AfterDawn: IT-alan uutiset

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 27.10.2014 11:20 Kommentteja (7)

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen Tämän vuoden alussa EU:n tuomioistuin antoi päätöksen, jonka mukaan linkittäminen toisille verkkosivustoille on täysin laillista. Nyt tuomioistuin on tehnyt toisen modernin Internetin olemusta tukevan päätöksen: sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.
Tuomioistuimen päätöksessä ei tehdä eroa luvallisesti ja luvattomasti julkaistun sisällön välillä. YouTube-tai Twitter-upotteita voi näin ollen lisätä nettisivuille, vaikka video tai kuva olisikin ladattu palveluun ilman oikeudenomistajan lupaa. Päätöksen taustalla oleva ajatus on, että upottamisella ei muokata sisältöä eikä sitä voida pitää uutena julkaisutoimintana.

Ennakkoratkaisua ei ole julkaistu vielä verkossa, mutta sen pitäisi ilmestyä tänne. Päätös liittyy saksalaisen vedenpuhdistuslaitteita valmistavan BestWaterin ja sen kilpailijalla työskentelevien urakoitsijoiden väliseen riitaan, mihin haettiin ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

127.10.2014 11:33

Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia. Muistelen, että joku keissi oli, jossa verkkosivu keräsi YouTubesta laittomasti sinne lisättyjen leffojen ja TV-sarjojen embedejä yhdelle sivulle.

227.10.2014 12:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia.
Uutisen mukaan "sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.", toinen asia sitten onko se oikeasti aina noin. Tämä tosiaan muuttaisi aika rankasti nykyistä kansallisiin päätöksii perustuvia kuvioita.

Uutisessa myöhemmin jo vähän laimennettiin väitettä, eli ehkä tuo ei tee ihan kaikkea lailliseksi.

Ja ei se linkittäminenkään aina laillista ole.

327.10.2014 14:22

Mielenkiinnolla odotan mitä tästä tulee kun pöly hieman laskeutuu. Tavallaan tilanne on hieman erikoinen jos jatkossa kuvien tai videoiden embeddaamista ei tulkita jakamisena/julkaisemisena/levittämisenä. Viime aikoina ollut jonkun verran juttua noista epävirallisista urheilulähetyksien välittäjistä ja ainakin briteissä poliisi on heitä jahdannut. Tämän päätösen valossa esim tämä sivusto on täysin laillinen vaikka PIPCU on heiltä 'takavarikoinut' useita domaineja viimeisten kuukauksien aikana.


las ballenas son el camino

427.10.2014 17:22

Sehän noissa monissa TO-tuomioissa onkin ollut yksi ongelma eli välikäsi usein tuomitaan kaikkien muiden rikkomuksista. Siis välikättä ei tuomita avunannosta rikkomuksiin, vaan heidät tuomitaan muiden rikkomuksista.

Mutta TO-mafia on aina kulkenut ihan omia polkuja eli ei noudata oikein missään asiassa yleisiä normaaleja käytäntöjä. Siitähän tässä oikeasti on kyse eli saako internetissä linkittää asioita ilman että joutuu vastuuseen muiden mahdollisista "rikoksista". TO-mafian kun laittaa rikkomuksista/rikoksista vastuuseen sen jonka se helpoiten saa maksamaan, ei sitä joka oikeasti olisi asiaan syyllinen.

527.10.2014 19:57

Itsestään selvään asiaan tarvittiin varmistus...

Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Toivottavasti asia myös korjataan Suomen mätään tekijänoikeuslakiin, kun se ei näemmä kansalaisaloitteen kautta kelvannut...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

628.10.2014 0:43

Lainaus:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Eli mielestäsi palvelut kuten tämä ja tämä ovat täysin hyväksyttäviä koska upottaja voi leikkiä tyhmää ja sanoa ettei tiedä onko videot/streemit virallisia? Ja tehdä siinä samalla vielä mainoksilla rahaa? Mulla on hyvin liberaali asenne yksityiseen kopiointiin ja piratismiin, mutta kaupallista piratismia ei vain pysty hyväksymään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.10.2014 @ 12:59

las ballenas son el camino

728.10.2014 16:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.
Kun kyse on kaupallisista tuotteista (esim. musiikista), terveellä järjellä pystyy mielestäni aika hyvin päättelemään, onko video laillinen vai laiton. Alla pari esimerkkiä, varmuuden vuoksi ilman linkkejä, koska en tiedä, sallisivatko modet laittomaan YouTube-videoon linkittämisen:

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (Official video)
käyttäjätunnus: ChisuOfficial
laillisuusarvio: laillinen

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (lyrics)
käyttäjätunnus: MartsuGingi
laillisuusarvio: laiton

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto