AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommentti: Valittakaa vaan netistänne, nörtit!

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 29.12.2014 15:14 Kommentteja (16)

Kommentti: Valittakaa vaan netistänne, nörtit!

Suomessa internet kuuluu kansalaisen perusoikeuksiin. Sitä se on tehnyt jo vuodesta 2010. Suuressa maailmassa asiat eivät aina ole yhtä hyvin, vaikka EU ja jopa YK ovat toitottaneet internet-liittymän tärkeydestä.
Yhdysvalloissa internetin sääntely ja oikeudet ovat erittäin ajankohtaisia. Yhdysvaltain televiranomainen FCC (Federal Communications Commission) pohtii internet-liikenteen eriarvoistamista, ja siten verkkoneutraliteetti on ollut tapetilla suuryhtiöitä ja Valkoista taloa myöten. Maa on jo nykyiselläänkin operaattoreiden pelikenttä.

Niin kutsuttu digikomissaari Neelie Kroes on ajanut verkko-oikeuksia Euroopan komissiossa tehokkaasti viime vuodet. Kroes pyrki varmistamaan omana komissaariaikanaan, että Euroopassa riippumattomuudesta pidetään yhdessä kiinni jatkossakin, mutta Euroopankin kohdalla puhaltaa uudet tuulet.
Kroesin seuraaja Andrus Ansip on huolissaan, että parlamentin läpäissyt ehdotus muutetaan epäneutraaliksi EU-neuvoston toimesta. Ei ole siis niinkään varmaa, että jatkossa verkko-operaattorisi ei laskuta sinua erikseen Netflixistä myös Suomessa.

Internet on globaaliOlemme parhaillaan internet-oikeuksien risteyskohdassa, jossa määritetään tulevaisuuden tärkeimmän median pelisääntöjä. Verkkoneutraliteetti on hyvin pitkälti niitä asioita, joita ei kaipaa ennen kuin se on menetetty. Sen tärkeyttä ei tajua välttämättä edes siitä suurinta ääntä pitävä internet-hippi. Se miten internetiä kohdellaan vaikuttaa maailmanlaajuisesti.

Yhdysvallat on sotilaallinen suurvalta. Se käyttää armeijan ylläpitoon enemmän rahaa kuin 10 seuraavaa maata yhteensä. Jos se on asevoimien suhteen ylivoimainen, niin internetin suhteen asiat ovat vielä enemmän epätasapainossa. Yhdysvallat dominoi internetiä niin valtavassa mittakaavassa, että sitä on vaikea ymmärtää.

On helppo luetella listaa käyttämistäsi internet-palveluista, jotka ovat Yhdysvalloista. Pelkästään Googlen, Microsoftin ja Facebookin mainitseminen lienee tarpeeksi (ml. Gmail, YouTube, Bing, Skype, Whatsapp, Instagram), mutta yhtä hyvin voisi sanoa Wikimedia, Amazon ja Netflix. Joidenkin listojen mukaan Yhdysvaltain suurin internet-yhtiö on arvokkaampi kuin seuraavien 50 maan suurimmat vastaavat. Ja kärki koostuu muutenkin pääosin amerikkalaisyhtiöistä.

Olemme enemmän riippuvaisia yhdysvaltalaisista intenet-palveluista kuin sen sotilaallisesta tuesta. Arabikevään vallakumouksissa yhdysvaltalaisia sotalaivoja aktiivisempi oli Twitter.Nettiliittymät ja operaattoreiden (mahdollinen) ylivaltaRapakon takana internet-liittymämarkkinoita hallitsevat suuret operaattorit, kuten Suomessakin. Operaattoreilla on omat alueensa, mutta ehkä vielä selkeämmin. Siellä missä Comcast jyrää ei näy Time Warner Cablea tai missä TWC on saatavilla ei vastaavaa nettiä saa välttämättä ilman kaapelia esimerkiksi AT&T:ltä. Tämän lisäksi Comcast ja TWC hakevat viranomaisilta hyväksyntää fuusioitua. Tämä tarkoittaisi yhtiöitä, joka kontrolloisi kahta kolmasosaa koko Yhdysvaltojen laajakaistaliittymistä.

Hinnat ovat edullisillakin markkinoilla n. 10mbit yhteydelle alkaen 30 dollaria kuukaudessa. Nopeammat liittymät kasvattavat huimasti hintaa ja pakettiin halutaan usein lykätä lähes väkisin kaapelitelevisio, lankapuhelin, mobiiliapplikaatiot ja kaikki muu mahdollinen. Kalliimmilla itä- ja länsirannikon alueilla hinnat voivat tuplaantua.

Yhteishinnat nousevat helposti sataan dollariin kuussa, ja datan määrä on vielä rajoitettu. Tietysti kyseessä on 12, 24 tai 36 kuukauden sopimus, josta ei pääse irti kovin vähin perustein, ja luonnollisesti pikkupräntistä voi vielä hyvin selvitä, ettei tämä kata veroja, asennusta, aktivointia ja laitevuokraa.

(Jos olet superonnekas, niin saat Google Fiber -kuituyhteyden, joka on maailman huippua. Se on kuitenkin vielä niin heikosti saatavilla, että voisit yhtä hyvin kutsua itseäsi lottovoittajaksi.)

Sama homma koskee mobiilidataa, mutta sen suhteen tilanne on vielä brutaalimpi. Datarajoitukset ovat oikeasti merkityksellisiä ja vähänkään edullisemman liittymän kanssa esimerkiksi Skypen käyttäminen ilman Wi-Fiä on mahdotonta. Silti puhelinlasku, jossa maksat käytännössä aina kytkymaksua puhelimestasi, voi helposti nousta niin ikään sataan dollariin.

Mitä tämä sitten tarkoittaa Suomelle ja suomalaisille?No aivan ensimmäiseksi sitä, että aivan turha valittaa kalliista, hitaasta tai epäreilusta internetistä. Mutta vielä enemmän sitä, että niistä valittamista ei saa lopettaa. Mikäli jokin ei toimi, valita. Kertokaa kritiikistä sekä operaattoreille että päättäjille. Pitäkää huoli, että kilpailu pysyy avoimena, kuten internettikin.EU:lla on oiva tilaisuus kasvaa nykyistä merkittävästi suuremmaksi verkkovallaksi, jos se pitää kiinni neutraliteetista, hintakilpailusta ja saatavuudesta. Erityisesti jos Yhdysvalloissa palveluiden saatavuutta rajoitetaan, voi suuremmalla todennäköisyydellä seuraava Twitter, Netflix tai Amazon syntyä Suomeen.

Kirjoittaja asuu Yhdysvalloissa ja maksaa neljä kertaa enemmän kahdeksan kertaa hitaammasta internetistä kuin Suomessa asuessa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

129.12.2014 15:49

Toistaiseksi lte on suomessa huippuluokkaa ja silti halpa, mutta tosiaan jos tulee kartelli ja kaikki operaattorit rupeavat amerikan malliin niin itse olisin tosi tyytymätön. Tosin se ei liity verkkoneutraliteettiin.

Minusta euroopan unionin pitäisi ihan yhdysvaltoja kuuntelematta laittaa verkkoneutraliteetin etusijalle ja tukea eurooppalaisia vastineita suurille amerikkalaisille internet yhtiöille. Olemme aivan liian yhdysvaltojen vallan alla netissä, he ohjaavat suurinta osaa netin toiminnasta ja olisi hyvä jos eu vaatisi päästä myös asioista päättämään.

229.12.2014 16:17

Olen sitä mieltä että Suomessa on todella edulliset hinnat laajakaistassa verraten esimerkiksi yhdysvaltoihin...

Itse maksan 100/100 Mbps laajakaistasta + sisältää Sonera Viihteen (vaikka toimivuus huono Viihteen osalta) 19.90€/kk on todella halpa!

LTE Soneralla maksaa 150/50 Mbps netillä joku 19.90€/kk + laite tietenkin... Minusta todella hyvä...

Mutta jatkan aina valittamista koska muuten hyvää ei voi saada :D

Samaa mieltä tataka että pitäisi EU:n olla enemmän mukaa päättämässä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.12.2014 @ 16:34

329.12.2014 16:24

Jos nyt on lupa kerta valittaa niin Elisan nieltyä PPO:n alkuvuodesta netti on alkanut hidastelemaan ja pätkimään jatkuvasti, viimeksi tänä aamuna oli yhteydet jumissa. Ainoa positiivinen asia on että 10Mbit liittymän hinta laski 33e -> 25e.

