatavien nopeuksien pysyttävä mukana
Liikenne- ja viestintäministeriön viestintämarkkinayksikön johtaja Olli-Pekka Rantala Talouselämässä.


Nykyinen vähimmäisnopeus on ollut voimassa vuoden 2010 heinäkuusta.

Edit. 6.1.2014 klo 1:30: Juttua täydennetty Talouselämän tiedoilla.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

15.1.2015 23:15

Tulisi sama systeemi käyttöön kun sähkössä loppukäyttäjien laskutuksen kanssa (siirto+käyttö). Kilpailua tulee lisää kun kaikki operaattorit saavat myydä yhteyksiä kaikille ja hinnat saadaan jotenkin kuriin (sähkössä siirtomaksu ei saa olla liian korkea). Tällä hetkellä aika villi länsi meininki kun kaupungeissa tarjotaan lähes ilmaisia tai jopa ilmaisia yhteyksiä ja kaupungin ulkopuolella tuosta megasestakin joutuu pahimmillaan pulittamaan sen 40e/kk ja sen saa periä se kuka yhteydet ensimmäisenä vetää tai ostaa itselleen eikä muilla ole mitään asiaa niille apajille.

26.1.2015 9:33

Kyllä niillä on jo tavallaan siirtomaksu käytössä. Eli kilpailija voi mennä toisen "lankoihin", mutta sen toimivuus on sitten toinen asia. Koska "omistaja" voi aina kilpailla omissa "langoissa" paremmin kuin kilpailijan.

Paras olisi kun valtio ottaisi koko Suomen tietoliikenneyhteyden omaan haltuunsa ja vuokraisi niitä kaikille halukkaille samaan hintaan. Eli olisi valtion velvollisuus rakentaa tietoliikenneyhteyksiä ja pitää ne kunnossa. Tällöin poistuisi monia yrityksen taloudelliseen kannattavuuteen liittyviä rajoitteita, vaikka muutamia uusia ongelmia tulisikin sen mukana.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2015 @ 10:08

36.1.2015 21:40

Jokaiseen kännykkäliittymään vakiona 1 megan netti(nykyään 256kb lienee kaikissa?) niin tavoite täytetty. Liittymiä on enemmän kuin ihmisiä niin eikö se olis siinä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa (21.3.2018 17:25)
EU-komissio ehdottaa tänään julkistetussa tiedotteessa uudenlaista digiveroa, jolla pyritään suitsimaan monikansallisten Internet-jättien verokikkailua Euroopassa. Esimerkiksi Facebook, Google ....
Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla (21.3.2018 10:25)
Jalankulkijan kuolemaan johtanut onnettomuus Arizonassa tällä viikolla on saanut itsestään ajavia autoja kehittävät yhtiöt varpailleen. Ainakin Toyota on päättänyt keskeyttää teknologian testaamisen ....
2 kommenttia
Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan (21.3.2018 09:56)
Lytro oli jotain vuosia sitten todella kuuma startup-yhtiö, jolla ei tuntunut olevan ongelmia saada toiminnalleen rahoitusta. Valokenttäkameraa, jonka avulla voidaan säädellä tarkennusta jälkikäteen, ....
Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera (21.3.2018 09:15)
Nokian 808 Pureview- ja Lumia 1020 -älypuhelimet muistetaan yhdestä seikasta: massiivisesta 41 megapikselin kamerasta. Puhelimet ovat saamassa modernimman haastajan, sillä Huawei on päättänyt ....
WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi (21.3.2018 09:06)
Facebook osti pikaviestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014 noin 19 miljardilla, mikä teki palvelun perustaneista Jan Koumista ja Brian Actonista kohtuullisen hyvin toimeentulevia. Rahalla ei saa ....

Uutisarkisto