AfterDawn: IT-alan uutiset

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 27.10.2014 11:20 Kommentteja (7)

Onko YouTube-videoiden upottaminen laillista? Tuomioistuin teki päätöksen Tämän vuoden alussa EU:n tuomioistuin antoi päätöksen, jonka mukaan linkittäminen toisille verkkosivustoille on täysin laillista. Nyt tuomioistuin on tehnyt toisen modernin Internetin olemusta tukevan päätöksen: sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.
Tuomioistuimen päätöksessä ei tehdä eroa luvallisesti ja luvattomasti julkaistun sisällön välillä. YouTube-tai Twitter-upotteita voi näin ollen lisätä nettisivuille, vaikka video tai kuva olisikin ladattu palveluun ilman oikeudenomistajan lupaa. Päätöksen taustalla oleva ajatus on, että upottamisella ei muokata sisältöä eikä sitä voida pitää uutena julkaisutoimintana.

Ennakkoratkaisua ei ole julkaistu vielä verkossa, mutta sen pitäisi ilmestyä tänne. Päätös liittyy saksalaisen vedenpuhdistuslaitteita valmistavan BestWaterin ja sen kilpailijalla työskentelevien urakoitsijoiden väliseen riitaan, mihin haettiin ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

127.10.2014 11:33

Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia. Muistelen, että joku keissi oli, jossa verkkosivu keräsi YouTubesta laittomasti sinne lisättyjen leffojen ja TV-sarjojen embedejä yhdelle sivulle.

227.10.2014 12:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Eli voidaanko olettaa, että joskus vuosia sitten laittomaksi tuomitut palvelut olisivat nykylainsaäädännön tulkinnan mukaan laillisia.
Uutisen mukaan "sisältöjen upottaminen julkisesta lähteestä toisille verkkosivustoille on täysin luvallista.", toinen asia sitten onko se oikeasti aina noin. Tämä tosiaan muuttaisi aika rankasti nykyistä kansallisiin päätöksii perustuvia kuvioita.

Uutisessa myöhemmin jo vähän laimennettiin väitettä, eli ehkä tuo ei tee ihan kaikkea lailliseksi.

Ja ei se linkittäminenkään aina laillista ole.

327.10.2014 14:22

Mielenkiinnolla odotan mitä tästä tulee kun pöly hieman laskeutuu. Tavallaan tilanne on hieman erikoinen jos jatkossa kuvien tai videoiden embeddaamista ei tulkita jakamisena/julkaisemisena/levittämisenä. Viime aikoina ollut jonkun verran juttua noista epävirallisista urheilulähetyksien välittäjistä ja ainakin briteissä poliisi on heitä jahdannut. Tämän päätösen valossa esim tämä sivusto on täysin laillinen vaikka PIPCU on heiltä 'takavarikoinut' useita domaineja viimeisten kuukauksien aikana.


las ballenas son el camino

427.10.2014 17:22

Sehän noissa monissa TO-tuomioissa onkin ollut yksi ongelma eli välikäsi usein tuomitaan kaikkien muiden rikkomuksista. Siis välikättä ei tuomita avunannosta rikkomuksiin, vaan heidät tuomitaan muiden rikkomuksista.

Mutta TO-mafia on aina kulkenut ihan omia polkuja eli ei noudata oikein missään asiassa yleisiä normaaleja käytäntöjä. Siitähän tässä oikeasti on kyse eli saako internetissä linkittää asioita ilman että joutuu vastuuseen muiden mahdollisista "rikoksista". TO-mafian kun laittaa rikkomuksista/rikoksista vastuuseen sen jonka se helpoiten saa maksamaan, ei sitä joka oikeasti olisi asiaan syyllinen.

527.10.2014 19:57

Itsestään selvään asiaan tarvittiin varmistus...

Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Toivottavasti asia myös korjataan Suomen mätään tekijänoikeuslakiin, kun se ei näemmä kansalaisaloitteen kautta kelvannut...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

628.10.2014 0:43

Lainaus:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.

Eli mielestäsi palvelut kuten tämä ja tämä ovat täysin hyväksyttäviä koska upottaja voi leikkiä tyhmää ja sanoa ettei tiedä onko videot/streemit virallisia? Ja tehdä siinä samalla vielä mainoksilla rahaa? Mulla on hyvin liberaali asenne yksityiseen kopiointiin ja piratismiin, mutta kaupallista piratismia ei vain pysty hyväksymään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.10.2014 @ 12:59

las ballenas son el camino

728.10.2014 16:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Linkittäjä tai upottamalla linkittävä ei voi tietää onko alkuperäinen sisältö saatettu julkisesti saataville laillisesti vaiko laittomasti. Joten idiootillekin (paitsi tekijänoikeusfasistit joiden äly ei yllä edes idiootin tasolle) pitäisi asian olla hyvin selvä.
Kun kyse on kaupallisista tuotteista (esim. musiikista), terveellä järjellä pystyy mielestäni aika hyvin päättelemään, onko video laillinen vai laiton. Alla pari esimerkkiä, varmuuden vuoksi ilman linkkejä, koska en tiedä, sallisivatko modet laittomaan YouTube-videoon linkittämisen:

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (Official video)
käyttäjätunnus: ChisuOfficial
laillisuusarvio: laillinen

videon nimi: Chisu - Kohtalon oma (lyrics)
käyttäjätunnus: MartsuGingi
laillisuusarvio: laiton

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomessa poliisi saa ottaa väkisin sormenjäljen puhelimen avaamiseksi - mutta ei salasanaa tai PIN-koodia Suomessa poliisi saa ottaa väkisin sormenjäljen puhelimen avaamiseksi - mutta ei salasanaa tai PIN-koodia (18.10.2018 11:17)
Eduskunnan oikeusasiamies on linjannut, että poliisi saa käyttää rikoksesta epäillyn sormenjälkiä puhelimen avaamiseen vastoin hänen tahtoaan - riippumatta rikoksen laadusta.
2 kommenttia
Älypuhelinlupauksesta pettymykseksi – Essential irtisanoo lähes joka kolmanneksen Älypuhelinlupauksesta pettymykseksi – Essential irtisanoo lähes joka kolmanneksen (18.10.2018 11:11)
Androidin perustaneen Andy Rubinin tuore yrityshanke näyttää haukanneen turhan ison palan. Essential Products on vahvistanut uutistoimisto Bloombergin raportoimat tiedot jopa 30 prosentin väenvähennyksistä. ....
Spotifyn älykellosovellus uudistui – Voit ohjata vaikka kaiuttimia Spotifyn älykellosovellus uudistui – Voit ohjata vaikka kaiuttimia (18.10.2018 10:56)
Android Wear -älykellojen Spotify-sovellus oli siinä määrin hirveä räpellys, että monet suoratoistopalvelun kuuntelijat käyttivät kelloissaan mieluummin kolmannen osapuolen ohjelmaa. Nyt voi ....
Apple valmistautuu korvaamaan Intelin prosessorit omillaan Apple valmistautuu korvaamaan Intelin prosessorit omillaan (18.10.2018 10:44)
Harvinaisen tarkoista Apple-huhuista tunnettu analyytikko Ming-Chi Kuo kertoo tuoreimmassa raportissaan olevan varsin todennäköistä, että Apple siirtyy Mac-mallistossaan omiin ARM-pohjaisiin ....
Netin tietoturva kohenee taas – Vanhat suojaustekniikat heitetään unholaan Netin tietoturva kohenee taas – Vanhat suojaustekniikat heitetään unholaan (17.10.2018 18:05)
Markkinoiden suosituimpia verkkoselaimia kehittävät Apple, Google, Microsoft ja Mozilla ovat päättäneet yksissä tuumin lopettaa vanhentuneiden TLS 1.0- ja 1.1 -tekniikoiden tuen vuonna 2020. ....

Uutisarkisto