429.12.2014 19:51

Hitaat yhteydet ovat vain väliaikainen ongelma, sillä teknologinen kehitys poistaa ongelman ennemmin tai myöhemmin (kuten kävi 56kbps puhelinmodeemille tai 256kbps laajakaistalle). 5G verkot ovat arkipäivää 10-20 vuoden kuluttua ja maksavat 5€/kk, 6G sitten enemmän.

Verkkoneutraliteetin eteen on sen sijaan kamppailtava. On pidettävä huoli, että jokainen voi surffata samaan hintaan millä sivulla tahansa, perustaa oman kotisivun joka näkyy kaikille, tai olla käyttämättä Facebookia ja Googlen palveluita tai kehittää näille kilpailijoita.

530.12.2014 00:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Hitaat yhteydet ovat vain väliaikainen ongelma, sillä teknologinen kehitys poistaa ongelman ennemmin tai myöhemmin (kuten kävi 56kbps puhelinmodeemille tai 256kbps laajakaistalle).

Kyllä minä muistan, että porukat sanoi ettei sillä ISDN:n nopeudella mitään tee. Joka tapauksessa, siinä missä nopeudet kasvavat, keksitään myös aina uusia tapoja käyttää itse kaistaa. Esimerkiksi Ultra HD -lähetykset ynnä muut tulevat menemään netin kautta, siinä sitä kaistaa sitten meneekin.
Ehkä jossakin vaiheessa saattaa olla pieni suvantovaihe kaistan nopeuden tarpeessa, mutta kyllä loppujenlopuksi kaistan nopeus tulee olemaan ainainen ongelma.
Mutta kunhan kilpailu on tervettä, niin ongelmia on vähemmän.

630.12.2014 01:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olkitu:

LTE Soneralla maksaa 150/50 Mbps netillä joku 19.90€/kk + laite tietenkin... Minusta todella hyvä...
Tuo on tarjous hinta. Normaalihinta on 29e/kk ja tuo ko. liittymä toimii 30Mbps nopeudella, eli toooodella kallis nopeuteen nähden, koska 3G on vain hivenen hitaampi.

-Reko

730.12.2014 01:51

Kyllähän tuo Soneran "monopoli" täällä isojen kaupunkien ulkopuolella on aivan käsittämätöntä ihmisten huijausta ja riistoa.
Toki isoissa kaupungeissa Sonerakin tarjoaa edullisia liittymiä, mutta esimerkiksi itselläni viimeisin Soneran kuukausihinta 24/1 megan laajakaistalle oli lähes 40 euroa kuukaudessa, 24 kuukauden sopimuksella, ja siinä täytyi pysyä jos langallisen laajakaistan halusi kun vaihtoehtoja ei tarjolla ollut, nyt viimeisen sopimuskauden loputtua äänestinkin sitten lompakollani ja tilalle vaihtui parjattu DNA:n 4G joka puolet halvemmalla hinnalla puskee sen minkä lupaakin, eli vaihtelevasti välillä 40/40 - 50/50 megaa,
http://www.speedtest.net/my-result/4020368435
ainut harmittava kiusa tietenkin on se että minkäänlaista järkevästi toimivaa kotiserveriä tuollahan ei nyt sitten oikein väsätä.
Yksi suurimpia Soneran kusetuksia on myös tuo haja-asutusalueiden kuparikaapeleiden syrjiminen, eli niitä jumalattoman kalliita valokuituja kyllä vedellään ja tarjotaan ainoana vaihtoehtona omakotitaloihinkin, tännekkin sellainen olisi tulossa mutta liittymä kuidun vetoineen ja laitteineen maksaisikin sitten kertamaksuna sen about 1500 euroa vaikka talo on 2km keskustasta, ja sitten vielä kuukausihinta olisi taas sen 35 euron paikkeilla... on halpaa!
Jotenkin tuossa valokuituhuumassa on unohdettu kokonaan se että tekniikka kuparikaapeleillekkin on kehittynyt, eli nykytekniikallahan tällaisille pikkukunnille olisi riittänyt valokuidun veto keskuksien välille, ja keskuksilta esim. vdsl liittyminä kiinteistöihin jolloin olisi käsittääkseni päästy jo vähintään tuohon 50/50 megaa nopeuksiin kuparikaapelillakin edellyttäen että etäisyys keskukselta kiinteistölle olisi alle 3 - 5 kilometriä... mutta eihän tällaista ratkaisua voi harkita kun eihän silloin olisi jäänyt enää järkevää syytä purkaa niitä kuparikaapeleita pois, valokuidun vetämisenhän voi aina maksattaa liittymän omistajalla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.12.2014 @ 01:54

