AfterDawn: IT-alan uutiset

Kun ei oikein tiedetä mitä edes haluttiin: Espanjalainen farssi

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 15.12.2014 12:14 Kommentteja (6)

Kun ei oikein tiedetä mitä edes haluttiin: Espanjalainen farssi Espanjalaiset perinteisen median edustajat ovat onnistuneet luomaan itselleen varsin täydellisen fiaskon, omaa ahneuttaan.
Uutisoimme aiemmin, miten Google News sulkee ovensa Espanjassa tällä viikolla. Syy sulkeutumiselle on espanjalaisten mediatalojen etujärjestön, AEDEn ajama lakimuutos, joka vaatii Google Newsiltä ja muilta "ampparimaisilta" uutiskeräimiltä tekijänoikeuskorvauksia, jos ne linkkaavat espanjalaisiin uutisartikkeleihin ja näyttävät linkkien yhteydessä esim. ingressin uutistekstistä.

Ilmeisesti AEDE kuvitteli, että Google yksinkertaisesti taipuu vaatimuksiin ja alkaa kiltisti maksamaan mediataloille rahaa. Googlen näkökulmastahan tilanne olisi ollut järjetön: Google ei tee uutispalvelullaan senttiäkään rahaa, siellä ei ole edes mainoksia, mutta lähettää miljoonia ja taas miljoonia lukijoita palvelussa mukanaoleville uutissivustoille. Näin uutissivustot tekevät mainonnan kautta rahaa liikenteestä, jota Google heille lähettää. Ja silti Googlen olisi pitänyt maksaa tästä ilosta.
Googlen ilmoitettua sulkevansa Google Newsin Espanjassa, on AEDE ilmoittanut vaativansa Espanjan hallitukselta ja EU:lta väliintuloa, joka estäisi palvelun sulkemisen, koska AEDEn jäsenyritykset menettäisivät valtavan määrän lukijoita palvelun sulkeutumisen vuoksi.

Mediatalot pelasivat peliä, jossa luulivat olevansa niskan päällä. Ja nyt, hävittyään pelin, huutavat hallitusta apuun. Google on kuitenkin yksityinen yritys, joka voi halutessaan sulkea vaikka kaikki palvelunsa, jos siltä tuntuu. Ehkä AEDEn olisi pitänyt miettiä tarkemmin, mitä he oikeastaan haluavat – pelkkä "nopea ja helppo tienesti" on harvoin oikea vastaus.

EDIT 12:22: Täsmennetty tekijänoikeuskorvausten perustetta, kyse ilmeisesti ingressien ja/tai kuvien käytöstä

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

115.12.2014 12:38

TOivottavasti Google pysyisi vaan suunnitelmissaan vaikka miten anoisivat takaisin. Kerrankin saataisiin tuntuva esimerkki tuosta jatkuvasta to-rahastuksesta... ehkä sitten jatkossa ahneudelle tulisi jotain rajaa ja kehitys saisi jatkaa eteenpäin ilman näitä loiseläjiä jotta ovat aina vaatimassa lisää ja lisää korvauksia tyhjästä.

215.12.2014 12:43
luntta
Vahvistamaton

Olisiko vahvasti kantaaottaviin teksteihin mahdollista saada jonkinlaista tagia? Tykkään lukea uutiseni objektiivisesta näkokulmasta ja muodostaa itse omat mielipiteeni ilman, että toimittaja tekee sen puolestani.

Tässä kyseisessä tapauksessa olen toki toimittajan kanssa samaa mieltä, mutta ärsyttää, että tällaiset kirjoitukset merkitään uutisiksi, vaikka kuuluvat aivan eri journalistiikan piiriin.

315.12.2014 13:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti luntta:
Olisiko vahvasti kantaaottaviin teksteihin mahdollista saada jonkinlaista tagia? Tykkään lukea uutiseni objektiivisesta näkokulmasta ja muodostaa itse omat mielipiteeni ilman, että toimittaja tekee sen puolestani.

Tässä kyseisessä tapauksessa olen toki toimittajan kanssa samaa mieltä, mutta ärsyttää, että tällaiset kirjoitukset merkitään uutisiksi, vaikka kuuluvat aivan eri journalistiikan piiriin.
Ihan hyvä pointti, lisään tägin ja otsikkoon maininnan.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

415.12.2014 13:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
TOivottavasti Google pysyisi vaan suunnitelmissaan vaikka miten anoisivat takaisin. Kerrankin saataisiin tuntuva esimerkki tuosta jatkuvasta to-rahastuksesta... ehkä sitten jatkossa ahneudelle tulisi jotain rajaa ja kehitys saisi jatkaa eteenpäin ilman näitä loiseläjiä jotta ovat aina vaatimassa lisää ja lisää korvauksia tyhjästä.
Komppaan..

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

515.12.2014 21:39

Ahneella on se kuuluisa loppu...

616.12.2014 09:00
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
Googlen näkökulmastahan tilanne olisi ollut järjetön: Google ei tee uutispalvelullaan senttiäkään rahaa,...

Mistä tämä juttu on peräisin ?
Ihan maalikkona Googlen News palvelu ei suuresti eroa muista Googlen palveluista, ainoa päälle päin näkyvä on ettei juuri siellä mainokset osu silmään.
Eli vaikuttaa ihan Googlen "rahantekokoneen" yhdeltä osaselta, mikä kai enemmänkin "raskautavaa" kuin järjetöntä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto