Tekijänoikeuslakia yritetään uudistaa salaa: Valitus oikeuskanslerille

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 1.10.2014 17:13 Kommentteja (7)

Tekijänoikeuslakia yritetään uudistaa salaa: Valitus oikeuskanslerille Avoin ministeriö ry on tehnyt kantelun oikeuskanslerille opetus- ja kultuuriministeriön (OKM) tekijänoikeusyksikön toiminnasta.
Järjestön mukaan tekijänoikeuslain valmistelussa ei ole noudatettu julkisuuslakia, jonka mukaan ministeriöillä on tiedonantovelvollisuus myös keskeneräisissä asioissa. Lisäksi lain valmistelussa ei ole noudatettu kuulemiseen liittyviä ohjeistuksia, jotka antavat sidosryhmille mahdollisuuden kommentoida lakiehdotusta.

Kantelu liittyy hallituksen omaan tekijänoikeuslakiuudistukseen (ei siis Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteeseen), jossa on EU:n painostuksen seurauksena muutettu niin sanottuja must carry -säännöksiä. Aiemmin operaattoreiden ei ole tarvinnut maksaa siirtovelvoitteen piiriin kuuluvista kanavista (esim. Ylen kanavat, MTV3 ja Nelonen) tekijänoikeusmaksua, mutta lakimuutoksen jälkeen tälläinen velvoite tulee operaattoreille.Must carry -säännösten muutoksista ei ole Avoimen ministeriön mukaan tiedotettu lain ja ohjeiden edellyttämällä tavalla mitään julkisesti. Muutoksista ei löydy tietoa OKM:n kyseiseen lain valmistelutyötä koskevalta nettisivulta.

Avoin ministeriö huomauttaa, että silloisen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen allekirjoittamassa toimeksiannossa edellytettiin, että "[h]anke toteutetaan avoimesti ja vuorovaikutteisesti".

Päivitys. Myös piraattipuolue on tehnyt kantelun samasta aiheesta oikeuskanslerille.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

11.10.2014 18:01

Vasemmisto erosi hallituksesta niin eipä ollut arhinmäkeä valvomassa että avoimesti päätetään.

21.10.2014 18:34

Tätä "pimeää" lakiesitystä voisi kansalaisaloitteen hengessä kutsua "järjettömyyttä tekijänoikeuslakiin" aloitteeksi... Laitetaan operaattorit maksamaan ohjelmista, joita heidän on lain mukaan pakko näyttää... Ei tässä nyt EU:n kurkkudirektiivin tasolle ylletä, mutta aika järjetöntä tämä on silti!

31.10.2014 19:22

Joo jotenkin hassua että peritään kahdesti tekijäoikeusmaksuja ja vielä sellaisista TV-kanavista joita laki pakottaa kaapelijakelijat välittämään muuttumattomana. Kaiken lisäksi lähes aina näistä kanavista on jo maksettu tekijäoikeusmaksu kyseisistä katselijoista alueella.

Minusta se että mitä jakelukanavaa kuluttaja käyttää tv-lähetyksen seurantaan ei saisi vaikuttaa asiaan, vaan tekijäoikeuden maksaa se joka sen lähetyksen alkuperäisesti tuottaa jakeluun. Kuluttajalla tulisi olla oikeus ottaa "ilmaiseksi" näkyvät kanavat joita "must carry" kanavat yleensä on niin millä tahansa haluamallaan jakelutavalla vastaan. Vain siinä tapauksessa tekijäoikeudella omistajalla olisi sanottavaa laskutukseen jos se TV-kanava ei ennestään näy "ilmaiseksi" kyseisellä kuluttajien alueella. Tällöinkin se maksu pitäisi periä siltä tv-kanavan alkuperäiselstä tuottajalta ja nämä välittäjät taas maksavat sille kenen TV-kanavasta on kyse.

Tekijäoikeusomistajilla on paha tapa yrittää laskuttaa joka välistä jokaista ja moneen kertaan samoista asioita. Jostain syystä he eivät toimi normaalien liiketalous käytäntöjen mukaan. Sillä tekijäoikeudenomistajat EIVÄT omista sitä tv-kanavaa, vaan jotain oikeuksia sen sisältämään sisältöön. TV-kanavat omistaja on sen tuottaja. Joten tv-kanavaa välittävät muut tahot ovat tilivelvollisia TV-kanavan alkuperäiselle "tuottajalle/jakelijalle".

Esimerkiksi jos jossain Ylen tv-kanavan näkyvyyden alueella joku kaapelijakelija on pakotettu jakaamaan tuota Ylen tv-kanavaa niin miksi hän maksaisi tekijäoikeusmaksuja jotka Yle on jo tekijäoikeuden omistajille maksanut. Kaapelioperaattori vain tekee sen minkä laki velvoittaa hänelle eli välittää "must carry" tv-kanavan asiakkailleen. Tämä taas johtuu vain siitä että kuluttaja on valinnut kaapelijakelukanavan eikä antenni.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.10.2014 @ 19:40

41.10.2014 20:47

Jos jotakin on pakko jakaa niin kyseisestä asiasta mafia saa parhaiten kerättyä suojelurahaa. Joko maksat tai pääset oikeuteen ja maksat paljon enemmän koska jakelua et voi milläänkeinolla lopettaa, ei kiinnosta pätkääkään vaikka maksut olisi kuinkamonesti jo samasta asiasta maksettu.

Suomi on monessa muussakin asiassa kaksoislaskutuksen maa, joissakin asioissa samasta asiasta laskutetaan jopa kolmesti ellei neljästikin. Mikäs sen hienompi keino saada varmat tuotot ja rahavirta pyörimään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.10.2014 @ 20:48

52.10.2014 08:36

Tekijänoikeusmaksuja voisi mennä hyvinkin maksukanavista, sillä niillä operaattorit tekevät bisnestä. Operaattoreilla olisi mahdollisuus tällöin myös kontrolloida TO-maksujen kuluja säätämällä kanavatarjontaa tai muuttamalla kanavapaketteja. Ja onhan jopa kanavien tilaajat on tiedossa, joten ihan konkreettiset maksuperusteetkin löytyisivät: maksua menisi tilattujen kanavien ja tilaajien mukaan.

Voisiko enää selkeämpää ja oikeudenmukaisempaa perustetta maksulle olla? Mutta kun ei! Potentiaalinen katsoja, laskennallinen kikkalailu sitten päädytään hatusta vedettyyn summaan joka v****aa operaattoreita ja niitä jotka touhun tosiasiassa maksavat eli kuluttajia.

Sanonpa vain, että "fakkiintuminen" tulee näkymään entistä negativisempana suhtautumisena to-järjestöihin.

Ja jos yhtä lakia noudattava tahon pitää vielä maksaa toisen lain mukaista korvausta siitä, että se noudataa lakia niin se on ihan täysin absurdi tilanne. Se niin hullua, että siitä ei tiedä onko se hassua vaiko ei. Minusta se, joka moista toimintaa ehdottaa, ehdotusta pitää hyvänä, lobbaa ehdotusta tai jopa on kuulemassa näitä lobbareita, pitäisi yksinkertaisesti lähettää Siperiaan ihan vaan siksi, että sen avulla muut Suomen kansalaiset saisivat edes pienen mahdollisuuden järkensä säilyttämiseen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.10.2014 @ 08:37

It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away.

62.10.2014 16:03

Kai nyt jokin ratkaisu asiaan löydetään että saataisiin sama sisältö vielä kolmannelle maksukierrokselle, jos tallentavista digibokseista maksettavaa suojelurahaa ei lasketa kolmanneksi kerraksi.

75.10.2014 13:41

Muistan vuode, kun nettiradioilla oli potentiaalisia kuuntelijoita koko maapallon väestö. On siis ennenkin osattu.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nämä 8 Sony-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon Nämä 8 Sony-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon (17.11.2019 17:01)
Sony on kertonut blogikirjoituksessa, että yritys on julkaisemassa Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen tällä tietoa kahdeksalle puhelimelle. Ensimmäisenä päivityksen saavat Sonyn viimeisimmät ....
Softavinkki: Huikean nopea hakusofta Windowsin oman tiedostohaun tilalle - ilmaiseksi Softavinkki: Huikean nopea hakusofta Windowsin oman tiedostohaun tilalle - ilmaiseksi (17.11.2019 16:06)
Everything on ilmainen ja huikean nopea tiedostojen hakuun tarkoitettu ohjelma Windowsille. Se korvaa mainiosti Windowsin oman hakukoneen ja vie erittäin vähän tietokoneen tehoja.
Arvostelussa langattomat pelikuulokkeet muhkein pehmustein: Turtle Beach Elite Atlas Aero Arvostelussa langattomat pelikuulokkeet muhkein pehmustein: Turtle Beach Elite Atlas Aero (17.11.2019 12:56)
Langattomien kuulokkeiden testit jatkuvat. Tällä kertaa kokeilussa on ollut parin viikon ajan Turtle Beachin Elite Atlas Aero. Elite Atlas Aerot ovat suhteellisen suora jatkumo langallisille ....
Tesla saa vakavan haastajan – Tältä näyttää sähköinen Mustang Mach-E Tesla saa vakavan haastajan – Tältä näyttää sähköinen Mustang Mach-E (16.11.2019 14:51)
Autojätti Ford lähtee haastamaan Teslaa sähköautojen markkinoilla pian esiteltävän Mustang Mach-E:n voimin. Kuvia marraskuun 18. päivänä esiteltävästä autosta on kuitenkin jo ennättänyt vuotamaan ....
2 kommenttia
Muuta tätä asetusta WhatsAppissa – Voit välttyä ikävältä bannilta Muuta tätä asetusta WhatsAppissa – Voit välttyä ikävältä bannilta (16.11.2019 10:32)
WhatsApp sallii oletuksena kenen tahansa lisäämisen mihin tahansa ryhmään. Ominaisuus on varsin kätevä jos on tarvetta lisätä ihmisiä yhteiseen ryhmään, mutta ryhmän jäsenillä ei ole varsinaisesti ....

Uutisarkisto