830.12.2014 07:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Kyllähän tuo Soneran "monopoli" täällä isojen kaupunkien ulkopuolella on aivan käsittämätöntä ihmisten huijausta ja riistoa.
Toki isoissa kaupungeissa Sonerakin tarjoaa edullisia liittymiä, mutta esimerkiksi itselläni viimeisin Soneran kuukausihinta 24/1 megan laajakaistalle oli lähes 40 euroa kuukaudessa, 24 kuukauden sopimuksella
Niin, Anvian monopoli hinta olisi 30e/kk 10 M liittymästä. Ovat sentään sen verran antaneet periksi että tuolla saa nykyään jopa 10 M kun aiemmin vain 1 M

-Reko

930.12.2014 12:39

Mua ottaa pannuun tuo, kun myydään jotain ja luvataan jotain muuta. 21M 3G vaihteluväli 1-18M luvataan, ja se on minulla ollut 1-5M. Miten sitä voi myydä 21M liittymänä, jos he eivät mainospuheissakaan uskalla luvata sen nousevan yli 18 megabitin? Ymmärrän sen olevan teoreettinen nopeus, mutta eihän se tarkoita yhtään mitään.

Sama asia, kun maitoa myytäisiin litran pakkauksissa, kyljessä lukisi teoreettinen kapasiteetti 1L, mutta sisältä löytyisi 1-3dl sitä maitoa. Jep, pakkaukseen mahtuu teoriassa litra maitoa, mutta mitä iloa siitä kuluttajalle on, jos se on puoliksi tyhjä?


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

1030.12.2014 13:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Kyllähän tuo Soneran "monopoli" täällä isojen kaupunkien ulkopuolella on aivan käsittämätöntä ihmisten huijausta ja riistoa.
Toki isoissa kaupungeissa Sonerakin tarjoaa edullisia liittymiä, mutta esimerkiksi itselläni viimeisin Soneran kuukausihinta 24/1 megan laajakaistalle oli lähes 40 euroa kuukaudessa, 24 kuukauden sopimuksella
Niin, Anvian monopoli hinta olisi 30e/kk 10 M liittymästä. Ovat sentään sen verran antaneet periksi että tuolla saa nykyään jopa 10 M kun aiemmin vain 1 M
Noh, Etelä satakunnan puhelinyhtiö monopoli Sastamalassa tarjoo 2M laajakaistaa hintaan 29.24e/kk
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.12.2014 @ 13:12

1130.12.2014 13:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Mua ottaa pannuun tuo, kun myydään jotain ja luvataan jotain muuta. 21M 3G vaihteluväli 1-18M luvataan, ja se on minulla ollut 1-5M. Miten sitä voi myydä 21M liittymänä, jos he eivät mainospuheissakaan uskalla luvata sen nousevan yli 18 megabitin? Ymmärrän sen olevan teoreettinen nopeus, mutta eihän se tarkoita yhtään mitään.

Sama asia, kun maitoa myytäisiin litran pakkauksissa, kyljessä lukisi teoreettinen kapasiteetti 1L, mutta sisältä löytyisi 1-3dl sitä maitoa. Jep, pakkaukseen mahtuu teoriassa litra maitoa, mutta mitä iloa siitä kuluttajalle on, jos se on puoliksi tyhjä?
Mikä päätelaite sinulla on? Tämä vaikuttaa nopeuteen.

1230.12.2014 13:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olkitu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Mua ottaa pannuun tuo, kun myydään jotain ja luvataan jotain muuta. 21M 3G vaihteluväli 1-18M luvataan, ja se on minulla ollut 1-5M. Miten sitä voi myydä 21M liittymänä, jos he eivät mainospuheissakaan uskalla luvata sen nousevan yli 18 megabitin? Ymmärrän sen olevan teoreettinen nopeus, mutta eihän se tarkoita yhtään mitään.

Sama asia, kun maitoa myytäisiin litran pakkauksissa, kyljessä lukisi teoreettinen kapasiteetti 1L, mutta sisältä löytyisi 1-3dl sitä maitoa. Jep, pakkaukseen mahtuu teoriassa litra maitoa, mutta mitä iloa siitä kuluttajalle on, jos se on puoliksi tyhjä?
Mikä päätelaite sinulla on? Tämä vaikuttaa nopeuteen.
Lumia 1520

Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

1330.12.2014 14:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olkitu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Mua ottaa pannuun tuo, kun myydään jotain ja luvataan jotain muuta. 21M 3G vaihteluväli 1-18M luvataan, ja se on minulla ollut 1-5M. Miten sitä voi myydä 21M liittymänä, jos he eivät mainospuheissakaan uskalla luvata sen nousevan yli 18 megabitin? Ymmärrän sen olevan teoreettinen nopeus, mutta eihän se tarkoita yhtään mitään.

Sama asia, kun maitoa myytäisiin litran pakkauksissa, kyljessä lukisi teoreettinen kapasiteetti 1L, mutta sisältä löytyisi 1-3dl sitä maitoa. Jep, pakkaukseen mahtuu teoriassa litra maitoa, mutta mitä iloa siitä kuluttajalle on, jos se on puoliksi tyhjä?
Mikä päätelaite sinulla on? Tämä vaikuttaa nopeuteen.
Lumia 1520
No sinulla on päätelaite ihan tarpeeksi hyvä... 900Mhz vai 2100Mhz 3G verkko? 3G verkossa nopeus on käytännössä 15 Mbps asti ja sitten DC verkossa pääset sinne 21 Mbps asti.

1430.12.2014 14:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Mua ottaa pannuun tuo, kun myydään jotain ja luvataan jotain muuta. 21M 3G vaihteluväli 1-18M luvataan, ja se on minulla ollut 1-5M. Miten sitä voi myydä 21M liittymänä, jos he eivät mainospuheissakaan uskalla luvata sen nousevan yli 18 megabitin?
Mulla on kans perus 3G ja se toimii vakaasti 21M, kun käytössä on uusin 4G tikku. Aiemmilla 3G tikuilla nopeus oli maksimissaan 12M.
Mutsilla sen sijaan nopeus oli vain 0,5M keskimäärin, joten joutui vaihtamaan operaattoria kun tuo kyseinen vaan ilmoitti että asia on tiedossa mutta sille ei tehdä mitään.

Sen sijaan 4G liittymät mitä olen kokeillut, ei koskaan ole toimineet kuin maksimissaan 50M, yleensä 30M vaikka on luvattu 100-150M. En aio enää niihin sekaantua, koska ovat törkeen kalliita siihen nähden mitä niistä saa vastinetta. Tuo 3G on vain aavistuksen hitaampi, mutta paljon halvempi.

[edit 3H-->3G]
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.12.2014 @ 14:57

-Reko

1530.12.2014 15:53

Onneksi tulin järkiini vaihdoin soneran pois ihan älytöntä maksaa heille palvelusta joka ei toimi täällä kehäkolmosen ulkopuolella. Lupasivat 24 mega tosi oli 8-10 megaa viikonloopuina ei sitäkään. Kiitos ei enää soneraa

162.1.2015 19:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geronimo50:
Onneksi tulin järkiini vaihdoin soneran pois ihan älytöntä maksaa heille palvelusta joka ei toimi täällä kehäkolmosen ulkopuolella. Lupasivat 24 mega tosi oli 8-10 megaa viikonloopuina ei sitäkään. Kiitos ei enää soneraa
Tuollaiset 24/1-yhteydet tapaavat toimia kuparilla. Todellisuudessa saat vain niin hyvän yhteyden kuin sinulla on matkaa lähimpään... oliko se nyt tukiasema vai mikä. Kyseessä on kuitenkin fyysinen rajoite.

Tarjoajassasi ei siis ehkä ole vikaa, mutta täyden yhteyden myyminen kusetusta ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.1.2015 @ 19:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto